IOHANNIS DA SPITALELE PE MANA SRI – Presedintele Romaniei a introdus in decretul de prelungire a starii de urgenta posibilitatea ca serviciile secrete sa preia conducerea spitalelor: „Decretul mentioneaza explicit si posibilitatea ca, pe durata starii de urgenta, managementul unitatilor sanitare publice civile sa poata fi asigurat de catre personalul detasat din cadrul institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale”
Presedintele Klaus Iohannis (foto) nu a inteles din starea de urgenta decat ca aceasta prerogativa constitutionala ii permite sa se joace de-a dictatorul. Marti, 14 aprilie 2020, printr-un discurs alarmist, Werner a anuntat ca a emis decretul de prelungire a starii de urgenta cu 30 de zile, eliminand din start orice posibilitate de relaxare a restrictiilor. (Gasiti decretul anexat la finalul articolului.)
Problema este ca acelasi Klaus Iohannis omite sa ne spuna ca in Europa mai multe tari au inceput deja sa relaxeze restrictiile. Vorbim aici, de exemplu, despre Italia si Spania (tarile europene cel mai grav afectate de pandemie), precum si de Austria, Cehia, Danemarca si Norvegia, potrivit Mediafax. Si Germania a inteles ca singura sansa de a evita colapsul economic o reprezinta reluarea activitatii, dupa cum arata Forbes Romania.
De asemenea, Werner a rostit fara sa clipeasca faptul ca numarul infectarilor creste zilnic intr-un ritm alert, trecand sub tacere faptul ca atat Italia, cat si Spania raporteaza un declin in aceasta privinta, relateaza Radio Romania si Agerpres.
In rest, Klaus Iohannis nu a pierdut ocazia sa-si laude propriul guvern pentru felul in care chipurile va relansa economia.
Dar altceva vrem sa subliniem (un fapt pe care presa l-a tratat cu maxima lejeritate): Iohannis a anuntat ca noul decret pur si simplu le da posibilitatea lucratorilor din serviciile secrete (deci inclusiv din SRI, alaturi de care presedintele s-a fotografiat ostentativ la 1 Decembrie 2018) sa preia conducerea spitalelor: „Decretul mentioneaza explicit si posibilitatea ca, pe durata starii de urgenta, managementul unitatilor sanitare publice civile sa poata fi asigurat de catre personalul detasat din cadrul institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale”. Subliniem ca aceasta situatie nu era reglementata prin precedentul decret prezidential – cel legat de instituirea starii de urgenta (click aici pentru a citi).
Intr-adevar: decretul stipuleaza urmatoarele la art. 38 alin. 1 (vezi facsimil): „Pe durata starii de urgenta, managementul unitatilor sanitare publice civile poate fi asigurat de catre personal detasat din cadrul institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale”.
Precizam ca atat Legea nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, cat si Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii prevad ca SRI este organ de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale si ca face parte din sistemul national de aparare.
Problema este ca Iohannis nu a prevazut posibilitatea ca spitalele sa aleaga daca sa fie sau nu conduse de lucratori ai serviciilor secrete. In schimb, Ministerul Sanatatii poate alege daca solicita sau nu detasarea unor lucratori de informatii, dupa cum se vede la alineatul 2 din acelasi articol: „Institutiile cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale pot detasa personal pentru a executa misiuni in interesul Ministerului Sanatatii, la solicitarea acestuia”.
In rest, Werner nu ne-a mai sfatuit sa ne spalam pe maini, ci doar ne-a urat „multa sanatate”.
Iata cuvantarea prezidentiala:
„Am emis astazi decretul de prelungire cu 30 de zile a starii de urgenta pe intregul teritoriu al Romaniei pentru a putea fi luate in continuare cele mai eficiente masuri de combatere a epidemiei COVID-19.
In pofida restrictiilor fara precedent adoptate de statele lumii, nu exista semne certe ale unei eventuale incetiniri a ritmului evolutiei pandemiei la nivel global. Dimpotriva, numarul persoanelor infectate cu coronavirus, cat si numarul deceselor provocate de acesta cresc zilnic intr-un ritm alert.
Este absolut evident ca ne luptam cu o epidemie extrem de greu de controlat, chiar si in contextul adoptarii inca de acum o luna a unor masuri de distantare sociala fara precedent, prin instituirea starii de urgenta. Cu siguranta ca fara aceste masuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sanatate.
Este tocmai scenariul negru pe care, impreuna cu Guvernul Orban si cu specialistii din domeniul medical, ne-am propus inca de la primele semne ale epidemiei sa il evitam. Actiunea ferma si timpurie salveaza vieti si produce efecte pozitive in plafonarea curbei infectiilor.
Dragi romani,
Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restrictiilor in perioada urmatoare, cum vad ca cer cu inconstienta unii politicieni, ar duce la o crestere vertiginoasa de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor si o presiune uriasa pe sistemul nostru sanitar.
Stati acasa pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Stati acasa pentru a ne putea recapata viata cat mai repede, altfel vom avea un val de imbolnaviri si de decese foarte mare. Ar insemna ca toate eforturile, toate sacrificiile pe care le-am facut pana acum ar fi fost in van.
Nu putem permite niciun pas inapoi in contextul in care avem de-a face cu o raspandire intracomunitara, deocamdata limitata, dar foarte periculoasa.
Ca atare, se impune prelungirea starii de urgenta, ceea ce inseamna mentinerea aplicarii masurilor deja adoptate, precum si noi reglementari, care sa permita autoritatilor publice sa intervina decisiv si cu mijloace adecvate pentru gestionarea crizei. Pe perioada acestei stari exceptionale sunt necesare prevederi care sa faciliteze functionarea neintrerupta a administratiei publice, a justitiei si a altor servicii publice, a unor infrastructuri care asigura servicii esentiale pentru populatie, stat si operatorii economici.
Astfel, in mod evident, scolile raman inchise si se suspenda toate activitatile didactice care presupun prezenta fizica in institutiile de invatamant. Se organizeaza, in masura posibilitatilor, activitati didactice online.
Am hotarat, de asemenea, prin decretul pe care l-am emis, ca Guvernul va lua toate masurile astfel incat sa fie asigurata securitatea alimentara a cetatenilor prin continuarea aprovizionarii, productiei, procesarii, transportului si furnizarii catre oameni a bunurilor de stricta necesitate.
Pe durata starii de urgenta, se pot plafona preturile la medicamente si aparatura medicala, la alimentele de stricta necesitate si la serviciile de utilitate publica, precum energie electrica si termica, gaze, alimentare cu apa, salubritate ori carburanti.
Am adaugat in decret insa o mentiune speciala pentru situatia in care se va constata o scadere a preturilor la energie electrica si gaze naturale, pe pietele regionale. In acest caz, Guvernul va lua masurile necesare astfel incat aceste scaderi sa se reflecte in pretul platit de consumator.
In decretul emis astazi, am mentinut masura ca, pe durata starii de urgenta, pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu, sa se poata lua masuri de urgenta, pana la demitere, impotriva celor care ocupa functii de conducere in unitati sanitare, directii de sanatate publica, case de asigurari de sanatate, servicii de ambulanta, precum si autoritati si institutii publice centrale si locale cu atributii in domeniul asistentei si protectiei sociale, indiferent de statutul lor.
Decretul mentioneaza explicit si posibilitatea ca, pe durata starii de urgenta, managementul unitatilor sanitare publice civile sa poata fi asigurat de catre personalul detasat din cadrul institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale.
In aceasta perioada critica, termenele de preaviz in cazul demisiei personalului incadrat in unitati sanitare, de asistenta sociala, de asistenta medico-sociala si in institutiile din domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale se suspenda pe intreaga durata a starii de urgenta.
Un alt domeniu pe care am tinut sa-l consolidez este cel al protejarii suplimentare a unor categorii vulnerabile. Astfel, in aceasta perioada, este interzisa incetarea sau suspendarea activitatii centrelor rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, a centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru alte categorii vulnerabile, publice si private. Este insa permis ca apartinatorii sau reprezentantii legali ai beneficiarilor acestor servicii sa ii poata transfera la propriul lor domiciliu sau resedinta, daca isi asuma, pe propria raspundere, ca au conditii corespunzatoare ocrotirii temporare a acestora.
In domeniul justitiei, activitatea de judecata continua numai in cauzele de urgenta deosebita.
In domeniul transporturilor si infrastructurii, Guvernul stabileste conditiile specifice de asigurare a serviciilor de transport, de calatori si de marfa, astfel incat sa fie asigurata cu prioritate protectia populatiei si a bunurilor.
De asemenea, am prevazut in decretul semnat ca furnizorii de servicii de comunicatii electronice au obligatia de a asigura integritatea retelelor de comunicatii electronice si de a evita posibilele situatii de intrerupere a traficului in retelele publice de comunicatii electronice.
Acestea sunt doar cateva dintre masurile luate prin noul decret, masuri obligatorii pentru a depasi, cu pierderi cat mai putine, criza grava in care ne aflam. Fiecare dintre noi suntem datori sa punem umarul, cu responsabilitate, la trecerea peste aceasta grea incercare la adresa intregii omeniri.
Cu totii vrem sa ne recastigam viata pe care am avut-o inainte de izbucnirea acestei pandemii, dar cat de repede se intampla acest lucru depinde doar de respectarea acestor restrictii. Sunt masuri care ne afecteaza temporar o parte dintre drepturi si libertati, dar care salveaza vieti.
Fac un apel la toti cei care cred ca lucrurile nu sunt atat de grave si continua sa ignore reglementarile autoritatilor. Nu pacaliti institutiile statului, va pacaliti singuri! Ii pacaliti pe cei dragi voua, pe copiii, parintii si bunicii vostri pe care ii puneti in pericol pentru ca nesocotiti masuri luate pentru protejarea vietii voastre si a semenilor vostri. Orice pas facut dincolo de liniile trasate de aceste reglementari poate insemna imbolnavirea voastra si, mai departe, a celor dragi. Nu va expuneti si nu ii expuneti pe cei de langa voi! Fiti responsabili si solidari!
346 de oameni au pierdut batalia cu acest virus nemilos. Durere si neputinta, un gol imens in familiile din care 346 de oameni au disparut fulgerator. Vreau sa transmit condoleante familiilor indoliate si multa putere sa treaca prin aceasta perioada extrem de dificila.
Daca restrictiile sunt respectate de fiecare dintre noi, putem salva vieti. In vremurile acestea, toti, repet, toti suntem vulnerabili daca ignoram masurile impuse de autoritati. Criza aceasta nu poate fi depasita decat impreuna.
Vreau sa ma adresez acum in mod special medicilor si personalului medical. Va multumesc inca o data fiecaruia dintre voi pentru munca extrem de grea depusa in toate aceste zile. Lupta insa continua si noi toti avem nevoie de profesionalismul si dedicarea voastra.
Dragi romani,
In mod inevitabil, restrictiile severe destinate protejarii sanatatii cetatenilor au afectat sectoare economice intregi. Guvernul Orban a adoptat deja un set de masuri care sa vina in sprijinul angajatilor, dar si al firmelor aflate in dificultate, care este doar o componenta a strategiei guvernamentale menite sa ofere premisele reconstructiei economice si sociale a Romaniei dupa ce vom depasi aceasta criza.
Va fi nevoie de infuzie de capital, de continuarea proiectelor de infrastructura, de accelerarea procesului de digitalizare, de un audit extins la toate nivelurile administratiei publice locale si centrale, de reconversie profesionala. Guvernul Orban va pregati si implementa aceste masuri.
Orice criza, oricat de dificila ar fi, aduce cu sine si oportunitati. Vom avea sansa de a fi mai buni in ceea ce facem, de a fi empatici, solidari si hotarati ca impreuna sa construim cu adevarat acea tara pe care ne-o dorim. Doar uniti putem trece cu bine peste aceasta perioada dificila!
Va doresc multa sanatate!”
* Cititi aici decretul prezidential de prelungire a starii de urgenta
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Maria 14 April 2020 16:28 +40
# DODI 14 April 2020 16:33 +12
# Hades 14 April 2020 16:37 +12
# indignata 14 April 2020 17:05 +18
# Gery 14 April 2020 17:37 0
# Andrei Muresan 14 April 2020 19:45 +8
# Pintea 14 April 2020 20:25 +1
# INCREDIBIL ! 14 April 2020 20:37 0
# TIPA 14 April 2020 21:54 +3
# tipa 14 April 2020 21:56 +2
# tipa 14 April 2020 21:57 +2
# tipa 14 April 2020 22:03 +4
# Neanae 14 April 2020 23:24 +1
# Amy 15 April 2020 00:00 0
# Amy 15 April 2020 00:05 +1
# tipa 15 April 2020 01:32 +1
# tipa 15 April 2020 01:33 +1
# Antisistem 15 April 2020 08:01 +2
# golan 15 April 2020 08:06 +2
# Lita 15 April 2020 09:27 0
# gheniu 15 April 2020 12:07 0
# Lechi 15 April 2020 12:54 +2
# Tipa 15 April 2020 13:13 +1
# escu 15 April 2020 13:24 +2