15 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BAZACONIILE LUI FARMATHY – Alegatiile judecatoarei Amelia Farmathy de la Curtea de Apel Bucuresti, care i-a infierat cu manie progresista pe romanii care nu folosesc cardul, au fost demontate punct cu punct: “Comentariul pare sa reduca problema complexa a evaziunii fiscale la o simpla alegere intre utilizarea cash-ului si cardul bancar, ignorand alte aspecte importante ale fiscalitatii si economiei, cum ar fi structura fiscala, legislatia si mecanismele de monitorizare”

Scris de: G.T. | pdf | print

4 August 2024 14:48
Vizualizari: 4884

Alegatiile judecatoarei Amelia Farmathy (foto 1) de la Curtea de Apel Bucuresti, care a infierat cu manie progresista romanii ce folosesc cardul, deveniti prezumtivi evazionisti fiscali (click aici pentru a citi), au fost demontate punct cu punct. Un experiment interesant a fost facut de avocata Silvia Uscov (foto 2), in legatura cu comentariul judecatoarei CAB.


 

Concret, Silvia Uscov a introdus in programul chatGPT afirmatiile judecatoarei Farmathy, in vederea identificarii unor erori de logica si argumentatie. Concluzia a fost ca opinia Ameliei Farmathy este una gresita, iar ideea ca doar folosirea cardului duce la reducerea evaziunii fiscale nu are nicio legatura cu realitatea.


Iata postarea de pe Facebook in care avocata Silvia Uscov prezinta analiza chatGPT privind comentariul judecatoarei Amelia Farmathy de la Curtea de Apel Bucuresti:


Ieri am citit comentariul unui judecator de la CA Bucuresti pe o retea de socializare referitor la cash/e-money:

“Plata cu cardul tempereaza evaziunea fiscala, caci se poate uita nitel statul in contul tau. E relativ simplu, daca chiar vrea statul sa caute si sa gaseasca. Evaziunea fiscala inseamna, printre altele, mai putini bani pt sanatate, educatie etc, de regula pentru servicile publice de care ne plangem cel mai mult.

Cashul asta face: ascunde banii (la vedere, ca sa spun asa).

In ce ma priveste, evit comerciantii sau diversii meseriasi care cer 'cas'. Uneori, insa, nu am de ales

Partea proasta e ca cei care ascund, de impozitare si contributii sociale, azi, banii nu neaparat foarte multi, dar in mod constant) sunt cei care, peste ani, se vor plange, in primul rand, de beneficile sociale modeste.

Acum, sincer, de austrieci nu pot spune ca imi pasa, dar de fiu-meu care va plati pensile unor astfel de compatrioti cu 'casul' imi pasa. Si va plati, nu gluma, realizez asta cand vad coada din orice supermarket la casele de matcat unde (inca) merge cu 'casul'.

Pentru orice 'libertate' (cum este aceasta cu cashul) exista repercusiuni. Bine ar fi, dar, din pacate nu se intampla, sa le suporte doar cei care se bucura de aceasta 'libertate'”.

In acest context l-am lasat pe chatGPT sa gaseasca erorile de logica si problemele de argumentatie (le are si dl ministru de la finante cu e-urile):

„1. Generalizare excesiva: Afirmatia 'Plata cu cardul tempereaza evaziunea fiscala, caci se poate uita nitel statul in contul tau' sugereaza ca simpla utilizare a cardului poate reduce evaziunea fiscala in mod semnificativ. Desi platile electronice pot fi mai usor de urmarit de catre autoritatile fiscale, acest lucru nu garanteaza prevenirea sau detectarea tuturor formelor de evaziune fiscala. Exista multiple moduri in care evaziunea poate avea loc chiar si in tranzactii electronice.

2. Cauzalitate eronata: Comentariul pare sa sugereze ca utilizarea banilor cash este direct responsabila pentru evaziunea fiscala ('Cashul asta face: ascunde banii'). Desi utilizarea cashului poate facilita unele forme de evaziune fiscala prin lipsa de trasabilitate, nu este singura metoda prin care evaziunea fiscala se poate realiza, si nu toate tranzactiile in cash sunt evazive.

3. Suprasimplificare: Sugestia ca eliminarea tranzactiilor in cash ar putea simplifica combaterea evaziunii fiscale ignora complexitatea sistemelor fiscale si economice, precum si metodele sofisticate prin care se poate realiza evaziunea chiar si prin canale electronice.

4. Amestecarea cauzelor si efectelor: Comentariul implica ca platile in cash sunt principalul motiv pentru care anumite persoane se plang de serviciile publice insuficiente, fara a lua in considerare alti factori care pot contribui la aceste probleme, cum ar fi gestionarea ineficienta a fondurilor sau problemele structurale din cadrul institutiilor publice.

5. False dilemma / falsa dilema: Comentariul sugereaza ca singura alternativa la acceptarea platilor in cash este utilizarea platilor electronice care permit supravegherea de catre stat. Acesta omite sa ia in considerare alte posibile solutii pentru combaterea evaziunii fiscale care nu necesita supraveghere directa a tuturor tranzactiilor personale.

6. Incarcatura emotionala si apel la consecinte: Comentariul foloseste o retorica incarcata emotional pentru a argumenta impotriva evaziunii fiscale, facand referire la impactul asupra viitorului ('de fiu-meu care va plati pensile unor astfel de compatrioti cu 'casul' mi pasa'). Desi aceasta este o preocupare legitima, folosirea emotiilor in locul argumentelor logice poate slabi validitatea rationamentului.

7. Reductio ad absurdum: Comentariul pare sa reduca problema complexa a evaziunii fiscale la o simpla alegere intre utilizarea cash-ului si cardul bancar, ignorand alte aspecte importante ale fiscalitatii si economiei, cum ar fi structura fiscala, legislatia si mecanismele de monitorizare.

8. Ignorarea alternativelor: Sugestia ca doar cei care folosesc cash-ul ar trebui sa suporte consecintele evaziunii fiscale ignora faptul ca evaziunea fiscala poate fi realizata si prin alte metode. De asemenea, presupune ca nu exista alte solutii pentru a aborda problema decat penalizarea utilizatorilor de cash.

9. Straw man (om de paie): In comentariu, se poate interpreta ca se construieste o versiune exagerata a argumentelor pentru utilizarea cash-ului, pentru a fi mai usor de atacat. Acest lucru poate devia de la argumentele reale ale persoanelor care prefera cash-ul din motive valide, cum ar fi confidentialitatea sau accesul limitat la servicii bancare.

10. Apelul la traditie: Utilizarea cash-ului este prezentata ca o 'libertate' traditionala, sugerand ca orice schimbare a acestei practici este in mod inerent negativa, fara a evalua obiectiv avantajele si dezavantajele tranzactiilor electronice comparativ cu cele in cash.”

Q.E.D”.

Comentarii

# Free date 4 August 2024 15:05 +9

No explicați i la judecătoarea asta cum stă cu prezumția de nevinovăție

# carcotas date 4 August 2024 16:03 +66

va dati seama daca se foloseste de chatGPT si in instanta, ce fel de avocat e.

# Cash rules! date 4 August 2024 21:58 +8

In weekend am plătit numai cash tot ce se poate( daca tot am fost provocati). Mi-au dat bon fiscal la toate cumpărăturile . Ps: ca om care plăteam cu cardul din comoditate, sa știți ca e posibil sa nu mai deosebești bancnotele. Am patit-o cu bancnotele de 20 lei și 200 lei( m-am uitat doar la culoare). Nu e bine ca plătit cu cardul asa mult. Cash rules!

# Tembalia Fermentatahy (lacap) date 4 August 2024 22:04 +43

Iar bucuria ca "se poate uita nitel statul in contul tau" e chiar de orientare fascista. Halal judecator.. In conjunctra potrivita ar avea nevoie doar de un mic pas ca sa devina torționar

# Tâmpituț Daneluț Cristi date 4 August 2024 22:35 +31

Asta e problema cu educatia magistatilor de azi (dar si de ieri, si evident alaltaieri, si din nefericire si celor de mâine). Poate ca stiu legi si coduri, dar zero intelegere si respect pentru ce inseamna demnitatea, libertatea, alte valori , democratia, unde incepe fascismul si totalitarismul, cum trebuie sa fie un judecator, care e busola valorilor in democratie, ce inseamna buna guvernare datorata de stat si guvernanti cetateanului. In schmb avem tortionari si fascisti imbracati in robe

# Dușkov date 4 August 2024 22:48 +5

Wow, ce tevatură pentru o cugetare aruncată aiurea de o judecătoare! Acuma na, că s-a intalnit Tanda cu Manda, una ar vrea un control absolut al statului pe banii românilor și vine altă interesantă care o combate cu argumente furnizate de inteligența artificială. Eu zic că se merită una pe alta, numai să nu nimerim noi pe mâna lor.

# maxtor date 4 August 2024 23:23 0

@carcotas -si ai citit mai departe?!

# Baba Rada date 5 August 2024 01:47 +37

Am auzit-o pe tantica asta, in sala de judecata, cand credea ca nu exista avocati, criticand decizii a CCR si spunand unui justitiabil ca CCR nu ar tb sa se substituie instantelor de judecata.. deci cine sa bage in seama opiniile lui Farmathy, mai ales cand ea si barbatu-su primesc de la prostii de noi, care platesc taxe si impozite, peste 50.000 de lei pe luna?! Eu as zice sa aiba grija la fiu, ca stia cu bani multi, au tot felul de preocupari neortodoxe... de copii de bani gata.., nu de mine ca platesc cu numerar.. ca platesc impozite, sa aiba ea salariu mare

# santinela date 5 August 2024 06:46 +2

Vai de justitiabilii care ajung sa fie judecati de TUTA asta care gandeste cu alte parti ale corpului !

# carcotas pentru maxtor date 5 August 2024 12:27 +11

bineinteles ca am lecturat opiniile somitatii Uscov, nu vad decat un comentariu de avocat harsit care are nevoie de publicitate, ca multi altii din breasla ei. a se vedea Cuculus, Ionascu si altii.. culmea e ca prostimea ii ia in serios,

# @Duskov date 7 August 2024 12:32 0

AI nu furnizează nimic. AI este imitație de inteligenta, o unealta. D-na avocat cu AI -ul la purtător s-a făcut de ras în fata lumii juridice și nici nu știe. D-na judecator greșește cu privire la cash, dar sunt lecturi care pot ajuta.

# maxtor date 12 August 2024 15:25 0

apropos: prin C. Apel Bucuresti sint 2 bancomate, mu-ha/ha!

# Vasile Vasile date 21 August 2024 14:48 0

Această judecătoare din ce nație se trage ? Ca să ne dăm seama despre interese.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.01.2025 – Georgescu a incaput pe mana lui Bogasiu. Episod halucinant intr-o instanta din Bucuresti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva