BISERICA NU E PERICOL – In pofida afluxului de pelerini la hramul Sfintei Parascheva, numarul infectarilor cu coronavirus din judetul Iasi a scazut in cele doua saptamani de dupa sarbatoarea religioasa. In schimb, in Cluj, infectarile s-au dublat in ultimele 15 zile, chiar daca Guvernul a impus purtarea mastilor inclusiv in aer liber (Statistica)
Biserica nu reprezinta pericol. Asta ar trebui sa stie autoritatile romane, in frunte cu presedintele Klaus Iohannis (foto dreapta), premierul Ludovic Orban (foto stanga) si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat (foto centru), care si-au batut joc de romanii crestin-ortodocsi, interzicandu-le celor din afara municipiului Iasi accesul la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva (14 octombrie). La doua saptamani de la acel moment, cifrele arata ca numarul infectarilor cu coronavirus inregistrate in judet a scazut in ultimele doua saptamani, in ciuda numarului mare de credinciosi care au mers in pelerinaj.
Amintim ca initial autoritatile le-au interzis celor fara domiciliu in municipiul Iasi accesul la sfintele moaste, insa au cedat in fata presiunii populare. Interdictia a fost o masura profund ilegala, care incalca o libertate constitutionala printr-o norma infralegala – dupa cum Lumea Justitiei a explicat in detaliu la vremea respectiva (click aici pentru a citi). Avand in vedere afluxul de romani de la racla sfintei, ne-am fi asteptat ca numarul cazurilor de SARS-CoV-2 sa explodeze in intreg judetul Iasi. In schimb, lucrurile stau exact invers, judetul inregistrand un declin al infectarilor in ultimele doua saptamani: de la 2,15 la mie in data de 14 octombrie 2020 la 1,92‰ in ziua de joi, 29 octombrie 2020. Si atentie: lucram cu materialul clientului – informatiile sunt chiar cele furnizate de catre Grupul de Comunicare Strategica (vezi facsimile 1 si 2).
Cu masca obligatorie, infectarile au explodat in Cluj
Daca in 29 octombrie Iasii se situau in top 10 judete cu infectari putine la mia de locuitori, nu acelasi lucru se poate spune despre Cluj. In aceeasi zi, acesta se plasa pe primul loc la celalalt capat al spectrului, adica era fruntas la numarul de infectari la mia de locuitori – respectiv 4,3. Situatia este cu atat mai scandaloasa, cu cat la 14 octombrie Clujul se situa sub Iasi (cu doar 1,95 de infectari la mia de locuitori), iar intre timp, la 20 octombrie, autoritatile le-au impus clujenilor purtarea mastii inclusiv pe strada.
Or, de aici deducem doua lucruri:
1. pelerinajul la Sfanta Parascheva nu a agravat situatia infectarilor din judetul Iasi, ci dimpotriva: le-a scazut raportul la mia de locuitori;
2. purtarea mastilor in spatii deschise nu a rezolvat problema infectarilor in judetul Cluj, acestea sporind de la 2,52 la mie in 20 octombrie (data la care clujenilor le-a fost pusa botnita in aer liber) la 4,3‰ in ziua de joi, 29 octombrie 2020. In schimb, judetul Iasi a continuat tendinta descendenta, inregistrand in 20 octombrie o rata a infectarilor de 1,82 la mie (vezi facsimil 3).
Mentionam ca am luat ca perioada de referinta un interval de 15 zile, intrucat autoritatile ne spun ca perioada de incubatie a COVID-19 este de 14 zile.
Incheiem, luandu-ne o marja de eroare, de care insa nu noi ne facem vinovati: ideal ar fi fost sa fi avut la dispozitie numarul de teste defalcat, pe judete, astfel incat comparatia sa fie riguroasa pana la capat, dar, din pacate, Grupul de Comunicare Strategica publica doar numarul de teste la nivel national, fara diferentieri in functie de judet.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Andrei Muresan 2 November 2020 12:50 +4
# Andrei Muresan 2 November 2020 13:00 -6
# sic semper tyrannis 2 November 2020 14:44 +11
# sic transit 2 November 2020 16:37 +2
# ted 2 November 2020 17:15 +6