2 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CENTRELE DE REFLECTIE LUCREAZA – Declaratia publica a judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina din CSM privind modul de adoptare a noilor Legi ale Justitiei: “Ne intrebam cui apartin textele provenind de la CSM, cine le-a formulat si daca ele pot fundamenta norme legale in conditiile in care o parte considerabila a membrilor CSM au declarat ca nu cunosc aceste propuneri?... Modificarile ce se vor aduce legilor justitiei reprezinta un regres profund”

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 October 2022 11:47
Vizualizari: 5129

Judecatoarele Gabriela Baltag (foto dreapta) si Evelina Oprina (foto stanga), reprezentantele tribunalelor in Consiliul Superior al Magistraturii, confirma din nou ca o parte dintre propunerile de amendamente la Legile Justitiei venite din partea CSM la Legile Justitiei nu au fost cunoscute de toti membrii Consiliului. Cu alte cuvinte, precizam noi, respectivele amendamente sunt rodul anumitor “centre de reflectie”, sintagma lansata pe piata de fostul ministru al Justitiei Tudorel Toader.


 

Jurnalistul Adrian Calin, realizatorul emisiunii “Substantial” de la postul A7TV (click aici pentru a vedea emisiunea), a prezentat in exclusivitate, joi seara, 13 octombrie 2022, declaratia publica a judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina in care acestea intreaba cui apartin propunerile de amendamente la Legile Justitiei venite oficial din partea CSM, atat timp cat ele nu au fost vazute de o parte importanta a membrilor Consiliului. O realitate expusa in urma cu cateva zile si de procurorul Cristian Mihai Ban, care la randul sau a precizat ca nu a vazut propunerile de amendamente la Legile Justitiei facute de CSM (click aici pentru a citi).

Baltag si Oprina afirma ca inca din 6 septembrie 2022 i-au cerut presedintelui CSM Marian Buda sa le puna la dispozitie propunerile referitoare la proiectele Legilor Justitiei, lucru care nu s-a intamplat nici pana in prezent. Totodata, cele doua judecatoare atrag atentia ca desi in comisia speciala parlamentara care dezbate Legile Justitiei s-a afirmat ca in avizul CSM sunt mentionate propunerile de modificare a actelor normative, in realitate avizul CSM contine numai observatii generale. “Modificarile ce se vor aduce legilor justitiei reprezinta un regres profund fata de status quo-ul actual si ne manifestam serioasa ingrijorare fata de abandonarea garantiilor de independenta cu privire la statutul judecatorilor si cu privire la viitorul sistemului judiciar”, incheie Baltag si Oprina.


Prezentam declaratia publica a judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina din CSM:


„Am urmarit dezbaterile din cadrul Comisiei speciale privind legile justitiei si am observat o serie de propuneri de texte provenind de la Consiliul Superior al Magistraturii si insusite, unele dintre ele, sub forma de amendamente de catre diferite grupuri parlamentare, devenind, astfel, texte de lege.

In ceea ce ne priveste, in calitate de membri CSM, afirmam ca in realitate respectivele propuneri nu ne sunt cunoscute, nu am fost consultate cu privire la ele, nefiind niciodata analizate si discutate in concret in cadrul Plenului CSM, in cadrul legal si formal prevazut de lege. In acest sens, invederam ca, prin cererea din data de 6.09.2022, am solicitat presedintelui CSM sa ne puna la dispozitie aceste propuneri, intrucat nu avem cunostinta de acestea, lucru valabil si astazi.

Niciodata in cadrul Consiliului nu au fost analizate texte concrete de modificare a legilor justitiei, ci doar anumite principii/linii generale ce ar trebui analizate. Atasam spre exemplificare materialul ce contine asa-zisele observatii ce au fost votate in sedinta Plenului CSM in care s-a acordat aviz favorabil legilor justitiei.

Mai mult decat atat, desi se sustine, astfel cum am auzit anumite voci in cadrul comisiei speciale, ca in Avizul CSM sunt mentionate propunerile de modificare, in realitate respectiva hotarare contine numai observatii generale si nicio propunere concreta. Atasam Hotararea Plenului CSM nr. 115/12 august 2022 in dovedire.

In aceste conditii, ne intrebam cui apartin textele provenind de la CSM, cine le-a formulat si daca ele pot fundamenta norme legale in conditiile in care o parte considerabila a membrilor CSM au declarat ca nu cunosc aceste propuneri?

Chiar daca ne aflam actualmente intr-o pozitie minoritara in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, aceasta nu poate justifica ignorarea completa a membrilor care au alte viziuni si principii decat majoritatea, in conditiile in care CSM este organ colegial si functioneaza pe criteriul consultarii si votului exprimat de fiecare dintre membrii sai.

Profitam de ocazie pentru a evoca din nou ca modificarile ce se vor aduce legilor justitiei reprezinta un regres profund fata de status quo-ul actual si ne manifestam serioasa ingrijorare fata de abandonarea garantiilor de independenta cu privire la statutul judecatorilor si cu privire la viitorul sistemului judiciar”.


* Cititi aici Hotararea Plenului CSM nr. 115 din 12 august 2022

Comentarii

# Candid date 14 October 2022 12:00 +313

Foarte simplu: În primul rând, aparțin celor care le-au preluat integral - PSD - şi celor care le-au votat - PSD & PNL. Nu aparțin CSM şi nici restului procurorilor şi judecătorilor din ţară.

# M date 14 October 2022 12:12 +241

Cum cine consiliera lui Predoiu TRAILA nu se stie ..

# dulapul pelticiunii , scutelnitei si pierzaniei nationale date 14 October 2022 14:08 +292

CINSTE celor doua doamne! SUNT PATRIOATE ADEVARTE ! BRAVO si lui SIMION! SA DISPARA TRADATORII SECURISTI LABARALI si sorosisti! IMPREUNA cu securisti TRADATORi SOCIALISTI! AU VANDUT SUVERANITATEA tarii platita cu sange! SA PIARA TRADATORII DIN TARA! NISTE IUDE ! aista-i o opinie

# Rupa Vili date 14 October 2022 17:45 +5

În România se practică tortura de polițiști pe oameni nevinovați în închisoare , acești teroriști torționari distrug destine umane , dovezi avem Hotărâri CEDO în care a fost condamnată România pe tortură în cazul meu în anul 2009 și 2011 și nu vedem să se sesizeze Parchetul General . A devenit tortura o normalitate . Educația morală vă este tot mai săracă pentru că acceptați corupția și abuzurile ca pe o virtute supremă . Mai sunteți și funcționari publici și mai așteptați salariul lunar , ați jurat cu mâna pe inimă și cu limba din gură ați spus că respectați drepturile cetățenilor și voi le sugrumați ca pe o pungă cu aer . Rușine să vă fie , nici onoare nici demnitate nu mai aveți .

# maxtor date 14 October 2022 22:11 0

pentru intierea oricarei legi decisa neconstitutionala niciunul nu are imunitate, e o concluzie.

# santinela date 15 October 2022 07:42 +107

Toata ziua apar la tv.Ciolacu,Cristescu-revolutionar mare,Manea,Cazanciuc si alti PSD-isti si PNL-isti si "dai si lupta, dai si lupta" si cind este la vot ridica miinile ca niste neterminati mintal si voteaza aberatiile lui Predoiu si Iohannis.Unde esti Fenechiule-ca macar tu pricepi despre ce este vorba,fara pretentii de la seful tau de partid Ciuca- taci si tu ? Culmea este ca la toti parlamentarii social-democrati (cica) si liberali parca le-a luat D-zeu mintile .Chiar asa de lipsit de caracter sa fi sa ridici miinile ca niste marionete stricate,pur si simplu la ordin ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2023 – Chereches a picat la domnisoara Aida

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva