18 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM II TAIE GREATA LUI BOLOGA – Sectia pentru judecatori a CSM reactioneaza dupa aiuritorul comunicat al DNA, in care magistratii si avocatii au fost catalogati drept posibili suspecti: “Afirmatiile de o gravitate deosebita din acest comunicat, prin care se atribuie magistratilor din cadrul instantelor si parchetelor, precum si avocatilor din cadrul barourilor calitatea de potentiali subiecti de ancheta, denota o mentalitate retrograda”

Scris de: George TARATA | pdf | print

16 February 2022 16:18
Vizualizari: 5300

Replica dura din partea Sectiei pentru judecatori a CSM pentru Directia Nationala Anticoruptie, dupa comunicatul aiuritor al DNA, de marti, 15 februarie 2022, comunicat in care pe langa criticile aduse proiectului de desfiintare a SIIJ, parchetul anticoruptie i-a catalogat pe toti magistratii si avocatii din aceasta tara drept posibili suspecti, acuzand ca acestia trebuie sa fie consultati in legatura cu conduita morala a procurorilor care vor investiga dosarele cu magistrati, desi ei insisi pot fi subiect al anchetelor ce vor fi derulate de respectivii procurori (click aici pentru a citi).


 

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii miercuri, 16 februarie 2022, Sectia pentru judecatori a CSM condusa de Bogdan Mateescu (foto) atrage atentia ca o asemenea gandire precum cea exprimata de DNA, prin considerarea din start a tuturor magistratilor si avocatilor drept posibili suspecti, denota o mentalitate retrograda. De asemenea, in acelasi comunicat (adoptat cu majoritate), Sectia pentru judecatori a CSM atrage atentia ca pozitia DNA-ului condus de Crin Nicu Bologa (celebru conform presei ca pe cand activa la DNA Cluj ar fi obisnuit sa isi intampine colegii cu urarea “Buna dimineata, votca taie greata”) devoaleaza de fapt o lipsa de respect la adresa puterii judecatoresti. “Sectia pentru judecatori dezaproba agresivitatea limbajului folosit, din care transpare lipsa oricarui respect fata de puterea judecatoreasca si considera total de neinteles incrancenarea cu care Directia Nationala Anticoruptie actioneaza, prin suprapunere cu discursul politic total necaracteristic sistemului judiciar, in sensul dobandirii cu orice pret a competentei de a urmari penal magistratii”, subliniaza Sectia pentru judecatori a CSM.


Redam integral comunicatul Sectiei pentru judecatori a CSM:


“Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii isi exprima ingrijorarea si dezacordul profund fata de pozitia publica exprimata de Directia Nationala Anticoruptie prin comunicatul din data de 15 februarie 2022.

Afirmatiile de o gravitate deosebita din acest comunicat, prin care se atribuie magistratilor din cadrul instantelor si parchetelor, precum si avocatilor din cadrul barourilor calitatea de potentiali subiecti de ancheta, denota o mentalitate retrograda fata de rolul si atributiile participantilor la actul de justitie.

Sectia pentru judecatori dezaproba agresivitatea limbajului folosit, din care transpare lipsa oricarui respect fata de puterea judecatoreasca si considera total de neinteles incrancenarea cu care Directia Nationala Anticoruptie actioneaza, prin suprapunere cu discursul politic total necaracteristic sistemului judiciar, in sensul dobandirii cu orice pret a competentei de a urmari penal magistratii.

Pozitia structurii de parchet mentionate confirma lipsa de incredere care a caracterizat activitatea Directiei Nationale Anticoruptie in aceasta materie, precum si modul incalificabil in care aceasta se raporteaza la ceilalti participanti la procedurile judiciare.

Abordarea este cu atat mai nejustificata, cu cat, potrivit proiectului de lege avizat favorabil de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii care vor efectua urmarirea penala in cauzele cu magistrati vor fi selectati printr-o procedura care asigura cele mai inalte standarde de independenta.

Tendentioasa poate fi considerata si maniera in care comunicatul din data de 15 februarie 2022 face abstractie de imprejurarea ca, in procedura de selectie a judecatorilor de la cel mai inalt nivel al sistemului judiciar, respectiv de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, verificarea integritatii candidatilor se realizeaza, potrivit reglementarii actuale, printr-o procedura care implica inclusiv solicitarea de relatii de la parchet sau baroul de avocati.

De altfel, implicarea avocatilor in proceduri de acest tip nu poate fi considerata decat salutara, in spiritul asigurarii transparentei si a deschiderii sistemului judiciar.

Prin comparatie, selectia procurorilor in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie este considerata 'concurs riguros', in conditiile in care competitivitatea procedurii nu este dincolo de orice rezerva.

In acest context, Sectia pentru judecatori sustine in mod ferm necesitatea ca toate institutiile judiciare sa-si indeplineasca atributiile cu buna credinta, cu respectarea tuturor principiilor care dau continut independentei justitiei.

Sectia pentru judecatori nu va abdica de la sustinerea neconditionata a acestei valori, sens in care analizeaza in continuare demersurile care se impun fata de aceasta pozitie inacceptabila si solicita tuturor decidentilor sa ia masurile necesare pentru a readuce institutiile din sistemul judiciar in limitele stabilite de Constitutie”.

Comentarii

# Achm date 16 February 2022 16:56 +137

Nu este nimic retrograd, atâta știu și atâta pot băieții. Nu ar fi bai,daca specimenele astea+susținătoru din capu' tactic nu ar avea oixu'n mana. Stați să vedeti când o să apară avertizor ii de integritate,că turnători,exista deja.

# M date 16 February 2022 17:01 +103

pai dupa cate cunosc eu pe Bologa nu CSM la numit ca fiind competent pentru a conduce DNA?, acum de ce se vaita CSM ca ei au ales aceasta specie

# vasile date 16 February 2022 17:14 +148

Au mentalitate de fascişi! Jegurile ăstea şi pe Dumenezeau l-ar acuza, l-ar trece în poziţia de posibil suspect. Ca să îndeplinească porunca Ambasadei şi a Buxelului, calcă în picioare orişice. Se zvârcolesc cu virmii stropiţi cu vitriol, li s-a suflat putere, nu mai pot pune cătuşele judecătorului pe timpul şedinţelor de judecată.

# DODI date 16 February 2022 17:34 +169

Ce pretenții poți avea de la un incult care se lăfăie pe fotoliul lăsat cald de slujire? Numitorul comun al celor doi bezmetic este format din mintea diabolică, incultură și lipsă de bun simț, metehne acoperite ”cu sprijinul SRI”!

# Felicia date 16 February 2022 18:11 +172

Asta e gândirea lui Kovesi care ani de zile doar a distrus sistematic clasa politică, mediul românesc de afaceri si magistratii cinstiti din țară! Acum stă pe bani mulți si nemunciti mare procuror sef european si sub nasul ei van der Leyen fura miliarde de euro de pe vxxinuri, dar cum sa o cerceteze pe tartora aia? Ea nu răspunde decât la comenzi politice!

# Kluivert date 17 February 2022 14:40 0

În această ordine de idei și el ar putea fi potențial suspect, sau el e cel mai integru, cel mai …

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva