24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII ACTIVISTI ACUZA TAXA PE LACOMIE – Asociatiile #rezist din Justitie someaza CSM sa reduca taxa de 1400 lei ceruta pentru participarea la concursurile de admitere la INM si admitere in magistratura: “O astfel de taxa, al carei cuantum depaseste venitul minim pe economie, poate fi un real impediment”. Margareta Tint a uitat sa dea raportul pe starea Justitiei: “Prevederile din Legea nr. 317/2004 ii impuneau sa elaboreze raportul pana la 15 februarie”

Scris de: G.T. | pdf | print

30 July 2021 11:04
Vizualizari: 6634

Magistratii activisti ataca CSM. De data aceasta din cauza taxei uriase impuse pentru participarea la concursurile de admitere la INM si admitere in magistratura. O taxa care a fost majorata la 1400 lei, asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in exclusivitate in urma cu cateva zile (click aici pentru a citi).


 

Asociatiile #rezist Forumul Judecatorilor, Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor si Initiativa pentru Justitie - pastorite de judecatorul Dragos Calin, procuroarea Alexandra Carmen Lancranjan (foto), respectiv procurorul Bogdan Pirlog – au dat publicitatii joi seara, 29 iulie 2021, un comunicat de presa in care atrag atentia ca taxa de 1400 lei, crescuta de la 650, depaseste venitul minim pe economie si poate constitui un real impediment pentru cei care doresc sa participe la cele doua concursuri. Mai ales pentru candidatii care nu sunt din Bucuresti, care vor fi nevoiti sa suporte cheltuieli cu transportul si cazarea.

In acelasi comunicat de presa cele trei asociatii ale magistratilor activisti solicita sa modifice si calendarul de concurs: “Plenul CSM a stabilit ca cele doua concursuri sa se desfasoare aproximativ in aceeasi perioada, si anume iulie 2021-aprilie 2022, desi in anii trecuti durata a fost sensibil mai scurta, si anume septembrie 2019-februarie 2020, respectiv iulie-octombrie 2018, iar, pe de alta parte, este de notorietate faptul ca instantele si parchetele se confrunta cu un deficit grav de personal”.

Pe de alta parte, magistratii activisti amintesc faptul ca nici pana acum CSM nu a elaborat raportul pe starea Justitiei pentru anul 2020, an in care Consiliul a fost condus de judecatoarea Margareta Nicoleta Tint. Or, art. 38 alin. 6 din Legea nr. 317/2004 impuneau CSM sa elaboreze raportul pana la data de 15 februarie a acestui an.


Iata comunicatul asociatiilor magistratilor activisti:


Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor si Asociatia Initiativa pentru Justitie solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa revina asupra cuantumului taxei de inscriere la concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii si la concursul de admitere in magistratura, precum si sa stabileasca perioade adecvate calendarului de concurs, in raport de deficitul grav de personal cu care se confrunta magistratura

Fata de hotararile adoptate de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in sedinta din data de 27 iulie 2021, cu privire la organizarea concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii si la concursul de admitere in magistratura, solicitam urmatoarele:

1. Sa se revina asupra cuantumului taxei de inscriere la concurs, in sensul stabilirii unui cuantum adecvat posibilitatilor financiare ale unor persoane aflate la inceputul carierei, care vor sa acceada in magistratura.

Taxa de inscriere la concurs a fost stabilita la suma de 1.400 lei, fata de 650 lei, cat a fost in anul 2019 (ultimul an in care au mai fost organizate aceste concursuri), astfel ca este mai mult decat dubla fata de precedenta, fara ca aceasta crestere sa aiba o justificare evidenta. O astfel de taxa, al carei cuantum depaseste venitul minim pe economie, poate fi un real impediment la inscrierea la aceste concursuri, in conditiile in care candidatii sunt, in marea lor majoritate, persoane aflate la inceputul carierei, iar un candidat care nu locuieste in Bucuresti trebuie sa suporte si numeroase alte cheltuieli (cazare, transport).

2. Sa se revina asupra calendarului de concurs, in sensul stabilirii unor perioade adecvate deficitului grav de personal cu care se confrunta magistratura.

Plenul CSM a stabilit ca cele doua concursuri sa se desfasoare aproximativ in aceeasi perioada, si anume iulie 2021-aprilie 2022, desi in anii trecuti durata a fost sensibil mai scurta, si anume septembrie 2019-februarie 2020, respectiv iulie-octombrie 2018, iar, pe de alta parte, este de notorietate faptul ca instantele si parchetele se confrunta cu un deficit grav de personal.

Acest deficit a fost generat atat de faptul ca in anul 2020 nu s-au organizat examene de admitere, cat si de numarul exceptional de mare de pensionari inregistrat in anul 2021. In aceste conditii, o varianta de rezolvare a crizei de personal ar fi fost organizarea in urmatoarea perioada de timp a mai multor concursuri – asa cum s-a procedat de altfel in trecut –, insa aceasta variata devine impracticabila din cauza calendarului de concurs.

In acest context atragem din nou atentia asupra faptului ca CSM, desi este in al cincilea an de mandat, nu a elaborat o strategie cuprinzatoare de gestionare a resurselor umane, si nici nu s-a preocupat sa faca proiectii pe termen mediu si scurt ale evolutiilor intrarilor si iesirilor din sistem. Mai mult, CSM nu a elaborat pana in prezent raportul privind starea justitiei pentru anul 2020 – raport care trebuie sa contina inclusiv date statistice privind posturile vacante din sistem – desi prevederile art. 38 alin. 6 din Legea nr. 317/2004 ii impuneau sa elaboreze raportul pana la data de 15 februarie a acestui an”.

Comentarii

# gigi date 1 August 2021 16:51 -51

Taxa trebuie marita ca sa nu mai avem toti expiratii si toate rebuturile umane in CSM.

# Vlad N L date 9 August 2021 13:56 0

Dati Un Leu pt Ateneu... Dati 1 ban acum, veti castiga de x1000000000 ori mai mult (habar n-am daca m-am oprit la timp...), cand veti trada sau veti judeca "cum trebuie" pe cine trebuie... Personalitati nule... expunere maxima pe net...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva