HOTII DE VOTURI – Iata mult-asteptatul interviu cu procurorul SIIJ Sorin Iasinovschi despre furtul de la alegerile pentru Primaria S1: „Exista frauda la nivelul sectiilor... S-au incalcat niste dispozitii. Intrarea-n sala cu voturile trebuia facuta-n anumite conditii... La sfarsitul lui iulie am putea sti cate voturi a obtinut fiecare candidat si cate au fost consemnate. Spre sfarsitul anului am putea stabili cine se face vinovat... Poti avea si-n ultimul moment o rasturnare de situatie” (Video)
Chiar daca ancheta privind furtul de voturi de la Primaria Sectorului 1 este inca in derulare, un lucru poate fi afirmat cu certitudine: au fost comise fraude la nivelul sectiilor de votare.
Cel care a afirmat acest lucru este insusi Sorin Iasinovschi (foto), de la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, procurorul care ancheteaza frauda electorala de la alegerile locale pentru Primaria Sectorului 1, ca urmare a plangerii depuse de catre candidatul PSD Dan Tudorache, fostul primar acuzand ca USR-ista Clotilde Armand a castigat functia edilitara printr-un furt de voturi.
In interviul difuzat de Kanal D miercuri, 2 iunie 2021, Iasinovschi a subliniat ca inca din start au existat nereguli, prin faptul ca nu a fost respectata procedura privind patrunderea in incaperea cu sacii care contineau voturile. Mai exact, acolo ar fi trebuit sa fie prezente mai multe persoane din Biroul Electoral al Sectorului 1. Totusi, magistratul a subliniat ca nu toate aceste nereguli sunt din start penale, ele putand avea, de exemplu, si o natura disciplinara.
Oricum, un lucru este sigur: odata finalizata, ancheta SIIJ nu va putea schimba situatia efectiva de la Primaria Sectorului 1 sau de la Consiliul Local, cei interesati trebuind sa initieze actiuni separate, in instante civile, iar nu prin plangeri la parchete.
Amintim ca ancheta este derulata de catre SIIJ intrucat plangerea penala a ex-primarului Daniel Tudorache il vizeaza inclusiv pe procurorul Nicolae Sprincu, presedintele de la acea vreme al Biroului Electoral Sector 1 si anchetator la parchetul aceluiasi sector, dupa ce Sprincu aparuse in filmarile din incaperile unde se aflau sacii cu voturi (click aici pentru a citi).
Iata o parte din interviul acordat de Sorin Iasinovschi pentru Kanal D (vezi video):
„Sorin Iasinovschi: Practic, in acest dosar avem o cercetare a intregului proces electoral. La finalizarea acestui dosar, vom sti cu exactitate care este diferenta intre ceea ce au votat cetatenii din acest sector si ceea ce s-a consemnat in procesul-verbal de consemnare a rezultatului votului. Acest dosar dureaza destul de mult pentru ca e un volum enorm de lucru. Imaginati-va ca la nivelul Sectorului 1 existau 166 de sectii, fiecare avand o comisie de 8-10 persoane, care au procedat la numararea voturilor. Iar eu in cauza am doua echipe de politisti, care practic fac toata aceasta munca de renumarare. La finalul acestei numaratori, urmeaza sa se contabilizeze voturile de la nivelul fiecarei sectii de votare, iar la final sa se compare ceea ce am descoperit noi la ancheta si ceea ce s-a consemnat de catre comisia care a validat rezultatul alegerilor la nivelul Sectorului 1.
Denise Rifai: Bun, dar acesti saci nu sunt insotiti de niste procese-verbale? Lucrurile ar trebui sa fie foarte simple si foarte rapide. Si totusi, ancheta treneaza de deja 7 luni.
Sorin Iasinovschi: Teoretic, fiecare sac trebuia sa aiba un numar ca sa il putem identifica. Dar noi cand am inceput ancheta, foarte putini saci mai aveau notati pe ei numarul sectiei de la care provine si politistii au trebuit practic sa identifice fiecare sac cu buletine de vot (de la ce sectie provine), prin identificarea buletinelor de vot si a stampilei de control.
Denise Rifai: In masura in care ne puteti da aceste informatii, o sa va rog sa ne spuneti daca suspectati ca ar fi vorba de o frauda la Sectorul 1. Noi avem in minte acele imagini cu acele persoane care au intrat in incaperea unde erau depozitati sacii cu buletinele de vot.
Sorin Iasinovschi: Suspiciunile au fost intarite de acele imagini, unde au aparut acele persoane care umblau cu rucsacul in spate, la miez de noapte, fara sa aiba voie sa aiba acces in cladirea respectiva. Si la final, dupa ce au aparut aceste imagini in public, nimeni nu a venit sa ofere o explicatie logica: ce au cautat? De ce au mers? Aceste suspiciuni au intarit plangerea partii vatamate (n.r. fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache, contracandidatul Clotildei Armand) si, de fapt, ne-au convins ca trebuie sa facem o ancheta serioasa si sa vedem daca s-a intamplat ceva, daca s-a luat ceva de acolo, daca s-a adus ceva de acolo, ca la final alegatorii sa stie cu totii daca intr-adevar ceea ce s-a consemnat in procesul-verbal de consemnare a rezultatului votarii este ceea ce au votat cetatenii sau au existat si fraude. Noi n-am pornit in aceasta ancheta cu scopul de a demonstra o frauda. Noi am pornit cu scopul de a afla adevarul, de a sti exact ce s-a intamplat.
Denise Rifai: Concret, pe lege: avea cineva voie sa intre in acea sala unde erau depozitati sacii cu buletinele de vot?
Sorin Iasinovschi: S-au incalcat niste dispozitii, pentru ca intrarea in acea sala trebuia facuta in anumite conditii. Trebuia sa fie mai multe persoane din cadrul biroului electoral de sector. Erau niste reguli... Dar aceste reguli s-au incalcat. Acuma: daca s-au comis si fapte penale (pentru ca aceste incalcari pot fi fapte sanctionate administrativ), daca s-au comis fapte penale sau nu s-au comis fapte penale n-avem de unde sa stim in aceasta faza. De-aia trebuie sa facem ancheta, sa verificam...
Denise Rifai: Cand inchideti ancheta? Cand veti finaliza cercetarile?
Sorin Iasinovschi: In prima faza, la sfarsitul lunii iulie, speram sa stim cel putin fiecare candidat cate voturi a obtinut efectiv si cate au fost consemnate, dupa care, sper, spre sfarsitul anului sa putem, pe baza de ancheta, sa stabilim de ce s-a intamplat intr-un fel sau altul, de ce ceea ce au votat cetatenii nu a fost si consemnat, si cine se face vinovat, ca sa fie tras la raspundere. Fiind vorba de discutia dintre cei doi primari (cel care a pierdut si cel care a castigat alegerile), exista o diferenta de voturi cu care a castigat un primar. [Diferenta] de o mie de voturi. La sfarsitul lunii iulie, vom vedea exact cate voturi am gasit. Eh: noi va trebui, pe cale de ancheta, sa stabilim clar, cu probe, daca acele voturi sunt rezultatul voturilor cetatenilor sau diferenta aia (n.r. intre Armand si Tudorache) este obtinuta prin frauda. Abia atunci vom sti cine este adevaratul primar.
Denise Rifai: Frauda, cum adica? Au venit si au pus voturile in sacii respectivi sau au luat voturile din sacii respectivi?
Sorin Iasinovschi: Stiti, pana nu ai imaginea de ansamblu, nu poti sa-ti dai seama.
Denise Rifai: Sunt foarte multe informatii care au iesit pe surse si in multe dintre acestea se vorbeste de faptul ca au disparut foarte multi saci cu buletine de vot.
Sorin Iasinovschi: Nu, nu, cu disparitia... Desi... Stiti: in timpul anchetei, scapa cate o idee si dupa aia se amplifica in spatiul public. Eu, cel putin, n-as putea avansa ideea ca au disparut saci cu voturi. Noi cand vom finaliza numaratoarea, atunci vom sti exact: daca a disparut ceva, daca n-a disparut...
Denise Rifai: Pana astazi, cand vorbim, exista frauda?
Sorin Iasinovschi: La nivelul sectiilor, exista. Exista, dar nu pot da cifre. Atata va zic: exista. Deci din ce am vazut, exista.
Denise Rifai: Exista frauda. Bun. Si am putea vedea o rasturnare de situatie?
Sorin Iasinovschi: Tot ce e posibil. Intr-o ancheta, intotdeauna poti avea si in ultimul moment o rasturnare de situatie, cand nici nu te mai astepti.
Denise Rifai: Deci am putea vedea o alta situatie si in ceea ce inseamna componenta consiliului local la Sectorul 1?
Sorin Iasinovschi: Nu e exclus. Acuma, nu stiu daca intr-adevar... S-ar putea sa gasim fraude de ambele parti.
Denise Rifai: Ce veti dispune?
Sorin Iasinovschi: Noi nu vom dispune cu privire la primar. Noi dispunem, daca constatam fapte penale, sa ii deferim justitiei pe cei care au comis o fapta penala. Daca va ramane in functie sau nu, asta depinde de instanta civila: se pot face revizuiri – exista cai de atac... Dar noi nu dispunem cu privire la ramanerea in functie a unui primar sau nu. Deci n-avem in atributii asa ceva. Noi doar atata facem: stabilim daca exista frauda si daca exista frauda, cine a comis-o, daca a comis-o cu vinovatie si daca a comis-o cu vinovatie, sa fie deferit justitiei”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Narcis 3 June 2021 16:52 +127
# imun/teanu 3 June 2021 17:08 +106
# maxtor 3 June 2021 20:00 -2
# VOX 3 June 2021 21:32 +49
# Ticu Isari 4 June 2021 12:21 +4