INCEPE NUMARATOAREA INVERSA PENTRU ELIBERAREA LUI DRAGNEA – Iata sentinta Judecatoriei Ploiesti prin care ex-directoarea DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, condamnata cu Liviu Dragnea in dosarul angajarilor fictive, a fost eliberata conditionat: “Intrucat condamnata a executat 556 zile, la care se adauga 30 zile executate ca urmare a aplicarii dispozitiilor din Legea 169/2017, rezultand un total de 671 zile castigate si executate, este indeplinita conditia privind executarea fractiei de pedeapsa”
Incepe numaratoarea inversa pentru eliberarea fostul lider PSD Liviu Dragnea (foto), dupa ce ex-directoarea DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, condamnata alaturi de acesta in dosarul angajarilor fictive, a fost liberata conditionat.
Judecatoria Ploiesti a decis in 14 decembrie 2020 eliberarea conditionata a Floarei Alesu, condamnata la 3 ani, 7 luni si 20 de zile inchisoare. Sentinta nu a fost atacata de parchet, astfel ca hotararea Judecatoriei Ploiesti a ramas definitiva.
Conform sentintei 1951/2020 din dosarul 23128/281/2020, pe care Lumea Justitiei o prezinta in exclusivitate, Judecatoria Ploiesti a stabilit ca pedeapsa Floarei Alesu este de 1330 zile, aceasta executand fractia necesara pentru liberarea conditionata: "Intrucat condamnata a executat, de la data de 28.05.2019 pana la data de 03.12.2020, 556 zile, la care se adauga 30 de zile executate ca urmare a aplicarii dispozitiilor din Legea 169/2017, rezultand un total de 671 zile castigate si executate, instanta ia act ca este indeplinita conditia privind executarea fractiei de pedeapsa stabilita obligatoriu de legiuitor, luand in considerare si perioada scursa pana la solutionarea prezentei propuneri”.
Instanta a mai retinut ca din caracterizarea depusa, pe perioada executarii pedepsei fosta directoare DGASPC Teleorman a participat la numeroase programe educationale si a muncit, comportamentul sau fiind unul pozitiv.
Sicane pentru Dragnea
Floarea Alesu se afla in prezent in libertate, insa lucrurile ar putea fi mult mai complicate in ceea ce priveste liberarea conditionata a lui Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare. In primul rand, conducerea Penitenciarului Rahova l-a retras de la munca pentru discutia online purtata de politician cu fosta sa consiliera Anca Alexandrescu, in care acesta a facut dezvaluiri despre Laura Kovesi si Florian Coldea (click aici pentru a citi), or in cazul eliberarii conditionate, instanta tine cont si de zilele de munca efectuate in penitenciar.
Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti a admis in 15 septembrie 2020 contestatia facuta de Liviu Dragnea in procesul cu Penitenciarul Rahova, acolo unde este incarcerat, si a decis ca fostului lider PSD “i-a fost ingradit dreptul la munca reglementat de dispozitiile art. 78 din Legea nr. 254/2013, in perioada 02.07.2020-15.09.2020”, hotararea fiind definitiva (click aici pentru a citi). Totusi, instanta a apreciat ca nu poate dispune o solutie in sensul obligarii penitenciarului la reintroducerea petentului la munca pe care o presta anterior retragerii sale, motiv pentru care Dragnea a intentat un alt proces la Curtea de Apel Bucuresti, actiune in urma careia au fost suspendate doua pasaje din Decizia ANP 500165/2017 pentru aprobarea Instructiunilor privind organizarea muncii persoanelor private de libertate (click aici pentru a citi).
Iata pasaje din sentinta privind liberarea conditionata a Floarei Alesu, documentul fiind atasat integral la finalul articolului:
“Astfel cum rezulta din inscrisurile depuse la dosar, respectiv procesul-verbal nr. G2-_____/294 din 03.12.2020 emis de Comisia pentru Liberari Conditionate din cadrul Penitenciarului de Femei Ploiesti-Targsorul Nou, instanta constata ca petenta condamnata A____ F______, prin sentinta penala nr. 377/2018 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, (M.E.P.I. nr. 61/2019 emis de Tribunalul Bucuresti), a fost condamnata la pedeapsa de 3 ani 7 luni si 20 de zile inchisoare, executarea acesteia incepand la data de 28.05.2019, urmand sa expire in data de 23.09.2022.
Potrivit art. 100 alin. 1 Cod penal, liberarea conditionata in cazul inchisorii poate fi dispusa, daca cel condamnat a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin trei patrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani.
Instanta retine ca pedeapsa condamnatei este de 1330 zile, iar pentru a deveni propozabila in vederea liberarii conditionate, era necesar ca aceasta sa fi executat cel putin 2/3 din durata inchisorii. Intrucat condamnata a executat, de la data de 28.05.2019 pana la data de 03.12.2020, 556 zile, la care se adauga 30 de zile executate ca urmare a aplicarii dispozitiilor din Legea 169/2017, rezultand un totalde 671 zile castigate si executate, instanta ia act ca este indeplinita conditia privind executarea fractiei de pedeapsa stabilita obligatoriu de legiuitor, luand in considerare si perioada scursa pana la solutionarea prezentei propuneri. Raportand criteriile prevazute de lege la situatia condamnatei si analizand actele aflate la dosarul cauzei, instanta retine ca persoana condamnata a executat fractia de pedeapsa stabilita in mod obligatoriu de lege, insa aceasta imprejurare nu-i confera un drept, ci doar o vocatie la acordarea beneficiului liberarii conditionate, aceasta fiind lasata exclusiv la latitudinea instantei de judecata. Din interpretarea dispozitiilor legale, rezulta insa ca indeplinirea fractiei de pedeapsa stabilita in mod obligatoriu de lege, precum si celelalte conditii de ordin obiectiv, nu sunt suficiente pentru a se dispune liberarea conditionata a condamnatei, atat timp cat legiuitorul cere ca instanta sa aiba convingerea ca persoana condamnata s-a indreptat si se poate reintegra in societate. De asemenea, din inscrisurile primite de la locul de detinere rezulta ca la data formularii propunerii, condamnata se afla in executarea pedepsei in regim deschis, fiind indeplinita si cerinta prevazuta de art.100 alin. 1 lit. b) Cod penal.
Potrivit mentiunilor din cuprinsul procesului-verbal, detinuta poate fi liberata conditionat, fiind la a doua analiza, precizandu-se ca a participat la activitati lucrative, avand un comportament pozitiv. Analizand datele aflate la dosarul cauzei, instanta apreciaza ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 100 Cod penal, intrucat persoana condamnata a dat dovezi temeinice de indreptare, astfel incat a facut dovada ca perioada petrecuta in detentie a condus la reeducarea sa si la intelegerea pe deplin a necesitatii respectarii valorilor sociale ocrotite de lege. Din caracterizarea depusa, instanta retine ca pe perioada executarii pedepsei detinuta a participat la numeroase programe educationale, a desfasurat activitati lucrative, comportamentul sau fiind unul pozitiv. Instanta apreciaza ca aceasta a avut un comportament corespunzator pe durata executarii pedepsei, participand la programele educationale recomandate, dand astfel dovada ca a inteles normele institutionale, fiind recompensata de 6 ori si nefiind sanctionata. Din cuprinsul caracterizarii depuse la dosar, instanta constata ca petenta a avut un comportament conform si a respectat rigorile detentiei. Mai mult, contrar celor sustinute de comisia pentru acordarea liberarii conditionate, instanta retine ca petenta este suficient de integrata social si a achitat cheltuielile judiciare. Mai mult, achitarea cheltuielilor judicare nu este o conditie imperativa pentru acordarea liberarii conditionate, aceasta avand relevanta pentru stabiliirea comportamentului condamnatei.
Instanta nu considera ca amanarea pentru un termen, scurt de 3 luni, are avea o relevanta in aprecierea comportamentului petentei, aceasta dand dovada ca a inteles rigorile sistemului carceral.
Avand in vedere toate aceste aspecte, luand in considerare si perioada de timp ramasa pana la expirarea duratei pedepsei, instanta apreciaza ca sunt indeplinite conditiile cerute de lege pentru liberarea conditionata a condamnatei A____ F______, scopurile pedepsei aplicate fiind atinse cu privire la aceasta, astfel incat urmeaza sa admita cererea de liberare conditionata, formulata de condamnata A____F______si sa dispuna liberarea condamnatei, daca nu este retinuta sau arestata in alta cauza.
Constatand ca restul ramas de executat din pedeapsa este mai mic de 2 ani, instanta retine ca nu se impun stabilirea unor obligatii pe perioada termenului de supraveghere. Va pune in vedere condamnatei dispozitiile art. 100 alin. 5 Cod penal, referitoare la conduita sa viitoare si consecintele la care se expune, daca va mai comite infractiuni pe durata termenului de supraveghere. Va atrage atentia ca, in baza art. 100 alin. 6 Cod penal, intervalul cuprins intre data liberarii conditionate si data implinirii duratei pedepsei–23.09.2022 constituie termen de supraveghere pentru condamnat”.
*Cititi aici hotararea prin care Judecatoria Ploiesti a dispus eliberarea ex-directoarei DGASPC Teleorman
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Lorenzo de Medici 10 January 2021 15:39 +26
# ADI 10 January 2021 15:42 0
# Antisistem 10 January 2021 20:15 +6
# Mihaela 11 January 2021 14:34 +3
# Gabor 11 January 2021 23:43 +1