9 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GRUP DE LUCRU PENTRU PENSIILE MAGISTRATILOR – PSD anunta: „Varsta de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu va creste treptat pana la nivelul stabilit in sistemul contributiv. Nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decat salariul. Pensia se va acorda doar celor cu cel putin 20 de ani de activitate in profesiile pentru care e prevazut acest beneficiu. Restrangerea conditiilor de pensionare anticipata, astfel incat situatiile de acest gen sa fie cu totul exceptionale”

Scris de: V.B. | pdf | print

28 February 2023 12:08
Vizualizari: 6439

Liderii PSD, PNL si UDMR au anuntat luni, 27 februarie 2023, constituirea unui grup de lucru pentru transpunerea in legislatia romaneasca a recomandarilor formulate de Banca Mondiala si de Comisia Europeana in ceea ce priveste pensiile de serviciu (impropriu denumite „pensii speciale”).Potrivit comunicatului emis luni de Partidul Social Democrat – condus de Marcel Ciolacu (foto) –, noile reglementari vizandu-i pe beneficiarii pensiilor de serviciu vor urmari patru principii: cresterea treptata a varstei de pensionare; nivelul pensiei nu va depasi salariul; vechime de cel putin 20 de ani; restrangerea conditiilor de pensionare anticipata.

Amintim ca saptamana trecuta, Banca Mondiala a elaborat patru scenarii de reformare a sistemului de pensii de serviciu. Primul dintre cele patru scenarii se refera la eliminarea imediata a tuturor acestor pensii sau cel putin eliminarea lor pentru persoanele care nu au acumulat vechimea necesara. Al doilea se refera la inghetarea tuturor pensiilor de serviciu. Al treilea scenariu are in vedere un nou plafon de referinta pentru persoanele nou-intrate in sistem – fireste, cu consecinta ca noii lucratori sa fie eligibili pentru pensii mult mai mici decat cele aflate in plata. In fine, al patrulea scenariu BM se pliaza pe viziunea guvernului PSD-PNL-UDMR condus de Nicolae Ciuca, viziune exprimata in proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu, depus la Senat inca din luna decembrie (click aici pentru a citi). Mai exact, Banca Mondiala vorbeste despre reformarea pensiilor de serviciu pentru toti beneficiarii (click aici pentru a citi).


Redam comunicatul PSD (vezi facsimil):


Conducerea Coalitiei a decis constituirea unui grup de lucru pentru transpunerea in lege a recomandarilor BM si CE privind pensiile speciale

Conducerea Coalitiei a decis constituirea unui grup de lucru pentru formularea unui set de amendamente la proiectul de lege privind pensiile speciale, care sa reflecte recomandarile finale ale Bancii Mondiale si Comisiei Europene.

Grupul de lucru va include toti ministrii care gestioneaza in prezent pensiile de serviciu.

Obiectivele principale ale grupului de lucru sunt reducerea ponderii in PIB a costurilor cu pensiile speciale, asigurarea echitatii in raport cu pensiile din sistemul contributiv si indeplinirea angajamentelor asumate de Romania in Planul National de Redresare si Rezilienta, astfel incat tara noastra sa poata absorbi toate fondurile europene disponibile in acest program.

Noile reglementari vor urmari transpunerea urmatoarelor principii:

- Varsta de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu va creste treptat pana la nivelul stabilit in sistemul contributiv;

- Nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decat salariul din perioada de activitate;

- Pensia de serviciu se va acorda doar celor care au indeplinit cel putin 20 de ani de activitate in profesiile pentru care e prevazut acest beneficiu;

- Restrangerea conditiilor de pensionare anticipata pentru beneficiarii de pensii de serviciu, astfel incat situatiile de acest gen sa fie cu totul exceptionale.

 


Comentarii

# Cetateanul date 28 February 2023 13:01 +9

Sau despre cum să tăiem pensiile magistraților dar să pară că nu am fost noi. PS Nația merită din plin fix ce alege.

# Misu date 28 February 2023 13:26 -6

Era previzibil ca , după ani in care indivizi care au lucrat câțiva ani in sistem ca magistrati si au ieșit cu pensii speciale , si supraaglomerarea pensionarilor speciali , sa vina momentul in care patimesc cei care au muncit peste 20 de ani doar ca magistrati. Somn ușor națiune…

# Pdv date 1 March 2023 09:50 -15

Din dispozițiile Constituției referitoare la judecători/procurori rezultă obligativitatea exercitării efective a funcției în cadrul instanțelor/parchetelor (art.124 alin.(3), art.126 alin.(1), art.131 și art.132 alin.(1) din Constituție). In perioada activității îndeplinite în alte profesii, magistratul nu a făcut parte din puterea judecătorească (art.1 alin. (4) din Constituție). Funcția de judecător sau procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior (art.125 alin. (3) și art.132 alin. (2) din Constituție). Potrivit Deciziei CCR nr. 900/2020, pentru exercitarea funcției de judecător sau procuror, acestora le sunt garantate pensiile de serviciu. Prin urmare, vechimea în magistratură necesară acordării unei pensii de serviciu garantată nu poate să conțină perioade asimilate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.06.2023 – Tragere la sorti la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva