19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DUPA 6 ANI, S-A RETRAS MANDATUL EUROPEAN DE ARESTARE – O noua decizie bomba in cazul omului de afaceri Puiu Popoviciu. Sefa Curtii de Apel Bucuresti, judecatoarea Liana Arsenie a decis: “Retrage Mandatul european de arestare din 3 august 2017... Reuneste latura penala la latura civila a cauzei”. Anterior, in mod nelegal, judecatorul CAB Ovidiu Richiteanu-Nastase refuzase retragerea mandatului de arestare pe cale administrativa, desi executarea pedepsei fusese suspendata (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

30 June 2023 12:32
Vizualizari: 5108

Omul de afaceri Puiu Popoviciu este complet liber. Dupa ce executarea pedepsei abuzive de 7 ani inchisoare in dosarul “Baneasa” a fost suspendata, mandatul european de arestare emis pe numele lui Popoviciu in urma cu sase ani, mai exact, in 2017, a fost retras definitiv.


 

Decizia a fost luata vineri, 30 iunie 2023, de presedinta Curtii de Apel Bucuresti, judecatoarea Liana Arsenie (foto), care solutioneaza dosarul lui Puiu Popoviciu, aflat in rejudecare din faza de fond. De asemenea, sefa CAB Liana Arsenie a dispus reunirea laturii penale cu latura civila a dosarului in care DNA l-a trimis in judecata pe Popoviciu.


Iata minuta hotararii CAB privind retragerea mandatului european de arestare pe numele omului de afaceri Puiu Popoviciu (dosar 46/1/2020):


“In temeiul disp. art. 44 C. proc. penala, reuneste latura penala a cauzei ce formeaza obiectul dosarului penal nr. 8709/2/2022* la lautura civila a cauzei ce formeaza obiectul dosarului nr. 46/1/2020 in vederea solutionarii unitare a cauzei.

In temeiul disp. art. 95 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, retrage Mandatul european de arestare nr. 3 din data de 3 august 2017 emis de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia I penala, pe numele condamnatului Popoviciu Gabriel – Aurel.

Cu apel odata cu fondul cauzei in ceea ce priveste reunirea cauzelor, fara cale de atac in ceea ce priveste retragerea mandatului european de arestare.

Pronuntata prin punerea la dispozitia procurorului si a partilor prin mijlocirea grefei instantei, azi 30.06.2023”.


 

Abuzul lui Richiteanu


Pe de alta parte, atragem atentia asupra unui fapt nepermis petrecut la Curtea de Apel Bucuresti, comis pe langa lege, din punctul nostru de vedere. Concret, conform informatiilor pe care le detinem, cererea de retragere a mandatului european de arestare emis pe numele lui Puiu Popoviciu a fost refuzata initial, pe cale administrativa, de catre judecatorul Ovidiu Richiteanu-Nastase. Intr-o corespondenta cu Minsterul Justitiei, Richiteanu-Nastase, desi a ridicat toate alertele nationale in cazul lui Popoviciu, a refuzat sa retraga si mandatul european de arestare, sustinand ca inca ar exista temeiurile pentru pastrarea acestuia. O decizie nelegala si abuziva, in opinia noastra, in conditiile in care se dispuse suspendarea executarii pedepsei lui Puiu Popoviciu. Pratic, in baza refuzului lui Richiteanu, un om ar fi putut fi arestat nelegal pe un mandat de arestare european care nu se justifica avand in vedere ca executarea pedepsei in baza careia fusese emis era suspendata.

 

Dosarul lui Puiu Popoviciu va fi rejudecat de la zero


Solutiile de mai sus, de retragere a mandatului de arestare european si de reunire a laturii civile cu ea penala, au fost pronuntate dupa ce in 26 mai 2023, judecatoarea Adriana Pencea de la Curtea de Apel Bucuresti a admis in principiu cererea de revizuire formulata de Puiu Popoviciu impotriva hotararii prin care fusese condamnat la 7 ani inchisoare cu executare, in 2017, si a dispus suspendarea executarii pedepsei. De asemenea, judecatoarea Pencea a decis rejudecarea cauzei in fond si trimiterea catre un alt complet in vederea discutarii reunirii laturii penale cu latura civila, reunire care, iata, a fost hotarata vineri, 30 iunie 2023, de sefa CAB Liana Aresnie (click aici pentru a citi).

Ulterior, DNA a contestat incheierea Curtii de Apel Bucuresti doar in ceea ce priveste suspendarea executarii pedepsei, in conditiile in care admiterea in principiu a cererii de revizuire era definitiva inca de la fond. Contestatia DNA a fost respinsa de Inalta Curte de Casatie si Justitie in 21 iunie 2023 (click aici pentru a citi).


 

Condamnat la 7 ani inchisoare pentru ca a creat mii de locuri de munca si a adus investitii de sute de milioane euro


Amintim ca Popoiviciu a fost trimis in judecata printr-un dosar fabricat de fostul procuror DNA Nicolae Marin, pentru pretinse infractiuni de complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, in legatura cu asocierea firmei sale, SC BANEASA Investments SA, cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) din Capitala pentru un teren de 224 de hectare, unde au fost realizate investitii de sute de milioane de euro si mii de locuri de munca.

La fond, omul de afaceri fusese condamnat, in iunie 2016, de judecatorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran de la Curtea de Apel Bucuresti la 9 ani de inchisoare. Judecatorul Tudoran a motivat apoi sentinta pe lautura civila, la un an dupa pensionare, cand se afla internat la un sanatoriu de psihiatrie.

Ulterior, in 2017, ICCJ a reduse pedeapsa de la 9 ani inchisore la 7 ani inchisoare cu executare. La sase ani distanta, prin admiterea in principiu a cererii de revizuire, prin decizia de rejudecare a dosarului si prin suspendarea executarii pedepsei, s-a confirmat, iata, ca omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost in realitate condamnat abuziv.

Comentarii

# Sebastian date 1 July 2023 04:25 0

Spalarea de fonduri din tari limitrofe conflictului este folosită de partidul democrat prin intermediul acestor oameni de “afaceri” pentru injecta capital ilegal in campania democrata.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva