10 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVERTISMENTUL AVOCATILOR - Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor: “Atragem atentia asupra inconsecventei aplicarii generale a deciziilor adoptate de catre complete de judecata ce compun aceleasi instante, sens in care nu exista o predictibilitate a desfasurarii sedintei de judecata pentru avocati si justitiabili deopotriva. Exista situatii in care grefierii hotarasc arbitrar asupra 'urgentei' cauzei... Amendarea avocatilor nu este o solutie in rezolvarea problemelor”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

29 January 2020 12:45
Vizualizari: 5187

Suspendarea activitatii a numeroase instante, in semn de protest fata de taierea pensiilor de serviciu, are repercusiuni inclusiv fata de avocati. Acestia nu doar ca nu mai au certitudinea daca dosarele lor vor fi sau nu strigate in ziua stabilita, dar risca si sa fie amendati in caz ca nu se prezinta.Or, caracterul urgent al unei cauze sau al alteia este stabilit pur arbitrar, de catre fiecare complet in parte, neexistand o informare in timp util a aparatorilor legali, avertizeaza miercuri, 29 ianuarie 2020, avocata Silvana Racoviceanu (foto), vicepresedinta Asociatiei pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor (ADSA).

Amintim ca mesajul vicepresedintei ADSA vine la o zi dupa ce Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a luat atitudine in legatura cu aceeasi problema (click aici pentru a citi).

Cat priveste amenzile cu care sunt sanctionati avocatii, acestea nu vor face decat sa adanceasca falia dintre ei si judecatori, atrage atentia Racoviceanu.

Nu doar avocatii sunt afectati de haosul din instante, ci si clientii acestora, carora le este dat peste cap programul, cu atat mai mult cu cat unii dintre justitiabili sunt nevoiti sa vina chiar si din alte judete la instantele unde au treaba, subliniaza vicepresedinta ADSA.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, situatia este ingreunata si de unii grefieri de la Registratura, care refuza sa primeasca diverse documente, chiar si in cauze urgente, cu termene foarte scurte, adauga Silvana Racoviceanu.

 

Redam comunicatul vicepresedintei ADSA:

 

„Motto: 'Ca sa fii respectat, incepe prin a te respecta' (Tudor Arghezi)

Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor din Romania a luat act cu ingrijorare de evolutia deciziilor adoptate de Adunarile Generale ale instantelor din Romania, privind suspendarea activitatii de judecata, decizii cu impact asupra desfasurarii actului de justitie.

Facem un apel astfel colegilor magistrati in sensul continuarii dialogului cu factorii implicati, respectiv in sensul abordarii instrumentelor legale adecvate, in vederea realizarii scopului propus.

Cu toate acestea, solicitam conducerilor instantelor asigurarea unei comunicari adecvate si conforme cu graficul de program stabilit de fiecare complet de judecata in timp util, catre organele de reprezentare ale avocatilor.

Solicitarea noastra vine in spiritul parteneriatului caracteristic unui act de justitie, precum si in spiritul unui respect reciproc datorat intre membrii celor doua profesii juridice.

In acest sens, atragem atentia asupra inconsecventei aplicarii generale a deciziilor adoptate de catre complete de judecata ce compun aceleasi instante, sens in care nu exista o predictibilitate a desfasurarii sedintei de judecata pentru avocati si justitiabili deopotriva.

Aceasta chestiune este de natura a afecta in mod evident intreaga activitate a avocatilor, cu atat mai mult cu cat sunt situatii in care partile si reprezentantii lor conventionali se deplaseaza de pe raza altul judet.

Exista de asemenea situatii in care grefierii aflati in segmentul de Registratura refuza primirea unor documente in cauze cu caracter urgent si / sau Camera de Consiliu, cu termene foarte scurte, aflandu-ne astfel in situatia in care acestia hotarasc arbitrar asupra ”urgentei” cauzei.

Nu in ultimul rand, fata de evolutia situatiei, e important sa aveti in vedere faptul ca amendarea avocatilor in dosare – situatie sesizata de colegii nostri in Bucuresti si in tara – nu este o solutie in rezolvarea problemelor, ci din contra, conduce la crearea unei ”brese” tot mai mari in relatia dintre cele doua corpuri profesionale.

Lipsa avocatilor de la solutionarea cauzelor se datoreaza comunicatelor publice postate de catre instante, caracterul ”urgent” al cauzelor fiind apreciat distinct si arbitrar de partile implicate.

Este important sa intelegem ca intregul corp profesional al avocatilor poate fi un partener al demersurilor colegilor magistrati, in sensul respectarii legii si a Statului de Drept, insa parteneriatul se poate derula in conditiile in care exista un respect reciproc manifestat intre membrii celor doua organisme juridice”.

Comentarii

# L date 29 January 2020 17:17 +4

Felicitari, doamna avocat! Dar cu o floare nu se face primavara. Nu vedeti cum sunt tratati avocatii, cum efortul si prestatia lor este coborata in derizoriu? Credeti ca munca avocatului a avut vreo valoare atunci cand judecatorul a primit plicul galben, sau orice alt semnal venit pe culoar? Atunci de ce nu manifestau judecatorii? Dar cand au vazut cat este de batjocorit judecatorul Mustata, ei unde au fost? Dar cand au fost hartuiti alti judecatori, judecati, condamnati si apoi achitati, ce au facut, de ce nu au luat atitudine? Dar CSM de ce a stat si sta indiferent la greselile care se comit in sistem? Dragilor judecatori va spunem noi, justitiabilii de rand, nu sunteti dumnezei si nici zei coborati pe pamant, sunteti oameni si admiteti ca faceti multe greseli (in instante, in timpul sedintelor, unde va comportati abuziv). Inainte de a intra in sala de judecata, ganditi-va daca aveti dreptul de a purta roba de judecator sau daca sunteti potriviti pentru aceasta profesie.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.12.2023 – Judecatorii pregatesc bomba bombelor pentru Guvern

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva