10 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FLOREA, NECONTROLAT DE CNSAS – Avocatul Gheorghe Florea nu a fost verificat niciodata de CNSAS in cei 12 ani cat a condus UNBR pentru ca nimeni nu a cerut-o. Florea a semnat in 2017 o declaratie pe proprie raspundere ca nu a colaborat cu Securitatea. In 2019, Corneliu-Liviu Popescu i-a cerut lui Gheorghe Florea sa le interzica avocatilor colaborarea cu serviciile de informatii (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

23 June 2019 11:38
Vizualizari: 6835

Desi a condus Uniunea Nationala a Barourilor din Romania timp de 12 ani, intre iunie 2007 si iunie 2019, avocatul Gheorghe Florea (foto) nu a fost verificat niciodata de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Motivul? Nimeni nu a cerut vreodata asa ceva. Nu o spunem noi, ci o spune chiar CNSAS intr-un raspuns acordat Lumea Justitiei. Precizarile CNSAS vin dupa ce maestrul Gheorghe Florea a publicat pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), cu cateva zile inaintea Congresului Avocatilor din 6-7 iunie 2019, o declaratie pe proprie raspundere, autentificata la notar inca din 2017, in care preciza urmatoarele: „Nu am desfasurat activitati de agent sau colaborator al fostelor organe de securitate, ca politie politica, precum si al serviciilor de informatii si nu sunt lucrator operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al vreunui serviciu de informatii, intern sau extern” (click aici pentru a citi).


Pe 30 mai 2019, Lumea Justitiei a solicitat CNSAS sa precizeze daca l-a verificat vreodata pe Gheorghe Florea in sensul existentei unor date ori documente din care sa rezulte calitatea de lucrator sau de colaborator al Securitatii, in sensul legii (vezi facsimil 1). Pe 18 iunie 2019, institutia a raspuns ca nu a existat nicio solicitare in acest sens (vezi facsimil 2).

Iata mai intai solicitarea noastra:

In baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, va rugam sa ne comunicati daca domnul avocat Gheorghe Florea, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, a fost verificat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in sensul existentei unor date ori documente din care sa rezulte calitatea de lucrator sau de colaborator al Securitatii, in sensul legii.

Daca da, va rugam sa ne precizati care au fost rezultatele verificarilor si sa ne puneti la dispozitie adeverinta din care a rezultat ca domnul avocat Gheorghe Florea, presedintele UNBR, a avut / nu a avut calitatea de lucrator sau de colaborator al Securitatii, in sensul legii.

In cazul in care procedura de verificare este in curs la momentul in care veti redacta raspunsul, va rog sa ne precizati data la care a fost demarata aceasta procedura”.


Redam raspunsul CNSAS:

Urmare cererii dumneavoastra, inregistrata la Registratura generala a CNSAS cu nr. P 1216/2019 din 31.05.2019, respectiv sub nr. 45/03.06.2019 in Registrul pentru inregistrarea cererilor si raspunsurilor privind accesul la informatiile de interes public, va comunicam urmatoarele:

Urmare transmiterii datelor de identificare ale domnului avocat Gheorghe Florea, am procedat la interogarea bazelor de date existente in cadrul CNSAS si nu a fost identificata nicio solicitare de verificare a domnului avocat Florea in legatura cu existenta sau inexistenta calitatii de lucrator sau colaborator al Securitatii, in sensul OUG nr. 24/2008”.


UNBR, mobilizata imediat dupa demersul lui Liviu Popescu

Declaratia pe propria raspundere a lui Gheorghe Florea a fost publicata pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania pe 31 mai 2019, la doua zile dupa ce avocatul Corneliu-Liviu Popescu ii solicitase lui Florea sa supuna spre analiza Congresului Avocatilor din 6-7 iunie 2019 si Consiliului UNBR o serie de propuneri privitoare la introducerii expresa a interdictiei ca un avocat sa fie membru ori colaborator al organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale, colaborator cu o alta identitate decat cea reala al organelor de urmarire penala, ori informator al organelor de urmarire penala sau informator al politiei (click aici pentru a citi).

Comentarii

# Jos cu av. turnatori! date 23 June 2019 20:41 +1

Pe bolnava mahnita de la cluj, cine si cand o va controla? o sa aveti surprize!

# sarac cu duhul date 23 June 2019 20:49 0

Avocatura a ajuns in halul acesta deplorabil, tocmai din cauza acestor indivizi fosti purtatori de epoleti, care pana in ziua de astazi au fost in mod intentionat pastrati in functii de conducere pentru a-si face manevrele si interesele de casta. Ia vedeti cine sunt decanii din cele mai mari judete ale tarii?

# ion date 23 June 2019 23:08 0

majoritatea sunt fosti militieni. militienii au atras alti militieni, i-au momit cu roba pe magistratii pensionari si asa s-a ajuns in situatia paradoxala ca baroul desfiintat exista in timp ce baroul infiintat este scos inafara legii prin RIL-ul vestitului Nitu.

# UNBR date 24 June 2019 09:38 0

Dreptul de a cooexista mai multe UNBR-urilor a fost clarificata prin rezultatul cercetarii stiintifice publicat in teza de doctorat dr.Botomei Vasile,ridicata pe www.Botomeivasile.ro. PLURALISMUL de UNBR-uri este un adevar stiintific validat in teza de doctorat.

# Și se JURĂ, că nu F...Ă ! date 28 June 2019 14:40 0

Oioi, se strang laturile.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.12.2023 – Judecatorii pregatesc bomba bombelor pentru Guvern

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva