2 April 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CACEALMAUA PENSIILOR – Avocatul Toni Neacsu acuza Guvernul ca a lansat proiectul modificarii pensiilor de magistrati special ca sa fie desfiintat de CCR: „Diminuarea unor pensii aflate in plata e neconstitutionala. Proiectul e o cacealma construita special pentru a cadea la CCR... Citez din Decizia CCR 343/2020: 'Noile reglementari nu pot fi aplicate cu efecte retroactive, respectiv in privinta cuantumului pensiilor anterior stabilite, ci numai pentru viitor, de la data intrarii lor in vigoare'”

Scris de: V.B. | pdf | print

21 December 2022 12:38
Vizualizari: 9245

Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) acuza guvernul Nicolae Ciuca de faptul ca a publicat proiectul de lege privind modificarea pensiilor pentru judecatori si procurori intr-un mod neserios, cu intentia clara de a fi desfiintat de catre Curtea Constitutionala a Romaniei.Ne referim la proiectul prin care cabinetul PSD-PNL-UDMR urmareste sa introduca o vechime minima de 25 de ani doar in magistratura, iar pensiile aflate in plata sa fie recalculate.

Or, tocmai aici este problema, avertizeaza Toni Neacsu miercuri, 21 decembrie 2022: nu poti modifica pensii aflate deja in plata. Avocatul aminteste ca interdictia a impus-o insasi CCR, prin Decizia nr. 343/2020, prin care a declarat constitutionale articolele 59 si 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Luni, cand a prezentat proiectul in exclusivitate, Lumea Justitiei a avertizat ca initiativa risca sa provoace o noua revolta generala in randurile judecatorilor si procurorilor – ca, de altfel, orice demers privind diminuarea pensiilor pentru magistrati (click aici pentru a citi).


Redam postarea de pe Facebook a avocatului Adrian Toni Neacsu:


Diminuarea unor pensii, fie ele si asa-zis speciale, aflate in plata este neconstitutionala. Astfel fiind, proiectul puterii privind reforma pensiilor speciale este o cacealma, construita special pentru a cadea la CCR.

Pentru ca deciziile CCR in acest sens sunt numeroase si ar trebui sa alcatuiesc o bibliografie masiva, citez doar dintr-o ultima decizie a CCR, respectiv din Decizia nr. 343/2020:

'In temeiul prevederilor art. 47 alin. (2) din Constitutie, legiuitorul are dreptul si obligatia sa stabileasca criteriile si conditiile concrete ale exercitarii dreptului la pensie, inclusiv modul de calcul si de actualizare a cuantumului pensiei. Noile reglementari nu pot fi aplicate cu efecte retroactive, respectiv in privinta cuantumului pensiilor anterior stabilite, ci numai pentru viitor, incepand cu data intrarii lor in vigoare'”.

Comentarii

# Noua manipulare a PSD date 21 December 2022 14:15 +339

:-x Proiectul legii prezentate de Ministerul Muncii (ministrul Marius Budăi de la PSD) este făcut în așa fel încât să fie declarat neconstituțional de de către CCR! :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x În ciuda declarații publice făcute de liderii coaliției pe tema reducerii cheltuielilor cu pensiile speciale, Guvernul crește cheltuielile pentru pensiile speciale în 2023, conform cifrelor din bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale.

# CCR - pentru unii muma, pentru altii ciuma date 21 December 2022 15:12 +481

În decembrie 2020, CCR spunea că proiectul de lege care prevedea impozitarea cu 85% a pensiilor speciale peste 7.000 de lei și cu 10% a celor între 2000 și 7000 de lei este neconstituțional în ansamblu. Proiectul prevedea impozitarea tuturor pensiilor, fiind incluși și magistrații, polițiștii, militarii, diplomații etc. Obiecția de neconstituționalitate a fost formulată de Avocatul Poporului și de Curtea Supremă. În motivare, judecătorii CCR au apreciat că doar pensiile de serviciu ale magistraților sunt garantate, nu și celelalte. Dacă CCR a spus explicit că alte pensii în plată pot fi modificate, prin impozitare, de exemplu, oare de ce acest proiect de lege al PSD vizează exact pensiile în plată ale magistraților ??? Răspuns pentru cei cărora nu le clara prefecătoria PSD: pentru a fi picata la CCR

# sever date 21 December 2022 19:56 -49

proiectul de lege este al guvernului , nu al PSD

# Budăi & "reforma" pensiilor speciale date 22 December 2022 08:34 +265

Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a declarat luni,19.12.2022, în plenul Camerei Deputaţilor, că proiectul privind pensiile speciale va fi trimis Guvernului pentru aprobare în câteva zile, susținând că îndeplineşte toate criteriile din PNRR. "Vor fi respectate prevederile CCR, vor fi respectate prevederile din PNRR, în rest suntem pe ultimele discuţii şi proiectul va fi înaintat Guvernului. În câteva zile înaintăm către guvern şi către comisie, după care îl înaintăm în Parlament", a spus Budăi în plenul Camerei Deputaţilor, la Ora Guvernului. Întrebat când va deveni act normativ proiectul care modifică sistemul de pensii, ministrul a răspuns că acesta va intra marti, 20.12.2022,în circuitul de avizare interministerială, după care va fi aprobat în Guvern şi depus la Parlament pentru dezbateri. Ce-or zice buneii despre reforma "protectorului" lor???

# Delegația română în Coreea de Sud date 22 December 2022 08:55 +7

În perioada 21–23 decembrie 2022, Ciolacu și Ciucă sunt în Coreea de Sud. De la guvern sunt prezenți Virgil Popescu (ministrul Energiei - PNL), Florin Spătaru (ministrul Economiei - PSD), Sorin Grindeanu (ministrul Transporturilor - PSD), Sebastian Burduja (ministrul Cercetării - PNL), Ligia Deca (ministrul Educației - PNL) și directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță. Din delegația parlamentară sunt prezenți Alfred Simonis, deputat PSD, și Eugen Bejinariu (PSD), preşedintele comisiei în domeniul securităţii naţionale din Camera Deputaților și Senat. Se pare că scopul principal al delegației române în Coreea de Sud este atragerea investițiilor coreene în domeniul energiei nucleare. După cum arată componența delegației, partea română mai este interesată și de dezvoltarea relațiilor în domeniul apărării, transporturilor, industriei IT și educației. Așteptăm cu interes rezultatele vizitei din Coreea!

# Pensiile speciale ale torționarilor date 22 December 2022 09:20 +426

Ce se intampla cu pensiile tortionarilor, militienilor, securistilor, fostilor apv-isti, fostilor procurori comunisti, fostilor activisti de partid comunist??? Acestora trebuia sa li se acorde pensia minima sau ajutorul social minim. USR a depus in parlament un proiect de lege prin care torţionarii comunişti să nu mai beneficieze de pensie specială. Aceia care au condamnare definitivă în justiţie că au săvârşit crime împotriva umanităţii, ca lucrători ai securităţii. Punem pariu ca va fi respins de majoritatea parlamentara (PSD, PNL & UDMR)?

# CCR si pensiile speciale date 22 December 2022 10:00 +355

7 dintre principalele 8 tipuri de pensii speciale pe care statul român le plătește au fost eliminate în urmă cu zece ani de guvernul Boc și reintroduse, în 2015 și în 2016, de PSD-ul condus de Ponta și Dragnea. E vorba de pensiile speciale acordate militarilor (MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS), parlamentarilor, funcționarilor parlamentari, angajaților de la Curtea de Conturi, diplomaților, grefierilor și celor din aviația civilă. CCR a judecat cu 10 ani în urmă tăierea lor și a declarat-o constituțională. Există și hotărâri pronunțate de CEDO care au spus că tăierea lor a fost legitimă. Singura pensie specială pe care deciziile CCR din anii anteriori au menținut-o în vigoare este cea a magistraților și a consilierilor de la Curtea de Conturi. Pentru a elimina majoritatea pensiilor speciale, Budăi nu trebuia decât să se inspire după legea lui Boc de acum zece ani. Dată fiind precedenta ei validare de către CCR – nu avea cum să nu treacă, o dată în plus, de filtrul judecătorilor CCR.

# clint westwood date 22 December 2022 11:54 -102

Taierea pensiilor speciale a fost si va ramane subiect electoral. Sunt zeci de ani de cand nenorocitii astia reiau aceeasi idiotenie, mai fac un proiect, il mai respinge ccr si tot asa, timpul trece, leafa merge noi pe prosti ii prostim. Acum aproape 3 ani cand isi faceau campanie electorala haitele de retardati usr+pdl fix pe tema asta au pedalat si iata rezultatul adica nimic, zero, nada. Problema e nu cum se taie pensiile speciale ci cum scapam, daca mai avem cum, de gruparile astea infractionale organizate sub forma de partide protejate de securisti care au distrus tara de mai bine de 30 de ani.

# Clint apara PSD date 22 December 2022 12:54 +322

Mr. Clint Westwood, din toamna lui 2021 exista coalitia PSD-PNL-UDMR, care are o majoritate ultra confortabila. Ce i-a impiedicat sa desfiinteze pensiile speciale? USR a depus până în prezent 5 proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, toate fiind însă respinse de majoritatea PNL-PSD -UDMR. În legislatura trecută, senatorii și deputații USR au demisionat înainte de finalizarea mandatului pentru a nu putea primi pensie specială.

# 22 decembrie 1989 date 22 December 2022 14:36 +518

Preşedintele Senatului României, Alina Gorghiu, le-a transmis, miercuri, revoluţionarilor din Decembrie 1989 de la Timişoara să uite traumele acelui moment şi să participe activ la eforturile societăţii româneşti, pentru că perioada este foarte complicată, iar anul 2023 va fi unul dificil :-x Justiția româna "uită" sa rezolve cazul revolutiei a mineriadelor etc de peste 30 de ani! Când este vorba despre privilegiile lor, viteza de reacție este mai mare decât viteza luminii!

# Albert Kurtyan date 27 December 2022 02:34 +44

Pensia reprezinta un drept calculat in baza principiului solidaritatii, avand ca scop asigurarea nevoilor materiale. Pensia nu este o asigurare comerciala. Statul nu este o firma de asigurari care plateste beneficii mari la polita mare. Calcularea pensiei in raport de salariul mediu sau strict ca procent la salariu reprezinta o incalcare a principiului scopului fundamental al Pensiei. Pensia nu este o investitie. Pensia trebuie calculata in baza NEVOILOR MATERIALE ale omului, nu in baza contributiei. Pensia nu e beneficiu de asigurari comerciale. Asigurarea sociala (Pensia) nu este asigurare comerciala. Pensia este impozit pe statul de plata, pe de o parte, si este un program de asistenta sociala, pe cealalta parte. Asistenta sociala de lux (pensia de lux), calculata procentual la cuantumul salariului reprezinta o incalcare grava a principiului fundamental care a dat nastere sistemului de Pensii. Pensia reprezinta asistenta sociala. Sistemul de pensii nu e fond de investitii.

# Albert Kurtyan date 27 December 2022 02:40 +192

Decizia CCR 343/2020: 'Noile reglementari nu pot fi aplicate cu efecte retroactive, respectiv in privinta cuantumului pensiilor anterior stabilite, ci numai pentru viitor, de la data intrarii lor in vigoare'” Aceasta decizie este o eroare mare. Neretroactivitatea legii se aplica strict doar in materie PENALA in ce priveste infractiunile, nu CIVILA. Nu exista nicio norma constitutionala care sa impiedice retroactivitatea legii civile, in special in ce priveste taxele si dreptul administrativ. Principiul neretroactivitatii nu este absolut, ci are nenumarate exceptii. Circula multe legende in dreptul romanesc si din pacate multe sunt colportate chiar de catre persoane care pasamite ar trebui sa stie drept. Un avocat care prezinta legea intr-o lumina falsa ar trebui sa se gandeasca serios la ce face.

# Politist date 28 December 2022 13:43 +66

Sunt de acord în totalitate cu recalcularea pensiilor pe principiul contributivității. Există totuși o problemă la care ar trebui să se dea un răspuns: Cum se rezolvă munca depusă de polițiști peste programul normal de lucru (8 ore/zi x 5 zile pe săptămână) în condiţiile în care aceste ore lucrate suplimentar nu au fost plătite sau compensate cu timp liber corespunzător ? În perioada 1990 - 2014, poliţiştii nu au îndrăznit niciodată să solicite plata orelor suplimentare sau timp liber în compensare. Spre exemplu, un poliţist care desfăşura activităţi pe linie judiciară la infracţiuni de mare violenţă (maxim 2 ofiţeri la nivelul unui judeţ) se deplasa la astfel de evenimente la orice oră din zi şi din noapte şi în zilele libere sau sărbătorile legale. Media anuală a evenimentelor era de cca.160-180 deplasări. Cercetarea unui astfel de caz, doar activităţi preliminare, dura în medie 24-48 ore în mod continuu. Dacă aceste activităţi se desfăşurau în afara orelor de program plata era ZERO.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.03.2023 – Continua nebunia pensiilor magistratilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva