24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JELANIA DNA TINE DOAR LA HABARNISTI – Fostul procuror DIICOT Ionel Tudosan demonteaza manipularea DNA ca deciziile CCR pe prescriptie ar anula recuperarea prejudiciilor: „Se prescrie doar raspunderea penala. Acest fapt nu implica neobligarea inculpatilor la plata prejudiciilor. Latura civila poate continua din oficiu sau la cererea partii prejudiciate... Nimeni nu vorbeste despre termenele foarte lungi in care cauzele n-au fost solutionate. In acest caz s-ar atrage raspunderea magistratilor”

Scris de: V.B. | pdf | print

30 October 2022 11:27
Vizualizari: 4308

Directia Nationala Anticoruptie a manipulat fara jena cand s-a plans ca deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 297/2018 si 358/2022 privind prescriptia vor bloca recuperarea prejudiciilor.In realitate, atat DNA, cat si alte institutii care i-au tinut isonul au trecut sub tacere faptul ca prejudiciul dintr-un dosar poate fi recuperat fara probleme: chiar daca faptele penale s-au prescris, instanta poate dispune – din oficiu sau la cererea partilor – continuarea procesului pe latura civila, sublinaza fostul procuror DIICOT Ionel Tudosan (foto) intr-un mesaj publicat pe Facebook vineri, 28 octombrie 2022. De altfel, Lumea Justitiei a publicat numeroase cazuri in care instantele, chiar daca au constatat prescriptia, au dispus continuarea procesului pe latura civila (click aici pentru a citi).

In plus, discutia despre prejudicii este o diversiune de la adevarata problema: durata enorma in care dosarele au zacut la parchete sau instante. Iar acest lucru ar trebui sa atraga raspunderea disciplinara a procurorilor si judecatorilor vinovati de tergiversarea cauzelor, incheie Tudosan.


Redam comentariul fostului procuror DIICOT Ionel Tudosan:


Pentru ca se tot plang diverse institutii de faptul ca in mai multe dosare penale o sa se dispuna incetarea procesului penal pentru ca a intervenit prescriptia, conform deciziilor CCR si ICCJ, sa concluzionam:

Se prescrie doar raspunderea penala, respectiv nu se mai aplica o pedeapsa, insa acest fapt nu implica si neobligarea inculpatilor la plata prejudiciilor cauzate de ei.

Cauza, sub aspectul laturii civile, poate continua fie din oficiu, fie la cererea partii prejudiciate.

Asadar, lamentarile DNA ori PICCJ, cand invoca diverse prejudicii, sunt facute in mod gratuit, pentru a induce o anumita stare de nemultumire in randul populatiei si a atrage oprobriul public asupra CCR si ICCJ, care au pronuntat deciziile respective.

Niciuna insa nu vorbeste despre termenele foarte lungi in care acele cauze nu au fost solutionate, pentru ca in acest caz s-ar atrage raspunderea lor, procurori ori judecatori.

Si mai este un aspect, neglijat de majoritate, aspect de natura psihologica: de ce-si doresc atat de mult sa se aplice neaparat o pedeapsa penala, sa stea omul obligatoriu la puscarie!!!???

Aceste institutii, mai precis cei care se dedau la astfel de comunicate, am impresia ca nici nu-si dau seama care este rostul prescriptiei, de ce a fost introdusa ea ca o cauza de nepedepsire in legislatia penala.

Mergeti iarasi la scoala, baieti, cititi si reveniti dupa aceea!

Sau macar faceti seminarii si pe aceasta tema, ca de coruptie si fapte asociate acesteia cred ca v-ati saturat!

Nu mai fiti calai!

Comentarii

# dulapul pelticiunii, scutelnitei si pierzaniei nationale date 30 October 2022 11:46 +145

Ce puteau invata de la luluta-duluta si mama ei muma padurii!! aista i o opinie

# Nu intelege la voi. DNA e linsaj juridic= e musai cu prosti date 31 October 2022 05:24 +108

DNA este bratul armat al liniilor de munca A, E si W din SRI. Practic duc dna-istii, cu precadere, o lupta ideologica cu subiectii linsajului juridic- combinatiile de text pompos intitulate comunicat de presa a DNA si vorba-n vant (declaratie publica a DNA) cu legea e exact VRAJEALA pentru prosti daca cauti esenta si compari cu ce scrie la DEX. Nu poti sa ai asteptari nerealiste de la cozi de topor imbracate la costum ca maimutza la circ si impopotzonate cu semnificatii elitiste (" varf de lance", "unitate de elita", "lupta anticoruptie", "prejudiciu", etc.). Oamenii acestia, seara, se dezbraca de salopeta Armani si pun ceapa fratzilor..sau sparg seminte .... LoL. Da, NORMAL ca nu inteleg nimic din ce fac!!!! E chiar o cerinta din fisa postului.

# jean valjean date 1 November 2022 12:01 0

mda… destept. n am ce zice …

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva