23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

ATENTATUL LA SUVERANITATE GANDIT DE PREDOIU, BLOCAT IN PARLAMENT – Senatorul Robert Cazanciuc respinge propunerea ministrului Justitiei privind eliminarea sanctiunilor pentru magistratii care nu respecta deciziile CCR: “Toata lumea trebuie sa respecte deciziile Curtii Constitutionale... Nu cred ca o asemenea dispozitie care sa inlature raspunderea pentru nerespectarea deciziilor CCR poate sa treaca”

Scris de: George TARATA | pdf | print

16 August 2022 14:08
Vizualizari: 6870

Atentatul la suveranitatea nationala a Romaniei gandit de ministrul Justitiei Catalin Predoiu nu poate fi votat de Parlamentul Romaniei. Ne referim la propunerea inserata in noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor prin care se doreste ca nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale sa nu mai reprezinte abatere disciplinara. Adica, judecatorii si procurorii sa nu mai fie sanctionati daca nu aplica deciziile CCR (click aici si aici pentru a citi).


 

Senatorul PSD Robert Cazanciuc (foto), fost ministru al Justitiei, a anuntat duminica seara, 15 august 2022, la Romania Tv, ca o asemenea dispozitie de abrogare a abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor CCR nu are cum sa treaca de Parlament. Si nu se poate intampla acest lucru intrucat art. 147 alin. 4 din Constitutia Romaniei prevede in mod clar ca deciziile CCR sunt obligatorii, deci trebuie puse in practica si respectate de toata lumea.

De asemenea, senatorul Robert Cazanciuc a amintit ca deja Parlamentul a respins un proiect de lege similar al USR, care propunea eliminarea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor CCR. In plus, fostul ministru al Justitiei a subliniat ca abrogarea articolului din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor care sanctioneaza nerespectarea deciziilor CCR a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, care a propus mentinerea abaterii disciplinare si chiar completarea ei in sensul sanctionarii judecatorilor si procurorilor care nu respecta deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene (click aici pentru a citi).


Prezentam precizarile facute de senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justitiei:


“Noi luam lumina de la Parlament, care ia lumina de la poporul roman prin vot. Actualul Parlament s-a pronuntat pe un proiect de lege initiat de USR si l-a respins, plecand in primul rand de la avizul negativ pe care l-a dat CSM inlaturarii acestei dispozitii, care spune ca nu vor mai raspunde cei care nu aplica deciziile CCR. Avem un articol in Constitutie, 147, care spune foarte clar ca deciziile CCR sunt general obligatorii, deci toata lumea trebuie sa respecte deciziile Curtii Constitutionale. Atat timp cat avem Constitutia in vigoare, nu cred ca se poate altfel.

Sigur, este o discutie referitoare la art. 148 din Constitutie care spune ca se aplica si dreptul european. Da, cand ai doua norme identice se aplica cu prioritate dreptul european, dar nu despre asta este vorba aici, ci despre pur si simplu despre nerespectarea unei decizii a CCR. Sigur, ministrul Predoiu a pus in dezbatere un proiect, a primit un aviz de la CSM, nu stim in ce consta cu exactitate avizul, dar am vazut un interviu al presedintelui CSM care spune ca CSM nu este de acord cu inlaturarea acestei abateri disciplinare, si mai mult decat atat CSM vrea sa introduca drept abatere disciplinara si nerespectarea deciziilor CJUE. Cam acesta este spiritul in care a avut loc dezbaterea de la CSM.

O sa vedem saptamana aceasta in ce consta avizul CSM concret. Noi, de la PSD, am spus foarte clar in ultimii ani de zile: o sa sustinem acele dispozitii care sunt sustinute de marea majoritate a magistratilor. Daca aceasta dispozitie (n.r. - de eliminare a abaterii privind nerespectarea deciziilor CCR) nu este sustinuta nici macar de magistrati, dincolo de textul Constitutiei care noua ni se pare foarte clar, nu cred ca o asemenea dispozitie care sa inlature raspunderea pentru nerespectarea deciziilor CCR poate sa treaca in actualul context in Romania”.

Comentarii

# santinela date 16 August 2022 14:53 +223

Numai o sluga ordinara, "pelticul neamului", putea sa se prezinte cu asa ceva in Parlament.Bine totusi ca nu au timpit toti din PSD !

# Gabi date 16 August 2022 15:46 +209

Adica parlamentul a respins legea asta facuta de USR si acuma o trimit iar? Eu nu stiu cum a putut sa spuna ca legea asta e aprobata de pnl psd udmr? Cum poti sa te duci in fata unor magistrati la CSM si sa minti asa? Eu sunt convinsa ca nu o voteaza nici colegii lui ....de fapt sigur atata timp cat au respins-o o data.....

# Sorin date 16 August 2022 15:46 +114

Bine că mai sunt și oameni sănătoși la cap care nu au trecut degeaba prin școală!Felicitari pt fostul ministru!

# ILINCA ALEXANDRU date 16 August 2022 18:02 +86

Felicitari d-le ministru Robert Cazanciuc ! Nu lasati neaveniti in activitatea juridica sa-si bata joc de Constitutie si chiar sa minta ca partidele din coalitie sunt de acord cu "mizeria" propusa. Respectul meu fata de dv., insotit de cele mai alese ganduri.

# Dulapul pelticiunii, scutelnitei si nulitatii nationale date 16 August 2022 21:17 +519

Securistul asta peltic altoit cu rezist! Nu ii e rusine sa execute niste anomalii! Vai de mama lor de venetici! Slugoiul strainatatii !! Securitatea a infectat tot! Justitia nu isi mai revine decat la poligraf .Sa-i testezi pe toti !Oricum acum s-au vazut toti slugoii securitatii din justitie! Securitate vanduta strainatatii.Pe fata .Da asta se intampla cand ai un bobor slab la carte ! asta-i o opinie

# Bai Catalin Slugoiu , date 16 August 2022 21:30 +109

"bai animalule" , ca sa utilizez o "espresie" prezidentiala , in ce tara vor trai copii si nepotii nostri ??? ROEXIT , pana nu va tembelizeaza de tot Ursula cu vaxurile !

# Mitran date 17 August 2022 07:22 -476

Daca Lia Savonea a dat aviz favorabil inseamna ca sunt OK noile legi propuse de Predoiu

# # jos SLUGILE SRI !!! date 17 August 2022 08:24 +54

:lol: :-x :eek: :P Te-ai trezit, MORTULE??? Cind erai tu ministrul INjustitiei, taceai ca ala in iarba de frik sa nu te devorezeze ORK kovasseala ... HALAL personaje, SINISTRI parlamentari... :zzz

# Boti.eu Vasile,doctor in drept,mobil: 0744191717 date 17 August 2022 10:13 +11

Botomei Vasile,doctor in drept,sesizează public pe: senator Robert Cazanciuc, MJ.Cătălin Predoiu, Daniel Fenechiu,si fiecaee senator sa depuna amendamente la L366/2022, L521/2022, ambele cu obiect midificari la legea 51/1995, privind organizarea profesiei de avocat, astfel: 1 Abrofarea art.14,lit.d) prin care se interzice avocatilor sa apere persoanele cercetate pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat; 2.Abrogarea art 59(6) ,prin care este încadrată ca infractiune folosirea denumirilor de barou,cabinet avocat,unbr, dacă acestea nu fac parte din barourile recunoscute de legea 51/1995.Abrogarea art 107(2) prin care se prevede retroactiviratea legii civile. Cer sa se aiba in vedere art.15,pct.2,art 7.1,art 17,art 1 din CEDO, care prevad ca nu este fapta penala dacă nu este prevazuta in dreptul national și international .

# Popescu date 17 August 2022 14:20 +517

Din cei 9 judecători ai CCR, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Judecătorii sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia. După numire, ei depun individual, în faţa Preşedintelui României şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, jurământul de credinţă, moment de la care începe exerciţiul mandatului lor. Ei se bucură de imunitate şi nu pot fi traşi la răspundere pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor. Judecătorii Curţii nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea biroului permanent al Camerei care i-a numit sau a Preşedintelui României, după caz. Din experienta anterioara s-a observat ca judecatorii CCR nu o sa nu au opinii diferite de cei care i-au numit.

# Jos gunoiu-Slugoiu ! date 17 August 2022 17:13 +19

Da-ti-l afara de acolo ; asta trebuie expulzat din tara ! PS.Bravo Cazanciuc !

# Sorin date 18 August 2022 10:46 +157

Pedeapsa cu moartea ar trebui reintrodusă pentru acte de înaltă trădare. In structurile de conducere ale statului, avem în prezent cel puțin patru candidați care se califică. Aderarea României la UE se dovedește cu fiece zi care trece devastatoare. Sistemul "democratic" s-a dovedit pentru noi un cancer; țara asista neputincioasă la vânzarea ei, bucată cu bucată, O tagma de trădători au primit 5 sau 10 ani sa vândă tot ce pot, fără posibilitatea de a fi înlăturați și eventual pedepsiți pentru ceea ce fac. Trebuie să așteptăm noile "alegeri libere, democratice" pentru că apoi o alta tagmă de trădători să înlocuiască pe cea prezentă. Măcar un lucru ar trebui sa realizeze toți cei afectați, adică poporul român: soluția nu este de ordin politic. Cei 32 de ani trecuți de la lovitura de stat din '89, o dovedesc cu prisosință.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva