20 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCLUSIV: MAGISTRATII SI PERSONALUL DIN JUSTITIE NU-SI PRIMESC BANII – Informarea presedintelui sindicatului grefierilor, Catalin Traistaru, dupa intalnirea cu ministrul Finantelor: “MFP nu are bani sa asigure nici plata salariilor integrale, nici plata restantelor scadente in 2023. Cele doua HG pentru suplimentarea bugetului ICCJ si PICCJ nu vor fi adoptate din lipsa fondurilor... Vom declansa ample forme de protest care vor conduce chiar la blocarea sistemului”

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 December 2023 20:18
Vizualizari: 8440

Nu sunt vesti deloc bune pentru magistrati si personalul din instante si parchete. Acestia nu isi vor primi nici salariile integrale, nici restantele scadente in 2023.


 

Informatia a fost dezvaluita de presedintele Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial, grefierul Catalin Traistaru (foto), intr-un mesaj trimis colegilor, joi seara, 7 decembrie 2023, dupa intalnirea pe care a avut-o in aceeasi zi cu ministrul Fintelor Marcel Bolos, intalnire la care au mai participat presedinta Inaltei Curti Corina Corbu, un secretar de stat din Ministerul Justitiei si presedintele Blocului National Sindical Dumitru Costin. Astfel, conform lui Traistaru, ministrul Finantelor le-a transmis ca nu exista bani care sa asigure achitarea salariilor integrale si restantelor scadente in anul 2023. Mai mult, cele doua Hotarari de Guvern pentru suplimentarea bugetului ICCJ si PICCJ (click aici si aici pentru a citi) nu vor fi adoptate din lipsa fondurilor.


Intalnirea Corbu-Ciolacu


In schimb, ministrul de Finante a precizat ca le-a propus premierului Marcel Ciolacu si coalitiei de guvernare un plan care prevede alocarea catre Inalta Curte a unei sume suplimentare de bani care sa asigure plata drepturilor salariale integrale pentru luna noiembrie 2023, ramanerea in plata integrala a salariilor incepand cu luna decembrie 2023, sumele urmand a fi prevazute in bugetul pentru anul 2024, transformarea in titluri de stat a drepturilor salariale restante si elaborarea unei legi de salarizare exclusiv pentru personalul din sistemul judiciar, pentru a evita in viitor noi procese.

Totodata, presedinta ICCJ Corina Corbu va incerca sa ia legatura cu premierul Marcel Ciolacu si sa discute cu acesta inaintea sedintei de Guvern pentru alocarea de fonduri suplimentare.

Altfel, Catalin Traistaru avertizeaza ca daca nu se vor identifica resurse financiare care sa asigure macar plata integrala a salariilor si ramanerea acestora in plata integral, grefierii vor declansa ample forme de protest care vor conduce chiar la blocarea sistemului.


Iata mesajul presedintelui Sindicatului National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial, grefierul Catalin Traistaru:


“Informare SNGJ DICASTERIAL

Intalnirea de la Ministerul Finantelor Publice s-a finalizat.

Nu a inceput la ora 12:00, ci la ora 14:00 (din cauza programului ministrului Finantelor Publice) si a durat aproximativ o ora si jumatate.

Au participat ministrul finantelor publice, un SS (n.r. - secretar de stat) din MJ, presedintele ICCJ, presedintele BNS si presedintele SNGJ Dicasterial.

Din pacate nu sunt vesti bune:

- MFP nu are bani sa asigure nici plata salariilor integrale si nici plata restantelor scadente in anul 2023.

- Cele doua HG pentru suplimentarea bugetului ICCJ si PICCJ nu vor fi adoptate din lipsa fondurilor, MJ a pus in transparenta decizionala pentru ca are calitatea de initiator.

- Am facut front comun cu presedintele ICCJ si am incercat sa explicam cat de bine am putut situatia drepturilor salariale si consecinta neplatii acestora, atat din punct de vedere al functionalitatii sistemului, cat si din punct de vedere juridic.

- Am adus in discutie inclusiv faptul ca sistemul judiciar va reactiona in situatia in care nu vor fi asigurate aceste sume.

MFP si-a declinat responsabilitatea catre premier si coalitia de guvernare si a propus un plan de actiune care sa conduca la:

- alocarea catre Inalta Curte a unei sume suplimentare de bani care sa asigure plata drepturilor salariale integrale pentru luna noiembrie 2023 (care sa fie acordata sub forma de diferenta in perioada urmatoare, dat fiind ca maine se platesc salariile);

- incepand cu luna decembrie 2023 si in continuare, salariile sa ramana integral in plata, sumele urmand a fi prevazute in bugetul pentru anul 2024;

- transformarea in titluri de stat a drepturilor salariale restante;

- elaborarea unei legi de salarizare exclusiv pentru personalul din sistemul judiciar, pentru a evita in viitor noi procese.

Insa este o decizie pe care o va lua premierul Romaniei si coalitia de guvernare.

Astazi, presedintele Blocului National Sindical va incerca sa stabileasca o sedinta urgenta la care sa participe cei doi lideri ai coalitiei de, presedintele ICCJ si delegatia noastra sindicala.

Maine, presedintele ICCJ va incerca sa ia legatura cu premierul si sa poarte discutii inaintea sedintei de Guvern pentru alocarea de fonduri suplimentare.

Personal, am transmis mesajul ca daca aceasta intalnire cu premierul nu se va concretiza si in urma ei nu se vor identifica resurse financiare care sa asigure macar plata integrala a salariilor si sa ramana in plata integral, vom declansa ample forme de protest care vor conduce chiar la blocarea sistemului.

M-as bucura sa vad si o reactie din partea magistratilor fie in cadrul adunarilor generale, fie ale asociatiilor lor profesionale.

Avand in vedere ca proiectul bugetului de stat pentru anul 2024 va fi inaintat in Parlament, pentru adoptare, in saptamana 18-22 decembrie 2023, se va solicita ca intalnirea cu premierul Romaniei sa aiba loc cel tarziu saptamana viitoare”.

Comentarii

# N.C. date 7 December 2023 20:45 +496

Cele două Hotărâri de Guvern pentru suplimentarea bugetului ICCJ si PICCJ, puse în transparență decizională, TREBUIE ADOPTATE...orice alte abureli sunt excluse..

# maxtor date 7 December 2023 21:54 +52

sa roage C.S.M.ul sa-i faca scandal Prezidentului care sa faca scandal Guvernului..."echilibrul Puterilor" e in primejdie!

# Just date 7 December 2023 23:02 -491

Trebuie ca veniturile(salarii,pensii) magistratilor romani sa revina la normal, la nivelul salarizarii Romaniei si romanilor. De unde sa plateasca statul un purcoi de bani luna de luna fiecarui magistrat?!! De ce sa traga din greu milioane de romani pentru a se scalda in bunastare si bani niste citeva mii de magistrati tot romani si ei?!

# Lex date 7 December 2023 23:07 -170

Păi dacă nu sunt bani...ce vreți acum? Să cerem banii înapoi pe vaccinuri? Apropo..prin justitie v-ați vaccinat? Nu de alta..dar dacă e vorba de protest..măcar să rămâneți vaccinați...

# unu cu salariu minim date 8 December 2023 07:17 -51

sa nu intre in ”greva” si cei multi, pe spatele carora v ati cocotat cu solicitarile voastre salariale......

# santinela date 8 December 2023 07:34 -320

Veti declansa pe dracu sa va ia de imbuibati !

# E date 8 December 2023 09:55 +59

Crapă fierea securiștilor. Voi puneți prosti în toate funcțiile care contează. După chipul și asemănarea voastră.

# Cârcotaș date 8 December 2023 12:54 -15

Propun ca judecătorii de penal de la Brașov, de la tribunale si de la curte ,să pună salariile la comun cu procurorii, polițiștii și securiștii iar apoi sa-si taie partea leului. Sau să ceara bani de la fondul de salarii al CJUE, pentru care lucrează, căci bugetul național e sufocat. Luptați contra corupției, tovarăși! Mă refer la corupția morală

# Elena date 10 December 2023 17:45 +5

Cei care vă plângeți că aveți salarii mici, v-ați stors măcar creierii sa faceți o facultate că să obțineți un serviciu platit mai bine? Nu va oprește nimeni sa face facultatea de Drept și Magistratura că să aveți salarii bune. Doar lenea va oprește. Habar nu aveți ce inseamna sa ajungi magistrat sau macar grefier. Toți ăștia cu salarii mici aveți și alte oportunități. Sa va deschideti o firma, sa face ceva extra pe langa job. Cei din justiție nu au. Ei trăiesc doar dintr-un singur salariu pentru că au interdictii să aibă alte venituri. Cine va oprește să investiți și să vă înmulțiți banii? Lenea și prostia. Sunt oameni care au construit imperii financiare de la 0. Cei mai mulți bogați ai lumii sunt din familii sărace și au început cu salarii minime. Dar au muncit și au învățat și au evoluat. Nu s-au trântit in pat cu berea în mana după 8 ore de munca cum fac putorile din tara asta care se plânge că au salariu minim. Aveți salariu minim pentru că va e lene să munciți. La munca!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva