21 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IOHANNIS BAGA SRI IN DOSARELE PENALE – CSAT a avizat pozitiv proiectul de lege initiat de ministrul Justitiei Catalin Predoiu prin care SRI este reintrodus in anchetele penale. Documentul e semnat de Klaus Iohannis. Printre cei care au participat la luarea deciziei se numara si Predoiu, care si-a avizat singur proiectul, dar si seful SRI Eduard Hellvig. Propunerea de resuscitare a SRI a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ si Comisia pentru drepturile Omului din Parlament (Documente)

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

23 September 2020 13:24
Vizualizari: 11250

Ceea ce era clar pentru toata lumea s-a intamplat: Klaus Werner Iohannis (foto centru) baga din nou SRI in dosarele penale dupa ce Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat propunerea legislativa de modificare si completare a Legii nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei initiata de ministrul Justitiei Catalin Predoiu, alaturi de liberalii Cristina Traila si Gabriel Andronache.Concret, proiectul este o incercare de a reintroduce Serviciul Roman de Informatii in anchetele penale, dupa ce CCR a decis ca acest lucru este neconstitutional.


Astfel, CSAT a avizat pozitiv proiectul privind resuscitarea SRI, documentul fiind semnat chiar de presedintele Klaus Iohannis
(vezi facsimil 1). Iar printre cei care au participat la luarea deciziei se numara inclusiv ministrul Justitiei Catalin Predoiu, care si-a avizat singur proiectul, dar si seful SRI Eduard Hellvig.
In schimb, daca Iohannis da unda verde pentru resuscitarea SRI, Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor il trimite la plimbare pe Catalin Predoiu si acorda aviz nefavorabil proiectului legislativ initiat de acesta (vezi facsimil 2).
Insa acesta nu este singurul aviz negativ. Consiliul Legislativ a respins la randul sau proiectul lui Catalin Predoiu. Motivul: nu sunt suficiente doar interventii legislative asupra Legii 51/1991, ci este necesara si amendarea mai multor acte normative incidente in materie, care sa reglementeze in mod clar, coerent si previzibil aspectele referitoare la calificarea ca mijloc de proba a inregistrarilor, procedura de verificare a legalitatii acestora si instanta competenta, tinand seama de toate aspectele relevate in Decizia 55/2020: “De aceea, propunerea legislativa nu poate fi promovata in actuala redactare”.

Printre avizele asteptate in legatura proiectul de resuscitare a SRI se numara si cel al Consiliului Superior al Magistraturii. Care insa intarzie sa se pronunte.


Justificarea lui Predoiu


Initiativa legislativa facuta de Predoiu a fost justificata prin punerea de acord a legislatiei in vigoare cu cele retinute de CCR in Decizia 55/2020. Adica prin decizia prin care Curtea a decis ca procurorii nu vor mai putea folosi ca mijloace de proba inregistrarile facute pe mandate de siguranta nationala pentru ca inculpatii nu au posibilitatea sa conteste probele rezultate (click aici pentru a citi).

CCR arata in Decizia 55/2020 ca judecatorul de camera preliminara trebuie sa poata verifica atat legalitatea probelor rezultate in urma inregistrarilor efectuate de SRI in baza unui mandat de siguranta nationala, cat si a procedeului probatoriu prin care acestea au fost obtinute. Extrem de important, Curtea preciza in motivarea deciziei ca acest lucru presupune inclusiv verificarea legalitatii incheierii prin care s-a incuviintat masura, precum si a mandatului emis cu aceasta ocazie. Mandat emis de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Astfel, avand in vedere ca mandatele pe siguranta nationala sunt emise de ICCJ, dar multe dintre procese sunt judecate de instante de grad inferior, se ajungea in situatia in care instante ierarhic inferioare celei care a emis mandatul sa aiba competenta verificarii probelor.

Iata avizul integral al CSAT, care contine si propunerea legislativa
de modificare si completare a Legii nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei:


Comentarii

# DODI date 23 September 2020 14:02 +25

Pupincuristul perdoiu a făcut ce i s-a ordonat, slugarnicul trompetist SRI ciolaniSS s-a executat întocmai iar alogenul de HELLvig râde în pumni de prostia poporului român care tolerează asemenea loaze în funcții capitale a statului. Până nu vom avea un Parlament vertical care să desființeze actualul mamut SRI și să înființeze un alt serviciu care să nu se implice politic vom avea o struțocămilă de care ar fi mândri și foștii comuniști.

# mitica date 23 September 2020 15:10 +3

Toti cei care au avizat acest proiect trebuie de urgenta anchetat si condamnati penal.

# Lorenzo de Medici date 23 September 2020 16:53 +4

De acord cu #Dodi. Un singur amendament, comuniștii (sau foștii comuniști) se sparg de râs, pentru că ei controlau securitatea, în timp ce aștia de azi sunt simple marionete în mâna securiștilor. Deci, nici măcar comuniștii n-ar fi mândri de aștia. Așa sunt de jalnici și de penibili.

# Marcel date 23 September 2020 16:53 +1

Un nou ATENTAT LA DEMOCRAȚIE, comis de NAZISTUL de la Cotroceni împreună cu slugile sale LEGIONARE!!!

# M date 23 September 2020 17:52 +2

Incolonarea și la puscarie cu voi. Ce ați votat aia veți avea dictatura pe fata, acum ne mai trebuie o lege ca nazistu sa fie numit pe viata ca Putin. În ce tara se mai întâmplă asta vad ca nu ne spune în raportul aprobat de nazist. Gata acum are toate structurile, nu mai mergeți la vot gata s-a terminat cu democratia

# Atentat la democratie date 23 September 2020 17:56 -1

Acesti jalnici nazisti de la trei coceni isi inchipuie ca evreilor nu le clantane dintii in gura la amintirea atrocitatilor comise impotriva lor,acea frica nu este in veci dezradacinata.IohaniSS are organic furtul din avutul evreilor,vanzarea de copii,cine il mai voteaza sa cunoasca.

# basicuta date 23 September 2020 18:28 +6

incepe sa devina clar cine te-a facut nene Yohanis, MARE!

# Gata date 23 September 2020 20:22 +2

Bine le zici “M”, doar ca lipsa de la vot va naste monstri. Nu asta e soilutia ci mersul la vot dar stampila trb pusa pe toti...doar asa vor intelege si marile puteri ca ceva e putred in Danemarca...

# santinela date 24 September 2020 07:50 +1

Cum Helvig a semnat asa ceva,Helvig care este ridicat in slavi de marele ziarist Bogdan Chireac ?

# ?????? date 26 September 2020 20:53 0

& Remarcați și că principalul obiectiv de funcționare al BNR este asigurarea stabilității prețurilor, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva