PROCUROR DNA MAZILIT LA ORDIN – Mariana Alexandru a fost vanata in DNA si obligata sa plece din magistratura. In ziua in care a fost fortata sa isi semneze demisia, DNA i-a deschis dosar penal pentru favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu si retinere sau distrugere de inscrisuri, suspectand-o ca vrea sa musamalizeze un dosar al lui Adrian Nastase. Dupa 4 ani de ancheta, de teama noii Sectii privind magistratii din PICCJ, DNA a clasat dosarul, stabilind ca "fapta nu exista" (Ordonanta)
Lumeajustitiei.ro prezinta in exclusivitate cum a fost lucrata fosta procuroarea DNA Mariana Alexandru (foto stanga), de Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi fortata sa plece din parchetul anticoruptie si chiar din magistratura. Pensionata subit in 2014, Mariana Alexandru a primit in urma cu cateva zile documentul care confirma informatia care circula de mult in mediile judiciare. Si anume ca Mariana Alexandru a fost amenintata cu dosare penale, daca nu pleaca din magistratura. Desi nu poate fi suspectata ca fiind un procuror usor de intimidat, Mariana Alexandru a decis in 4 septembrie 2014, dupa orele 18.00, sa plece din DNA si sa demisioneze din magistratura, fiind constienta ca in plina dictatura a Binomului, putea fi distrusa, fara probe.
Surse judiciare demne de toata increderea ne-au marturisit ca in data de 4 septembrie 2014, la orele 9.00 dimineata, Mariana Alexandru a gasit pe biroul sau din DNA o foaie pe care era scrisa deja demisia sa, aceeasta trebuind doar sa o semneze. La cateva minute de la acest moment, tot DNA-ul stia grozavia care i se inscena Marianei Alexandru, acesta fiind amenintata in interiorul institutiei ca daca nu semneaza demisia i se va face dosar penal, lucru care a determinat-o pe fosta procuroare DNA sa plece din sediul institutiei. In aceeasi zi, din dispozitiile procurorului Calin Nistor au fost incetate si detasarile ofiterilor de politie judiciara cu care lucra Mariana Alexandru, respectiv Gheorghe Gabriel si Constantin Morari.
Aceleasi surse ne-au precizat si faptul ca la cateva ore de la momentul la care a gasit demisia scrisa pe birou, in jurul orelor 18.00, Mariana Alexandru s-a intors in DNA pentru a-si semna demisia, astfel cum a fost obligata de la varful parchetului, marturia acestor relatarii fiind chiar imginile surprinse de camere de supraveghere din zona.
Iata ce declara Laura Codruta Kovesi la scurt timp dupa ce Mariana Alexandru si-a dat demisia din DNA:
Deranjati probabil de atitudinea fostei procuroarea DNA Mariana Alexandru, si crezand ca nu va da curs solicitarilor lor, procurorii DNA i-au deschis in aceeasi zi, la orele pranzului, dosarul penal nr. 364/P/2014 in care s-a dispus inceperea urmarii penale pentru infractiuni precum abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului sau sustragere ori distrugere de inscrisuri. Va vine sau nu sa credeti, DNA a suspectat-o pe Mariana Alexandru ca l-ar fi favorizat pe fostul premier Adrian Nastase!
Este vorba despre dosarul in care, in 6 august 2018, dupa patru ani de asa zise verificari, procurorul Iulian Pancescu de la Sectia de combatere a coruptiei din cadrul DNA a decis clasarea cauzei, stabilind ca "fapta nu exista".
Suntem constienti totusi ca acelasi dosar care in 2018 a fost clasat ar fi putut sa mai fie tinut mult si bine in DNA, daca nu era infiintata prin lege Sectia de investigare a infractiunilor comise de magistrati in PICCJ, si nu se dispunea desfiintarea Serviciului condus de Florentina Mirica, infiintat pe vremea cand DNA era condusa de Laura Codruta Kovesi (foto dreapta).
Mai grav este ca, asemenea fostei procuroare DNA Mariana Alexandru, mai sunt sute de magistrati care nu au habar ca au facut obiectul unor anchete ale DNA, dar care vor primi, prin posta, o ordonanta de clasare.
Caci, este evident ca motoarele Serviciului condus de procuroarea Florentina Mirica functioneaza in aceste zile la capacitate maxima pentru a finaliza, cel mai probabil prin clasari, cele aproximativ 300 de dosare privind magistrati, astfel incat, atunci cand vor trebui sa predea Sectiei speciale de la PICCJ dosarele cu magistrati sa nu se vada cine erau judecatorii si procurorii tinuti cu dosare.
DNA s-a facut ca nu il vede pe Lucian Papici
Astfel, potrivit ordonantei de clasare dispusa in dosarul nr. 364/P/2014, privind-o pe fosta procuroare DNA, pe care Lumea Justitiei o prezinta in exclusivitate, Mariana Alexandru a fost cercetata in mod halucinant de parchetul anticoruptie timp de aproape 4 ani, pentru presupuse fapte de favorizarea faptuitorului, retinerea sau distrugerea de inscrisuri si abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru ca in final sa se dispuna inchiderea dosarului in temeiul art. 16 alin. 1) lit. a) din Codul de procedura penala care prevede ca "fapta nu exista".
Conform documentului, dosarul Marianei Alexandru a avut la baza un referat intocmit de fosta consiliera a procurorului sef Laura Codruta Kovesi, judecatoarea Dana Titian, in baza caruia DNA s-a sesizat din oficiu.
In esenta, dosarul Marianei Alexandru a fost deschis dupa ce comisarul de politie Gheorghe Moise a anuntat printr-un referat din 18 august 2014 ca aflase, la inceputul lunii februarie 2014, de la unul dintre ofiterii de politie judiciara cu care procuroarea Mariana Alexandru lucra, respectiv Gheorghe Gabriel, ca intr-o incapere de la mansarda sediului DNA din Stirbei Voda s-ar afla mai multe documente contabile care aveau legatura cu dosarul Zambaccian, dar si cu dosarul privindu-l pe fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, cauza disjunsa din Zambaccian. La acel moment, Gheorghe Gabriel a precizat ca respectivele documente care reprezentau inscrisuri si evidente contabile au facut obiectul unei expertize contabile in cursul urmaririi penale.
De mentionat ca dosarul privindu-l pe Mitrea fusese solutionat prin rechizitoriu, insa cauza a fost restituita de Inalta Curte pentru vicierea procedurii de prezentare a materialului de urmarire penala. Ulterior, cauza a fost preluata de procurorii Doru Tulus si Petru Narita, care au dispus trimiterea in judeca a ex-ministrului Transporturilor in octombrie 2013.
In ce il priveste pe fostul premier Adrian Nastase, sintetizand, procurorul Pancescu a retinut ca, dupa disjungeri si denunturi, intrucat procuroarea Mariana Alexandru nu a solutionat cauza, dosarul a fost repartizat procurorului Danut Volintiru. Motivul pentru care a fost amanata solutionarea cauzei de catre Mariana Alexandru a fost legat strict de Decizia CCR nr. 270/2008 si de respingerea de catre Camera Deputatilor a solicitarilor de aviz pentru inceperea urmaririi penale fata de fostul premier Adrian Nastase, timp in care fata de sotia acestuia, Dana Nastase, si Irina Jianu a intervenit prescriptia raspunderii penale. Fata de aceasta situatie, DNA a considerat ca Mariana Alexandru si-ar fi indeplinit defectuos atributiile de serviciu, intrucat a permis ca faptele sa se prescrie fata de unele persoane, in conditiile in care sustineau acestia, "nu exista niciun impediment de cercetare si ascuderea documentelor care nu au insotit si nu se regasesc la dosarele pentru care s-au ridicat".
Culmea este ca in cauza privindu-l pe Adrian Nastase a fost introdus in 2006 si procurorul Lucian Papici, insa doar procuroarea Mariana Alexandru a fost cea care a fost vizata de ancheta colegilor sai din DNA.
Dupa ce ani de zile a fost suspectata de diverse, procurorul Iulian Pancescu a stabilit, probabil neavand incotro, data fiind evidenta, ca faptele de care procuroarea Mariana Alexandru a fost cercetata nu exista, iar aceasta nu a facut decat sa aplice procedura si sa respecte legislatia in vigoare.
Prezentam in continuare pasaje relevante din Ordonanta de clasare a procurorului Iulian Pancescu:
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# BULĂ 14 August 2018 18:07 +1
# gelu 15 August 2018 15:01 +1
# alin 14 August 2018 18:19 +2
# Iulius 14 August 2018 18:46 +3
# ana 14 August 2018 19:05 +3
# Gica Contra 14 August 2018 19:06 -3
# sanchi 14 August 2018 21:48 +1
# Macao 14 August 2018 20:04 +2
# Inteleg mai greu 14 August 2018 22:21 0
# Victor 15 August 2018 09:31 0
# Carcotas 15 August 2018 11:37 +2