15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESCOPERIREA ACOPERITILOR DIN AVOCATURA – Presedintele UNBR Gheorghe Florea, somat sa interzica avocatilor colaborarea cu serviciile de informatii. Initiativa apartine profesorului Corneliu-Liviu Popescu. Florea a amanat deja de doua ori discutarea propunerii de interzicere a acoperitilor in avocatura. Popescu: "Apararea sigurantei nationale nu se poate face prin violarea legii si a drepturilor omului"

Scris de: E.D. | pdf | print

30 May 2019 16:36
Vizualizari: 11467

Peste o saptamana, in zilele de 6 si 7 iunie 2019, la Bucuresti se va desfasura Congresul Avocatilor organizat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) sub conducerea avocatului Gheorghe Florea (foto dreapta). Cu prilejul acestui eveniment, avocatul Corneliu-Liviu Popescu din Baroul Bucuresti a decis sa supuna spre analiza Congresului Avocatilor si Consiliului UNBR o serie de propuneri care privesc "apararea demnitatii si independentei avocaturii ca serviciu de interes general si ale Corpului Avocatilor, precum si efectivitatea dreptului la aparare" si urmaresc adoptarea unor hotarari de catre organele de conducere ale profesiei de avocat.


Propunerile avansate spre dezbatere de avocatul Corneliu-Liviu Popescu (foto stanga) sunt totusi destul de sensibile in UNBR, daca tinem cont de faptul aceleasi solicitari au fost facute si in 2014, dar si in 2016, fara a avea vreun rezultat, desi tema este extrem de sensibila si necesar a fi dezbatuta.

Sustinem aceasta intrucat, astfel cum reiese din cererea transmisa de avocatul Corneliu-Liviu Popescu in atentia presedintelui UNBR Gheorghe Florea, se solicita ca in cadrul Congresului Avocatilor din 6-7 iunie 2019 sa se completeze Statutul profesiei de avocat in sensul introducerii exprese a interdictiei ca un avocat sa fie membru ori colaborator al organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale, colaborator cu o alta identitate decat cea reala al organelor de urmarire penala, ori informator al organelor de urmarire penala sau informator al politiei. Cu alte cuvinte, avocatul Corneliu-Liviu Popescu cere sa li se interzica avocatilor sa fie "acoperiti", iar in acest sens sa completeze declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu fac parte din categoriile enuntate mai sus. In caz contrar, propune avocatul Corneliu-Liviu Popescu, avocatilor sa li se interzica inscrierea in avocatilor cu drept de exercitare a profesiei si excluderea din profesie.

Pentru perfectarea propunerii privitoare la interzicerea avocatilor de a colabora cu serviciile de informatii, avocatul Popescu solicita sa se propuna Guvernului initierea unui proiect de lege prin care sa se completeze Legea nr. 51/1995, in sensul introducerii in mod expres in Legea nr. 51/1995 a "interdictiei de la pct. 1 si a indatoririi si sanctiunilor de la pct. 2".

Apreciem ca propunerea avocatului Corneliu-Liviu Popescu este nu doar intemeiata si necesara, dar nu mai suporta nici amanare, date fiind vremurile actuale, in care toate institutiile sunt suspectate ca ar avea in interiorul lor persoane care au si calitatea de lucrator/colaborator al serviciilor de informatii.

Speram ca macar in acest an propunerea avocatului Corneliu-Liviu Popescu sa fie dezbatuta in cadrul Congresului.

Iata propunerea avocatului Corneliu-Liviu Popescu:

"Domnului Avocat Gheorghe FLOREA

Presedinte

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania

Stimate Domnule Avocat, Stimate Confrate,

Subsemnatul, Corneliu-Liviu POPESCU, avocat in Barourile Bucuresti si Paris,

Avand in vedere desfasurarea in viitorul apropiat a Congresului Avocatilor,

Am onoarea a reitera in mod expres cererile mele din anii 2014 si 2016 de a supune spre analiza Congresului Avocatilor si Consiliului UNBR urmatoarele propuneri privind apararea demnitatii si independentei avocaturii ca serviciu de interes general si ale Corpului Avocatilor, precum si efectivitatea dreptului la aparare, constand in adoptarea unor hotarari ale organelor profesiei de avocat prin care:

1. sa se completeze Statutul profesiei de avocat in sensul introducerii exprese a interdictiei ca un avocat sa fie membru al personalului care isi desfasoara activitatea acoperit in cadrul organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale sau al structurilor ministeriale interne de informatii, politist lucrand sub acoperire, investigator sub acoperire, ca lucrator operativ din cadrul politiei judiciare sau al organelor de stat care desfasoara activitati de informatii, colaborator cu o alta identitate decat cea reala al organelor de urmarire penala, informator al organelor de urmarire penala sau informator al politiei;

2. sa se completeze Statutul profesiei de avocat in sensul introducerii exprese a indatoririi pentru avocatii aflati in exercitarea profesiei de a depune anual la baroul din care fac parte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu fac parte din categoriile enumerate la pct. 1, sub sanctiunile neinscrierii in tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei si excluderii din profesie;

3. sa se propuna Guvernului initierea unui proiect de lege prin care sa se completeze Legea nr. 51/1995, in sensul introducerii in mod expres in Legea nr. 51/1995 a interdictiei de la pct. 1 si a indatoririi si sanctiunilor de la pct. 2.

Amintesc faptul ca, in anul 2016, in timpul procesului legislativ de modificare a Legii nr. 51/1995, am adresat o petitie Camerei Deputatilor, prin care am solicitat adoptarea acestei solutii legislative, precum si petitii Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei, Consiliului Suprem de Aparare a tarii, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Departamentului de Informatii si Protectie Interna din MAI, Directiei Generale de Informatii a Apararii din MAN, Serviciului de Protectie si Paza si Serviciului de Telecomunicatii Speciale, prin care am solicitat acestor autoritati ca, in limita competentei, sa sustina adoptarea acestei solutii legislative. Am informat atat UNBR, cat si Baroul Bucuresti despre demersurile mele si am solicitat aducerea lor la cunostinta Corpului Avocatilor.

Pana in prezent, toate aceste demersuri ale mele au esuat, dar eu insist sa le sustin.

Consider ca aceasta chestiune trebuie sa faca obiectul unor dezbateri reale ale intregului Corp al Avocatilor, motiv pentru care va solicit sa postati cererea mea pe site-ul oficial al UNBR si sa solicitati tuturor barourilor sa o posteze pe site-urile lor.

Prezentul demers nu submineaza securitatea nationala, deoarece intr-un stat de drept si democratic trebuie pastrat un just echilibru intre interesele generale ale societatii si respectarea drepturilor individuale, acestea din urma neputand fi suprimate. Apararea sigurantei nationale nu se poate face prin violarea legii si a drepturilor omului. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca "un sistem de supraveghere secreta destinat sa protejeze securitatea nationala creeaza un risc de a submina si chiar de a distruge democratia, pe motivul apararii ei."

Am onoarea a va ruga, Stimate Domnule Presedinte, Stimate Confrate, sa binevoiti a primi asigurarea deplinei mele consideratiuni profesionale.

Av. Corneliu-Liviu POPESCU"


Comentarii

# Carcotas date 30 May 2019 17:29 +2

De obicei se legifereza intr-un domeniu in care se remarca apariția unei nevoi reale, autentice. Are onorabilul petent vreun exemplu ca exista avocati care lucreaza pentru serviciiile secrete avand angajament scris? Sau ii facem oameni pe notarii de casa spre care barourile vor dirija avocatii? Cum se poate proba ca un avocat este agent acoperit? 

# Cum se poate proba ca un avocat este agent acoperit? date 31 May 2019 09:15 0

Caz real: avocat ALES - care nu citeste si nu cunoaste dos.de urm. penala; - care este de acord cu tot ce spune si scrie ofiterul judiciar si procurorul- spunand -Da ,sa traiti ! ; - care nu solicita sa se comunice Ordonanta de sechestru ; -care nu depune la d.u.p. inscrisurie /probe , date de inculpat; - care nu vrea sa conteste ordonanta abuziva ,de sechestru ; - care impreuna cu procurorul duce in eroare inculpatul privind instanta unde trebuie depusa contestatia Ordonantei de sechestru; -care nu vrea sa participe la actele de urm .pen.; -care nu solicita probe,desi suspectul ii cere; -care nu formuleaza cereri si exceptii la rechizitoriu , zicand ca nu gaseste nimic - nimic; -etc. etc.. Ce ZICETI ?

# un mizantrop date 31 May 2019 11:59 0

Suna cunoscut. Ba, mai si insaileaza o poveste, zisa pledoarie, in care intoarce faptele sa-i iasa procurorului rechizitoriu, sa motiveze cererea acuzarii, dar el cere onoratei clementa pentru clientul, care n-ar fi avut nevoie de asta daca faptele ar fi fost prezentate in mod real...Si asta dupa ce-si incaseaza onorariul gras, ca nu vorbim despre orice avocati alesi...Cand ii spui ca martorul acuzarii e faptuitorul, el te linisteste ca n-o sa fie nevoie sa fie chemat si tu il crezi, pana cand apare sentinta in care judecatorul, care n-a citit decat rechizitoriul, iti arata unde ai gresit si sa nu mai faci, norocul tau cu justitia care-ti arata clementa...Vai de capul ei de justitie, dar pentru avocatii astia sanctiunile trebuie sa inceapa cu alungarea din barou, pe veci, ca la popii care incalca secretul spovedaniei

# Gilu date 30 May 2019 18:56 +4

Citesc si ma minunez : pana acum am crezut ca profesia de avocat a ramas singura , cat de cat onorabila , in campul tactic al prostituatei legate la ochi care are pretentia sa fie numita justitie , cand toata lumea stie ca este ancilla serviciilor interne si ... externe meteorologice ...Tare mi- ar placea sa fiu la fel de increzator ! In caz contrar , cine ar mai fi langa noi ?

# bcuubu date 30 May 2019 21:36 0

e nevoie reala de avocati loiali. nu de aia care l-au aparat pe ceasca. va putem da si exemple de nu le puteti duce

# arpagic date 31 May 2019 07:31 0

E nevoie si de bani, ca avocatii sa fie loiali; daca nu, i-ati un caine, ori poate 2. Sigur ti vor fi loiali, .. pentru un os .

# un mizantrop date 31 May 2019 12:03 +1

Serios?! Pai despre avocati alesi vorbim aici, platiti gras, fara comentarii, doar sa-si faca treaba, nu sa se dea cu lupul...Si daca nu sunt platiti, au voie sa fie ticalosi, sa-si tradeze clientul, sa faca pact cu acuzarea?! Ai devoalat o mentalitate de iuda si asta e problema grava

# escu date 31 May 2019 03:30 +1

Propunere care nu va trece niciodată, pentru simplul motiv că în avocatură sunt mulți care au lucrat în instituțiile respective și, din varii motive, au trecut în avocatură, studiile pe care le au permițând acest lucru.

# Zgubilici date 31 May 2019 08:18 +2

Cum???? Dragii nostrii confrati sunt agenti acoperiti ia serviciilor secrete sau ai politiei??? Asta chiar le intrece pe toate, adica nu le-a mai ajuns cozonacul de la amaratii de clienti de la care incasau onorarii babane, au fost si in simbria serviciilor, pai asta e adevarata profesie liberala

# ionică date 31 May 2019 08:41 0

Victor Viorel Ponta este ”ACOPERIT ?”

# un mizantrop date 31 May 2019 12:10 +1

Nu, el e angajat, poate chiar activ in SIE...In avocatura tine si el un loc, asta ca nu poate fi procuror in rezerva (inca), sa-si urmeze menirea....Eu am stiut ca Dragnea va fi condamnat cand a venit asta sa abereze cu serviciile care vor fi atacate de hakerii rusi ca le-a taiat Deddy banii...A fost ultimul branci ca sa-si ia amaratele de procente, ca, poate nu s-a inteles, la alegerile astea serviciile au impartit voturile...Vom afla dupa juma de secol, ca despre 1946...oricat de tabloid electoratul roman n-ar fi votat in masa securistii...Nici pe Nastase nu l-a putut face statul paralel fara aportul imundului...

# Psd date 1 June 2019 23:09 0

In sfarsit o masura coerenta si bine punctata. Adica acolo unde se impune astfel incat sa am senzatia ca in tara asta cineva inca mai gandeste. De asta avem nevoie oameni buni si nu de noroi aruncat in toate partile. Oameni, echipe care gandesc inca exista chiar daca generatiile se schimba si pensionarii trebuie sa dispara ...hai sa intelegem ca istoria se repeta si sa impunem forta inteligentei impotriva obedientei. Pana nu este prea tarziu si un Antonescu va deveni necesar....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva