21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

DUBIOASA CANDIDATURA – Judecatorul Bogdan Mateescu forteaza numirea la sefia Tribunalului Valcea. Desi n-a activat la tribunal, Mateescu profita de dispozitia din lege care permite participarea la concurs a magistratilor de la alte instante daca la ultimele doua sesiuni nu s-a prezentat niciun candidat. Nu s-a dus nimeni la concursul din august 2022, dar la sesiunea din decembrie 2021 a existat o candidata, care n-a mers pana la capat. Indeplineste Bobi conditiile legale? (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC – George TARATA | pdf | print

6 October 2022 18:12
Vizualizari: 4605

Judecatorul CSM Bogdan Mateescu, zis „Bobita” (foto), provoaca o noua dezbatere cu privire la legalitatea actiunilor sale. Daca data trecuta, cu interimatul de sef al Consiliului Superior al Magistraturii peste lege si peste Constitutie, lucrurile au fost clare ca lumina zilei, acum situatia este mai confuza.Vorbim despre candidatura pe care Mateescu si-a depus-o pentru functia de presedinte al Tribunalului Valcea – o instanta la care judecatorul nu a activat nici macar o zi. Candidatura naste semne de intrebare, in conditiile in care pentru ca Mateescu sa poata concura pentru functia de presedinte al Tribunalului Valcea, nefiind judecator la aceasta instanta, este nevoie, conform legii, ca la ultimele doua sesiuni ale examenului pentru acest post sa nu fi participat niciun candidat. Or, dupa cum veti vedea in continuare, la sesiunea din decembrie 2021 (urmata de o sesiune in august 2022) a existat o candidata pentru presedintia Tribunalului Valcea, care a participat la aproape toate etapele examenului, mai putin ultima.

Dupa cum ati vazut deja, Mateescu s-a inscris la concursul organizat de catre Consiliul Superior al Magistraturii si Institutul National al Magistraturii pentru posturile de presedinte si vicepresedinte la nivelul judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel (click aici pentru a citi).

Chiar daca detine gradul profesional de tribunal inca din 2013, Mateescu nu a activat niciodata la o astfel de instanta. Dupa cei doi ani de stagiatura la Judecatoria Sectorului 4, Bobita a lucrat neintrerupt la Judecatoria Ramnicu Valcea pana la 1 ianuarie 2017, cand si-a luat in primire mandatul de membru CSM.

 

Pentru presedintia Tribunalului Valcea a existat o candidata


Situatia la care ne referim aici poate fi o simpla coincidenta sau mai mult decat atat: de-a dreptul o problema de legalitate – depinde de felul in care interpretam o sintagma din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Pentru inceput, precizam ca art. 50 alin. 3 teza I din Legea 303/2004 interzice participarea la concursul pentru posturile de presedinti si vicepresedinti de instante a judecatorilor care nu au activat minimum doi ani la instantele vizate:

In vederea participarii la concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere, judecatorul sau procurorul trebuie sa functioneze cel putin 2 ani la instanta sau, dupa caz, parchetul la care este vacanta functia de conducere pentru care isi depune candidatura.

Cu toate acestea, alineatul 4 al aceluiasi articol permite candidati din afara instantei, in situatia in care la concurs nu s-a prezentat niciun candidat timp de doua sesiuni consecutive: „Prin derogare de la dispozitiile alin. (3), in situatia in care la doua concursuri consecutive pentru numirea intr-o functie de conducere nu se prezinta niciun candidat, la urmatorul concurs sau examen organizat pentru numirea in aceeasi functie de conducere pot participa si judecatori sau, dupa caz, procurori de la alta instanta sau parchet din circumscriptia aceleiasi curti de apel sau parchet de pe langa curtea de apel, care au dreptul sa functioneze la instanta ori parchetul pentru care isi depun candidatura”.

Iar aici incep problemele pentru Bogdan Mateescu. Ultimele doua sesiuni ale examenului pentru functiile de sefi de instante (in afara celei aflate acum in desfasurare) au avut loc in septembrie-decembrie 2021 si in mai-august 2022, potrivit evidentei de pe site-ul CSM. Nu ne intereseaza cele dinaintea lor, intrucat postul de presedinte al Tribunalului Valcea a fost ocupat prin numire, timp de doua mandate consecutive, de catre judecatorul Adrian Mugurel Gheorghita. Magistratul a fost declarat admis la doua concursuri organizate in acest sens: unul pentru perioada ianuarie 2016 – ianuarie 2019, iar celalalt pentru intervalul ianuarie 2019 – ianuarie 2022. Din ianuarie 2022, presedinte este tot Gheorghita, dar cu delegare.

Daca la concursul din mai-august 2022 nu s-a prezentat niciun candidat pentru presedintia Tribunalului Valcea, marele semn de exclamare a aparut la sesiunea septembrie-decembrie 2021. Acolo, la pozitia nr. 53 din tabel, o gasim pe judecatoarea Andra-Rodica Marina de la Tribunalul Valcea, candidata pentru presedintia aceleiasi instante (vezi facsimil 1).


Ciudatenia face ca magistrata sa fi participat aproape la toate etapele concursului. Totusi, fix la ultima proba (ce consta in testarea scrisa privind managementul, comunicarea si resursele umane), Andra Marina a disparut brusc. Chiar daca tabelele cu rezultatele probelor intermediare contin coduri alfanumerice in locul numelor de candidati, este evident ca judecatoarea Marina parcursese toate etapele, intrucat numele ei apare in tabelele privind repartizarea candidatilor in sali pentru testarea scrisa (vezi facsimil 2). Nu sta in picioare nici ipoteza ca Rodica Marina ar fi picat la testarea scrisa si de aceea nu figureaza – fie si sub forma de cod alfanumeric – in tabelul cu rezultatele finale (anexat la final), din moment ce acel document contine inclusiv candidatii cu media finala sub 7 – deci respinsi, conform art. 26 alin. 6 din regulamentul concursului: „Pentru a ocupa functia pentru care candideaza, judecatorul trebuie sa obtina cel putin media 7 (sapte), iar notele, atat la proiect, cat si la testarea scrisa, trebuie sa fie cel putin 5 (cinci)”.

Iar acum se naste intrebarea: ce inseamna pentru CSM sintagma „nu se prezinta niciun candidat” din art. 50 alin. 3 al Legii 303/2004? „Nu se prezinta deloc” sau „nu se prezinta pana la capat”? Este interesant de vazut cum vor interpreta aceasta sintagma judecatorii de contencios administrativ, in ipoteza in care magistratul Bogdan Mateescu va ajunge presedintele Tribunalului Valcea in urma concursului aflat acum in desfasurare, dar cineva va ataca in instanta eventuala hotarare prin care CSM il va fi numit pe Mateescu in acea functie. Asadar, este legala candidatura lui Bogdan Mateescu, avand in vedere ca la sesiunea de concurs din decembrie 2021 a existat totusi o candidata care, e drept, nu a mers pana la capat? Asta in conditiile in care, repetam, Bogdan Mateescu, judecator de judecatorie cu grad de tribunal, dar care nu a activat in ultimii doi ani la Tribunalul Valcea, putea candida pentru sefia Tribunalului Valcea doar daca la ultimele doua sesiuni de concurs pentru acest post nu s-a prezentat niciun candidat.

Pana atunci, urmatoarea etapa din concurs o reprezinta depunerea proiectului de management, termenul-limita fiind ziua de luni, 10 octombrie 2022. In 14 octombrie, vom afla lista finala a candidatilor care indeplinesc conditiile legale de participare la concurs (deci dupa solutionarea eventualelor contestatii), iar la 16 octombrie incepe testarea psihologica.


* Cititi aici Hotararea nr. 1557/2021, prin care Sectia pentru judecatori a CSM a validat rezultatele concursului din sesiunea septembrie-decembrie 2021

* Cititi aici Hotararea nr. 1558/2021, prin care Sectia pentru judecatori a CSM i-a numit in functii pe candidatii declarati admisi

* Vedeti aici tabelul candidatilor pentru sesiunea mai-august 2022

 


Comentarii

# Legea e proasta, nu el date 6 October 2022 19:12 0

Schimbati legea: cine a fost presedinte CSM poate sa fie, in functie de optiune - presedinte de bloc, presedinte la orice instanta din tara sau chiar presedintele tarii. Legea e foarte proasta in acest moment, pentru ca limiteaza ambitiile amatorului de Savarina.

# maxtor date 6 October 2022 22:04 0

in foto#2 seamana putzin cu sava,muzicologu.

# santinela date 7 October 2022 07:40 +22

Cica "indeplineste conditiile sa fie --- " ? In primul rand acest Mateescu NU indeplineste conditia de "moralitate",apoi cea de "profesionalism" (la care este zero barat) ! La mizeriile pe care le-a facut cit a fost interimar-ilegal pe la CSM asta trebuia sa fie exclus din breasla magistratilor nu sa candideze la ceva.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva