25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FLIT LA SECURITATE DAT CU DEMNITATE – Dizidentul anticomunist Iulius Filip si-a pastrat verticalitatea si crezul si dupa ce a fost torturat si pedepsit cu izolarea in infernul de la Aiud. Cititi senzationalul "angajament" semnat de Filip cu Securitatea: "Nu pot avea nicio obiectie fata de masurile care s-au luat impotriva mea, ma refer la torturile fizice si psihice la care am fost supus, incepand cu data de 16 martie 1982 si pana la 9 iunie 1984"

Scris de: E.D. | pdf | print

3 May 2019 16:26
Vizualizari: 8475

Chiar daca s-a pensionat subit, imediat dupa aparitia documentelor zdrobitoare care aratau ca, in calitate de sef al Comisiei de liberari conditionate din Penitenciarul Aiud, l-a tinut inchis pe dizidentul anticomunist si detinut politic Iulius Filip, sperand ca va scapa de acest scandal, "cosmarul" procurorului general Augustin Lazar (foto dreapta) legat de Aiud este departe de a se incheia. A iesit la iveala un document bomba care arata cum a inteles Iulius Filip sa trateze Securitatea si calaii din Aiud, dupa ce a fost schingiuit, torturat, tinut la "izolare", "restrictiva" sau "zarca". Jurnalistul Razvan Dumitrescu de la Antena 3 a prezentat joi seara, 2 mai 2019, "angajamentul" pe care Iulius Filip (foto stanga) a inteles sa il scrie in fata Securitatii in vara anului 1985, dupa ce a fost scos de la izolare.


Ajungand sa cantareasca doar 39 de kilograme, detinutul politic Iulius Filip a fost adus in vara anului 1985 in fata conducerii Penitenciarului Aiud pentru a fi obligat sa scrie un angajament din care sa rezulte ca a inteles "justetea masurilor luate impotriva sa", dupa ce a fost acuzat ca a facut "propaganda impotriva oranduirii socialiste" si a fost pedepsit disciplinar de mai multe ori, executand un an de zile in regim restrictiv.

Conform documentului prezentat de jurnalistul Razvan Dumitrescu, dizidentul anticomunist si detinut politic Iulius Filip s-a conformat cerintelor conducerii Penitenciarului Aiud si a decis sa semneze angajamentul cu Securitatea, astfel cum reiese chiar din Raportul intocmit de Securitate la acea data.

Nu a semnat insa angajamentul astfel cum si-ar fi inchipuit sau dorit lucratorii Securitatii, ci in stilul sau. Concret, Iulius Filip a specificat in angajamentul sau dat in fata Securitatii ca a fost atentionat in legatura cu comportamentul sau de catre conducerea Peniteniciarului Aiud, si a inteles ca pe viitor sa nu incalce programul de ordine interioara al inchisorii. A subliniat Iulius Filip si faptul ca nu poate avea nicio obiectie fata de masurile care s-au luat impotriva sa, referindu-se, atentie, la "torturile fizice si psihice" la care a fost supus timp de aproape 3 luni, din 16 martie 1982 si pana la 9 iunie 1984.

Ce maniera mai demna si curajoasa de a demasca ororile Securitatii, dar si de a ramane in istorie ca unul dintre eroii anticomunisti poate exista?

Amintim ca Iulius Filip a fost anchetat si arestat in mai multe randuri, fiind inchis in beciurile Securitatii, in celule mortii de la Penitenciarului Rahova si internat la sectia de nebuni din spitalul inchisorii Jilava. In final, acesta fost condamnat la o pedeapsa de 5 ani si 4 luni inchisoare cu executare pentru “propaganda impotriva orandurii socialiste”, dupa o sentinta initiala de 8 ani de inchisoare, fiind acuzat ca “a redactat mai multe materiale, scrisori si memorii cu continut dusmanos pe care le-a difuzat, atat cunoscutilor cat si unor organe oficiale” (Click aici pentru a citi)

Iata ce se retinea in Raportul Securitatii din vara anului 1985:

"Filip Iulius si-a mentinut conceptiile ostile, continuand sa faca propaganda impotriva oranduirii socialiste si incercand sa atraga si alti detinuti, desi a fost pedepsit disciplinar de mai multe ori, iar o perioada de 12 luni a executat-o in regim restrictiv.

Adus in fata conducerii inchisorii Aiud si atentionat pentru comportamentul sau, Iulius Filip a continuat sa-si sustina convingerile. Pentru asta a fost pedepsit cu 10 zile de izolare severa, dupa care a fost obligat sa scrie un angajament din care sa rezulte ca a inteles 'justetea masurilor luate impotriva sa'."

Publicam in continuare Angajamentul lui Iulius Filip din vara lui 1985:

"Subsemnatul Filip Iulius, nascut la data de 23 aprilie 1947, in comuna Teremia Mare, fiul lui Vasile si Virginia, condamnat la 8 (opt) ani de inchisoare pentru propaganda impotriva oranduirii socialiste, in prezent la inchisoarea Aiud, ma oblig sa respect ca si pana acum Constitutia RSR - legea fundamentala a tarii.

In data de 10 august 1985, am fost chemat si atentionat asupra comportarii mele de catre conducerea inchisorii Aiud, fata de care arat ca si pe viitor voi cauta sa nu incalc programul de ordine interioara din penitenciarul Aiud.

La aceasta data si-n conditiile actuale, nu pot avea nicio obiectie fata de masurile care s-au luat impotriva mea, ma refer la torturile fizice si psihice la care am fost supus, incepand cu data de 16 martie 1982 si pana la 9 iunie 1984.

Deoarece, in loc de convingere, s-a folosit constrangerea, voi tine cont de avertismentul si masurile care s-au luat impotriva mea.

Inchisoarea Aiud,

Iulius Filip

27 august 1985"

Comentarii

# manu date 3 May 2019 16:46 +13

un om exceptional

# DODI date 3 May 2019 20:08 +10

Când te gândești că de partea cealaltă a mesei se găsea torționarul tractorist apărat cu brio de ciolanis până la o pensionare ”binemeritată” te apucă scârba și ura față de statul de drept apărat de marioneta ciolanis cu disperare. Asta dacă nu vrem să uităm pe garcea, coliva, GDS, Societatea Timițoara, #rezistenții și alte asemenea lepre și cozi de topor din România și de aiurea.

# Miratu' date 3 May 2019 17:26 -32

Oare nimeni nu își pune problema daca omul ăla nu era un pic nebun? Niciun instinct de conservare, nici o grija că își face lui și celor din familia lui rău? Adică de ce e erou, că s-a pus în fața trenului încercând să il oprească? Dacă nu cădea comunismul (și atunci nimeni nu putea anticipa), Filip era doar un alt nebun. Sigur, moralmente, cei care au slujit regimul ăla trebuie să se care. Dar să îmi creezi astfel de modele de eroi, mi se pare cam mult. Prostul ăla de Ceaușescu din Piața va fi maine, în guvernarea Caramitru, un erou. Si el a încălcat legea in vigoare, luptând pentru un crez al lui. Chipurile.

# x-link date 3 May 2019 20:41 +2

Testamentul Grupului Carpatin- Făgărăşan Pe potecile munţilor, acest grup de tineri n-a purtat numai arme. Alături de onoarea, mândria şi conştiinţa libertăţii neamului nostru, alături de durerea ceasului de faţă, în inima şi creierul nostru, am purtat ca o povară scumpă: visuri, doruri şi gânduri pentru vremile ce vor să vie. Visuri, doruri şi gânduri, izvorâte şi călite în dragoste pentru neamul nostru. Şi aşa am înţeles noi, neamul nostru: o dâră de foc sfânt, pierdută în negura vremurilor, în care din loc în loc strălucesc sori şi luceferi, într-o ploaie de stele, şi care izvorăşte din hăul trecutului, de dincolo de vremea dacilor nemuritori. Iar înaintea noastră, în continuarea dârei de foc, printre crestele de brazi, vedem aceeaşi dâră de lumină, din ce în ce mai puternică, terminată în visul nostru la picioarele Domnului Hristos în Ziua cea Mare.

# x-link date 3 May 2019 20:59 +1

Şi-n această dâră de foc, din urma şi dinaintea noastră, noi, câţiva fii ai acestui neam, pe care destinul ne-a adunat pe aceste creste, ne aducem aportul nostru de foc, candela iubirii noastre de neam, jertfa noastră. Vrem să aducem pe altarul patriei tot ce se va găsi mai bun în slaba noastră fiinţă pământeană: libertatea noastră, tinereţea noastră, renunţările la o viaţă tihnită. Şi de candela ce-am aprins-o va cere, pentru a lumina, însăşi viaţa noastră, nu vom ezita să o sacrificăm. Nu am luat arma în mână să luptăm pentru ambiţii deşarte de mărire omenească, nici din spirit de aventură, nici din ură pentru nimeni.Cu atât mai mult suntem departe de meschinele probleme materiale, de pofta de îmbogăţire în viitor. Niciunul din noi nu avem averi de apărat, nici interese de clasă. Niciodată, nici noi, nici părinţii noştri, nu am exploatat munca şi viaţa nimănui. Din contră, suntem din rândul acelor care în viaţă au cunoscut mai mult foamea şi lipsurile, decât tihna şi belşugul.

# x-link date 3 May 2019 21:40 0

Ceea ce ne-a mânat aici a fost dragostea de acest neam, liberă de orice meschinărie. Am învăţat să privim neamul nostru, ca de altfel orice în lume, prin prisma dragostei. Exişti în măsura în care iubeşti; şi te înalţi în măsura în care te jertfeşti pentru această iubire. Noi nu admirăm neamul nostru, nici nu căutăm să-l înţelegem şi să-l studiem în virtutea nu ştiu cărui principiu scornit de mintea omenească. Noi îl iubim. Aşa cum e. Aşa cum îşi iubeşte copilul părinţii lui. Şi nu l-am schimba cu oricare altul, nici în gând, cum nicio mamă din lume nu şi-ar schimba copilul ei. În inima şi mintea noastră n-au încolţit niciodată visuri şi gânduri de emigrare prin nu ştiu ce ţări fericite. Voim să rămânem aici părtaşi ai durerilor şi bucuriilor neamului, al destinului său, în valul căruia voim şi noi să ne contopim soarta noastră. Noi nu admirăm şi nu lăudăm în cuvinte deşarte pe Ştefan cel Mare.

# x-link date 3 May 2019 23:34 +2

Ceea ce ne-a mânat aici a fost dragostea de acest neam, liberă de orice meschinărie. Am învăţat să privim neamul nostru, ca de altfel orice în lume, prin prisma dragostei. Exişti în măsura în care iubeşti; şi te înalţi în măsura în care te jertfeşti pentru această iubire. Noi nu admirăm neamul nostru, nici nu căutăm să-l înţelegem şi să-l studiem în virtutea nu ştiu cărui principiu scornit de mintea omenească. Noi îl iubim. Aşa cum e. Aşa cum îşi iubeşte copilul părinţii lui. Şi nu l-am schimba cu oricare altul, nici în gând, cum nicio mamă din lume nu şi-ar schimba copilul ei. În inima şi mintea noastră n-au încolţit niciodată visuri şi gânduri de emigrare prin nu ştiu ce ţări fericite. Voim să rămânem aici părtaşi ai durerilor şi bucuriilor neamului, al destinului său, în valul căruia voim şi noi să ne contopim soarta noastră. Noi nu admirăm şi nu lăudăm în cuvinte deşarte pe Ştefan cel Mare.

# x-link date 4 May 2019 14:20 +1

Nici nu-i folosim numele ca soclu, pe care să înălţăm statuia nimicniciei noastre, noi îl iubim cu iubirea oşteanului care s-a jertfit sub comanda domnului, pentru libertatea Moldovei, la Valea Albă. Şi ne plecăm spinarea alături de aprodul Purice, ca domnul să încalece. Auzim ca o adiere dulce cuvintele de mulţumire ale lui Ştefan. Întindem o mână de frate peste veacuri apărătorilor Sarmizegetusei, arcaşului lui Ştefan, oşteanului în opinci de la Rovine, pandurului lui Tudor şi moţilor lui Horea şi Iancu. Comunicăm de la suflet la suflet cu orice român de totdeauna, focul sfânt şi cald al familiei româneşti. În aceşti ani am găsit în suflete de români, adesea umili şi nebăgaţi în seamă, atâta nobleţe şi atâta frumuseţe, încât nu o viaţă, dar şi o mie de vieţi de ai avea, merită să le jertfeşti. Ne-am lovit însă şi de atâta răutate, ipocrizie, interese, ambiţie prostească, zgârcenie şi mai ales nepăsare, încât ni s-a umplut sufletul de durere, amărăciune şi dezgust.

# x-link date 4 May 2019 23:29 +1

A trebuit să primim pe obrazul nostru, nu odată, sărutul scârbos a lui Iuda şi, nu odată, otrăviţi cu roadele amare ale josniciei omeneşti, am ajuns în pragul deznădejdii. Ne-am coborât atunci în adâncuri şi din istorie ne-am luat din nou seva dătătoare de viaţă. Ne-am cuminecat din jertfa tuturor câtor şiau dat viaţa pentru acest neam. Iar voi dragi camarazi căzuţi din rânduri, neaţi legat prin jertfa voastră cu putere, în lupta din care nu putem să ieşim decât biruitori sau morţi. Şi mai ales am simţit în ceasurile negre mâna lui Dumnezeu, atunci când slabele noastre puteri omeneşti ne-ar fi dus la moarte şi deznădejde. Aici, pe crestele munţilor, am simţit cuvintele Domnului, care ne-a spus că fără El nu putem face nimic. Şi noi, prin suferinţa noastră, am învăţat să-L iubim. Căci până nu vei suferi tu însuţi, măcar o palmă sau o înjurătură pe nedrept, până atunci nu vei putea înţelege, drama de pe Golgota.

# iulian date 6 May 2019 11:00 +1

Raspuns pentru Miratu ;NU AI INTELES NIMIC. VAI DE CAPUL TAU.

# X-link date 3 May 2019 19:28 +3

@ MIRATU LA POARTA NOUA aka UE(SS) 1. un nebun nu poate scrie atat de coerent 2. OMUL stia ca toate corabiile i-au fost arse (cauta si afla cine a dat foc la corabii iniante de o mare batalie) 3. citeste ce a spus OGORANU in Testamentul Grupului Carpatin- Făgărăşan 4. esti homo non-sapiens, care crede tot ce ii baga sistemul in gusa. pofta buna !

# Savin date 4 May 2019 16:13 0

Un expert in incediat corabii este un matelot, care ne-a fost si presedinte, care a incendiat zeci de nave in portul Rouen... Bine, n-are nicio legatura cu acest caz...

# utzu date 3 May 2019 20:03 +8

@miratu Trist e momentul când rătăcim busola morală într-o așa manieră încât un om principial nu poate fi înțeles altfel decât ca fiind nebun. Altfel spus, nu era de pușcărie ci de psihiatrie. Nu este acesta primul caz, au fost mulți eroi anticomuniști, iar constatarea dvs a reprezentat argumentul de fond al colaboratorilor regimului comunist. Din punctul dvs și al lor de vedere, opoziția nu putea fi eficientă, deci nu avea rost. Dar astăzi constatăm că a avut rost, că aceasta este plămada eroilor autentici. Nu de acum, ci din veac! Nu vă judec, dar nu pot să nu observ că vă scapă din vedere tocmai esența atitudinii eroice. Nici soldatul care atacă tancul la baionetă, nici la asaltul de la Plevna ș.a., nu se împiedică de instinctul de conservare așa cum o facem noi, cei lași. Dar măcar să recunoaștem ierarhia morală a opiniilor noastre, astfel încât să nu trăim într-o perpetuă Duminică a orbului!

# Baran Gheorghe date 3 May 2019 20:32 -9

Utzu, nu zic ca nu ai dreptate ,dar nici pe" miratu" nu pot sa nu-l iau in seama. AMANDOI sunteti prea alambicati dar corecti. Ferice celor saraci cu duhul!!!

# Faracatuse date 3 May 2019 23:58 +1

@Miratu Ai dreptate, dacă juri aici ca ai îndura aceeași procedura tu sau cineva din familia ta. Dacă juri, îți dau like, deci ești pe plus... De ce pe plus?! Pentru ca eu l am avut pe Tataie la Pitesti... deținut politic, 7 ani.. Și dacă pe vremurile alea, adică acum 90 de ani, copiiii se făceau ca acum..adică târziu, eu nu eram...

# Baran Gheorghe date 4 May 2019 18:08 +4

Daca am suparat imi cer scuze! Am dorit doar sa scot in evidenta , pe ocolite, faptul ca Petre Tutea a afirmat citez:"Am stat 13 ani in temnita pentru un popor de idioti" . Pai ori esti altruist ori te caiesti. Nu sunt eu vinovat ca Petre Tutea a fost catalogat altruist dar domnia sa a avut asteptari. Poporul tau e poporul tau, daca astepti ceva ai avut un interes.ADEVARAT , NIMIC NU MERITA JERTFA SUPREMA DACA VIATA TA ESTE LUATA IN DERADERE. Viata ca si munca sunt un drept iar moartea o obligatie . In rest, toate bune !!!

# tractor cu motor date 5 May 2019 13:48 -1

obiectivo,,de ce urasti alogenii,mai fato.nu esti si tu unul dintre ei?

# S.C. Torţionar S.R.L. date 4 May 2019 08:27 +6

La începutul carierei, visându-se procuror general al României, d-l. (tov.) Lazăr ştia că dacă nu este obedient faţă de Tovarăşul şi necruţător cu inamicii acestuia, nu va fi numit nici de tov. Ceauşescu şi nici de herr K.W.I. în funcţia de procuror general. Aşa se face carieră: lichea faţă de cei mari şi criminal odios faţă de cei oropsiţi. Călcând peste cadavre şi cu schelete în dulap ajungi mare.

# IO date 4 May 2019 15:32 0

Bine scris...angajamentul! Dumnezeu l-a tinut în viata pe omul ăsta și iată, după muuuuulți ani, marea demascare!

# mitica date 4 May 2019 19:31 +1

Daca avem multi ca "miratu",Romania nu va mai exista!

# Botomei Vasile,doctor in drept, date 5 May 2019 08:03 +1

In calitate de avocat,doctor in drept,inscris in profesia de avocat in cadrul unui nou Barou de avocati,infiintat in temeiul unei hotarari judecatoresti irevocabile,eu,Botomei Vasile,am fost trimis in judecata,judecat si,condamnat cu 2 ani de inchisoare cu executare,executati in penitenciarul Aiud,Iasi,Deva,Botosani,Vaslui,Bacau,Jilava,Rahova,Marginei,Slobozia,Tulcea,Poarta Alba,fiind mutat de cate 4,6,8 si chiar de 10 ori in fiecare penitenciar din acestea.In Aiud,am facut greva foamei 7 zile,pentru a obtine audienta la procurorul Augustin Lazar care era procuror general la PCApel Alpba Iulia.Motivul era ca am peimit pedeapsa disciplinara prin schimbarea regimului de executare,dun semideschis in regim inchis.Pwdeapsa a fost pe motiv ca am ajutat pe detinuti sa faca xontestatii pentru neresp******tarea consitiilor minime de detentie din penitenciar.Dnul Auguatin Lazar a pavtizatt cu conducerea penitenciarului Aiud si,Deva,prin emiterea unei Ordonante de clasare,la plangerea mea.

# dodo date 5 May 2019 19:10 -1

Cum te-o fi primit Bota in avocatura, nu-mi dau seama; nu stii nici sa scrii.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.07.2024 – DNA nu e de nasul lui Ardelean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva