15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOMNUL CONSILIER LA DISCIPLINAR – Redactia Lumea Justitiei a facut plangere la Baroul Bucuresti impotriva avocatului Mihnea Stoica: “Alaturarea publicatiei Lumea Justitiei de cuvintele 'propaganda', 'alterare' si cu declaratia fostului sef al 'propagandei' naziste Joseph Goebbels constituie in opinia noastra o fapta nedemna de statutul de avocat, care frizeaza incitarea la ura si discriminare” (Sesizarea)

Scris de: L.J. | pdf | print

7 September 2023 18:13
Vizualizari: 3760

Lumea Justitiei a depus joi 7 septembrie 2023 la Baroul Bucuresti, in atentia organelor de conducere, o sesizare disciplinara impotriva avocatului Mihnea Stoica (foto) consilier al Baroului Bucuresti, pentru asocierea publicatiei noastre cu termenul de “propaganda”, insotit de un citat al criminalului de razboi Joseph Goebbels, fostul sef al Ministerului propagandei naziste. Pentru cine nu stie, amintim ca Joseph Goebbels a fost numarul 2, dupa Hitler, in cel de-al treilea Reich, unul dintre cei mai mari criminali de razboi, co-autor al “solutiei finale” in urma careia peste 6 milioane de evrei au fost exterminati. In 1945, dupa moartea cancelarului Adolf Hitler, ministrul Propagandei Joseph Goebbels a preluat functia suprema de cancelar, dupa care s-a sinucis, nu inainte de a-si omori prin otravire cu cianura cei sase copii.


 

Ne indoim ca in cazul lui Mihnea Stoica, postarea sa de pe Facebook din 5 septembrie 2023, prin care ne-a alaturat propagandei naziste a fost doar o gluma, gestul sau putand fi si un element definitoriu al caracterului sau. Asta ramane insa sa explice Mihnea Stoica in fata Consiliului Baroului Bucuresti, dar si in fata Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii unde precizam ca am formulat o alta sesizare, pentru discriminare.

Atacul gratuit al lui Mihnea Stoica la adresa redactiei noastre este de neinteles in conditiile in care Lumea Justitiei l-a sustinut in trecut pe avocat, acordandu-i ample interviuri electorale la alegerile anterioare, iar acesta nu avea niciun motiv pertinent sa ne atace si sa ne puna eticheta de “propaganda”, alaturata unui citat semnat de fostul sef al propagandei naziste.

Facem precizarea ca intrucat in prezent la Baroul Bucuresti se desfasoara campania electorala pentru alegerea viitoarelor organe de conducere, alegeri in care si Mihnea Stoica este candidat, am solicitat Consiliului Baroului Bucuresti sa solutioneze sesizarea noastra dupa incheierea alegerilor. Nu facem jocuri electorale, ci doar ne aparam imaginea in fata unui atac absolut nejustificat.

 

Iata sesizarea disciplinara:


Catre: BAROUL BUCURESTI

In atentia:

d-lui Ion Dragne – Decan

d-nei Flavia Teodosiu – Prodecan

d-lui Daniel Fenechiu – Prodecan

Consiliului Baroului Bucuresti


DOMNULE DECAN,


Subscrisa JURINDEX MEDIA SRL, editor al publicatiei Lumea Justitiei (www.luju.ro)... formulam prezenta:

SESIZARE DISCIPLINARA impotriva d-lui avocat Mihnea Octavian STOICA, consilier in cadrul Consiliului Baroului Bucuresti


In fapt, la data de 5 septembrie 2023, orele 16.05, avocatul Mihnea Stoica a postat pe pagina sa de Facebook o reactie la articolul publicat pe luju.ro:

https://www.luju.ro/inca-un-bir-pe-avocati-nelipsitul-candidat-la-functia-de-decan-al-baroului-bucuresti-mihnea-stoica-vrea-sa-instituie-taxa-de-disciplina-pentru-toti-avocatii-cu-riscul-de-a-deveni-nepopular-recunoaste-remediul-pe-care-il-propun-constituie-impunerea-unei-ta?fbclid=IwAR03x9V19mzxdjaxRLvH3h3uI4AkyeGqfjmWjG-0NBKaJqKNVvrc94Ziv5Y


In postarea sa (captura o atasam prezentei sesizari) avocatul Mihnea Stoica a afirmat: “Iata capacitatatea propagandei de a altera un continut prin titlul folosit...” cu trimitere la linkul de mai sus, alaturand afirmatiei sale o imagine cu un citat din Joseph Goebbels, ministrul propagandei naziste din cel de-al Doilea Razboi Mondial, cu afirmatia acestuia: “Daca spui o mare minciuna si continui sa o repeti, oamenii vor ajunge eventual sa o creada” - (vezi foto)


 

Alaturarea publicatiei Lumea Justitiei de cuvintele “propaganda”, “alterare” si cu declaratia fostului sef al propagandei naziste Joseph Goebbels mai sus amintit constituie in opinia noastra o fapta nedemna de statutul de avocat, care frizeaza incitarea la ura si discriminare.


Lumea Justitiei nu este un instrument de “propaganda”, iar fostul sef al propagandei naziste Joseph Goebbels a fost un criminal de razboi, unul din promotorii “solutiei finale”, politica de genocid prin care peste 6 milioane de evrei au fost omorati prin gazare sau alte metode inumane. Orice alaturare a publicatiei Lumea Justitiei, directa sau indirecta, cu acest criminal de razboi nu poate fi justificata!

 

Modul in care avocatul Mihnea Stoica a formulat asemenea alegatii nu poate avea nicio justificare, cu atat mai mult cu cat articolul din luju.ro fata de care ne-a pus eticheta de “propaganda”, care “alteram” mesaje, fiind asociati cu propaganda nazista, nu a facut decat sa redea o declaratie publica a avocatului Mihnea Stoica, care a afirmat cu o zi inainte, tot pe Facebook, faptul ca doreste sa instituie o “taxa pe disciplina” pentru toti avocatii, recunoscand el insusi ca masura sa poate fi calificata drept una “nepopulara”. Articolul din luju.ro care l-a facut pe avocatul Mihnea Stoica sa ne asocieze cu propaganda nazista este un articol strict profesional, care nu a alterat niciun continut, ci a redat extrem de corect mesajul electoral al avocatului Mihnea Stoica, fara niciun fel interpretare negativa, in contextul in care foarte multi avocati se plang de ani de zile de taxele mult prea mari care se percep.


Probabil ca avocatului Mihnea Stoica, care a recunoscut in mesajul sau electoral ca propunerea sa cu noua taxa risca sa fie “nepopulara”, nu i-a convenit ca mesajul sau nu a fost bine primit in breasla si de aici credem ca a venit reactia sa de aversiune impotriva publicatiei luju.ro si de asociere a noastra cu notiunea de propaganda si cea de propaganda nazista, pentru a estompa reactiile de dezaprobare fata de propria sa initiativa.

Consideram ca un avocat, care mai indeplineste si functia de demnitate publica pe deasupra - cea de consilier in Baroul Bucuresti, trebuie sa aiba mai intai de toate responsabilitatea si asumarea pentru propriile declaratii, precum si sa se manifeste in public potrivit functiei incredintate, fara sa se puna sub semnul indoielii principiul demnitatii, al onoarei si al probitatii.

Aceasta cu atat mai mult cu cat in cei peste 13 ani de existenta, Lumea Justitiei a avut cele mai bune raporturi cu barourile de avocati si organele de conducere, relatand de la evenimente profesionale, publicand interviuri cu numerosi decani, prodecani si avocati, mediatizand protestele publice ale breslei avocatilor, precum si aparand ferm pozitia avocatului in sala de judecata ori dezvaluind dosarele abuzive facute impotriva unor avocati, cum nu a facut-o nicio alta publicatie din Romania.


Foarte impotant, inclusiv avocatul Mihnea Stoica a avut interviuri electorale publicate in Lumea Justitiei (fara de care poate nu ajungea consilier la fostele alegeri), motiv pentru care nu intelegem postarea sa prin care ne-a asimilat propagandei naziste decat ca o reflectie a caracterului sau (probabil a crezut ca a facut o gluma buna care ii va aduce niste voturi). Aceste incident releva in opinia noastra faptul ca nu este apt sa apere valorile profesiei de avocat si ale statului de drept.


Relevant este si faptul ca dupa ce am anuntat in luju.ro ca ii vom face plangere, avocatul Mihnea Stoica a inceput sa sune diversi membri ai redactiei noastre, pentru a transmite ca isi regreta fapta, nu insa atat demult incat sa aiba initiativa sa-si retraga mesajul de pe pagina de Facebook, care este in continuare public si la data redactarii prezentei sesizari.


De asemenea, ne intrebam retoric, cum ar fi calificat avocatul Mihnea Stoica ipoteza ca, in loc sa ne limitam la a expune intentia sa de a institui o noua taxa pentru avocati, sa-l asociem cu un criminal de razboi nazist prin cuvinte sau imagini?

Fata de cele expuse, solicitam sanctionarea disciplinara a avocatului Mihnea Stoica.

 

Intrucat prezenta sesizare vine in perioada unei campanii electorale, in care avocatul Mihnea Stoica candideaza pentru functia de decan, solicitam solutionarea sesizarii dupa alegeri, intrucat Lumea Justitiei nu urmareste decat apararea propriei imagini, nu are niciun interes in aceasta campanie electorala si nu dorim ca persoana vizata sa incerce sa se victimizeze in vreun fel.

 

Precizam ca am adresat o plangere impotriva avocatului Mihnea Stoica si la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, sub aspectul faptei de descriminare a publicatiei noastre.

---

Cadrul legal relevant:

STATUTUL PROFESIEI DE AVOCAT

Art. 265 - (1) Protecţia onoarei şi a prestigiului profesiei, respectarea legii, a statutului profesiei şi a deciziilor obligatorii ale organelor profesiei sunt încredinţate organelor constituite potrivit dispoziţiilor legii.

(2) Fapta săvârşită de avocat, în nume propriu sau în numele şi pentru forma de exercitare a profesiei din care face parte, prin care se încalcă dispoziţiile legii, ale statutului profesiei, deciziile obligatorii ale organelor profesiei la nivel naţional sau ale consiliului baroului în care avocatul este înscris sau în care acesta îşi are sediul secundar şi care este de natură să prejudicieze onoarea şi prestigiul profesiei, ale corpului de avocaţi sau ale instituţiei constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit art. 88 din Lege.

(3) Constituie abatere disciplinară gravă încălcarea dispoziţiilor din Lege şi din prezentul statut care prevăd expres o astfel de calificare.

Art. 277 - (1) Plângerea îndreptată împotriva unui avocat se adresează consiliului baroului pe al cărui tablou avocatul figurează cu drept de exercitare a profesiei. Dacă avocatul este pensionar care îşi continuă activitatea în profesie, este incompatibil sau s-a retras din profesie, plângerea se adresează baroului în care avocatul este sau a fost înscris în tabloul avocaţilor.

(2) Consiliul baroului poate fi sesizat şi prin modalităţile prevăzute la art. 86 alin. (2) şi (3) din Lege sau se poate sesiza din oficiu, prin hotărâre consemnată în procesul-verbal de şedinţă.

(3) Consiliul baroului procedează la anchetarea abaterii indicate în plângere sau în sesizare. În situaţiile prevăzute la art. 87 alin. (2) din Lege, plângerea sau sesizarea va fi înaintată de îndată Consiliului U.N.B.R.

LEGE NR. 51/1995 PENTRU ORGANIZAREA ŞI EXERCITAREA PROFESIEI DE AVOCAT

Art. 85 - (1) Avocatul răspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi sau ale statutului, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale baroului sau ale uniunii, precum şi pentru orice fapte săvârşite în legătură cu profesia sau în afara acesteia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea şi prestigiul profesiei, ale corpului de avocaţi sau ale instituţiei.

(2) Avocatul care conduce asistenţa judiciară de pe lângă fiecare instanţă este obligat să sesizeze în scris consiliului baroului faptele comise de orice avocat, în condiţiile prevederilor alin. (1).

(3) Instanţele judecătoreşti şi parchetele Ministerului Public sunt obligate să înainteze consiliului baroului orice plângere făcută împotriva unui avocat şi să îl înştiinţeze despre orice acţiune de urmărire penală sau de judecată pornită împotriva unui avocat.

(4) Constituie abatere disciplinară gravă încălcarea dispoziţiilor din lege şi din Statutul profesiei de avocat care prevăd expres o astfel de calificare.

Art. 88 - (1) Sancţiunile disciplinare sunt:

a) mustrarea;

b) avertismentul;

c) amendă de la 500 lei la 5.000 lei, care se face venit la bugetul baroului. Plata amenzii se va face în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii disciplinare. Neachitarea în acest termen atrage suspendarea de drept din exerciţiul profesiei, până la achitarea sumei. Limitele amenzii disciplinare se actualizează periodic de către Consiliul U.N.B.R., în funcţie de rata inflaţiei;

d) interdicţia de a exercita profesia pe o perioadă de la o lună la un an;

e) excluderea din profesie.

(2) În perioada interdicţiei avocatul nu poate presta sub nicio formă asistenţă juridică, nu poate face uz de calitatea de avocat şi nu poate participa la activitatea organelor profesiei.

(3) Împotriva deciziei disciplinare pot declara recurs persoana interesată, decanul baroului şi preşedintele uniunii, în termen de 15 zile de la comunicare.

    CODUL DEONTOLOGIC AL AVOCATULUI ROMÂN (HOTĂRÂREA CONSILIULUI UNBR NR. 268/17 IUNIE 2017)

Art. 4 - În exercitarea profesiei, avocatul este obligat să acționeze cu bună credință, în apărarea valorilor profesiei de avocat și ale statului de drept.

Capitolul II. Natura normelor deontologice

Art. 5 - Codul deontologic al avocatului român stabilește principiile esențiale și regulile de conduită pe care avocatul trebuie să le respecte, atât în exercițiul profesiei de avocat, cât și în viața sa publică și privată. Aceste principii și reguli stau la baza oricărei interpretări a reglementărilor profesionale, precum și la baza oricărei inițiative de reglementare profesională ori de modificare sau completare a dispozițiilor existente.

Art. 6 - (1) Normele de deontologie profesională reglementate de prezentul Cod garantează îndeplinirea de către avocat a misiunii sale privind apărarea drepturilor justițiabililor, promovarea unei culturi organizaționale comune avocaților români, bazată pe încredere și respect, protejarea valorilor și imaginii profesiei de avocat, care asigură identitatea profesiei și încrederea publicului.

(2) Nerespectarea acestor norme constituie temei pentru inițierea unei proceduri disciplinare.

Art. 7 - (1) Dispozițiile prezentului Cod se aplică raporturilor profesionale ale avocatului stabilite cu clienții, cu alți avocați, cu magistrații, cu organele judiciare, cu organe și instituții cu atribuții jurisdicționale, precum și cu orice entități cu care inițiază și stabilește relații în exercitarea profesiei.

(2) Respectarea dispozițiilor prezentului Cod constituie obligație profesională, iar invocarea acestora constituie un drept al fiecărui avocat, atât în raporturile cu clienții, cât și în relațiile profesionale cu colegii avocați, cu magistrații și alte persoane.

Subcapitolul III.5. – Principiul demnității, al onoarei și al probității

Art. 13 - (1) Încrederea cu care este investit avocatul este de esența profesiei. Pentru a se bucura de această încredere din partea clienților, dar și a terțelor persoane, a instanțelor de judecată și a statului, avocatul trebuie să îndeplinească cele mai ridicate standarde de integritate morală.

(2) Avocatul trebuie să se abțină de la conduite care ar putea compromite reputația sa, ori reputația profesiei, precum și încrederea publică în profesia de avocat.

(3) Responsabilitatea avocatului pentru promovarea acestor standarde include atât conduita acestuia în exercitarea profesiei, cât și în afara ei.

(4) Avocatul trebuie să se abțină de la formularea unor denunțuri, cu scopul de a obține pentru sine avantaje de natură juridică de orice fel.

Comentarii

# DODI date 7 September 2023 21:16 +83

De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Sau pe înțelesul vulgului: orice pădure are leprele ei. Unii chiar cu diplomă de jurist. Caracterul este moștenire de la părință iar carențele de bun simț denotă lipsa celor 6-7 ani de acasă.

# marin date 8 September 2023 08:14 +79

si ce mielusel era cand intrase in avocatura. habar n-avea sa lucreze cu un calculator. numai discoteci si distractie, pe bani "din spate". un individ fara har, dar pus pe facut bani, si cam atat. talent de orator zero barat... cine ar fi spus ca acest individ, fara verticalitate, o sa ajunga impins in structurile unei profesii liberale, pentru a cere pedepsa asupra avocatilor, adevarati, care lupta cum au fost daruiti: impotriva sistemului discretionar. totalitarismul nu are legatura cu PROFESIILE LIBERALE. asa se vede ca intram paaas-cu-paaas in ea.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva