IAR FALSEAZA LICA INTERPRETUL – Sentinta de condamnare a clanului Bercea pentru presupusul santaj la Mircea Basescu este tinuta la secret de Tribunalul Constanta. Purtatorul de cuvant al instantei, judecatorul Lucian Lica, acompaniat de judecatoarea Nermin Apzait, pretinde ca publicarea sentintei ar afecta echitatea procesului. Ciudat, acelasi Lica a refuzat in trecut sa dezvaluie numele magistratilor din dosarele in care implicat este Mircea Basescu (Document)
CSM si Inspectia Judiciara ar trebui sa se sesizeze cu privire la lipsa de transparenta a judecatorului Lucian Lica (foto), de la Biroul de informatii si relatii publice al Tribunalului Constanta. Probabil ca este un post care nu ii face deloc placere magistratului Lica, devenit celebru dupa ce jurnalistul Victor Ciutacu a dezvaluit ca acesta este protagonistul unui videoclip al unei melodii cantate in aromana. Dupa ce in urma cu cateva luni a refuzat sa ne spuna numele judecatorilor din dosarele in care este implicat Mircea Basescu, desi o astfel de informatie este publica, acelasi Lucian Lica a recidivat. Si a facut-o tot in legatura cu un dosar care il priveste pe fratele fostului presedinte Traian Basescu. Diferenta este ca, de aceasta data, Lucian Lica este acompaniat de judecatoarea Nermin Apzait.
Astfel, imediat dupa condamnarea membrilor clanului Bercea Mondial in cauza privind presupusul santaj la Mircea Basescu, mai exact la 5 noiembrie 2015, Lumeajustitiei.ro a formulat o solicitare catre Tribunalul Constanta, in care am cerut sa ni se puna la dispozitie sentinta. Probabil ca nu suntem singurii din presa care am facut aceasta cerere, in conditiile in care exista un interes urias asupra acestui dosar. Purtatorul de cuvant al Tribunalului Constanta, judecatorul Lucian Lica, ne-a raspuns, luni, 9 noiembrie 2015. Si a facut-o in acelasi stil ca in primul caz amintit mai sus.
Lica si Nermin Apzait sunt preocupati de CEDO
Lucian Lica refuza sa ne puna la dispozitie sentinta de condamnare a clanului Bercea pe motiv ca prin publicarea ei, in conditiile in care nu este definitiva, s-ar dezvalui aspecte avute in vedere la deliberare, date din ancheta si informatii privind date care sunt protejate conform legii. Acelasi Lucian Lica ne informeaza ca s-ar aduce atingere dreptului la un proces echitabil si interesului legitim al oricareia dintre partile implicate in proces. Potrivit judecatorului Lica, decizia de a nu ne raspunde la solicitare s-a luat dupa consultari cu judecatoarea Nermin Apzait, cea care a dispus condamnarea clanului Bercea Mondial.
Refuzurile venite din partea Tribunalului Constanta sunt extrem de ciudate, mai ales ca ambele au legatura cu dosare in care implicat este Mircea Basescu. Asa cum am precizat si in articolul in care v-am dezvaluit secretomania in legatura cu numele judecatorilor din dosarele referitoare la fratele lui Traian Basescu, nu vrem sa credem ca refuzul ar avea vreo legatura cu aceasta persoana.
Altfel, daca este sa gandim dupa modul in care o face judecatorul Lucian Lica, acum acompaniat de Nermin Apzait, am ajunge la concluzia ca celelalte instante din tara, inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, incalca legea atunci cand ofera presei nu doar sentinte care nu sunt definitive, ci chiar si incheieri de arestare preventiva.
Iata raspunsul oferit Lumeajustitiei.ro de judecatorul Lucian Lica de la Tribunalul Constanta:
„Va comunicam prin prezenta faptul ca solicitarea dvs. inaintata acestei instante prin fax (n.r. - de fapt solicitarea a fost trimisa prin e-mail), la data de 5.11.2015, conform careia solicitati a vi se comunica motivarea sentintei penale pronuntate in cauza nr. 4886/118/2014 aflata pe rolul Tribunalului Constanta a fost respinsa in conformitate cu dispozitiile art.12 din Legea nr. 544/2001, din urmatoarele considerente:
Conform art. 12 din Legea nr. 544/2001 se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor, prevazut la art.1 si, respectiv, la art.11/1, urmatoarele informatii:
1.informatiile privind deliberarile autoritatilor,
2.informatiile cu privire la datele personale, potrivit legii,
3.informatiile privind procedurile judiciare, daca publicitatea acestora ar aduce atingere asigurarii unui proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile implicate in proces.
Din cele trei perspective pe care le impune legea, sesizate in astfel de cazuri, in care se incadreaza si solicitarea dvs., consideram ca din motivarea unei hotarari a instantei prin care s-a solutionat cauza penala inca definitiva implica in expozitiv aspecte avute in vedere la deliberare, date de ancheta, informatii privind date care sunt protejate conform legii.
Cu atat mai mult hotararea pronuntata in cauza nr. 4886/118/2013 este pronuntata in cursul judecatii de fond, astfel ca pana la solutionarea definitiva a acestei cauze consideram ca informatiile privind procedurile judiciare prin publicitatea acestora aduc atingere asigurarii unui proces echitabil – statuat de art. 6 paragraful 1 CEDCO – si interesului legitim al oricareia dintre partile implicate in proces.
Mai mult, dupa consultarea presedintelui de complet din aceasta cauza, s-a apreciat ca deplin incidente in cauza dispiozitiile art. 12 din Legea nr. 544/2001”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare
10 November 2015 16:21
+6
# Vladi Mir
10 November 2015 16:28
+7
# gogu de la Strhaia
11 November 2015 08:39
+1
# kfk
13 November 2015 00:08
+1