5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII SOMEAZA DNA – Reactia UNBR dupa ce DNA a denigrat SIIJ, barourile, instantele si parchetele: „DNA sa respecte demnitatea si imaginea profesiei de avocat... A-i considera ab initio pe membrii acestor profesii, chiar si in contextul expunerii de catre acestia a opiniei privind conduita profesionala, drept potentiali suspecti ce ar putea fi anchetati de DNA arunca o umbra nefasta asupra credibilitatii justitiei in societate... DNA aduce atingere imaginii si demnitatii profesiei de avocat”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

16 February 2022 12:13
Vizualizari: 4410

Directia Nationala Anticoruptie insulta la gramada barourile, instantele si parchetele din Romania cand afirma ca toti membrii acestor institutii (avocati, judecatori, respectiv procurori) ar putea deveni suspecti ai DNA. De aceea, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania – condusa de avocatul Traian Briciu (foto) – ii solicita parchetului anticoruptie sa isi revizuiasca limbajul in ceea ce-i priveste pe avocati.Comunicatul UNBR de miercuri, 16 februarie 2022, vine la o zi dupa cel in care DNA si-a varsat nervii asupra tuturor celor care critica abuzurile comise de catre directie asupra a numerosi judecatori si procurori – abuzuri devoalate de catre Inspectia Judiciara in celebrul raport adoptat de CSM si confirmat de catre Inalta Curte (raport prezentat de Lumea Justitiei in serialul „Magistratura sub cizma DNA”). Amintim ca iesirea necontrolata a DNA a avut loc in contextul avizarii de catre CSM a proiectului de lege privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) (click aici pentru a citi).

Revenind la UNBR: institutia someaza DNA sa respecte „demnitatea si imaginea profesiei de avocat”, precum si „principiile functionarii statului de drept si ale unei societati democratice”.


Iata comunicatul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania:


UNBR solicita DNA sa respecte demnitatea si imaginea profesiei de avocat

Fara a intra, prin prezenta comunicare, in fondul dezbaterii privind justificarea existentei sau desfiintarea SIIJ, UNBR atrage atentia asupra unor exprimari inadecvate comunicarii publice folosite in comunicatul DNA din 15 februarie 2022, care sunt de natura a aduce un stigmat negativ asupra profesiei de avocat si nu numai.

In comunicatul citat, DNA critica unul dintre criteriile de selectie a procurorilor, prevazute in proiectul de desfiintare a SIIJ, respectiv aprecierea conduitei ireprosabile a acestora prin consultarea opiniei formulate de parchetele, instantele de judecata si barourile din raza teritoriala in care candidatul a functionat. DNA sustine ca 'este solicitata tocmai opinia persoanelor care, potential, ar putea fi subiect al anchetelor acestor procurori, ceea ce este foarte ingrijorator'.

In primul rand, se face confuzie intre institutiile care reprezinta avocatii, judecatorii si procurorii (respectiv barourile, instantele de judecata si parchetele) si persoanele din cadrul acestora, care ar putea fi anchetate. O opinie oficiala si institutionala nu echivaleaza cu cea a unor persoane din profesiile respective, care ar putea fi, prin ipoteza, subiecti ai unor anchete penale.

In al doilea rand, a-i considera, ab initio, pe membrii acestor profesii – avocati, judecatori sau procurori – chiar si in contextul expunerii de catre acestia a opiniei privind conduita profesionala, drept potentiali suspecti, care ar putea fi anchetati de DNA, arunca o umbra nefasta asupra credibilitatii justitiei in societate, ceea ce este vadit contrar scopului urmarit de Uniunea Europeana.

Astfel de comunicari la adresa unor organizatii profesionale sau a membrilor unor profesii pot da nastere unor generalizari care pot afecta profund nu numai demnitatea unor profesii juridice, cat si imaginea justitiei in societate.

UNBR apreciaza ca prin comunicatul mentionat, DNA aduce atingere imaginii si demnitatii profesiei de avocat si solicita DNA respectarea principiilor functionarii statului de drept si ale unei societati democratice in elaborarea opiniilor exprimate public.

Comentarii

# maxtor date 16 February 2022 14:50 0

demnitatea si imaginea profesiei de avocat membru unbr....

# Iova date 16 February 2022 17:01 -502

N-ai picătură de sange'n tine briciule. Fa-,i și tu infractori (posibili) dacă ești tare. Hai mă, arată că poți, fă ceva !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva