19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INCULPAT LA DIICOT, SUSPECT LA DNA – Seful azilului din Voluntari in care batranii erau tinuti in conditii inumane, Stefan Godei, a fost pus sub urmarire penala de DNA. Aflat deja in arest la cererea DIICOT, Godei e acuzat de DNA de complicitate la abuz in serviciu in dosarul in care parchetul anticoruptie a retinut doi inspectori sociali. Cauza priveste modul in care Stefan Godei a obtinut licenta de functionare pentru centrul de ingrijire din Voluntari

Scris de: G.T. | pdf | print

2 August 2023 15:18
Vizualizari: 3216

Deja celebrul Stefan Godei (foto), presedintele asociatei care detine azilul “Sfantul Gabriel cel Viteaz” din Voluntari in care batranii si persoanele cu dizabilitati erau tinuti in conditii inumane, are un nou dosar penal. Inculpat de DIICOT si arestat preventiv la cererea Directiei, Godei a fost pus sub urmarire penala si de DNA.


 

Anuntul a fost facut miercuri, 2 august 2023, zi in care Stefan Godei a fost dus la DNA pentru a-i fi prezentate acuzatiile. Astfel, Godei este suspect de complicitate la abuz in serviciu, in dosarul in care DNA a pus in miscare actiunea penala si a retinut doi inspectori de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Ilfov pentru abuz in serviciu (click aici pentru a citi).

Cazul priveste modul in care Godei a obtinut licenta de functionare pentru azilul din Voluntari, parchetul anticoruptie precizand ca acesta ar fi completat documentele necesare la indicatiile celor doi inspectori sociali, care la randul lor ar fi transmis catre Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati un raport favorabil, desi centrul de ingrijire din Voluntari nu indeplinea conditiile minime de functionare cerute de lege.


Prezentam comunicatul DNA privind punerea sub acuzare a lui Stefan Godei:


“In cauza mediatizata prin comunicatele nr. 772 si 776 din 13 iulie 2023, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectul G.S.C., la data faptei presedinte al unei asociatii ce detine un centru de ingrijire si asistenta pentru persoane adulte cu dizabilitati, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

in zilele de 10 si 11 mai 2023, suspectul G.s.C., in calitatea mentionata mai sus, in scopul obtinerii licentei de functionare pentru un centru de ingrijire si asistenta pentru persoane adulte cu dizabilitati pe care-l detinea in orasul Voluntari, judetul Ilfov, ar fi completat documentele necesare conform instructiunilor trasate de inculpatii Rontescu Florina si Nastase Andrei Cornel, inspectori sociali in cadrul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Ilfov, pentru a dovedi indeplinirea standardele minime de calitate de catre centrul respectiv.

Ulterior, cei doi inspectori ar fi transmis catre Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, un raport favorabil in conditiile in care centrul respectiv nu indeplinea cerintele minime de functionare, prevazute de lege.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Suspectului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.


Iata comunicatul DNA privind retinerea celor doi inspectori sociali de la AJPIS Ilfov:


„In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 772/VIII/3 din 13 iulie 2023, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 13 iulie 2023, a inculpatilor:

NASTASE ANDREI-CORNEL si RONTESCU FLORINA, in calitate de inspectori sociali in cadrul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Ilfov, pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 25.04.2023 – 31.05.2023, inculpatii Nastase Andrei-Cornel si Rontescu Florina, in calitate de inspectori sociali in cadrul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Ilfov, si-ar fi indeplinit in mod defectuos atributiile prevazute de legislatia primara, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare in teren in ceea ce priveste un centru de ingrijire si asistenta pentru persoane adulte cu dizabilitati situat pe raza judetului Ilfov.

Concret, cei doi inculpati ar fi procedat la o evaluare formala, doar in baza documentelor, a indeplinirii de catre centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, si ar fi omis sa constate starea de degradare a mobilierului si a dotarilor din spatiul cu destinatia de bucatarie, precum si problemele structurale de igiena pe care controalele inopinate ale celorlalte autoritati publice sau private le-au constatat. De asemenea, desi ar fi constatat ca centrul respectiv nu dispunea de resursa umana necesara prestarii serviciilor sociale respective, inculpatii ar fi dat instructiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare / completare a contractelor de prestari servicii medicale astfel incat, in final, sa se indeplineasca cerintele minime prevazute de lege.

Ulterior, inainte ca problemele constatate sa fi fost remediate, cei doi inspectori ar fi transmis catre Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati documentatia necesara pentru obtinerea licentei de functionare a centrului respectiv.

Inculpatilor Nastase Andrei-Cornel si Rontescu Florina li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 14 iulie 2023, cei doi inculpati urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva