23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

DISCUTII LA MJ PE PENSIILE MAGISTRATILOR – Intalnire intre ministrul Justitiei, sefii CSM, presedinta Inaltei Curti si Procurorul General. La Ministerul Justitiei nu a ajuns niciun proiect de act normativ de taiere a pensiilor judecatorilor si procurorilor. Predoiu le cere magistratilor sa fie responsabili. Cu magistratura aflata pe un butoi de pulbere, nimeni din Guvern nu indrazneste sa-si asume nocivul proiect de OUG de taiere a pensiilor magistratilor care ar aduce haosul in Justitie

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 October 2022 16:22
Vizualizari: 6970

O intalnire de grad zero a avut loc vineri, 28 octombrie 2022, la Ministerul Justitiei. Sefii Consiliului Superior al Magistraturii, Marian Buda si Nicolae Solomon, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Corina Corbu, Procurorul General al Romaniei, Gabriela Scutea, si ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto) au discutat despre proiectul de Ordonanta de Urgenta privind taierea pensiilor magistratilor si modificarea conditiilor de pensionare, aflat la stadiul de draft, care circula de cateva zile la nivelul coalitiei de guvernare, in mediile politice si in mediile de la varful Justitiei, si pe care Lumea Justitiei l-a publicat in premiera. Iar aparitia in spatiul public a acestui nociv proiect de OUG si reactiile de revolta venite din sistemul judiciar prin care s-a atras atentia asupra haosului care ar fi provocat in Justitie au facut ca pana in prezent nimeni din Guvernul Cica sa nu si-l asume.


 

Astfel, intr-un comunicat de presa plin de platitudini dat publicitatii vineri, 28 octombrie 2022, ministrul Justitiei Catalin Predoiu precizeaza ca nu a primit spre avizare niciun proiect de act normativ care sa vizeze pensiile magistratilor. Nici nu avea cum sa il primeasca, in conditiile in care vorbim despre un draft de proiect de OUG, deci nu despre un proiect lansat oficial in dezbatere publica.

De asemenea, ministerul Justitiei, dand asigurari ca este preocupat de grijile judecatorilor si procurorilor, le cere magistratilor sa fie responsabili cand dezbat public tema privind posibila pensionare in masa in cazul adoptarii unui OUG in forma draftului publicat de Lumea Justitiei, cu o calculare a pensiilor de serviciu la 65% din media ultimelor 12 indemnizatii lunare brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie lunara bruta, si o crestere a varstei de pensionare la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, conditii care coincid fix cu cele cerute de Banca Mondiala pentru implementarea PNRR (click aici si aici pentru a citi).

Ce nu spune ministrul Justitiei Catalin Predoiu este daca sustine sau nu asemenea modificari referitoare la pensiile magistratilor, avand in vedere impactul urias pe care le-ar avea asupra sistemului.


Prezentam comunicatul Ministerului Justitiei:


“Astazi, 28.10.2022, la ora 10.00, a avut loc, la sediul Ministerului Justitiei, o sedinta a Consiliului de Management Strategic (”COMS”), la care au participat Presedintele si Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii (”CSM”), Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (”ICCJ”), Procurorul General al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie (”PICCJ””) si Ministrul Justitiei.

Sedinta a fost convocata de ministrul Justitiei ca urmare a preocuparilor create in cadrul sistemului judiciar de aparitia in spatiul public a unui asa-zis proiect de ordonanta de urgenta cu privire la regulile aplicabile sistemului de pensii, in scopul unei informari corecte a reprezentantilor magistraturii si puterii judecatoresti.

In acest sens, ministrul Justitiei a comunicat in cadrul COMS si comunica public urmatoarele:

1. Nu exista, la nivelul Ministerului Justitiei, in avizare, si nici la nivelul Guvernului, in dezbatere sau in procedura de avizare, ori de adoptare, niciun proiect de act normativ cu efect sau impact pe regulile aplicabile pensiilor din sistemul judiciar si puterea judecatoreasca.

2. Problematica legata de pensii, inclusiv sub aspectul propunerilor de legislatie, se afla in competenta Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, la nivelul caruia functioneaza un grup de lucru in care, la propunerea ministrului Justitiei, au fost invitati si reprezentanti ai CSM, ICCJ si PiCCJ. La cunostinta Ministerului Justitiei, acest grup de lucru se afla in faza preliminara a strangerii de date statistice din sistemul judiciar, pentru moment neexistand niciun proiect de act normativ elaborat in cadrul grupului de lucru, fapt confirmat si de ceilalti participanti la sedinta COMS.

3. Orice proiect de act normativ adresat oricarui domeniu social, inclusiv in materia pensiilor, parcurge toate fazele de transparenta decizionala prevazute de legislatia in vigoare, punere in dezbatere publica, dezbatere publica cu sectoarele de activitate socio-profesionala carora se adreseaza, avizare interministeriala, avizare la nivelul Consiliului Economic si Social, Consiliului Legislativ etc., in prealabil inaintarii spre aprobare Guvernului. Aceste faze procedurale formale sunt precedate de analiza politica si decizia politica la nivelul Coalitiei de Guvernare. Ulterior aprobarii de catre Guvern, orice proiect de lege este dezbatut de Parlament in comisii parlamentare inainte de a fi aprobat in Plenul celor doua Camere, iar dupa o eventuala adoptare, poate fi supus, in cazul sesizarii Curtii Constitutionale a Romaniei, controlului de constitutionalitate, iar ulterior poate fi promulgat sau retrimis spre reexaminare in Parlament de catre Presedintele Romaniei.

4. Independenta judecatorilor si procurorilor, precum si eficienta sistemului judiciar reprezinta obiective esentiale pe care Romania trebuie sa le conserve si consolideze, atat din perspectiva intereselor cetatenilor, cat si din perspectiva obligatiilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in domeniul Justitiei, a Mecanismului 'Rule of Law' si a Planului National de Redresare si Rezilienta. Acest din urma program derulat cu Comisia Europeana include printre obiective si adoptarea legilor Justitiei intr-o forma si continut care sa garanteze independenta Justitiei. Ministerul Justitiei a fost si ramane constient de importanta acestui criteriu al independentei si de garantarea lui atat prin legile Justitiei, cat si prin orice alt act normativ cu impact pe statutul magistratilor.

5. Pensia de serviciu este un element constitutiv al statutului de independenta a magistratului, fapt consfintit de repetate decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei, precum si de numeroase izvoare de drept international si standarde democratice.

6. Cele de mai sus reprezinta premisele de la care Ministerul Justitiei va proceda la avizarea oricarui act normativ incident problematicii pensiilor, atunci cand va fi sesizat cu un astfel de act normativ, dupa ce acesta va fi elaborat.

7. Ministerul Justitiei isi manifesta preocuparea in cel mai inalt grad cu privire la nelinistile provocate in sistemul judiciar de speculatiile din spatiul public in legatura cu problematica pensiilor, care ar putea conduce la destabilizarea activitatii instantelor si parchetelor, cu consecinte directe asupra starii de legalitate si intereselor legitime ale cetatenilor, prin provocarea unor 'pensionari in masa' in cadrul sistemului judiciar si, in consecinta, invita la responsabilitate publica in dezbaterea acestor teme, inclusiv din partea magistratilor, prin raportare la reperele indicate supra la pct.3 si 5 din prezenta comunicare”.

Comentarii

# Lacomia fara limite date 28 October 2022 13:41 +501

Deci cine are gura mai mare, tipa mai tare are castig de cauza Sa mergem la guvern si noi ceilalti care nu suntem magistrati si sa batem cu pumnul in masa ca vrem veniturile salariale si pensiile marite ... buget este alcatuit din taxele si impozitele pe care le platim noi , cei multi Sa ne amintim ca in luna februarie a acestui an, salariile si pensiile speciale ale magistratiilor au crescut mai mult de 20%, ca urmare a majorarii Valorii Sectoriale de Referinta (VSR) de la 465 lei la 605 lei.

# Acord date 28 October 2022 13:44 +144

Sa le dea Budai si Predoiu de la ei, de-a casa!

# Maria date 28 October 2022 15:13 -323

De ce va luați de pensiile magistraților. Magistratura este o profesie ,pe când a fi parlamentar sau primar nu este o profesie ,ei de ce au pensii speciale?Pensiile magistraților nu sunt speciale sunt de serviciu și sunt prevăzute in Constititie ,a celorlalte categorii nu sunt , cine le-a dat nu cumva PNL -ul ?faceti campanie electorală pe pensiile magistratilor.Aceștia ar trebui sa va ia la purificat sa vadă lumea ce averii aveți și ce ați muncit pentru a obține aceste averi.Ciolanu pina la 33 ani nu a avut carte de munca ,dar avere cum a făcut, domnilor procurori verificați va rog, și cum a obținut certificat de revoluționar s.a. Sa aveți o zi buna,precum va este sufletul domnilor parlamentari

# Statul prejudiciat date 28 October 2022 15:36 +107

DNA a transmis că în urma deciziei ÎCCJ din 25 octombrie vor fi închise 557 de dosare penale cu un prejudiciu total de 1,2 miliarde de euro. Valoarea totală a mitei și a traficului de influență se ridică la 150 milioane euro, iar magistrații vor fi nevoiți să constate încetarea proceselor penale și înlăturarea răspunderii penale pentru infracțiuni de corupție, asimilate corupției și având ca obiect fraudarea fondurilor europene, se mai arată în comunicat. Conform DNA, 190 dosare au un prejudiciu estimat la 648.207.688 euro (valoarea totală a mitei și a traficului de influență 50.997.625 euro) și alte 367 dosare se află în diferite stadii de judecare (pe rolul instanțelor), cu un prejudiciu estimat la 561.230.056 euro (valoarea totală a mitei și a traficului de influență 99.471.962 euro)

# Pensionar nespecial date 28 October 2022 15:47 +321

Daca nu era f clar, nu suntem de acord cu nicio pensie speciala, ci doar cu cele bazate pe contributivitate. In cazul magistratiilor sunt cele mai mari beneficii: ani putini de munca si pensii enorme, mai mari ca salariile Pentru ceilalti pensionari nu sunt bani la buget pentru marirea pensiilor dar pentru magistrati se gasesc mereu pt ca acestia le acopera infractiunile

# radu date 28 October 2022 16:52 -219

Pensia specială a magistratului este un element de garanție a independenței nu cuantumul ei. Or, PNRR nu vrea desfiintarea pensiei speciale ci corectarea cuantumului ei stabilit....ce să vezi? ...prin lege.

# Anca date 28 October 2022 18:55 +10

Il credeti pe Predoiu? Ha ha ... stie foarte bine ca trebuie taiate pensiile ... doar e ordin....

# Tudor date 28 October 2022 21:41 +359

"Pensia specială a magistratului este un element de garanție a independenței" ?!? Ce aberatie! Pensia speciala e acordata de politicieni magistratilor pentru a le acoperi matrapazlacurile ... magistratii sunt astfel platiti pentru serviciile oferite politicienilor ... nici poveste de independenta ... justitia si politica sunt dependente una de alta in Romania ... cetatenii sunt victime colaterale

# un echilibru date 29 October 2022 00:07 -104

totusi, ar trebuie sa existe un echilibru. in primul magistratii au dreptul la pensia speciala cum au si functionarii si magistratii UE. pe de alta parte la nivelul UE pensia e maximum 70% din ultimul salariu in functie de cati ani ai contribuit si se poate obtine la varsta standard de pensionare ca pentru orice cetatean adica la 60-65 ani nu 45 ani. insa pentru a nu destabiliza sistemul schimbarile este necesar a se aplica pentru cei care intra nou in sistem. asa e corect, dreptul castigat ramane.

# Pensiile speciale date 29 October 2022 07:43 +317

În România sunt peste 200.000 de persoane care beneficiază de așa-numitele pensii speciale, grosul fiind reprezentat de cei peste 170.000 de foști angajați ai MAPN și MAI. Următorii la număr sunt foștii angajați SRI, peste 11.700 de persoane. Pensia medie în cazul militarilor variază între 3.400 - 4.000 de lei, în timp ce pensionarii SRI au o indemnizație medie de 5.000 de lei. Pentru fiecare dintre cele trei categorii, pensiile sunt plătite de Casele Sectoriale de Pensii ale fiecărei structuri. Lideri la cuantumul pensiei sunt însă cei peste 4.000 de magistrați, cu o pensie medie care trece de 19.000 de lei, plătită preponderent de Casa Națională de Pensii Publice. Pensia specială record în rândul parlamentarilor aparține fostului judecător CCR Simona-Maya Teodoriu, în prezent deputat PSD, a cărei pensie ajunge la 30.000 de lei lunar. In cazul premierului Nicolae Ciucă, general și fost șef al Statului Major General al Armatei Române, pensia este de aprox 20.000 de lei.

# Maria date 30 October 2022 13:47 -65

Pensiile magistratilor au fost calculate in baza Legii 303//2004, nu cum se vehiculează in spațiul public. Mergeți prin țara la orice instanța doriți și vedeți cum lucrează magistrații in c3 condiții.Vedeți la ce ora intra in ședința de judecată, cu câte dosare, la ce ora iese din ședința , când termina deliberările, când pleacă acasă și apoi vorbiți. Vedeți câte dosare are de redactat s.a. Fiecare vorbește cum se trezește , asta pentru ca ministrul de justitie nu este magistrat și nu iese public sa explice cum stau lucrurile. Cei din presa vorbesc fără a fi documentați, și tot așa.Toate structurile statului sunt la pământ cu așa conducere a statului, așa premier, așa șef de stat ,am ajuns de rasul lumii,iar po******ția sta și înghite toate minciunile oferite de presa și de cei care se perinda pe la tv.

# Nicu date 31 October 2022 09:26 +76

@ Maria, Nu-i asa ca magistratii muncesc in conditii mai grele decat minerii? https://www.zf.ro/companii/au-iesit-minerii-pensie-pensionar-hunedoara-pensie-5-mare-unul-20261339 Art 1 al Legii 303/2004: "Magistratura este activitatea judiciară desfăşurată de judecători în scopul înfăptuirii justiţiei şi de procurori în scopul apărării intereselor generale ale societăţii, a ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor." Nu trebuie sa-ti explice ministrul de justitie cum stau lucrurile in justitie. Este extrem de evident chiar si pentru copii: infractorii scapa pe banda rulanta din cauza coruptiei si incompetentei din justitia romana; e plina de magistrati cu diplomele obtinute la facultati particulare, fabrici de diplome universitare, plagiatori sunt si functiile de conducere din justitie.Justitiabili sunt luati la misto de magistrati atat prin atitudine cat si prin rechizitorii si sentinte.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva