16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATOAREA ACUZATA PE NEDREPT S-A SATURAT – La o luna dupa ce a fost pusa in mod gratuit la stalpul infamiei pe motiv ca din cauza sa ar fi fost eliberat din arest un inculpat pentru viol, judecatoarea Laura Marginean de la Judecatoria Dej a iesit la pensie. Sectia pentru judecatori a CSM a aprobat eliberarea din functie a 11 magistrati, printre care si judecatoarea Diana Cotoi de la Tribunalul Olt, cea care l-a condamnat pe Gheorghe Dinca la 30 de ani inchisoare

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

9 March 2023 18:29
Vizualizari: 6087

O judecatoare acuzata pe nedrept s-a saturat sa ramana in sistem, asa ca a depus cerere de pensionare. Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii i-a aprobat-o in sedinta de marti, 7 martie 2023.Este vorba despre judecatoarea Candidia-Laura Marginean-Catinean (foto) de la Judecatoria Dej, cea care luna trecuta a intrat intr-un scandal fara sa aiba absolut nicio vina. Amintim ca la 2 februarie 2023, un barbat de 44 de ani, acuzat de violarea unei fete de 17 ani, a scapat de ordonanta de retinere pentru 24 de ore, pentru simplul fapt ca durata expirase, iar judecatorul de drepturi si libertati de la Judecatoria Dej (respectiv Laura Marginean) nu se pronuntase in timp util asupra cererii parchetului privind arestarea inculpatului, care imediat dupa aceea a disparut, politistii cautandu-l timp de aproape 24 de ore. (Aveau sa-l prinda a doua zi.) Presa locala a scris ca de vina ar fi fost judecatorul de drepturi si libertati, care nu venise la timp la serviciu, stirea fiind apoi preluata fara vreo verificare si de o parte din presa centrala.

In realitate lurcurile nu au stat deloc asa. Lamurirea a venit in data de 3 februarie 2023 de la presedinta Curtii de Apel Cluj, judecatoarea Dana Girbovan. Mai exact, in urma unui control efectuat la Judecatoria Dej, Girbovan a descoperit ca parchetul local nu se miscase suficient de repede. Mai exact, Parchetul de pe langa Judecatoria Dej sesizase instanta cu doar 54 de minute inainte de expirarea retinerii, iar nu cu cel putin 6 ore inainte de acest moment, asa cum impune art. 209 alin. 16 din Codul de procedura penala.

La randul ei, judecatoarea Catinean nu doar ca nu intarziase la serviciu, dar isi si facuse datoria, audiind inculpatul inainte sa expire cele 24 de ore din mandatul de retinere. Singurul neajuns a fost acela ca magistrata nu a avut timp sa dea pronuntarea decat la trei ore dupa momentul audierii, din cauza ca avusese la dispozitie doar 54 de minute pentru studierea dosarului inainte de expirarea ordonantei de retinere (click aici pentru a citi).


Pleaca si judecatoarea care l-a condamnat pe Dinca


Pe aceeasi lista de magistrati proaspat iesiti la pensie o vedem pe judecatoarea Diana-Mihaela Cotoi de la Tribunalul Olt. Diana Cotoi este cea care la 23 septembrie 2022 l-a condamnat in prima instanta pe Gheorghe Dinca la 30 de ani de inchisoare pentru uciderea Alexandrei Macesanu si a Luizei Melencu. Mai exact, judecatoarea l-a gasit vinovat pe barbatul din Caracal de omor, omor calificat, trafic de persoane, trafic de minori, viol si profanare de cadavre sau morminte.


Doi judecatori s-au razgandit


Pe de alta parte, alti doi magistrati si-au retras cererile de pensionare, iar al treilea a solicitat ca Sectia pentru judecatori sa-i amane discutarea cazului.


Redam minuta Sectiei pentru judecatori a CSM:


1. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat inaintarea catre Presedintele Romaniei a propunerilor privind: (unanimitate)

1. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei TOMESCU MARIOARA CARMEN, judecator la Curtea de Apel Craiova.

2. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei PAUN STELUTA MIRELA, judecator la Curtea de Apel Bucuresti.

3. Eliberarea din functie, prin pensionare, a domnului judecator OBREJA-MANOLACHE NELU-IUSTINIAN, presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Iasi.

4. Eliberarea din functie, prin pensionare, a domnului judecator ONOFREICIUC-DRANCA GHEORGHE, delegat in functia de presedinte al Sectiei a II-a civile a Tribunalului Suceava.

5. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei COTOI DIANA-MIHAELA, judecator la Tribunalul Olt.

6. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei MUNTEAN CODRUTA ELENA, judecator cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Sibiu.

7. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei MOS PETRINA, judecator cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Brasov.

8. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei MARA ARTEMIS SIMONA, judecator cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Brasov.

9. Eliberarea din functie, prin pensionare, a domnului DRAGAN MITU, judecator cu grad profesional de curte de apel la Judecatoria Ramnicu Valcea.

10. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei MARGINEAN-CATINEAN CANDIDIA-LAURA, judecator cu grad profesional de tribunal la Judecatoria Dej.

11. Eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei BELDIANU DIANA CRISTINA, judecator cu grad profesional de curte de apel la Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti.

2. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de renuntarea la: (unanimitate)

- cererea de eliberare din functie, prin pensionare, a doamnei NANEA-PARASCHIV MARIANA-NICOLETA, judecator la Curtea de Apel Alba Iulia;

- cererea de eliberare din functie, prin pensionare, a domnului judecator cu grad profesional de curte de apel IONESCU REMUS GHEORGHE, presedinte al Sectiei penale a Tribunalului Gorj.

3. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat amanarea discutarii cererii privind eliberarea din functie, prin pensionare, a doamnei RADUCU MIRELA, judecator cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Teleorman, delegata in functia de presedinte al Sectiei conflicte de munca, asigurari sociale si de contencios administrativ si fiscal a acestei instante, ca urmare a solicitarii doamnei judecator. (unanimitate)”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva