13 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GUVERNUL SUBMINEAZA JUSTITIA – Asociatiile profesionale ale magistratilor acuza demersul coalitiei de guvernare privind modificarile la pensiile judecatorilor si procurorilor: “Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala solutia legislativa propusa intr-o maniera similara celei din prezent... Asa-numitele 'reforme' agresive nu fac decat sa submineze constant statutul magistratilor si sa conduca la plecari masive din sistem si la o crestere a dezinteresului fata de profesie”

Scris de: George TARATA | pdf | print

9 April 2025 14:05
Vizualizari: 3488

Asociatiile profesionale ale magistratilor au avut miercuri, 9 aprilie 2025, o prima reactie fata de proiectul de lege prin care coalitia de guvernare intentioneaza sa faca noi modificari in ceea ce priveste pensiile judecatorilor si procurorilor, atat in legatura cu varsta de pensionare, cat si in legatura cu modalitate de calcul a pensiilor (click aici pentru a citi). Reactia a venit din partea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) – condusa de judecatoarea Dana Girbovan, Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) – condusa de judecatoarea Andreea Ciuca, Asociatiei Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) – condusa de judecatoarea Florica Roman, Asociatiei Procurorilor din Romania (APR) – condusa de procuroarea Elena Iordache, aflata la pensie si din partea Asociatiei Nationale a Magistratilor Pensionari din Romania (ANMPR) – condusa de procuroarea Kibedi Katalin, aflata la pensie (foto de la stanga la dreapta).


 

Astfel, intr-un comunicat de presa remis Lumea Justitiei, cele cinci asociatii atrag atentia ca subiectul pensiilor de serviciu ale magistratilor este readus in discutie din nou in plina campanie electorala, asa cum a fost folosit si in precedentele campanii electorale. De asemenea, asociatiile profesionale ale magistratilor acuza Guvernul ca prin asemenea actiuni nu face decat sa submineze Justitia din Romania, consecintele constand in plecari masive din sistem, precum si intr-o crestere a dezinteresului fata de magistratura din partea celor care ar putea intra in sistem.

In ceea ce priveste proiectul de lege prin care se doreste modificarea conditiilor de pensionare a magistratilor, asociatiile subliniaza ca acesta este redactat intr-o forma care a fost deja declarata neconstitutionala de catre CCR.


Prezentam comunicatul UNJR, AMR, AJADO, APR si ANMPR:


“Asociatiile magistratilor condamna ferm folosirea repetata a statutului judecatorilor si procurorilor in campania electorala


Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), Asociatia Procurorilor din Romania (APR) si Asociatia Nationala a Magistratilor Pensionari din Romania (ANMPR) condamna ferm tentativa de modificare iresponsabila si lipsita de loialitate constitutionala a conditiilor de pensionare ale magistratilor, aceasta initiativa legislativa reflectand pe deplin folosirea repetata si arbitrara a statutului magistratilor in campania electorala.

Reamintim ca ultima modificare adusa Legii 303/2022 cu privire la conditiile de pensionare a avut loc la finalul anului 2023, prin Legea 282/2023, publicata in Monitorul Oficial nr. 950 din 20.10.2023, ca urmare a unei verificari de neconstitutionalitate. Prin Decizia nr. 467 din 2.08.2023, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala solutia legislativa propusa intr-o maniera similara celei din prezent. Potrivit modificarilor legislative din 2023, varsta de pensionare a magistratilor este de 60 de ani, fiind stabilita o crestere esalonata a varstei pana la aceasta limita.

Lipsa de predictibilitate a statutului judecatorilor si procurorilor a condus, in perioada anterioara adoptarii Legii 282/2023, la un val de pensionari in sistem, iar reluarea temei pensiilor de serviciu dupa numai 1 an si jumatate este de natura sa anihileze eforturile constante de ocupare a locurilor vacante din sistemul judiciar, folosirea statutului ca moneda de negociere in campania electorala reflectand, totodata, lipsa de respect si loialitate constitutionala a politicului fata de rolul puterii judecatoresti. Similaritatea dintre proiectul de lege declarat neconstitutional prin Decizia CCR nr. 467 din 2.08.2023 si proiectul de fata nu face decat sa sublinieze aceasta abordare neloiala, fiind de neinteles reiterarea unor propuneri care au facut obiectul filtrului de neconstitutionalitate si au fost declarate ca neconstitutionale. Propunerea din spatiul public privind pretinsa etapizare exclude, in esenta, posibilitatea pensionarii pentru colegi care au o vechime considerabila exclusiv in magistratura, caracterul gradual fiind, practic, doar clamat.

Asa-numitele 'reforme' agresive, cu consecinte dramatice asupra sistemului judiciar, nu fac decat sa submineze constant statutul magistratilor si sa conduca la plecari masive din sistem si la o crestere a dezinteresului fata de profesie din partea absolventilor de drept sau a tinerilor profesionisti. Toate aceste realitati sunt de natura sa produca disfunctii in organizarea activitatii instantelor, din cauza lipsei vadite a resurselor umane – agravata prin reluarea, anuala, a discutiilor privind statutului judecatorilor si procurorilor, in ultimii 7 ani –, in conditiile cresterii volumului de activitate al multor instante si parchete. Iar aceste disfunctii se rasfrang asupra actului de justitie al carui beneficiar este cetateanul.

Pentru a asigura calitatea sistemului judiciar, functiile judiciare trebuie sa fie atractive pentru persoanele calificate si, prin urmare, trebuie oferite suficiente salarii, conditii de munca si pensii pentru a se asigura ca cei mai buni candidati nu sunt pierduti spre sectorul privat. O reducere a remuneratiei si a pensiilor sau deteriorarea conditiilor de munca ale judecatorilor ar putea afecta negativ calitatea si independenta sistemului judiciar si, prin urmare, trebuie evitata (Raportul Comisiei de studii nr. 1 din cadrul Asociatiei Internationale a Judecatorilor (IAJ-UIM) – „Amenintari la adresa independentei sistemului judiciar si a calitatii justitiei: volumul de munca, resursele bugetare si alte amenintari”, votat in cadrul Reuniunii anuale a IAJ-UIM din 2017).

Consolidarea, previzibilitatea si stabilitatea statutului judecatorilor si procurorilor se numara printre directiile de actiune asumate de noul Consiliu Superior al Magistraturii, in acord cu care este imperativ ca: 'modificarile legislative in materie sa nu conduca la crearea unei discriminari negative pentru magistratii in functie, de natura a afecta previzibilitatea si stabilitatea statutului acestora. Sub aspectul specific al adoptarii varstei standard de pensionare, Consiliul va propune ca o astfel de modificare legislativa sa nu afecteze drepturile magistratilor aflati in functie si sa faca obiectul unei reglementari cu caracter gradual, etapizat, corelata cu ritmul de imbunatatire a conditiilor de munca.'

Aceasta cerinta minimala, absolut necesara pastrarii stabilitatii sistemului judiciar, a fost votata in adunarile generale ale tuturor instantelor de judecata, prealabil adoptarii Legii 282/2023, instantele adoptand unanim Hotararea nr. 5 din data de 31 octombrie 2022 a inaltei Curti de Casatie din Justitie, prin care s-a cerut celorlalte puteri ale statului 'sa respecte statutul constitutional al judecatorilor, ale carui repere constitutionale se regasesc in prevederile art. 124 alin. (3) si art. 125 din Constitutia Romaniei, si sa isi asume principiile stabilitatii si previzibilitatii acestui statut'.

De asemenea, in unanimitate, s-a solicitat executivului si legislativului 'sa respecte principiul cooperarii loiale intre puterile statului, astfel incat orice demers legislativ privind modificarea conditiilor de acordare a pensiilor de serviciu ale judecatorilor sa fie facut cu consultarea reala si efectiva a sistemului judiciar, evitand afectarea statutului judecatorilor in functie prin masuri intempestive si populiste care ar afecta grav echilibrul sistemului judiciar si garantiile de independenta ale acestuia'.

Importanta respectarii unor standarde care sa asigure independenta justitiei, inclusiv independenta materiala a judecatorilor, a determinat constituirea la nivelul Asociatiei Europene a Judecatorilor (EAJ-AEM) a Grupului de lucru privind salariile si pensiile din sistemele judiciare europene, al carui presedinte ales este presedinta AMR. Documentele grupului de lucru sunt supuse adoptarii Asociatiei Europene a Judecatorilor si se adreseaza puterilor in stat - legislativa si executiva -, din perspectiva standardelor minimale ce trebuie respectate. Aceste documente se refera, punctual, si la componenta independentei materiale a judecatorilor, prin raportare la continutul si stabilitatea statutului judecatorilor, in contextul pensiilor din sistemul judiciar.

Propunerea legislativa din prezent atesta pe deplin si ignorarea standardelor minime de dialog, transparenta si buna-credinta, desconsiderand fatis nu doar toate cerintele legitime ale corpului de magistrati, ci si o decizie obligatorie a Curtii Constitutionale.

Folosirea statutului magistratilor in campania electorala justifica pe deplin promovarea, de catre asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, a tuturor mijloacelor legale necesare pentru apararea acestuia, in scopul asigurarii unui act de justitie eficient si de calitate”.

Comentarii

# Just date 9 April 2025 13:39 -12

Care plecari masive din sistem ? Care lipsa de interes fata de profesie? Sunt mii de doritori sa intre in sistem, asa arata concurenta acerba de la ultimele sesiuni de examene pt un post de magistrat.

# Tomescu date 9 April 2025 14:09 0

Ma se trezi asta din somaj fara nici o diploma sa taie la oamenii care invata! El are atitea lipsuri incat nu are nici o valoare! Votati magistrati care stiu despre ce este vorba nu marionete , someri treziti din somnul mortii! Doamne ce gogomanie la somer!

# # JOS MERCENARII !!! date 9 April 2025 14:28 0

8)

# Aghiuta date 9 April 2025 14:31 +44

Pentru just...și trezirea la realitate...Cei neaveniți și rău intenționați.....considera ca in cazul modificării statutului magistraților nu ar avea loc plecarea din sistem a sute de magistrati sau ca porțile magistraturii vor fi rupte de puhoiul de doritori la corvoada și biciuire publica. Nimic mai fals.. .Nimeni nu va mai găsi atractiva frumoasa profesie de magistrat plina de privațiuni, dur,a , profesie în care rezista doar cei puternici în condițiile de uzira de 40 ani de activitate cu sute de mii dosare soluționate și motivate..cu linsajul nemeritat și bine dirijat de interesele de moment ale politicului. Se dorește o justiție slaba, umila, cerșetoare, manevrabila de politicieni...o minunata Cenușăreasa între puterile statului,

# Iar justiția subminează bunăstarea cetățenilor date 9 April 2025 14:32 +1

Ca sa înțelegeți ce vor amibele neeuropene. Stai și aștepți autobuzu',in ziua de salar,fericit că duci cei câțiva bănișori,la familia ce te aștepta cu un borșulet aburind..cu puțin noroc in ziua de salar,și un pic de salam Victoria,pe plita. Deodată,când sa pui piciorul pe scara autobuzului,plin de oameni muncitori,niste voci zbiară disperat:"stai așa,nu misca, picioarele depărtate,mâinile întinse pe autobuz,degetele răsfirate,după care o armata de parameci, licheni, rame și ciuperci ți se vara'n nas,urechi, buzunare ,..toate găurile,plecând cu banii asudați luna,de lună . Ei,acarieni POT,fiindcă nu ai votat ce trebuie,iar cei care i-au filtrat la ieșirea în societate,au zbarcit-o. Asta e ofranda reprezentării. Te duci acasă,plângând de ciuda și de durere că nu ai ce sa pui pe masa copiilor,in timp ce lymacsii se târăsc spre Thailande,Indoneziei,Columbiei ..etc. Alo, Dir de Pașapoarte? Câți au plecat de Paște Cum,? Și voi sunteți parameci?

# Plecați mă,că fără voi,va fi mai bine! date 9 April 2025 14:39 -24

Avem de unde sa aducem alții. Și mai cinstiți,și mai harnici,și mai loiali țărișoarei ăsteia. Zoaielor ce sunteti dați un leu și vreți 200. Știți juzii americani cat plătesc asigurările?. Vai de capu vostru. O nevasta de judeca american,ii face orice,bărbatului,pentru o asemenea asigurare,pe care,el ADEVARATUL MAGISTRAT,o plătește. Când a zis DT,că pe banii Americii v-ați făcut sistemele și asigurările sociale,pe care americanii nu și le-au permis,știa el xecstia. Băgați repede un CCR,un CJUE

# lupu laurentiu date 9 April 2025 15:17 -11

Care "calitate", care "independenta"? Madam Girbovan, te facusi de ras, in opinia mea.

# lupu laurentiu date 9 April 2025 15:28 -16

Un om onest va ramane astfel si cu un venit decent, cred eu. Pt. restul, salariile mari doar cresc scorul spagilor.

# Bravo date 9 April 2025 15:30 +34

Observ în comentariile postării pe Facebook multă ură,vrajba.. Militari nemulțumiți că justiţia nu le-a dat dreptate cu nu știu ce acțiuni privind pensiile lor, altii cu pensie în sistem public tot nemulțumiți că nu li s-a dat și lor dreptate..Alții că toată lumea trebuie să fie egală..Oameni buni, nu are rost să vă explic, pentru că oricum nu ați întelege..Vă invit pe toți să vă faceți magistrați și atunci veți vedea ce înseamnă.Nu poate fi pus semnul egalității între meseria de magistrat și oricare altâ meserie..Fiecare meserie poate avea greutățile ei, dar meseria de magistrat vine la pachet cu nenumărate incompatibilități și interdicții..Iar dacă nu vi s-au admis niste actiuni, înseamnă că asta e legea..Judecătorul aplică legea,bună sau proastă..asa cum au adoptat-o cei pe care i-ati ales. Deci,lăsați ura și invidia .Nu judecătorii sunt de vină pentru că în tara asta nu merg lucrurile cum ar trebui, sau că nu aveți suficienti bani.

# lupu laurentiu date 9 April 2025 15:49 +1

Dupa parerea mea, la cat de penibil s-a comportat Justitia (mai ales in timpul pandemiei si din 6.12 incoace), ar trebui sa NU mai deschideti gura, sa bagati capu'-n nisip ca strutu'!

# lupu laurentiu date 9 April 2025 16:11 +7

Ca fara "calitatea si independenta sistemului judiciar", NU cred ca se putea instaura dictatura.

# Circ electoral! date 9 April 2025 16:35 -1

Stai potol, mamițo, ca trec alegerile si se face liniste si pe tema asta. Cum sa lezeze interesele onor magistratilor? Pai, mai sar ei in schemă, cand hop la alegeri, nu convine cine căștigă? Pai, mai sar ei in schemă cand trebuie arestati d alde Dragnea sau Nastase? Mai sar ei in schema cand tre sa distrugi economia romaneasca, ca in 2012-2014, cand fu cu kovesi si coldea 8) ? Hai sa fim seriosi! Beleau e alta (adica aceeasi de la 89 incoace): eu cu cine votez?!

# Pt Bravo,de la Bravissimo,cu drag date 9 April 2025 16:51 -35

Pt munca prestata,se ia salar. Aici e vorba de supra pensii,adică de pensia peste pensie,sau se pensia de lângă pensie; care nu e pensie. Nu ii mai da cu fenta,că nu ține mai hotoiule. E vorba de buzunăreala impusă,la care CSM vrea sa fie consultat și să ne impună sa stăm cu fata la zid Huoo. Vrem și noi,societatea civilă,trudidoare, ostenitoare și asucătoare să ne spunem punctul de vedere. Ne vedem in piata Victoriei să vedem care are dreptate. ?Băgați maba'n făt la SUA care nu sunt taxele se timbru de jdemii de lei (scris unu de nu știu ce șefa de secție că nu îi luă să unei reclamanta,cara cu colegul ei). Luati-o de gat pe aia cu IJurile,care va fac de bmaprizar

# Aghiuta date 9 April 2025 16:58 +11

Cineva făcea comparația cu sistemul de justiție din SIA în contextul plății asigurărilor sociale la pensii, fără sa spună despre diferența de statut al unui magistrat în America și în tarisoara noastră pornind de la salarizare, condiții de munca, logistica ce susține activitatea de judecata, personalul calificat care pregătește ședința de judecata, cu legislația aplicabila spetei, precedentele judiciare, posibilele incidente ale cauzei dedus judecății cu prevederile Constituției și amendamentele constitutionale, terminând cu respectul dat de societata justiție și muncii judecătorilor..Da judecătorul american contribuie la asigurări sociale dar tot rămâne cu un venit net anual de peste 250.000 dolari SUA, echivalent a circa 200.000 euro, suma de bani pe care continua sa o încaseze și după pensionare. Mai mult, sistemul judiciar american înțelege ca nu poți fi magistrat 40 ani în conținu, ca uzura este enorma , motiv pentru care devi judecator după vârsta de 45 ani, și o cariera juridic

# Egalizare pensii speciale date 9 April 2025 18:01 -17

Toate pensiile speciale trebuie egalizate. Cuantumul pensiei trebuie stabilit la fel peste tot: 65% din brut, calculat la intreaga cariera. Iar varsta de pensionare trebuie sa fie 65 ani. Nu e vorba de a atenta la pensiile magistratilor ci a remedia excesele si privilegiile nemeritate. Trecerea trebuie facuta treptat intr-o perioada de 10 ani precum la militari sau civili cand s-a marit varsta de pensionare. Mentinerea procentului de 85% din brut, varsta de 60 de ani, si trecerea la aceasta varsta de pensioare in 25 de ani este nedreapta. trebuie indreptata.

# Aghiuță,du-te judecător în SUA date 9 April 2025 19:02 -18

Tu n POTi decât,jude de Romania,și se vede diferența. Voi sunteți atât de incapabili,încât nu știți și nu puteți să convingeți marea masă de contribuabili,să vă cedeze parte din venituri și parte din asigurari. Nu aveți cum,sunteți înapți in a convinge. Doar când aveți pixu'n mana și Câmpu Tactic pe la spate,BRUSC deveniți puternici,hotărâtori,. Nu aveți cum sa persuadați,fiindcă nu aveti știință persuadării,ce presupune logica și raționament. Uită-te la înapții si rezistentii la inteligenta de la CAp Bv,cat respingeri pe prescripție și pe declinari de competențe au în cererile privind pensiile lor. Nu mai scriu de respingeri că nefondate și neîntemeiate,vorbesc de numărarea a celor 3 ani. Vai de capu vostru!

# Da,mei Aghiuță date 9 April 2025 19:10 -8

Da că să rămână cu 200 kilo,plătește cel puțin 40-50 kilo. Dar îi plătește. Nu buzunareste,nu se compara cu Ro,unde nu plătesc,unde vorbește cu politicianul șef să dea un OUG,o lege,un RIL.,o neconstituțională...ceva acolo. De ce nu întrebați acu CJUE,sau faceți un CEDO că nu vi se respecta drepturile,că la americani?

# lupu laurentiu date 10 April 2025 01:03 -36

Eu cred c-ati sarit degeaba din baie, ca daca e-n campanie, cel mai probabil e-o vrajeala. Dar si daca e pe bune, E DE BINE! Nu mai fiti asa negativisti! Pai da, ca daca v-ar creste varsta de pensionare si v-ar scadea salariile: 1. VETI FI NISTE MAGISTRATI MAI BUNI, intrucat veti recastiga contactul cu realitatea majoritatii romanilor. Ca nu poti intelege viata oamenilor, daca nu traiesti ca ei. 2. O SA TRAITI MAI MULT, pt. ca perioada de activitate va fi mai lunga, iar "bolile bunastarii" (cancere, diabet de tip 2 etc), va vor ocoli. Deci, numai AVANTAJE. :-)

# guWerner Ilegitim si Ilegal !!!! date 10 April 2025 13:05 +1

despre ce vorbim !? Actualul guWern este ILegitim si ILegal !!!! el este numit de un individ retard, pe persoana fizica !!!! Daca am avea justitie sau magistrati, atit ONG-ul udmr cit si acest guWern ar fi de mult istorie ...dar nu avem nici justitie si nici magistrati. Dar avem multi indivizi cu ifose, dornici de pensii speciale .... ONG-ul udmr conduce Ilegal si Ilegitim Romania de 35 de ani !!!! s-a sesizat cineva !? NU !!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.04.2025 – Haineala si Albani, in discutia procurorilor din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva