16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONDAMNAREA LA CEDO NU POATE FI EVITATA – Fabulos: pe toata durata procesului “Gala Bute”, Elena Udrea si ceilalti inculpati au fost judecati doar de complete nelegale. Daca in apel Udrea a fost judecata de un Complet de 5 nelegal compus pe motiv ca nu toti membrii au fost trasi la sorti, la fond Udrea a fost judecata de un complet nelegal pe motiv ca nu era specializat in materia coruptiei asa cum cerea legea. Ca tacamul sa fie complet: Udrea a fost condamnata de o judecatoare fara juramant

Scris de: George TARATA | pdf | print

11 April 2022 16:16
Vizualizari: 7603

Se anunta o noua condamnare a Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Se va intampla din cauza gravelor nelegalitati comise in serie in celebrul dosar “Gala Bute”, in care Elena Udrea a primit o condamnare de 6 ani inchisoare cu executare. Un dosar in care, pe toata durata procesului, Udrea si ceilalti inculpati au fost judecati doar de complete nelegal compuse.


 

Asa cum deja se cunoaste, saptamana trecuta, in 7 aprilie 2022, judecatorii Alina Ioana Ilie, Oana Burnel, Anca Alexandrescu si Dan Andrei Enescu din Completul de 5 judecatori ICCJ, cu opinia contrara a judecatoarei Hermina Iancu, au respins contestatia in anulare formulata de Elena Udrea si au mentinut condamnarea acesteia la 6 ani inchisoare cu executare in dosarul “Gala Bute”. Solutia a fost data cu incalcarea grava a Constitutiei Romaniei, prin neaplicarea Deciziei 685/2018 a Curtii Constitutionale (click aici pentru a citi), care a stabilit ca toate condamnarile dispuse in apel de Complete de 5 judecatori constituite nelegal - prin faptul ca nu toti membrii au fost trasi la sorti asa cum cerea legea – sa fie desfiintate, iar apelul rejudecat (in dosarele care la momentul pronuntarii deciziei CCR se aflau pe rol sau in faza cailor extraordinare de atac). Aspectul privind neaplicarea Deciziei nr. 685/2018 a CCR in cazul Elenei Udrea si practic a mentinerii unei condamnari dispuse de un complet nelegal a fost deja explicat de Lumea Justitiei, pe parcursul ultimelor zile (click aici pentru a citi).


Doua complete nelegale au condamnat-o pe Udrea


Interesant este ca Elena Udrea a fost condamnata nu doar in apel de un complet nelegal constituit, ci si la fond. In 28 martie 2017, Inalta Curte de Casatie si Justitie pronunta sentinta in dosarul “Gala Bute”. La acea data, completul de 3 judecatori ICCJ format din Angela Dragne, Leontina Serban si Florentina Dragomir au hotarat condamnarea Elenei Udrea la 6 ani inchisoare cu executare pentru luare de mita si abuz in serviciu (click aici pentru a citi). Problema e ca sentinta de condamnare de la fond a fost dispusa de un complet nelegal constituit. Mai exact, acesta nu era unul specializat in solutionarea faptelor de coruptie, asa cum cerea art. 29 alin. (1) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Nelegala compunere a completului de 3 judecatori care a condamnat-o la fond pe Elena Udrea in dosarul “Gala Bute” a fost confirmata de Curtea Constitutionala a Romaniei prin Decizia nr. 417 din 3 iulie 2019, prin care a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, conflict cauzat de refuzul instantei supreme de a aplica legea referitor la constituirea completelor specializate in solutionarea faptelor de coruptie asa cum cerea art. 29 alin. (1) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Concret, CCR a stabilit ca in perioada 21 aprilie 2003 – 22 ianuarie 2019, instanta suprema a incalcat legea si exigentele statului de drept, refuzand sa formeze complete specializate in fapte de coruptie. Or, Elena Udrea a fost condamnata la fond in “Gala Bute”, in martie 2017, deci in perioada in care CCR a indicat ca ICCJ nu a respectat legea, sentinta mentinuta apoi in apel fiind pronuntata de catre un complet nespecializat in fapte de coruptie, asadar constituit nelegal. Drept urmare, arata CCR, incalcarea legii referitoare la compunerea completului de judecata exprima o exigenta de ordine publica, a carei incalcare atrage nulitatea absoluta a actelor pronuntate de acesta. Cu alte cuvinte, sentinta de condamnare de la fond trebuia desfiintata fiind pronuntata de un complet nelegal intrucat nu era specializat in materia coruptiei, asa cum cerea Legea 78/2000, iar dosarul rejudecat de la zero.

De aceea, incalcarea prevederilor legii referitoare la compunerea completului de judecata exprima o exigenta de ordine publica, a carei incalcare atrage nulitatea absoluta a actelor pronuntate de acesta. (...) Curtea nu poate decat sa constate ca prin neconstituirea completurilor specializate in domeniul judecarii, in prima instanta, a infractiunilor reglementate de Legea nr.78/2000 Inalta Curte de Casatie si Justitie a incalcat prevederile art.29 din Legea nr.78/2000, astfel incat completurile care s-au considerat competente sa judece astfel de cauze nu au fost constituite potrivit legii, nesocotindu-si misiunea constitutionala. (...) In consecinta, judecarea in prima instanta a cauzelor subsumate Legii nr.78/2000 aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie de catre completuri de judecata nespecializate prin translarea proprio motu de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a acestei competente de judecata catre completurile cu competenta generala reprezinta, in principal, un act de opunere la lege, ceea ce inseamna ca, sub aspectul judecarii in prima instanta a infractiunilor prevazute de Legea nr.78/2000, completul astfel rezultat nu a fost stabilit prin lege, ci prin vointa contra legem a puterii judecatoresti, reprezentata, in cazul de fata, de Inalta Curte de Casatie si Justitie”, a explicat CCR (click aici pentru a citi intreaga Decizie 417/2019 a CCR).


Udrea, condamnata de o judecatoare fara juramant


Si ca tacamul sa fie complet, dupa ce ca Udrea a fost condamnata consecutiv de doua complete nelegal constitutie, asa cum a statuat Curtea Constitutionala, una dintre condamnarile din “Gala Bute” a fost pronuntata de o judecatoare care nu a depus juramantul de judecator. Este vorba despre judecatoarea Florentina Dragomir, cea care a facut parte din completul de 3 judecatori care a condamnat-o la fond pe Udrea in dosarul “Gala Bute”.

Dupa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in exclusivitate, Florentina Dragomir (astazi aflata la pensie) nu a depus niciodata juramantul in functia de judecator. Informatia a fost confirmata de CSM, care a transmis Luju ca in evidente se regaseste doar juramantul depus de Dragomir ca procuror, inainte sa fie eliberata din functie si apoi numita in functia de judecator: “Va comunicam ca in evidentele referitoare la cariera doamnei judecator Florentina Dragomir se regaseste numai juramantul depus de doamna judecator la numirea in functia de procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti” (click aici pentru a citi). Iar nedepunerea juramantului de judecator echivaleaza, credem noi, cu nulitatea hotararilor pronuntate de respectivul judecator.

In concluzie avem urmatoarea situatie:

-Elena Udrea a fost condamnata la fond in dosarul “Gala Bute” de un complet de 3 nelegal constituit, pe motiv ca nu era specializat in solutionarea dosarelor de coruptie, asa cum cere Legea 78/2000 (realitate constatata de Decizia 417/2019 a CCR);

-Elena Udrea a fost condamnata in apel in dosarul “Gala Bute” de un complet nelegal constituit, pe motiv ca nu toti membrii acestuia fusesera trasi la sorti, asa cum cerea legea (realitate constatata de Decizia 685/2018 a CCR);

-Elena Udrea a fost condamnata la fond de o judecatoare care nu avea depus juramantul de judecator (aspect confirmat de CSM).

Credeti ca va scapa Romania fara o condamnare la CEDO?

Comentarii

# M date 11 April 2022 18:46 +113

parca ar platii Predoiu din buzunarul lui vreun ban. ce rol are CSM daca nu curenteaza nici un magistrat pentru abuzurile pronuntate pe fata?, mai sunt si alti jmecheri pe la Inspectia judiciara si tot degeaba ii doare la palarie..

# Cetateanul date 11 April 2022 20:12 +1

Și ce dacă?

# Maria date 11 April 2022 20:16 +25

România va fi condamnata precis.. Dar nu.plătesc judecătorii , plătește poporul romăn.Si mai grav de atît plăteste un om cu libertatea pentru ca niște neghiobi nu și fac datoria.ICCJ este stat în stat ,fac cum ii taie capul., ,?CSM ce pazeste?

# DODI date 11 April 2022 20:44 +61

Titlul articolului poate fi îmbunătățit astfel: ”condamndarea la CEDO NU poate fi (L)evitată”. Deocamdată cea care este LEVITATĂ, prin grija unor magistrați tembeli, este Constituția țării. Se pare că pentru niște acoperiți, ignoranți, tupeiști, pupincuriști, etc., Legea supremă a statului (urmând exemplul securistului petrov și al cleptomanului CiolaniSS-WuhaniSS) a devenit hârtie igienică. Așa nesimțire, lipsă de patriotism și de bun simț nu poți întâlni decât la niște securiști de rit nou. Aceștia n-au tată, n-au mamă, dar au în schimb perspectiva unor fese ale licuriciului.

# lame_stream_media date 11 April 2022 22:07 +1

Eheee, daca nu era gadea ocupat sa ne arate strategiile de lupta ale lui putin si sa ne anunte de vreo luna de zile caderea iminenta a kievului care se amana zilnic, pana acum ar fi perpelit cazul si-n dunga dupa care ne dadea si rezolvarea. Dar.. ghinion, mai asteptam pana se termina razboiul si dupa aia se ocupa de caz. Cat despre cedo, o alta organizatie de ******o care da solutii dupa interes, trebuie sa ne reamintim ca a respins cazul rarinca in care abuzurile statului erau cat se poate de evidente. Asa ca pana una alta, pana ajunge udrea cu cazul la cedo si pana primeste un raspuns, cred ca-si executa sentinta de 2 ori. A fost pusa pe lista neagra.. nasol.. poate sa stea si-n cap si-n limba ca tot se duce la parnaie, cu mama lu' cedo cu tot, si o sa astepte acolo pana se vor respecta legile la noi in tara asta improvizata.

# Constanța date 11 April 2022 22:33 +10

Asta nu înseamnă că UDREA NU E VINOVATĂ ȘI CĂ NU A FURAT MORMANELE ACELEA DE BANI PE XARE REFUZA SA RECUNOASCA DAR DESPRE CARE ALTII VORBESC CA I LE.A DAT EI SJ CA O PARTE A AJUNS LA PARTID ADICA LA CLICA PDL.ULUI IN BUZUNARELE LUI ..VIDEANU.. BLAGA TABARA..OLTEAN ..ANASTASE..CARE NU ȘTIA SA NUNERE VORTURILE ..MUMIA ASTA CARE A FOST MINISTRA MUNCII.PE ATUNCI AMANTA LUJ OLTEAN MI SE PARE.. ....O CLICA PUSA PE HOTII LA SCARA NAȚIONALĂ SI CHIAR SI DIN BANII EUROPENI ..SI DIN IMPRUMUTURILE PE CARE LE FACEAU SPECIAL PENTRU BUZUNARELE LOR CA SUN CEI CARE IN TIMPUL GUVERNARII SI.AU CONSTRUIT CATE 3..4..VILE SI CASE DE VACANTA AU CUMPARAT PADURI SI TEREURI AGRICOLE ... AH TRIMIS IN CONTURI DIN STRSINATATE MILIARDE DE EURO SI ASTA CHIAR IMPREUNA CU BASESCU XARE A PRIMIT SI EL O PSRTE DIN BANI SI ALATURI DE FRATELE LUI CARE FACEA COMERT CU ARMAMENT PRIN PORTUL CONSTANTA I TR.O NOAPTE ERAU INCARCATE UN VAPOR INYREG ADICA CINE STIE CATE GARNITURI DE TREN ..CARE VENEAU BINE PAZITE DE ""ARMATA"

# Ela Nik date 14 April 2022 15:11 0

VINA expresa a Elenei Udrea , consta în calitățile native și cu grija cultivate ! Bunul Dumnezeu sa-i dea sanatate , putere și libertate !

# cezarus date 20 April 2022 23:30 0

Vreau si eu la puscarie ...dar sa combin tot ce a combinat Udrea si sa iau exact anii care ii face ea.....tin sa mentionez ca am 2 copii cu handicap...deci daca ciordesc si ma prindeti . nu prea ati pputea sa ma bagati la puscarie....ganditiva ca raman copii singuri.........LA PUSCARIA CU ASTA CARE ARE OSTROOPEROZA SAU CUM DRACU II SPUNE....dar merge pe tocuri...si bagatil si pe barbatul ala cumparat Andrei Alexandrov, care se roaga ca o******re....un milog...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva