2 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INSPECTOAREA CARE I-A DAT INSOMNII LUI KOVESI, LASATA PE DINAFARA – Procuroarea Gina Magirescu, coautoare a unui raport disciplinar fata de Laura Kovesi, a candidat pentru un nou mandat de inspector judiciar, dar a fost respinsa fiindca n-ar indeplini conditiile de participare. Admisi au fost procurorii Gheorghe Spaiuc, autorul rechizitoriului din dosarul Romgaz, si Ionel Corbu, fost sef al Parchetului Militar Bucuresti, care a atacat jandarmii pentru oprirea loviturii de stat din 10 august 2018

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

12 January 2022 13:13
Vizualizari: 8574

Saptamana a inceput cu un anunt din partea Inspectiei Judiciare: foarte multi dintre judecatorii si procurorii inscrisi la concursul de admitere la IJ din sesiunea decembrie 2021 – aprilie 2022 au trecut de prima etapa, constand in verificarea conditiilor de participare.Luni, 10 ianuarie 2022, Inspectia a publicat tabelele in care se vede ca 15 dintre cei 18 judecatori au fost declarati admisi in acest stadiu. La procurori, o singura candidata a fost respinsa, ceilalti opt trecand mai departe. Este vorba despre procuroarea Gina Magirescu, una dintre autoarele dosarului disciplinar impotriva fostei sefe DNA Laura Kovesi si a fostului adjunct al acesteia, Marius Iacob.

Anul trecut, Inspectia Judiciara a trimis-o pe Magirescu in judecata disciplinara pentru presupusa comitere a urmatoarelor abateri prevazute de art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

- a): „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”;

- c): „atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”;

- g): „nerespectarea de catre procuror a dispozitiilor procurorului ierarhic superior, date in scris si in conformitate cu legea”;

- m): „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”;

- s): „utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea in mod vadit contrara rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea functiei de magistrat”.


Dupa cum Inspectia Judiciara a explicat in exclusivitate pentru Lumea Justitiei, dosarul disciplinar are in vedere faptul ca Gina Magirescu ar fi dat dovada de insubordonare fata de seful Inspectiei Lucian Netejoru si fata de directoarea Directiei de inspectie pentru procurori din cadrul Inspectiei, procuroarea Carmen Constanta Herciu, si ca i-ar fi raspuns obraznic in scris celei din urma (click aici pentru a citi). In cele din urma, in noiembrie 2021, Sectia pentru procurori in materie disciplinara a respins pe procedura actiunea IJ (click aici pentru a citi). Inspectia Judiciara a transmis pentru Lumea Justitiei ca inca nu a declarat recurs impotriva hotararii de mai sus a procurorilor CSM, pentru simplul fapt ca nu a primit motivarea ei pana in acest moment.


Procurorul din dosarul Romgaz ramane la IJ


Alte doua nume sonore dintre procurorii care candideaza acum pentru Inspectia Judiciara sunt cele ale lui Ionel Corbu (foto) si Gheorghe Spaiuc. Corbu a devenit cunoscut in vara anului 2018, cand, in calitate de prim-procuror al Parchetului Militar Bucuresti, s-a repezit sa critice jandarmii pentru felul in care acestia impiedicasera huliganii #rezist sa patrunda in cladirea Guvernului, Jandarmeria impiedicand astfel tentativa de lovitura de stat (click aici pentru a citi).

In partea cealalta, de numele lui Spaiuc (care deja activeaza ca inspector judiciar, dar doreste un nou mandat) se leaga rechizitoriul din dosarul Romgaz (cunoscut si ca „dosarul gazelor ieftine pentru Ioan Niculae”), in care erau initial urmariti penal fostii ministri ai Economiei Adriean Videanu si Varujan Vosganian. Partea din dosar vizandu-l pe Vosganian a fost clasata, Videanu fiind in schimb trimis in judecata. Cauza nr. 1692/1/2017 se afla si acum in faza de camera preliminara, urmatorul termen fiind fixat de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru ziua de 28 ianuarie 2022.


Iata tabelele cu toti candidatii la Inspectia Judiciara:

 


Comentarii

# DODI date 12 January 2022 17:25 +158

Și uite că sistemul nu îi uită pe acei care au slujit cum se cuvine SRI-ul. Niciodată nu e prea târziu și nici un serviciu depus în folosul distrugerii României nu este uitat. Unii pentru fapte asemănătoare au fost compensați cu... ”Legiunea de onoare”, iar alții cu un post de 9 ani la CCR. Chestie de șansă și buze fierbinți.

# DAMASCHIN date 13 January 2022 09:23 +16

ACEST PROCUROR GINA MAGIRESCU ARE MULTI SCHELETI IN DULAP..ESTE VINOVATA DE MOARTEA ACTIVISTULUI PT DREPTURILE OMULUI DINU DAMASCHIN...MORT IN STARE DE AREST IN GREVA FOAMEI...DUPA 60 ZILE DE CHIN.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2023 – Chereches a picat la domnisoara Aida

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva