psdolt
29 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

GHENA VREA SA SE DEA CU PARFUM DE CSM – Judecatoarea Mariana Ghena vrea sa-i fie recunoscuta calitatea de victima a presei. Demascata de Lumea Justitiei ca a arestat-o nelegal pe avocata Constantinovici, cauzand condamnarea statului la plata a 50.000 lei daune, Ghena a cerut sa-i fie aparata “independenta”. Incredibil, Mariana Ghena i-a reclamat la IJ si pe judecatorii care au dat daunele. Aceeasi Ghena mai are in palmares arestarea unei gravide in 8 luni

Scris de: George TARATA | pdf | print

5 November 2019 16:06
Vizualizari: 7174

In loc sa isi dea demisia din magistratura dupa ce a fost demascata ca a arestat-o abuziv pe avocata Rodica Constantinovici, cauzand condamnarea statului la plata unor daune morale de 50.000 lei, judecatoarea Mariana Ghena (foto) pozeaza intr-o victima a presei. Si asteapta ca Inspectia Judiciara si apoi CSM sa o apere.

Presedinta Consiliului Superior al Magistraturii Lia Savonea a sesizat marti, 5 noiembrie 2019, Inspectia Judiciara pentru a se stabili daca i-a fost sau nu afectata “independenta” si “impartialitatea” judecatoarei Mariana Ghena ca urmare a unor articole publicate de Lumea Justitiei. Este vorba despre articolul “Focul Ghenei” aparut la 1 noiembrie 2019 (click aici pentru a citi), “Ghena a comis-o grav”, aparut la 18 noiembrie 2018 (click aici pentru a citi), si despre materialul “Statul sa-i trimita factura lui Ghena”, aparut in 12 octombrie 2018 (click aici pentru a citi). Articole in care Lumea Justitiei a prezentat decizia judecatorilor Anca Mihaela Median si Dumitru Marcel Gavris de la Curtea de Apel Bucuresti, care au stabilit ca Mariana Ghena, pe cand activa la ICCJ, a arestat-o nelegal pe avocata Rodica Constantinovici, dar si felul in care judecatoarea Ghena i-a reclamat la Inspectia Judiciara pe cei doi magistrati, nemultumita fiind ca i-au demascat mizeria.


Iata anuntul CSM:

“La data de 4 noiembrie 2019, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la articolul de presa publicat pe pagina web www.luju.ro <http://www.luju.ro> la data de 1 noiembrie 2019, precum si cele aflate in legatura cu acesta, respectiv din data de 12 octombrie 2018 si 18 noiembrie 2018, in vederea efectuarii de verificari, potrivit competentelor legale, sub aspectul riscului de a fi afectat independenta si impartialitatea doamnei judecator Mariana Ghena, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, fata de aspectele expuse in cuprinsul acestora”.

Incompatibilitate cat casa

Practic, judecatoarea Mariana Ghena spera sa fie spalata si scoasa imaculata chiar de institutia la care lucreaza, caci raportul Inspectiei Judiciare va ajunge pe masa Plenului CSM, din care ea insasi face parte. Chiar si cu abtinerea de la vot a Marianei Ghena (caci probabil Ghena se va abtine), situatia este una anormala, in conditiile in care asa-zisa afectare a “independentei si impartialitatii” judecatoarei va fi analizata chiar de catre colegii ei. In acest sens, trebuie amintite prevederile art. 127 din Codul de procedura civila, conform carora: “Daca un judecator are calitatea de reclamant intr-o cerere de competenta instantei la care isi desfasoara activitatea, va sesiza una dintre instantele judecatoresti de acelasi grad aflate in circumscriptia oricareia dintre curtile de apel invecinate cu curtea de apel in a carei circumscriptie se afla instanta la care isi desfasoara activitatea”. Or, situatia Marianei Ghena este similara cu cea in care o actiune introdusa de un judecator ar fi solutionata de colegii acestuia de instanta. Astfel, la ce verdict ne putem astepta, atat timp cat reclamatia Marianei Ghena va fi solutionata definitiv de catre colegii ei din CSM, multi dintre acestia la randul lor fiind vizati de dezvaluirile facute de Lumea Justitiei?

Ghena acuza judecatorii in plin proces la ICCJ

Pe de alta parte, in ceea ce o priveste pe aceeasi Ghena, mai trebuie remarcata o anomalie. Faptul ca, asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit, Mariana Ghena i-a atacat chiar pe cei doi judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti care i-au acordat daune avocatei Rodica Constantinovici, constatand ca aceasta a fost arestata nelegal de actuala membra CSM. Refuzand sa accepte o decizie a instantei, Ghena i-a reclamat pe cei doi judecatori CAB la Inspectia Judiciara, actiune respinsa insa de Sectia pentru judecatori a CSM, cu votul minoritar al judecatorilor Bogdan Mateescu, Andrea Chis si Mihai Balan, care au optat pentru exercitarea actiunii disciplinare impotriva judecatorilor de la CAB (deci pe placul Inspectiei Judiciare si al Marianei Ghena), desi cei trei membri CSM sunt cei mai mari critici din CSM ai Inspectiei Judiciare.

Grav este ca demersul Marianei Ghena impotriva judecatorilor Anca Mihaela Median si Dumitru Marcel Gavris de la Curtea de Apel Bucuresti a fost facut chiar in timp ce la Inalta Curte de Casatie si Justitie se judecau recursurile formulate de DNA si Ministerul Finantelor impotriva deciziei din apel prin care statul a fost obligat sa plateasca daune avocatei Rodica Constantiovici. In aceste conditii, intrebam: poate fi considerata actiunea Marianei Ghena o forma de presiune asupra judecatorilor de la ICCJ sau o implicare indirecta in procesul de la ICCJ?

Basescu despre Ghena: “Uratenie sufleteasca. Atentat la viata. Barbarism”

Inainte de a va prezenta din nou cazul care a scos-o din sarite pe Ghenea, sa amintim cine este aceasta judecatoare. Astfel, Mariana Ghena este celebra pentru ca a arestat, fara mila, o femeie insarcinata in 8 luni. Este vorba despre fosta sefa ANRP Crinuta Dumitrean, pe care Ghena a aruncat-o dupa gratii in acelasi dosar in care a arestat-o nelegal pe avocata Rodica Constantinovici. Un dosar care nici pana azi nu a fost solutionat, fiind returnat de ICCJ la DNA. Acolo unde a si ramas.

Cazul Crinutei Dumitrean, arestata de Ghena desi era gravida in 8 luni, i-a atras atentia si fostului presedinte al Romaniei Traian Basescu, acesta precizand ca ceea ce a facut actuala membra CSM a fost un atentat la viata:

“Dosarul ANRP a fost restituit pentru ca se contrazic procurorii. Sunt neconcordante grosolane. E o inscenare ordinara. Ei nu se cunosteau unii cu altii, nu aveau cum sa se inteleaga intre ei. Eram cu sotia atunci cand a fost arestata preventiv Crinuta Dumitrean. M-a intrebat sotia ce inima are judecatorul care a bagat in arest o femeie insarcinata in luna a opta. Putea sa o lase in arest la domiciliu. I-am spus sotiei ca e o femeie, Mariana Ghena. A fost un atentat la viata, la viata acelui copil nenascut. Barbarismul punerii in arest preventiv a unei femei in luna a opta. A fost un dosar falsificat sub semnatura doamnei Kovesi. E atat de prost rechizitoriul, ca a fost respins definitiv. Aici aratam cainosenia lor. O bagi gravida intr-un arest cu WC turcesc. E o actiune de tip mafiot a DNA in multe cazuri. Aici e o uratenie sufleteasca si la Ghena, si la sefa DNA. Ce uratenie sufleteasca!“.

De asemenea, tot Mariana Ghena este cea care a aruncat-o dupa gratii pe fosta procuroare PICCJ Angela Nicolae, pe motiv ca aceasta a trimis o scrisoare catre Lumea Justitiei in care, printre altele, o demasca pe fosta sefa DNA Laura Kovesi (click aici pentru a citi).

Arestarea nelegala a avocatei Constantiovici

In final, prezentam din nou cazul avocatei Rodica Constantinovici, arestata nelegal de judecatoarea Mariana Ghena, aspect stabilit de Curtea de Apel Bucuresti, astfel incat inspectorii de la Inspectia Judiciara sa aiba o idee cat mai clara despre abuzul comis. Avocata Constantinovici a fost saltata de DNA si retinuta in 27 noiembrie 2015, dupa care a fost arestata preventiv de judecatoarea Mariana Ghena de la ICCJ prin incheierea 919/28.11.2015, la pachet cu fosta sefa ANRP Crinuta Dumitrean, aceasta din urma fiind atunci gravida in 8 luni. Rodica Constantinovici a stat dupa gratii timp de doua saptamani, pana in 10 decembrie 2015, cand judecatorii ICCJ Horia Valentin Selaru si Francisca Vasile au admis contestatia avocatei, au desfiintat incheierea de arestare preventiva in totalitate si au dispus masura controlului judiciar. Or, tocmai aceasta din urma decizie este si confirmarea faptului ca avocata Rodica Constantinovici a fost arestata abuziv si privata nelegal de libertate de catre judecatoarea Mariana Ghena.

Ulterior, in 2016, avocata Constantinovici a dat in judecata statul roman, solicitand daune morale pentru privarea nelegala de libertate. Initial a pierdut la Tribunalul Bucuresti, dar sentinta TMB a fost desfiintata de judecatorii Anca Mihaela Median si Dumitru Marcel Gavris de la Curtea de Apel Bucuresti, care, prin Decizia Civila 1136A/2018 din 11 octombrie 2018, i-au acordat avocatei Rodica Constantinovici daune morale de 50.000 RON, stabilind ca aceasta a fost privata nelegal de libertate dupa ce a fost arestata de Mariana Ghena. Asa cum am subliniat si in momentul in care am prezentat in exclusivitate decizia CAB, suma primita de avocata Rodica Constantinovici nu are cum sa acopere suferintele si traumele pe care le-a trait, insa important este ca o instanta a constatat ca o judecatoare de la Inalta Curte, ajunsa intre timp in CSM, a incalcat flagrant drepturi fundamentale ale omului, precum libertatea fizica, integitatea psihica, demnitatea, imaginea personala si reputatia profesionala atunci cand a dispus o arestare abuziva.

In decizia de acordare a daunelor morale, judecatorii Median si Gavris de la Curtea de Apel Bucuresti subliniaza ca desfiintarea in totalitate a incheierii de arestare preventiva dispusa de Mariana Ghena nu poate avea alta semnificatie decat aceea ca aruncarea dupa gratii a avocatei Rodica Constantinovici nu a avut baza legala. Mai mult, faptul ca s-a dispus controlul judiciar vine sa confirme ca arestul preventiv nu se impunea si nu poate valida in niciun caz masura initiala, cea de trimitere dupa gratii a avocatei Rodica Constantinovici.

In ceea ce priveste prejudiciul moral suferit de Rodica Constantinovici, judecatorii Anca Mihaela Median si Dumitru Marcel Gavris mentioneaza ca acesta este indiscutabil, avand in vedere socul si traumele traite de avocata. Curtea de Apel Bucuresti arata ca privarea nelegala de libertate a avut consecinte asupra unor drepturi fundamentale precum libertatea fizica, integritatea psihica, demnitatea, imaginea personala si reputatia profesionala. Iar toate acestea s-au produs in conditiile in care Rodica Constantinovici a devenit tinta unei campanii de presa in care era indicata drept parte din “mafia retrocedarilor”, desi activitatea ei profesionala fusese una meritorie, aceasta avand de-a lungul timpului calitatea de avocat, judecator, secretar de stat in Ministerul Justitiei, formator INPPA si autor al mai multor publicati.

Nu in ultimul rand, instanta retine un alt aspect cat se poate de grav. Si anume ca arestarea abuziva a avut consecinte si in plan familial, mai exact asupra fiului Rodicai Constantinovici.

Iata decizia judecatorilor Anca Mihaela Mladin si Dumitru Marcel Gavris de la Curtea de Apel Bucuresti care au stabilit ca judecatoarea Mariana Ghena a arestat-o nelegal pe avocata Rodica Constantinovici:


Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 5 November 2019 16:36 +8

du/te ducea/te/ai la ghena de pirliciune mermelita ce esti!!!!!!(acusilea veni guvernul dures fit ultra slim,de ce nu te duci pirliciune la ei sa te apere ca tot vor,,SA INDREPTE MERMELEALA,,

# cornel date 5 November 2019 17:35 +6

Este tupeul si obraznicia tipica taranimii parvenite, scosa si ridicata din mizerie de Ceausescu, pe care tot ei l-au omorit, dupa ce le-a dat ce n-au avut neam de neamul lor. Ei sint cei inebuniti dupa bogatii si putere si tot ei cei care, pentru binele lor, se preteaza la orice nenorocire, asa cum ne arata istoria ultimilor 74 de ani. Ei sint in fata si dau grosul societatii. Sint fara identitate, coinstiinta, demnitate si onoare. Nu au nimic uman in ei. Nu au masura si respect pentru nimeni si nimic! Din acest motiv tara este in degringolada, in pragul desfintarii. Pentru ca ei sint majoritatea, inseamna ca posibilitatea de schimbare a dezastrului actual este nula. Cine nu crede sa se uite la locul de nastere a oricarui astfel de individ si daca provine din oras sa se intereseze sa vada unde era familia de provenienta in 1945 si in ce situatie se afla si totul devine f clar. Aceasta este cauza tuturor nenorocirilor din tara! Nu vad ca distrugerea tarii inseamna disparitia lor!

# Sisu date 6 November 2019 10:33 +3

Ce ar fi sa faceti o investigatie jurnalistica la Galati,locul de unde provine d-na judecator?Ca sa vedeti ce grozavii a facut si pe acolo!

# raul date 6 November 2019 12:00 +1

Pentru câte unii, numele se potriveşte mănuşă. Ca şi în cazul doamnei

# Pintea date 6 November 2019 16:06 0

Ce rahat chestia asta cu sesizatul CSM-ului ca sa constate daca li s-a incalcat magistratilor abuzivi, imparțialitatea!! Păi, ei nu comit abuzurile in numele acestei imparțialități si independențe excesive? Ce mai vor? Nu trăim in magistocrație si idiocrație? Însă presei, prin guițatul excesiv al madamei de mai-sus si al altora de teapa ei, nu i se afecteaza dreptul la libera exprimare si nu este incălcat dreptul publicului de a fi informat? Pe LUJU, cine o apără? Cui să se adreseze?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.11.2024 – Tulus a trecut in partea cealalta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva