20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

DUPA CLOTILDE, NICUSOR – Primarul general Nicusor Dan a fost reclamat la ANI pentru incompatibilitate si conflict de interese dupa ce in 2021 a destituit directorii de la ALPAB, EXPO ARTE si Administratia Strazilor, numindu-se pe sine director interimar la toate cele trei institutii subordonate PMB. Autorul sesizarii cere si dosar penal pentru edil: „Nicusor a fost in exact aceeasi situatie-n care s-a aflat Primarul S1 Clotilde Armand cand s-a numit pe sine Manager de proiect” (Sesizarea)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

17 November 2022 16:37
Vizualizari: 4074

Edilul Capitalei Nicusor Dan (foto) risca sa-i calce pe urme primaresei de la Sectorul 1, Clotilde Armand, careia zilele trecute Agentia Nationala de Integritate i-a facut plangere penala la Parchetul General si pe care aceeasi ANI o acuza de incompatibilitate si conflict de interese.Luni, 14 noiembrie 2022, Nicusor a fost dat pe mana ANI de catre urbanistul Alexandru Panisoara, presedintele Asociatiei pentru Dreptul Urbanismului (ADU), din cauza unei spete care dureaza de peste un an. Este vorba despre demiterea, de catre Nicusor Dan, a directorilor de la trei institutii subordonate Primariei Generale, urmata de dispozitii prin care acelasi Nicusor Dan s-a numit pe sine director interimar in locul celor trei sefi destituiti. Ne referim la ALPAB (Administratia Lacuri, Parcuri, Agrement Bucuresti), Centrul Cultural EXPO ARTE si Administratia Strazilor. Totodata, presedintele ADU cere ca Agentia Nationala de Integritate sa sesizeze parchetul fata de Nicusor Dan.


ANI face verificari inca de la inceputul anului


In caz ca va suna cunoscut subiectul, amintim ca in ianuarie 2022, inspectoarea de integritate Elena Florina Leonat i-a solicitat Primariei Municipiului Bucuresti sa puna la dispozitia ANI toate documentele semnate de catre Nicusor Dan in perioada in care a asigurat reprezentarea a trei administratii aflate in subordinea Primariei Generale:

- Administratia Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS);

- Administratia Strazilor Bucuresti (ASB);

- Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB).

Cu acea ocazie, Lumea Justitiei a prezentat in exclusivitate adresa inspectoarei catre PMB (click aici pentru a citi).


Nicusor, in oglinda cu Clotilde


Inainte de a va lasa sa cititi sesizarea trimisa la ANI, mentionam ca autorul ei, Alexandru Panisoara, sustine ca situatia in care se afla Nicusor Dan este asemanatoare celei de la Sectorul 1, unde Agentia Nationala de Integritate o acuza pe primarita Clotilde Armand de incompatibilitate si conflict de interese, ANI facandu-i USR-istei chiar si plangere penala la Parchetul General (click aici pentru a citi).


Iata ce a scris Panisoara pe Facebook:


Am formulat sesizare la Agentia Nationala de Integritate fata de starea de incompatibilitate in care s-a aflat Primarul General, Nicusor Dan!

In luna August 2021, Nicusor a dispus destituirea Directorului General de la ALPAB (Administratia Lacuri, Parcuri, Agrement Bucuresti) si s-a numit pe sine Director interimar. Acelasi lucru l-a facut si la Centrul Cultural EXPO ARTE si Administratia Strazilor.

In acest sens, Nicusor a incalcat dispozitiile art. 87 alin. (1) lit. d) si k) din Legea nr. 161/2003 referitoare la conflictul de interese si incompatibilitatile in functiile publice. Adica a fost in exact aceeasi situatie in care s-a aflat si Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, cand s-a numit pe sine Manager de proiect.

#altaperspectiva #incompatibilitate #abuz #incompetenta #penal”.


Redam prevederile art. 87 alin. 1 lit. d si k din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei:


Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu exercitarea urmatoarelor functii sau calitati: (...)

d) functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administratie ori cenzor sau orice functie de conducere ori de executie la societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, la regiile autonome de interes national, la companiile si societatile nationale, precum si la institutiile publice, cu exceptia reprezentantilor in adunarea generala a actionarilor la societatile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a membrilor in consiliile de administratie ale unitatilor si institutiilor de invatamant de stat sau confesionale si ale spitalelor publice din reteaua autoritatilor administratiei publice locale sau a altor reprezentanti ai institutiilor publice din subordinea unitatilor administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritoriala pe care o conduce detine participatie; (...)

k) orice alte functii publice sau activitati remunerate, in tara sau in strainatate, cu exceptia functiei de cadru didactic sau a functiilor in cadrul unor asociatii, fundatii sau alte organizatii neguvernamentale”.


Prezentam sesizarea trimisa de seful ADU la ANI (vezi facsimil):


Va solicitam sa:

1. Dispuneti controlul de specialitate si sa constatati starea de incompatibilitate in care Primarul General al Municipiului Bucuresti, Domnul Nicusor Dan, s-a aflat pe perioada numirii sale in functii de conducere in cadrul institutiilor publice subordonate Primarului, dupa caz, Consiliului General al Municipiului Bucuresti, astfel cum vom expune in cele ce urmeaza;

2. Sesizati Prefectul Municipiului Bucuresti, pentru efectuarea controlului de legalitate asupra actelor administrative emise de Primarul General, Nicusor Dan, prin care a nascut starea de incompatibilitate mentionata la pct. 1;

3. Sesizati organele de urmarire penala, pentru luarea masurilor legale ce se impun, conform dispozitiilor Codului Penal privitoare la incompatibilitati;

4. Comunicati rezultatul controlului si masurile dispuse subscrisei prin posta electronica la adresa contact@planright.org.

Pentru urmatoarele motive:

In fapt, conform informatiilor din presa publicate in data de 26.08.2021 pe siteul www.mediafax.ro, Primarul General, Nicusor Dan, l-a demis pe Directorul Administratiei Lacuri, Parcuri, Agrement (A.L.P.A.B.), Domnul Bogdan Peter Tudose si s-a numit pe sine Director General Interimar.

Administratia Lacuri, Parcuri, Agrement este serviciu public de interes local al municipiului Bucuresti, infiintata prin HCGMB nr. 87/2004, in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Prin Dispozitia Primarului General al Municipiului Bucuresti, Nicusor Dan (ale carei numar, data si continut nu le cunoastem, nefiind comunicata in spatiul public) de numire a sa in functia de Director General Interimar al Administratiei Lacuri, Parcuri, Agrement Bucuresti, fiind incidente dispozitiile art. 87 alin. (1) lit. d) si k) din Legea nr. 161/2003, acesta avand in concomitent functia de Primar General si Director al unei institutii publice de interes local.

De asemenea, Primarul General, Nicusor Dan, a procedat in acelasi mod si la alte institutii publice de interes local. Ca si in cazul referitor la A.L.P.A.B., actele administrative de dispozitie nu sunt publice si nu avem sursa pentru a le putea indica. In acest sens, va solicitam sa dispuneti verificarile corespunzatoare pentru identificare actelor in cauza si validarea sau invalidarea veridicitatii informatiilor comunicate.

Astfel, Primarul General, Nicusor Dan, s-a numit:

- Director in cadrul institutiei publice Centrul Cultural EXPO ARTE, infiintate prin HCGMB nr. 327/2018, in subordinea Primarului General al Municipiului Bucuresti, fiind si in acest caz incidente dispozitiile art. 87 alin. (1) lit. d) si k) din Legea nr. 161/2003, acesta avand in concomitent functia de Primar General si Director al unei institutii publice de interes local;

- Director in cadrul institutiei publice Administratia Strazilor, infiintate prin HCGMB nr. 297/2016, in subordinea Primarului General al Municipiului Bucuresti, fiind si in acest caz fiind incidente dispozitiile art. 87 alin. (1) lit. d) si k) din Legea nr. 161/2003, acesta avand in concomitent functia de Primar General si Director al unei institutii publice de interes local.Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva