17 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GREFIERII MUNCESC CAT TRAIESC – Sindicatele se opun proiectului de lege privind modificarea pensiilor de serviciu: “Speranta de viata sanatoasa este de 59 ani si sase sau opt luni, iar varsta medie de pensionare a grefierilor este de 60 ani si 9 luni... Pensia medie a unui grefier este de 4.839 lei, din care 2.474 lei este pe contributivitate, iar 2.655 lei este suportata din bugetul de stat.... Cuantumul total al pensiilor de serviciu platite grefierilor reprezinta doar 0,0046 din PIB” (Avizul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

9 January 2023 13:16
Vizualizari: 7635

Sindicatele au avizat negativ proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu. Proiect prin care Guvernul condus de Nicolae Ciuca (foto) doreste, printre altele, sa taie pensiile judecatorilor si procurorilor, sa reduca pensiile magistratilor aflate in plata si sa modifice conditiile de pensionare prin reducerea vechimii din alte profesii care sa fie luata in calcul la pensionare, chiar daca acest din urma aspect ar produce instablilitate in sistem asa cum a avertizat ministrul Justitiei Catalin Predoiu (click aici pentru a citi).


 

Proiectul de lege a fost analizat de Consiliul Economic si Social in 28 decembrie 2022, ocazie cu care acesta a fost avizat pozitiv de reprezentantii partii patronale si reprezentantii asociatiilor si fundatiilor neguvernamentale ale societatii civile, dar avizat negativ de reprezentantii sindicatelor. Foarte interesante sunt datele oferite de catre sindicate in legatura cu grefierii. Astfel, sindicatele arata ca varsta medie de pensionare a grefierilor este mai mare decat speranta de viata sanatoasa. In ceea ce priveste numarul grefierilor aflati la pensie, acesta era de 1724 la finele lui 2021, in scadere de la an la an. Nu in ultimul rand, sindicatele precizeaza ca pensia medie a unui grefier este de 4.839 lei, din care din 2.474 lei pe contributivitate, iar 2.655 lei suportata din bugetul de stat. Oricum, cuantumul total al pensiilor de serviciu platite grefierilor din bugetul de stat reprezinta doar 0,0046 din PIB-ul Romaniei.


Iata un fraggment din avizul Consiliul Economic si Social (documentul este atasat integral la finalul articolului):

 


“Curtea Constitutionala a Romaniei a stauat deja ca 'pensiile de serviciu se bucura de un regim juridic diferit in raport de pensiile speciale acordate in regimul publci de pensii', tocmai din cauza interdictiilor si incompatibilitatilor impuse de loege magistratilor, care sunt identice si pentru personalul auxiliar de specialitate din instante si parchete. Or, modificarea acestui drept poate avea consecinte negative asupra tuturor cetatenilor care ajung sa fie justitiabili, calitatea actului de justitie poate avea de suferit, intrucat o atare modificare legislativa este de natura sa afecteze siguranta activitatii desfasurate in sistemul de justitie prin atingerea adusa garantiilor sociale recunoscute personalului din justitie, fara de care activitatea autoritatii judecatoresti nu poate fi organizata si desfasurata.

Speranta de viata sanatoasa in Romania este de 59 de ani si sase sau opt luni, iar din datele statistice furnziate de catre Casa Nationala de Pensii Publice, rezulta ca varsta medie de pensionare a grefierilor este de 60 ani si 9 luni.

Din evidentele Casei Nationale de Pensii Publice, numarul fizic de pensionari din categoria personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, beneficiari ai Legii nr. 567/2004, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 130/2015, este de 1724 grefieri la finele anului 2021. Este o scadere la an la an a numarului de grefieri beneficiari ai pensiei de serviciu, respectiv o scadere cu 50 persoane in anul 2021 fata de anul 2020 si cu 76 persoane fata de anul 2019.

(...)

Din date statistice oficial furnizate de catre Casa Nationala de Pensii Publice, pensia medie a unui grefier este de 4.839 lei, din care din 2.474 lei este pe contributivitate, iar 2.655 lei este suportata din bugetul de stat. In conditiile in care PIB-ul Romaniei in anul 2021 a fost de 240 miliarde euro, cuantumul total al pensiilor de serviciu platite grefierilor din bugetul de stat reprezinta doar 0,0046 din PIB-ul Romaniei”.


* Cititi aici integral avizul Consiliului Economic si Social referitor la proiectul de lege privind pensiile de serviciu

Comentarii

# Pensiile nespecialilor date 9 January 2023 14:32 +254

Conform INS, în trim. III 2022, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1776 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,6%.Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în jud. Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariaṭi în jud. Teleorman, 14 la 10 în jud. Vaslui Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial; 1409 lei în jud. Botoṣani, 1419 lei, în jud. Giurgiu, 1426 lei, 2359 lei în jud. Hunedoara, 2251 lei în Bucureşti). https://insse.ro

# DODI date 9 January 2023 16:56 +42

Făcând abstracție de discrepanțele nefirești dintre pensiile din sistemul asigurărilor de stat (care ar fi trebuit corectate prin proiectul de lege al Olguței Vasilescu) și diferențele semnificative ditre acestea și pensiile așa zis speciale (sistemul judiciar, armată, poliție, etc). Dar uman vorbind poate să-mi justifice un grefier (cu studii medii!) diferența dintre pensia lui de 5.000 lei și cea a unui psiholog (cu studii superioare) de 2.600 lei? Dacă poate justifica rolul și importanța pe care o acordă statul român grefierilor comparat cu celelate categorii sociale atunci au dreptate. Și doar atunci. Dar nu cred că este cazul. Așa că o reformă a întregului sistem de pensii ar fi necesară. Asta până mai avem pensionari.

# . date 9 January 2023 20:49 -56

Da doamna psiholog, tremuri când motivezi un dosar de arestare? Când te trezești la unu noaptea și te rogi de un vecin sa te duca la instanta că ai arestare preventivă? Când ai pe lângă un birou frumos,cald și singura, o celulă de 3/3 in care stau îngrămădiți 4 oameni? Când nu ai voie sa faci nimic altceva pe lângă grefier, deși ai cunoștințe, fata de un psiholog care poate să își rotunjească veniturile și din alta munca? Mai sunt,dar te las in inocenta ta doamna psiholog...

# Anonymus date 9 January 2023 23:59 +51

Grefierul motiveaza dosarele de arestare?Noaptea?

# D date 10 January 2023 08:35 +185

Dupa calculul grefierilor, nespecialii nici nu mai apuca pensia avand in vedere varsta de pensionare de 63/65 ani

# pisicamitu date 10 January 2023 10:00 -21

Propuneti desfiintarea acestei functii.Intr-adevar, cei 1774 de fosti grefieri pensionari sunt o grea povara ptr bugetul de stat.

# Anonim date 10 January 2023 12:39 +1

Anonymus date 9 January 2023 23:59+70 Grefierul motiveaza dosarele de arestare?Noaptea? Fara grefier nu se poate infaptui actul de justitie. In formati_ va inainte de a face comentarii rautacioase!!!

# Eu date 10 January 2023 14:40 -10

Dna psiholog cu studii superioare, aveți idee câți grefieri cu studii medii mai sunt prin instante? In zilele noastre se întra în sistem prin SNG(ȘCOALĂ NAȚIONALĂ DE GREFIERI) iar condiția este sa aibă studii superioare. Aveți idee ce face un grefier? Noi nu ne dam cu părerea cu privire la profesii pe care nu le cunoaștem. Dar dacă vreți, personal nu am auzit ca psihologii să-și fi dovedit profesionalismul, cel puțin la noi, asta in afara de faptul ca aveți tarife exorbitante. Și în ultimul rand, de ce nu v-ati făcut grefier dacă vi se pare ca o ducem mai bie decât dvs. Cineva se întreba cum adică, grefierii vin noaptea la servici? Asta dovedește încă o data, ca mulții comentatori nu au habar cu ce se ocupa un grefier. Alcineva propunea desființarea profesiei. Pai sa își amintească asta când va aștepta un înscris important de la vreo instanta și din lipsa de personal va pierde ore.

# Blonda lui Boc date 11 January 2023 08:54 0

Prima decizie din acest an a lui Ciucă a fost să înființeze o nouă funcție bine plătită la Palatul Victoria: secretar general al cancelariei prim-ministrului. Se pare că postul a fost înființat pentru Cynthia Carmen Deaconescu (fostă Curt), pe care presa o numește protejata lui Emil Boc. Ea a fost asistenta lui Boc, în perioada când acesta preda la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, iar de aici nimic nu a mai oprit traiectoria profesională a acesteia, așa a început ascensiunea în funcții publice având susținerea lui (subprefect de Cluj, inspector guvernamental. consilier de stat, consul general la Barcelona, președinte al CNI etc) În perioada în care a lucrat la Palatul Victoria, în calitate de consilier de stat la Cancelaria premierului Boc, Cynthia Curt și-a adus cu ea două consiliere personale, Constantina Maria Bucea și Ganema Mihaela Rotaru. Toate trei au primit locuințe de protocol de la RA-APPS (chirie 20 euro/luna) în centrul Buc

# Ghita Bizonu' date 11 January 2023 12:58 0

Ce> Si grefierii pretind sa fie magistrati ?!

# maxtor date 11 January 2023 21:45 0

"oamenii in roba"-pana nu aparem in toga....

# maxtor date 11 January 2023 21:47 +1

The toga (/ˈtoʊɡə/, Classical Latin: [ˈt̪ɔ.ɡa]), a distinctive garment of ancient Rome, was a roughly semicircular cloth, between 12 and 20 feet (3.7 and 6.1 m) in length, draped over the shoulders and around the body. It was usually woven from white wool, and was worn over a tunic. In Roman historical tradition, it is said to have been the favored dress of Romulus, Rome's founder;

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva