27 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

CAZUL „ANCA” LA INDIGO – Cristian Cioaca a fost arestat si condamnat la 22 de ani de inchisoare in baza unor pete de sange din locuinta sa, care, in opinia procurorilor, demonstreaza ca a ucis-o pe Elodia. Un Raport de Cercetare contrazice insa ipoteza: „In apartamentul investigat nu a fost comisa o infractiune de omor urmata de depesarea cadavrului”. Acum 36 de ani, Gheorghe Samoilescu a fost inchis pentru crima, dupa ce anchetatorii i-au plantat pete de sange in casa (Raportul)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

19 February 2014 16:01
Vizualizari: 9766

Cazul Cristian Cioaca (foto), judecat pentru uciderea sotiei sale, avocata Elodia Ghinescu, si eliberat recent din arest preventiv sub control judiciar, se aseamana din ce in ce mai mult cu una dintre marile erori judiciare din Romania. Este vorba despre celebrul caz "Anca", de la finele anilor '70, in care taximetristul Gheorghe Samoilescu a stat inchis 4 ani pentru o crima pe care nu a comis-o. Atunci, nevoia de a gasi un autor i-a determinat pe procurorii comunisti sa planteze probe in apartamentul lui Samoilescu, ajungandu-se chiar si in situatia ca niste simple pete de noroi gasite in baia acestuia sa fie transformate in pete de sange. Tot in baza unor pete de sange, descoperite cu un aparat-minune, a fost arestat preventiv si Cristian Cioaca, trimis in judecata si apoi condamnat. In lipsa cadavrului Elodiei Ghinescu, care nu a fost gasit nici la sapte ani de la presupusa crima, procurorii sustin ca petele de sange gasite in apartamentul politistului demonstreaza ca acesta si-a ucis sotia. Iata insa ca un raport de cercetare depus de avocata lui Cristian Cioaca, Maria Vasii, dar respins de instanta, sustine exact contrariul.


Cu doar cateva zile inainte de eliberarea lui Cristian Cioaca din arest, avocata politistului, Maria Vasii, a depus la Curtea de Apel Pitesti un raport extrajudiciar care ar putea clarifica si reconsidera intregul caz "Elodia". Mai exact, Raportul de Cercetare, din 30 ianuarie 2014, intocmit de conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu, membru al Societatii Romane a Cercetatorilor in Strategii Judiciare – Centrul de Cercetari in Etica Juridica Aplicata, la solicitarea avocatei Maria Vasii, care are ca obiect "notificarea unor puncte de vedere in masura sa limpezeasca si sa redimensioneze aprecierea probatoriului expertal in cauza privind pe Cristian Cioca". Un raport care vorbeste despre o cantitate infima de sange in apartamentul din Brasov in care se presupune ca Elodia ar fi fost transata – picaturi de sange provenite „prin stropire”, iar nu prin „tasniri arteriale specifice depesarii unui cadavru”.

Raportul exclude posibilitatea prezentei in apartament a unei mari cantitati de sange

Potrivit constatarilor Raportului de Cercetare, urmele de culoare brun-roscat gasite in apartamentul in care se presupune ca politistul Cristian Cioaca ar fi transat-o pe avocata Elodia Ghinescu „au continut cantitati foarte mici de material biologic, circa patru picaturi dispersate prin stropire”. In plus, este exclusa posibilitatea prezentei unei mari cantitati de sange provenite prin scurgere de pe perete pe sapa de beton de sub podea, intrucat „sub podea nu au fost identificate urme de sange”. De asemenea, dupa cum se arata in Raport, prezenta firelor de par identificate pe dusumeaua dormitorului cu ocazia primei cercetari la fata locului, in 2007, despre care s-a stabilit ca apartin Elodiei, „prezuma faptul ca in dormitor nu au avut loc operatiuni de maturare, spalare, stergere, mai precis de indepartare a urmelor, in intervalul de timp corespunzator formarii acestora, pana la data primelor cercetari”.

Concluzia raportului extrajudiciar intocmit de conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu este aceea ca „In apartamentul investigat NU a fost comisa o infractiune de omor urmata de depesarea cadavrului”.

Prezentam integral constatarile din Raportul de Cercetare intocmit de conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu in cazul "Elodia":

1. Urmele de culoarea brun-roscata identificate pe usa, tocul usii, baia aferenta dormitorului, alaturi de microurmele identificate pe zidul gletuit si urmele de pe grinda de sustinere a podelei, mai precis urmele supuse genotiparii, au continut cantitati foarte mici de material biologic, unitatea de masura definitoare fiind microlitrul, respectiv a milioana parte dintr-un litru. Cantitatea totala nu a depasit 4 (patru) microlitri, respectiv, circa patru picaturi dispersate prin fenomenul stropirii.

Acest fapt a condus la situatia in care analizele genetice au fost facute printr-o abordare diferita fata de situatiile uzuale, abordare ce a avut ca scop generarea prin reactia de amplificare a unei cantitati suficiente de copii ale fragmentelor de ADN pentru a se obtine un profil genetic valorificabil.

2. Raportul de expertiza medico-legala nr. A1/237/2013, alaturi de raportul de constatare tehnico-stiintifica nr. 137166/19.11.2012 exclude prezumtia potrivit careia „pe sapa de beton de sub podea s-a aflat o cantitate mare de sange provenita prin scurgere de pe perete”. Sub podea nu au fost identificate urme de sange.

3. Amestecul de profiluri genetice din baia principala si baia aferenta dormitorului, avand ca posibili contributori pe Cristian Cioaca si Elodia Ghinescu, indica evolutia unor procese biologice (pierderi de sange si descuamare cutanara fiziologica).

4. Marimea, geografia si orientarea urmelor de culoarea brun-roscata identificate cu ocazia cercetarilor la fata locului, sustin ipoteza crearii acestora prin actiuni distincte ale sursei de origine, respectiv formare prin stropire (impact de viteza medie) ca urmare a unei duble miscari a sursei, cel mai probabil:

a. subiectul aflat cu fata la usa, scutura bratul drept al carui deget a fost ranit in fractiunea de secunda precedenta, printr-o miscare caracteristica unui pulseu de durere (stropii de pe usa).

b. o noua scuturare a bratului se face dupa intoarcerea corpului spre dreapta, in drum spre baie (stropii de pe perete). Stropii din zona inferioara a peretelui au creat premisa formarii urmelor de pe grinda de sustinere a podelei.

5. Daca facem trimitere la algoritmul investigativ, respectiv la necesitatea parcurgerii unor etape in procesul descoperirii (nu al aprecierii juridice), remarcam faptul ca in ciuda posibilitatilor moderne de valorificare polivalenta a urmelor de sange, operatiunile expertale nu au raspuns la doua intrebari esentiale, respectiv, timpul formarii si zona anatomica ori categoria vasului de sange din care provin.

Nu este mai putin adevarat faptul ca testarea genetica nu raspunde la aceste intrebari, insa raspunsul poate fi dat de stiinta serologiei. Intrebarea adresata acestei stiinte ar fi limpezit confuzia generata de folosirea expresiei „urme de culoarea brun-roscata” relativa la urmele de sange identificate si analizate la finele anului 2012, expresie ce atrage punerea in discutie a exceptiei, vitium in procedendo (nota - Culoarea urmelor de sange nu este aceeasi pe toata perioada existentei lor. Imediat dupa scurgerea din vasele sanguine, ele au culoarea rosu-deschis, iar pe masura invechirii, devin de un rosu - inchis (brun-roscata), cafenii, brune-inchis, negre, cenusii, verzi. A se vedea: Panaitescu, V.; Popa, V., Examenul la locul faptei in cazul prezentei petelor de sange, in Tratat de medicina legala. Vol. I, Editura Medicala, Bucuresti, 1995; Minovici, Mina, Tratat complet de medicina legala, Vol. I, Atelierele grafice SOCEC si Co., Societatea Anonima, Bucuresti, 1928).

6. Prezenta firelor de par cu bulb si teaca epiteliala identificate pe dusumeaua dormitorului cu ocazia primei cercetari la fata locului (2007), pentru care s-a stabilit un profil genetic identic cu cel al Elodiei Ghinescu, prezuma faptul ca in dormitor nu au avut loc operatiuni de maturare, spalare, stergere, mai precis de indepartare a urmelor, in intervalul de timp corespunzator formarii acestora, pana la data primelor cercetari (nota - Relativ la firele de par nu s-a raspuns la urmatoarele intrebari esentiale: daca firele de par prezinta atasate urme de sange, daca a fost detasat de la persoane in viata sau de la cadavre; daca un fir de par este detasat prin smulgere sau cadere libera de la o persoana in viata; care este zona de provenienta a firului; daca au fost in contact cu produse chimice, ex. detergenti).

7. Marimea, geografia si orientarea urmelor de culoarea brun-roscata identificate cu ocazia cercetarilor la fata locului, exclud formarea prin proiectare, mai precis in urma lovirii repetate cu pumnul sau prin tasniri arteriale specifice depesarii unui cadavru. In apartamentul investigat NU a fost comisa o infractiune de omor urmata de depesarea cadavrului.

*Cititi aici integral Raportul de Cercetare

Comentarii

# A_L_I_E_N date 19 February 2014 17:01 +3

Cine nu are experti sa-si cumpere... Se impune cred refacerea raportului de expertiza judiciara in cauza, combinat cu experimente judiciare complexe care sa verifice traseologia petelor de sange, in raport de ipotezele propuse (si favorabile inculpatului) prin rap extrajudiciar. In rest, ca sa-l mai condamni pe Cioaca, fie-i asiguri doi juzi fosti comunisti, fie inst schimba din oficiu incadrarea juridica in LCM ...

# tepelus date 19 February 2014 18:17 +3

semnati si po******rizati http://www.petitieonline.com/raspunderea_materiala_pentru_magistrati_contra_votul_nostru

# Adrian date 19 February 2014 18:39 -2

Namai cine nu o stie pe excroaca de Vasii pune botul!Asta iti depune(contra cost) si raport ca Isus nu a fost crucificat,ci e in viata,pe plaja,in Dubai! Altceva nu gasiti sa publicati?Nu exista tasniri arteriale?Pai,la ceva timp dupa ce inima se opreste,nu mai tasneste nimic...

# DOREL date 20 February 2014 09:53 +5

Dupa cate prostii a facut in Marius Iacob, dosarul e compromis definitv, oricum ai da-o, e si gresit si nelegal ! Si, b): Iacob a crezut in asigurarea lui Nistor ca judecatorii de la Pitest nu misca-n front, uite ca socoteala de acasa nu se mai potriveste cu aia din targ ! Pretenii stiu de ce ! Parerea mea ...

# Anonymus date 21 February 2014 00:25 +1

Pai ce ai fost de fatza cand la crucificat pe Isus? Ai vreo dovada ca a existat? :)))))) Deci normal ca va reusi sa afirme ca Isus face plaja in Dubai! :)))) Si indiferent cum a fost sau este Vasai, oricum a dat lovitura de gratie intregii tari! Acest om a fost \"linsat\" juridic fara dovezi si pe nedrept! Ea a reusit sa-l scoata! Felicitari! Macar acum Cioaca se poate ocupa de copilul lui. SUCCES CIOACA !

# Spiritu\' Elodiei date 19 February 2014 20:01 -3

Nici nu e nevoie sa o stii pe avocata Vasii. E suficient sa observi sfidarea de psihopat pe care o afiseaza Cioaca cu o insistenta maniacala. Ce om normal, caruia i-ar fi disparut sotia, nu se mai opreste din a ranji sau a face alte gesturi de fronda, precum afisarea tricoului cu \"Prezumtia de nevinovatie\". Ce om normal nu se mai opreste din ras in urma unei asemenea drame?

# Eco date 19 February 2014 23:33 +6

Ca Cioaca rade tamp sunt de acord cu tine, insa o condamnare sau o achitare trebuie data pe probe concrete,care sa inlature orice dubiu, nu pe ce crede tanti Leana despre moaca lu Cioaca.

# Anonymus date 21 February 2014 00:32 +2

Dupa afirmatia ta, ar trebui toti oamenii \"antipatici\" si \"neconformisti\" sa fie condamnati in permanenta! :)))))) Eu cred ca ar trebui sa te mai documentezi putin in ceea ce priveste dreptul, codul penal si procedurile de condamnare! Au trecut circa 2000 de ani, de cand se faceau condamnarile pe vorbe si prin instigare in piata mare! :))))))

# mielu date 14 March 2014 19:37 0

Observ că ești in eroare, Adrian afirmă altceva! Nu-mi place că postezi ”aproape” de DOREL!Pe unde dracu o fi CI :cry: !

# gonorel cordescu date 19 February 2014 20:48 -1

Ba nene, cioca asta o fi sau n-o fi cioaca, adica vinovat, dar are o aitudine si o fata de schizofrenic, ce n-a vazut parisul. Rasul asta tampit l-am mai vazut pe fata lui nitu.

# unul din lumea cea mare date 20 February 2014 13:24 +2

pentru gonorel cordescu//poate ai dreptate cu cioaca,dar PE LIMBRICUL VASILICA NU IL INTRECE NIMENI ,sau vorba ta pe maimutoiul nitu

# tot gonorel date 19 February 2014 20:51 -1

Si daca cineva crede ca cioaca nu stie nimic de elodia, atunci chiar ca ne-am dat naibii de criminalisti si psihologi. :sad:

# visu date 19 February 2014 21:45 +6

Cioaca ca cioaca, problema e la jujul care trb sa-si asume si neputinta nchetatorilor si mai ales, propria rezolutie chiar fara probe, si nu pe inventii ca sa se faca de rusine, pe el si sistemul. 

# MAINE NISTE DOCTORI SI JUDECATORI INTRA LA PUSCARIE! date 19 February 2014 22:16 -3

MAINE NISTE DOCTORI SI JUDECATORI INTRA LA PUSCARIE! Un infractor CIOBANUL DIN ******ERA care a furat milioane de euro de la stat ar putea scapa din puscarie PE MOTIVE MEDICALE , PE UN RMN FALS, VREA SA FUGA DIN TARA ! In locul lui in puscarie VOR INTRA JUDECATORII, DOCTORII CARE VOR INTERPRETA SI EXAGERAT UN RMN FALSIFICAT , DOCTORII DE LA IML.DE CE NU SE SESIZEAZA DNA ?

# o pensionara date 19 February 2014 22:55 +4

tu ai facut o obsesie pt becali.....get a life.........nu mai esti sanatos

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.05.2024 – Dosar cu procurori DNA si judecatori, trimis la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva