2 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BAN A FOST MIXT CU SRI – Provocat de reprezentantul societatii civile Victor Alistar, procurorul Cristian Mihai Ban din CSM a recunoscut ca a facut parte din echipele mixte infiintate in baza Protocolului PICCJ-SRI: “Am lucrat si cu procurori femei, si cu procurori barbati, daca aveti vreo problema din aceasta perspectiva, am lucrat cu echipe mixte si procurori, politisti, specialisti ANAF, organe de constatare, inclusiv din cadrul serviciilor de informatii” (Video si Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 November 2021 15:14
Vizualizari: 7107

A aparut primul procuror care a recunoscut public faptul ca a facut parte din celebrele echipe mixte formate impreuna cu ofiteri si lucratori ai SRI. Ne referim la echipele mixte infiintate in baza odiosului Protocol PICCJ-SRI (vezi facsimil 1) semnat in 2009 de sefii SRI de la acea vreme George Maior si Florian Coldea, Procurorul General Laura Kovesi si adjuncta PICCJ Gabriela Scutea (care a semnat pentru prim-adjunctul PICCJ de atunci Tiberiu Nitu). Iar cel care a recunoscut ca a facut parte din aceste echipele mixte a fost procurorul Cristian Mihai Ban (foto) din Consiliul Superior al Magistraturii.


 

Marturisirea lui Ban a avut loc in sedinta Plenului CSM de joi, 18 noiembrie 2021. Totul s-a intamplat ca urmare a provocarii adresate de catre reprezentantul societatii civile in Consiliu, Victor Alistar.

Mai exact, dupa cum Lumea Justitiei a prezentat, in 15 noiembrie 2021, in contextul in care a anuntat ca a sesizat Plenul CSM pentru declansarea unui control la PICCJ si dupa ce procurorii din CSM l-au acuzat ca ar fi incalcat independenta, impartialitatea si reputatia profesionala a procurorilor din Ministerul Public (click aici pentru a citi), Alistar i-a cerut procurorului Cristian Mihai Ban sa dea o declaratie autentificata la notariat prin care sa spuna ca nu a facut parte din echipele mixte: “Si pentru ca domnul procuror Ban a fost singurul care a luat cuvantul la inalta consfatuire (nu am sa fac trimitere la abordarea sa, pe care o calific nedemna de un viitor titular de pensie platita de societate pentru intreaga sa opera si activitate), am sa il rog sa isi intareasca baza de legitimitate in apararea independentei procurorilor si sa dea o declaratie notariala sub sanctiunea art. 326 CP ca nu a facut parte din echipele mixte cu serviciile de informatii pe faimoasele protocoale. Insist ca nu il acuz de participarea la echipele mixte care dadeau raportul privind modalitatea de valorificare a informatiilor de la servicii, vreau doar sa il ajut sa fie mai credibil, pentru ca vad ca pe domnia sa il doare rau de independenta parchetelor” (click aici pentru a citi).

 Raspunsul lui Ban


Replica procurorului Cristian Mihai Ban din CSM a venit in sedinta Plenului Consiliului de joi, 18 noiembrie 2021. Astfel, Ban i-a transmis ironic lui Alistar ca i-a urmat sfatul si a incercat sa dea la notariat declaratia pe care acesta i-a cerut-o, dar toate notariatele l-au refuzat pe motiv ca nu autentifica aberatii. Dupa acest moment Ban a recunoscut ca a facut parte din echipele mixte constituite impreuna cu lucratori ai serviciilor de informatii, precizand insa ca si-a desfasurat activitatea in limitele legii.


Colaborarea lui Ban cu SRI si DIPI a fost devoalata de Luju


Inainte de a prezenta replicile dintre Cristian Mihai Ban si Victor Alistar, apartenenta procurorului din CSM la o echipa mixta nu reprezinta insa o supriza. Si spunem asta intrucat colaborarea lui Ban nu doar cu SRI, ci si cu DIPI a fost devoalata de Lumea Justitiei inca din 2018, in articolului “Un colaborator SRI in inima CSM” (click aici pentru a citi). Articol in care am publicat documente in care Cristian Mihai Ban, in 2014 si 2015, in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti mentiona, in analizele privind activitatea structurii pe care o conducea, ca a avut o colaborare foarte buna cu SRI si DIPI:

Colaborarea cu SRI si DIPI a fost una foarte buna la nivelul marii majoritati a unitatilor de parchet, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti simtindu-se nevoia diversificarii colaborarii in scopul sesizarii si documentarii mai multor fapte din cele analizate (vezi facsimil 2).

 


Comparativ cu celelalte parchete de nivelul curtilor de apel din tara se constata ca Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti cu unitatile subordonate a recuperat peste 65% din totalul prejudiciilor recuperate la nivel national. La obtinerea acestor rezultate un rol important l-au avut si unitatile de politie economica de la nivelul IGPR, DGPMB si sectoarelor din capitala, structurile DIPI si SRI si nu in ultimul rand specialistii antifrauda din cadrul ANAF detasati la parchete” (vezi facsimil 3).

 In acest context, se pune intrebarea daca nu cumva colaborarea cu serviciile secrete a procurorului Cristian Ban contravine Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor care interzice asemenea legaturi intre magistrati si serviciile de informatii. Iar faptul ca respectiva colaborare s-a facut intr-o echipa mixta infiintata in baza Protocolului PICCJ-SRI nu are nicio valoare juridica, in conditiile in care respectivul protocol a fost unul nelegal si neconstitutional dupa cum CCR a stabilit.


Iata ce prevede art. 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informatii.

(2) Incalcarea dispozitiilor alin. (1) conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror”.


 

Redam schimbul de replici dintre procurorul Cristian Mihai Ban din CSM si reprezentanul societatii civile in CSM Victor Alistar (video la finalul articolului, de la min. 31):


Mihai Ban: Eu cred ca adevaratele motive pentru care domnul Alistar cere acest control este supararea domniei sale cu privire la hotararea Sectiei de saptamana trecuta, hotararea Sectiei pentru procurori, ca sa fiu mai clar, prin care s-a constata ca prin anumite declaratii facute pe diverse posturi de televiziune a afectat independeta procurorilor din cadrul Ministerului Public.

Am vazut ca domnia sa are suparari, am vazut ca arunca cu tot felul de acuze cu privire...inclusiv a mea...si cu privire la alti colegi, nu intelege sa formuleze, daca este nemultumit de acea hotarare, caile legale pe care le are la dipozitie. Pot sa-i si raspund ca am fost la notariat, am tinut cont de sfatul domniei sale, la mai multe notariate, numai ca n-a vrut niciun notar sa autentifice declaratia pe care o cere dumnealui cu motivarea ca aberatiile nu pot fi motivate, domnule Alistar.

Victor Alistar: Controlati-va limbajul, domnule procuror.

Mihai Ban: Sa va abtineti de la tot felul de jigniri si acuzatii total nefondate. Daca vreti sa vorbim de echipa mixta, eu va pot spune ca am lucrat in cea mai mare si frumoasa echipa mixta, cea a Ministerului Public, acolo unde am lucrat si cu procurori femei, si cu procurori barbati, daca aveti vreo problema din aceasta perspectiva, am lucrat si cu echipe mixte formate din procurori si politisti, daca aveti vreo reclamatie cu privire la acest aspect, am lucrat cu echipe mixte si procurori, politisti, specialisti ANAF, organe de constatare, inclusiv din cadrul serviciilor de informatii, daca va deranjeaza si acest lucru, insa de fiecare data fiecare dintre noi si-a facut treaba numai potrivit legii si si-au respectat competentele. Asa ca va rog sa va abtineti de la tot felul de afirmatii si jigniri.

(…)

Victor Alistar: Ii multumesc domnului procuror Ban ca a admis ca a facut parte din echipe mixte cu reprezentanti ai serviciilor de informatii, sigur, intr-o lunga expunere a domniei sale. Cu privire la celelalte chestiuni de limbaj nu ma pronunt, asa intelege sa reprezinte imaginea domniei sale ca magistrat, nu cobor la nivelul acesta. Dar ii multumesc ca a recunoscut ca a facut parte din echipe mixte.

Cristian Mihai Ban: Domnul Alistar nu a inteles nimic”.


* Vedeti aici schimbul de replici dintre membrii CSM Cristian Mihai Ban si Victor Alistar (min. 31)

Comentarii

# MN date 21 November 2021 19:54 +401

Normal nu ar fi ca asta sa fie suspendat imediat?, cu cata usurinta spune ca a colaborat dar el a si semnat protocoale intre PCAB si parchete de Tribunale si judecatori. Cat tupeu si cata siguranta pe el are

# Goe date 22 November 2021 02:53 +134

Un mizerabil. Am avut de-a face cu el acum câțiva ani când era la PCAB. Împreună cu o ticăloasă Florina Lucan au palmat la modul cel mai mizerabil dosarul unei avocate care instigase la mărturie mincinoasă. Avocata, la rândul ei e bingănitoare din 1997 de când a fost recrutată de un fost ofițer SRI care fusese băgat în "Afacerea Jimbolia ".

# santinela date 22 November 2021 07:34 +914

Procuror de doi bani ! Ciumpalacul cica NU vede nici o problema ca a lucrat pe protocoale ,i se pare normal asa ceva.Ei aceasta sectie a CSM este plina de specimene din astea .

# Lorenzo de Medici date 22 November 2021 10:25 +14

Greșit ! Notariatele nu l-au refuzat pe Banul găurit la mijloc pentru că nu autentifică aberații, ci pentru că acest individ urât miorositor este el însuși o aberație.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2023 – Chereches a picat la domnisoara Aida

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva