2 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

COMANDA PE GHICA – Presedintele CSM Marian Buda vrea cu orice pret capul judecatorului Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj. Dupa o adresa a lui Buda cu iz amenintator, sefa Inspectiei Judiciare Roxana Petcu a infirmat solutia de clasare dispusa intr-un dosar disciplinar fata de judecatorul Mihai Ghica. La o luna distanta, Inspectia Judiciara a inceput cercetarea, trimiterea in judecata a lui Ghica fiind iminenta. Sa fie razbunarea pentru indrazneala lui Ghica de a candida la alegerile pentru CSM?

Scris de: George TARATA | pdf | print

12 October 2022 15:59
Vizualizari: 5497

Lumea Justitiei anunta in urma cu cateva zile declansarea unei ample operatiuni de represalii impotriva judecatorilor care au indraznit sa nu joace asa cum capii Justitiei au dorit, precum si impotriva judecatorilor care au cutezat sa candideze la alegerile pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii, fiind la un pas sa incurce anumite planuri. In editia de astazi dezvaluim numele unuia dintre magistratii pe capul carora s-a pus “recompensa”. Este vorba despre judecatorul Mihai Ghica (foto) de la Tribunalul Cluj, candidat la alegerile pentru noul CSM si parte a taberei magistratilor activisti. Desi, asa cum bine se cunoaste Lumea Justitiei nu a impartasit viziunile magistratilor activisti pe care de cele mai multe ori le-a catalogat ca nefiind oportune pentru sistemul judiciar, totusi simpla apartenenta a unui judecator saau procuror la gruparea magistratilor activisti nu trebuie sa constituie motiv pentru executia acestora. Asa cum nu trebuie sa fie motiv de executie nici decizia de a candida la alegerile pentru noul CSM.


 

Surse avizate au dezvaluit pentru Lumea Justitiei ca Inspectia Judiciara a redeschis dosarul disciplinar in care este vizat judecatorul Mihai Ghica. Ne referim la dosarul disciplinar constituit pe motiv ca Mihai Ghica a tinut in pronuntare un dosar privind o grupare de traficanti de etnobotanice timp de opt luni, perioada in care s-a implinit termenul maxim de 1 an si 6 luni pana la care unul dintre inculpati putea sta in arest preventiv. Cazul a fost prezentat pe larg inclusiv de Lumea Justitiei (click aici si aici pentru a citi), intarzierea in pronuntarea si redactarea hotararii este evidenta si de necontestat, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa inchidem ochii la lucrurile suspecte care se petrec in ceea ce-l priveste pe Ghica.

Initial, dosarul lui Ghica a fost clasat de Inspectia Judiciara prin rezolutia nr. 1283 din 6 iulie 2022, a inspectoarei judiciare Ioana Cristina Garbulet, in care aceasta i-a gasit circumstante atenuante judecatorului de la Tribunalul Cluj, invocand volumul de lucru al acestuia, mai exact numarul mare de dosare pe care le are spre solutionare, precum si faptul ca a avut cele mai putine intarzieri in redactarea hotararilor de la respectiva instanta:

Din verificarile efectuate a reiesit ca in perioada 01.01.2021-31.03.2022, domnul judecator Ghica Mihai Stefan a participat la un numar de 123 sedinte de judecata, a rulat un numar de 1176 dosare, a avut un numar de 717 dosare intrate la primul termen, a avut un numar de 668 hotarari pronuntate, un numar de 546 hotarari redactate si o operativitate de 93,2%. In perioada de referinta a inregistrat un numar de 46 hotarari redactate cu intarziere.

Analizand volumul de activitate al domnului judecator din perioada de referinta comparativ cu ceilalti judecatori ai sectiei penale, reiese ca domnul judecator Ghica Mihai Stefan este unul dintre magistratii care au avut un volum insemnat de activitate, cu cel mai mare numar de dosare intrate la prim termen si cu cel mai mare numar de hotarari pronuntate si redactate.

Astfel, conform rapoartelor Statis comunicate de conducerea instantei a reiesit ca in intervalul de referinta, domnul judecator a avut cel mai mare numar de dosare repartizate la prim termen, 717, comparativ cu colegii sai carora le-a fost repartizat un numar mai redus de cauze, cu valori cuprinse intre 82 cauze si 694 cauze.

Totodata, aceleasi date releva ca domnul judecator a avut cele mai multe hotarari pronuntate, 668, comparativ cu colegii sai care au pronuntat un numar mai redus de hotarari, cu valori cuprinse intre 82 cauze si 664 cauze, precum si cel mai mare numar de hotarari redactate, 546, comparativ cu colegii sai care au redactat un numar mai mic de hotarari, cu valori cuprinse intre 139 si 535.

Verificarile au relevat ca domnul judecator, chiar si in aceste conditii, a avut cel mai mic numar de hotarari redactate cu intarziere, respectiv 46, comparativ cu alti judecatori, care figurau cu intarzieri, spre exemplu, intr-un numar de 189, 151 sau 132 cauze”.


Buda a cerut, Petcu s-a executat


Solutia Inspectiei Judiciare nu a fost deloc pe placul presedintelui CSM Marian Buda. Potrivit informatiilor pe care le detinem, la aproximativ o luna de la clasarea data fata de Ghica, presedintele Consiliului i-a cerut sefei Inspectiei Judiciare Roxana Petcu sa infirme rezolutia de clasare si sa redeschida practic dosarul. Ceea ce s-a si intamplat, la finele lunii august 2022. Si nu doar atat, dar conform acelorasi surse inspectoarea-sefa a Inspectiei Judiciare Roxana Petcu a dispus inclusiv extinderea verificarilor fata de Mihai Ghica.

Dupa o alta luna, Inspectia Judiciara a dispus declansarea cercetarii disciplinare fata de judecatorul Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj, trimiterea sa in judecata disciplinara fiind iminenta.


Adresa cu iz amenintator a lui Buda


Interesant este ca totul s-a intamplat dupa o adresa scrisa pe un ton amenintator pe care presedintele CSM Marian Buda i-a trimis-o sefei Inspectiei Judiciare Roxana Petcu. Mai precis, Buda doar ca nu i-a spus direct Roxanei Petcu ce solutie trebuie data in cazul lui Ghica, amintind ca in cazuri similare Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara, asta desi fiecare caz are specificul sau. Totodata, acelasi Marian Buda ii transmite lui Petcu sa nu uite de obiectivele pe care si le-a propus in proiectul cu care a candidat la conducerea Inspectiei Judiciare, subliniind ca rezolutia de clasare emisa pe numele lui Mihai Ghica devoaleaza o indepartare de la obiectivele pe care Roxana Petcu si le-a asumat.


Contactat de Lumea Justitiei, judecatorul Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj a refuzat sa faca orice comentariu pe motiv ca dosarul disciplinar este in derulare.


Altfel, vazand derularea evenimentelor, ne intrebam: nu cumva aceasta dorinta de a-l executa cu orice pret pe judecatorul Mihai Ghica este de fapt doar o razbunare la adresa acestuia pentru simplul motiv ca a indraznit sa candideze pentru viitorul CSM si pentru faptul ca este parte a taberei magistratilor activisti?

Comentarii

# Georgel date 12 October 2022 20:24 +7

Ba e fix răzbunare pentru tupeul de a candida pentru CSM, stricând planurile jmekerilor din actualul CSM, care au reușit, oricum, prin organizarea turului II, să-și impună oamenii preferați. Cum altfel se poate interpreta adresa trimisă din Budă către șefa proaspăt pusă în fruntea Infecției Judiciare?

# Dana date 13 October 2022 21:26 +2

Incet, incet, incepe si prigoana judecatorilor romani, exact ca in Polonia si Turcia. Intreg statul de drept are de suferit, deci noi toti, pentru ca noi urmam.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2023 – Chereches a picat la domnisoara Aida

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva