15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SUSTRAGERE SI FALSIFICARE DE DOCUMENTE LA ALEGERI – Cititi plangerea penala depusa de PSD la SIIJ impotriva sefului Biroului Electoral Sector 1, procurorul Nicolae Sprincu. Vizati de plangere este si presedintele USR Dan Barna. Faptele: abuz in serviciu, folosirea influentei politice, sustragere sau distrugere de inscrisuri, precum si falsificarea documentelor si evidentelor electorale (Plangerea)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

2 October 2020 16:28
Vizualizari: 9458

Procurorul Nicolae Sprincu (foto) – presedintele Biroului Electoral Sector 1 si anchetator la parchetul aceluiasi sector – trebuie sa raspunda penal pentru posibila implicare in scandaloasa manevra electorala suspectata a fi fost comisa in favoarea candidatei USR la Primaria Sectorului 1, Clotilde Armand. Ne referim la sustragerea unor saci cu voturi in noaptea dinspre 28 spre 29 septembrie 2020 (click aici pentru a citi). Asta cere Partidul Social Democrat.Joi, 1 octombrie 2020, PSD Sector 1, prin avocatul Mihai Dragan, a depus la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) o plangere penala pe numele lui Sprincu si a USR-istilor Dan Barna (presedintele partidului) si Andrei Nicolaescu (candidat la Consiliul Local Sector 1), acuzandu-i de:


- abuz in serviciu, daca functionarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (art. 297 Cod penal coroborat cu art. 13/2 din Legea nr. 78/2000);

- folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid politic pentru obtinerea de foloase necuvenite (art. 13 din Legea 78/2000);

- sustragerea sau distrugerea de inscrisuri (art. 259 CP);

- falsificarea documentelor si evidentelor electorale (art. 391 CP).


Inainte sa va lasam a citi plangerea penala, mentionam ca ea a fost prezentata in premiera joi, 1 octombrie 2020, de catre jurnalistul Victor Ciutacu, in emisiunea „Editia de Seara” de la Romania TV.

Amintim ca imediat dupa izbucnirea scandalului electoral, procurorul Nicolae Sprincu a disparut brusc din peisaj, pretextand ca s-a imbolnavit de COVID-19 (detalii in linkul de mai sus).


Procurorul, mai priceput la drept civil decat la drept penal


Fost politist in Bucuresti intre 2010 si 2014 si auditor de justitie (student la INM) intre 2012 si 2014, Nicolae Sprincu a activat ca procuror stagiar intre 2014 si 2016 la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3, presedintele Klaus Iohannis numindu-l procuror definitiv la PJS1 prin Decretul nr. 149 din 19 ianuarie 2016.

Decretul a venit ca urmare a promovarii examenului de capacitate din sesiunea iulie-noiembrie 2015, cu media 8,405, Sprincu obtinand note foarte mari la drept civil si de procedura civila (10, respectiv 9,95), dar nu asa de spectaculoase la drept penal si de procedura penala (6,45, respectiv 7,22). In 2019, Sprincu a incercat sa obtina gradul profesional de parchet de pe langa tribunal, dar Sectia pentru procurori din CSM i-a respins solicitarea, din cauza vechimii insuficiente.


Redam principalele pasaje din plangerea penala depusa de PSD Sector 1 la SIIJ:


Prin amploarea urmarilor infractiunilor ce fac obiectul prezentei plangeri asupra ordinii constitutionale si asupra statului de drept, dar si prin atingerea grava adusa drepturilor electorale de a alege si de a fi ales, apreciem ca se impune demararea urgenta de cercetari ln vederea luarii masurilor necesare pentru restabilirea legalitatii.

Un prim aspect factual al plangerii se raporteaza la prezenta Presedintelui USR, Dan Barna, in data de 29 septembrie 2020, impreuna cu candidatul Aliantei electorate USR-PLUS la functia de Primar al Sectorului 1 Bucuresti, in sediul Biroului Electoral de Circumscriptie al Sectorului 1 Bucuresti, cu scopul exercitarii de presiuni in vederea denaturarii rezultatului alegerilor.

Astfel, asa cum rezulta atat din inregistrarile audio-video difuzate de mass-media, dar si din cele prezentate pe conturile de Facebook oficiale ale celor doua persoane, Dan Barna si Clotilde Armand s-au aflat in ziua de 29 septembrie 2020 in biroul de circumscriptie, interactionand in mod repetat, dar ilicit, cu membrii acestui birou si personalul de paza din postura de superiori ierarhici de facto.

In acest sens, se poate observa ca Dan Barna da dispozitii membrilor Biroului Electoral de Circumscriptie, solicita sa-i fie prezentate documente, pe care le verifica – toate aceste aceste actiuni fiind de natura a se circumscrie ilicitului penal, asa cum vom arata in continuare.

Un al doilea aspect factual al plangerii se raporteaza la inregistrarlle audio-video difuzate de mass media in cursul zilei de 30 septembrie 2020 si care reflecta evenimente petrecute in noaptea alegerilor, 29 septembrie 2020, orele 00.49, imagini realizate in cadrul Biroului Electoral de Circumscriptie Sector 1.

In aceste imagini se poate observa, in spatiul aflat in sediul Biroului Electoral de Circumscriptie Sector 1 si in care sunt depozitati sacii de votare primiti de la toate sectiile de votare din Sector 1 Bucuresti, cum un grup de cinci persoane, printre care Presedintele Biroului Electoral Sector 1 Bucuresti, domnul procuror Sprincu Nicolae si Andrei Nicolaescu, candidatul USR-PLUS la Consiliul Local Sector 1 Bucuresti, patrund in acesta incinta si preiau in mod neautorizat / sustrag documente aferente procesului electoral, respectiv saci in care se afla buletine de vot.

Sustragerea buletinelor de vot si a documentelor privind procesul electoral este de natura a afecta in mod direct rezultatele alegerilor, transformand un proces aparent democratic intr-un act formal, vadit ilicit si neconstitutional. (...)

Alegerile democratice corecte sunt o expresie a suveranitatii, apartinand populatiei unei tari, libera expresie a celor ce asigura bazele autoritatii si legitimitatii guvernarii. Drepturile cetatenilor de a vota si de a fi alesi in cadrul unor alegeri periodice si democratice sunt recunoscute atat pe plan intern, dar si international, ca reprezentand drepturi ale omului. Corectitudinea alegerilor democratice este, deci, o parte esentiala aconstituirii unor procedee de guvernare democratica.

Asadar, alegerile democratice corecte nu pot fi obtinute fara protectia domniei legii. (...)

Plecand de la aceste premise teoretice, rezulta in mod clar faptul ca orice mecanism de denaturare a procesului electoral, prin crearea si actionarea unor factori de presiune, este de natura a produce dezechilibre majore si de a pune in pericol intreaga ordine constitutionala si statul de drept.

Mai exact, mecanismul infractional dezvoltat de faptuitori consta in incalcarea atributiilor de serviciu implicate de functia de Presedinte al Biroului Electoral de Circumscriptie, dar si utilizarea abuziva a influentei politice detinute in virtutea calitatii de Presedinte al unui partid politic – in vederea sprijirii candidatilor Aliantei electorale USR-PLUS la nivel local (primari si consilieri locali), cu scopul obtinerii unui folos necuvenit in beneficiul acestora, voturi suplimentare, fictive, dar si sustragerea voturilor aferente candidatilor nostri.

Esenta activitatii infractionale derulate de catre faptuitori consta in realizarea unor acte materiale contrare normelor legale de desfasurare a procesului electoral si principiilor democratice”.

 

* Cititi aici intreaga plangere penala

Comentarii

# Elena date 2 October 2020 23:47 +5

Vai de capul ei Românie ...pe ce mâine a ajuns .....

# santinela date 4 October 2020 08:02 +1

De ce credeti ca von Snitel,pelticul neamului -Predoiu,Sica si gasca lor doresc desfintarea sectie speciale ? Ete de aia,ca sa poata mentine in sistem procurori idioti ca asta,slugi ordinare,h-rezisti,care sa le faca jocurile murdare !

# Florins date 6 October 2020 09:10 0

Acum se da ascuns, pretinde ca are Covid! Dupa gratii acest nenorocit! Ce fata de sobolan are!

# ticu date 6 October 2020 09:58 0

cerva si ce miss spaaranghel spuneau aseara ca procurorol de SIIJ ca ancheteaza cazul este tot hastagist

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva