24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

JUSTITIE CU SUSPENDARE – Niciun dosar nu se mai judeca la aceasta ora. Grefierii au intrerupt total activitatea in instante si parchete. Grefierii cer demisia Guvernului: “Submineaza puterea judecatoreasca... Solicitam Guvernului sa nu adopte un act normativ vizibil neconstitutional care sa inrautateasca situatia salariatilor din sistemul judiciar... in caz contrar, trebuie sa plece... Gradul de tensiune si nemultumire va conduce la blocarea totala a activitatii in instante si parchete”

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 December 2023 10:47
Vizualizari: 5763

Niciun dosar nu se mai judeca la aceasta ora in instantele din tara. Niciun un dosar nu se mai instrumenteaza la aceasta ora la unitatile de parchet. Asta intrucat grefierii au intrerupt total activitatea joi, 14 decembrie 2023, timp de patru ore, intre 10 si 14.


 

Suspendarea activitatii este cauzata de proiectul de OUG aflat pe ordinea de zi a sedintei de guvern de azi, prin care se propune ca magistratii si grefierii sa primeasca titluri de plata pentru drepturile salariale pe care le au de incasat si care au fost stabilite prin hotarari judecatoresti si ordine administrative (click aici pentru a citi). Printr-un comunicat de presa dat publicitatii joi dimineata, 14 decembrie 2023, Sindicatul National al Greferi Judiciare Dicasterial, condus de grefierul Catalin Traistaru (foto), acuza ca emiterea unui act normativ prin care Statul Roman se legitimeaza sa nu respecte obligatiile stabilite prin hotarari pronuntate de Puterea judecatoreasca, are un caracter arbitrar, lasa fara continut forta executorie a hotararilor judecatoresti si este un atac direct la independenta justitiei, in ansamblul sau.

De asemenea, grefierii cer membrilor Guvernului sa isi depuna demisia, in cazul in care vor continua cu masurile care nesocotesc hotararile judecatoresti definitive, avertizand ca activitatea in instante si parchete va fi suspendata integral.


Iata comunicatul grefierilor:


Guvernul submineaza puterea judecatoreasca. Demisia!

Avand in vedere ca revendicarile de ordin salarial ale categoriei profesionale pe care o reprezentam nu au fost rezolvate si nu se intrevad premisele solutionarii lor in perioada urmatoare, iar Guvernul Romaniei intentioneaza sa transforme in titluri de plata sumele reprezentand drepturi salariale restante din hotarari judecatoresti si acte administrative pentru personalul din sistemul judiciar,

Joi, 14 decembrie 2023, se va suspenda activitatea la nivelul tuturor instantelor si parchetelor din tara, inclusiv sedintele de judecata, timp de 4 ore, in intervalul orar 10.00-14.00

Solicitam coalitiei de guvernare respectarea hotararilor judecatoresti definitive prin care instantele de judecata romane au constatat existenta unor inechitati ca urmare a aplicarii sau neaplicarii unitare a vechilor legi succesive de salarizare, in ceea ce priveste personalul din sistemul judiciar.

Emiterea unui act normativ prin care Statul Roman se legitimeaza sa nu respecte obligatiile stabilite prin hotarari pronuntate de Puterea judecatoreasca, are un caracter arbitrar, lasa fara continut forta executorie a hotararilor judecatoresti si este un atac direct la independenta justitiei, in ansamblul sau.

Prin proiectul de ordonanta de urgenta pus pe ordinea de zi a sedintei Guvernului din data de 14 decembrie 2023, plata sumelor reprezentand drepturi de natura salariala pentru personalul din sistemul justitiei stabilite prin hotarari judecatoresti definitive si acte administrative emise anterior intrarii in vigoare a prevederilor OUG nr. 99/2023, neplatite pana la data de 31.12.2023, se realizeaza prin emiterea unor titluri de plata conform prevederilor din prezenta ordonanta, titluri de plata care se vor rascumpara de catre Ministerul Finantelor, esalonat pe o perioada de 7 ani, in transe anuale egale, titluri care nu sunt purtatoare de dobanzi si pe durata esalonarii fiind interzisa executarea silita.

Or, aceste drepturi au fost deja esalonate pe o perioada de 5 ani, incepand cu anul 2018, iar o noua esalonare pe o durata si mai indelungata de timp face ca obligatia de plata si de asigurare a fondurilor necesare platii sa depinda exclusiv de vointa guvernului, care in ultima perioada a preluat prerogativele puterii legislative si care ”legifereaza” dupa bunul plac, daca, si mai ales cand, isi executa obligatiile fata de proprii cetateni.

Reamintim ca prin hotararea din data de 30.03.2023, Romania a fost condamnata la CEDO in cauza State şi altii contra Romaniei, pentru ca a refuzat sa execute sau a executat intarziat hotararile judecatoresti.

Mai mult decat atat, in ultimii ani, inainte de adoptarea bugetului de stat, Guvernul s-a prevalat de crize si restrictii bugetare ca sa justifice emiterea actelor normative prin care au fost esalonate drepturile salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive.

In prezent, potrivit declaratiilor publice ale prim-ministrului, Romania se bucura de crestere economica si chiar de cel mai mare PIB inregistrat vreodata, astfel incat nu se justifica emiterea unei ordonante de urgenta prin care drepturile salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive sa fie executate prin emiterea de titluri de plata.

Prin introducerea in proiectul de ordonanta de urgenta a unor masuri fiscal-bugetare exclusiv cu privire la salariatii din sistemul judiciar, Guvernul Romaniei instituie un tratament discriminatoriu in interiorul sistemului bugetar, intrucat numai drepturile salariale ale acestora sunt transformate in titluri de plata.

Totodata, este incalcat principiul egalitatii statutului cu cetatenilor in fata legii, in situatia in care, in calitate de debitor, puterea executiva, stabileste arbitrar si proroga modul de executare a obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti definitive.

Exemplul dat de Guvern propriilor cetateni, prin alegerea, dupa bunul plac, a hotararilor judecatoresti pe care le va executa si de a stabili modul si perioada de punere in executare este un act specific dictaturilor si poate constitui un precedent periculos pentru statul de drept si pentru drepturile si libertatile cetatenilor, intrucat prin nerespectarea hotararilor judecatoresti, Justitia din Romania nu mai este respectata ca o putere in stat.

Inechitatile salariale din sistemul judiciar se regasesc si la alte categorii socio-profesionale, pentru care puterea executiva si legislativa au gasit mjloace legale si fondurile necesare pentru rezolvarea si achitarea acestora, in timp ce, pentru sistemul judiciar au fost tratate cu superficialitate si nu s-a dorit rezolvarea lor cu adevarat.

Mai mult, modul de rezolvare a inechitatilor salariale din justitie prin hotarari judecatoresti definitive pronuntate in aplicarea legii, a fost folosit tendentios pentru instigarea opiniei publice si a societatii civile impotriva sistemului judiciar, acuzat fiind ca isi face singur dreptate.

Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca atat organizatia noastra sindicala, cat si institutiile reprezentative ale sistemului judiciar au inaintat numeroase propuneri de rezolvare a acestor inechitati salariale, insa au ramas fara ecou din partea factorului decident politic.

Avand in vedere ca, incepand cu data de 11 decembrie 2023, organizatia noastra sindicala a declansat forme de protest pe perioada nedeterminata, solicitam public Guvernului Romaniei sa nu adopte un act normativ vizibil neconstitutional care sa inrautateasca situatia salariatilor din sistemul judiciar si sa asigure fondurile necesare pentru plata integrala a salariilor si a drepturilor salariale restante, recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive si acte administrative.

In caz contrar, acest Guvern trebuie sa plece. Demisia!

Gradul de tensiune si nemultumire al personalului va conduce in perioada urmatoare, la blocarea totala a activitatii in instante si parchete”.


* Cititi aici mai multe detalii oferite de Sindicatul grefierilor

Comentarii

# FakeNews date 14 December 2023 11:46 +1

Ce vorbiti, ma? La Tribunalul Valcea si instantele din circumscriptie treaba merge ca unsa. Cica face conducerea cheta si acorda drepturile salariale restante pentru tot personalul auxiliar neamenintat din subordine. Cheers!

# Un cunoscător date 14 December 2023 11:55 +2

Fericiți cei care urmau să fie prezentați la arestare...

# maxtor date 14 December 2023 12:08 0

act normativ vadit neconstitutional-pt. cine are ochi sa vada:cam toate sint nc.,aici s-a ajuns!

# Lapte si miere. Paine si Iosefini date 14 December 2023 12:34 +2

Asa este, ca dumneavoastra. Insa in judetul Valcea toata lumea e fericita, multumita, neamenintata de 'superiorul' sef de la judet. Cu alte cuvinte, abia asteptam recolta la cincinalul viitor.

# Brutus date 14 December 2023 21:10 +1

Ministrul Bolos după ce a avut discutii cu sefii CSM, ICCJ si DNA, obligandu-se sa plătească hotărârile judecătorești, vine cu alta nazbatie! " . VIII se elimină şi se înlocuiește cu: (1) Tranșele aferente sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile și autorităţile publice, care fac obiectul plății eşalonate, conform legii, neplătite până la data de 31.12.2023, se plătesc eşalonat, începând cu anul 2024, în tranșele prevăzute la art. IX alin. (1). (2) Prevederile alin. (1) se aplică și în ceea ce privește tranșele aferente sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, care fac obiectul plății eşalonate, conform legii, neplătite până la data .."

# Brutus date 15 December 2023 11:44 0

Articolul 3 alin 1 din Conventia nr 95 din 1949 privind protectia salariului, publicat in Buletinul Oficial nr. 81 din 06.06.1973 prevede urmatoarele: Salariile plătibile în bani vor fi achitate exclusiv în moneda avînd curs legal, iar plata sub forma de bilete la ordin, bonuri, cupoane sau sub orice alta forma considerată că reprezintă moneda avînd curs legal va fi interzisă.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva