21 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAI USOR CU PIANUL PE SCARI – Replica APADOR-CH pentru acuzatorii CCR care au facut spume dupa esecul rusinos al lui Iohannis: “Exprimarea vointei poporului prin referendum nu are caracter absolut si nu poate privi orice domeniu... O alternativa rezonabila la atacarea si acuzarea publica a CCR pentru fiecare decizie care nu convine unor anumite grupuri politice este concentrarea eforturilor initiatorilor unor proiecte legislative pe cresterea calitatii acestor proiecte”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 July 2019 18:09
Vizualizari: 7382

Au fost trimisi in banca lor #rezistentii si politicienii care au tabarat in ultimele zile pe Curtea Constitutionala a Romaniei dupa ce CCR a aruncat in aer intentia presedintelui Klaus Iohannis (foto) de a interzice prin referendum amnistia si gratierea faptelor de coruptie (click aici pentru a citi).


Vineri, 19 iulie 2019 (la o zi dupa decizia CCR), Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki i-a sfatuit pe acuzatorii Curtii Constitutionale sa ceara mai bine alcatuirea unei comisii parlamentare speciale care sa se ocupe de revizuirea Constitutiei, comisie din care sa faca parte nu doar politicieni, ci si specialisti in teoria si practica dreptului. Nu de alta, dar daca vor continua sa apara initiative aberante de modificare a legii fundamentale (fie ele si pur consultative, fara vreun efect palpabil, cum a fost referendumul lui Werner), aceste nascociri vor fi imediat trantite de CCR, asa cum s-a intamplat cu plasmuirea lui Iohannis, care a fost desfiintata pur si simplu pentru ca incalca drepturile fundamentale ale omului.

In acest sens, APADOR-CH invoca articolul 152 din legea fundamentala, privind limitele revizuirii Constitutiei:

(1) Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii.

(2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora.

(3) Constitutia nu poate fi revizuita pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta si nici in timp de razboi”.

Iar aceasta comisie parlamentara de revizuire a Constitutiei trebuie sa lucreze in tihna si chibzuit, iar nu sub presiunea propagandei hashtagiste, mai arata ONG-ul.

Redam comunicatul APADOR-CH:

Printr-o recenta decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au fost substantial infirmate doua proiecte legislative de revizuire a Constitutiei, initiate in urma validarii referendumului din 26 mai 2019 (privind interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie, limitarea sferei ordonantelor de urgenta etc.).

Principalul argument al CCR a fost ca respectivele proiecte incalca limitele revizuirii Constitutiei. Detalierea rationamentului CCR se va face in motivarea deciziei, cand va fi publicata.

In spatiul public au aparut deja acuzatii la adresa CCR in sensul ca aceasta nu respecta vointa suverana poporului, exprimata prin referendum, potrivit art. 2 din Constitutie.

Asociatia precizeaza ca, tot prin vointa suverana, poporul a aprobat, prin referendum Constitutia Romaniei, inclusiv art. 152, denumit 'Limitele revizuirii' [Constitutiei – n.n.]

Potrivit acestui articol, Constituia nu poate fi revizuita (modificata), daca, printre altele, acea revizuire are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora (aspect avut in vedere de recenta decizie a CCR).

Deci exprimarea vointei poporului prin referendum nu are caracter absolut si nu poate privi orice domeniu, ci este limitata de situatiile prevazute in art. 152 din Constitutie, articol sugestiv denumit 'Limitele revizuirii'.

APADOR-CH considera ca o alternativa rezonabila la atacarea si acuzarea publica a CCR pentru fiecare decizie care nu convine unor anumite grupuri politice este concentrarea eforturilor initiatorilor unor proiecte legislative (de revizuire a Constitutiei sau cu alt obiect) pe cresterea calitatii acestor proiecte. Legile sau ordonantele vor ajunge, mai devreme sau mai tarziu, in fata CCR, pentru verificare. Si, cand unele vor fi infirmate, vina nu trebuie translatata, in mod invariabil la CCR, chiar daca e foarte comod.

Este nevoie ca proiectele legislative sa fie redactate de persoane cu o solida pregatire profesionala, deoarece exista o mare diferenta intre vointa politica (usor de exprimat in spatiul public) si transpunerea acesteia in norme legale de calitate corespunzatoare.

Nu in ultimul rand, APADOR-CH considera ca ar fi deosebit de util ca la formularea temelor si la redactarea intrebarilor pentru un referendum, rolul decisiv sa il aiba specialistii in drept. Scopul unui referendum este rezolvarea unor probleme, nu crearea unora noi.

In acest context, APADOR-CH saluta si sustine initiativa unui segment din societatea civila pentru constituirea unei Comisii parlamentare speciale pentru revizuirea Constitutiei, care, pe langa politicieni, trebuie sa cuprinda cat mai multi specialisti in teoria si practica dreptului. Si care sa nu lucreze contra cronometru, intrucat in materia revizuirii Constitutiei, viteza nu este o calitate.

Sursa foto: Expresmagazin.ro

Comentarii

# "M-am hotarat sa fiu prost" are si el initiative.... date 22 July 2019 19:55 +45

Oaie , ajungi la puscarie , cu tot cu rapandula Georgeta , aia de falsifica acte . PSD ati esuat lamentabil : de ce nu a platit asta banii luati ilegal de pe cele 6 case ? Era vorba de--o nimica toata , vreo 350000 EURO .... :o

# Homoroceanu AdrianCamil date 22 July 2019 22:45 +3

Cum sa fie normal ca V.V.Ponta sa urmareasca ca ALDE sa iasa de la guvernare pt.ca PSD sa nu mai aiba majoritate guvernamentala si parlamentara cum a pretins Firea la ora 21.18 in 22.07.19?Pornind de la felul cum a tratat cazul Ene NicanorGeorge,dar si cazul meu dat afara dinPMBin baza falsurilor persoanelor plasate in functii de conducere Iordache Adrian,Andrei Creci, Bugeanu Iosefina,Sandu Ana,musmalizate de DNA,apreciez ca pt.colectivitatea bucuresteana este sa afle daca Firea este sau nu captiva si daca i o specialista in comunicare sau in dezinformare ora22.36.ziua 22.07.19.

# APADOR care a dat-o politicii Rominiei pe sinistra Macovei date 22 July 2019 23:12 +6

Ciudat.APADOR-CH care a dat-o politicii Rominiei pe sinistra cersetoare a lu Soros. Monik Macovei, ia atitudini acum contra lu nazistu klaus? Ciudat. O fi vorba de faptul ca Guvernul vrea sa retraga finantarea toxinelor ong-uri ale lu Soros in Romania? Sictir, APADORilor, cine sa mai creada in voi?

# Homoroceanu Adrian Camil date 22 July 2019 23:41 +8

La alegerile europarlamentare STS ul a lovit PSD ul si a avantajat PNL ul USR ul,PLUS ul,PMP ul UDMR ul .Sistemul informatic al CNAS ului este blocat prin virusare prin grija STS ului pt a lovi in Dancila viitor candidat la prezidentiale din parteaPSD,.caci presedintele CNAS este numit de Premier .Cine sunt beneficiarii sub aspectul imaginii celor 20 de zile de disfunctionslitati la CNAS? Nu Antena 3 sprijinitorul din umbra al G.Firea a invitat pe ministrul sanatatii in seara aceasta desiPintea nu are nimic in comun cu tintele disfunctionalitatii care s 5 milioane de pensionari,viitori votanti in noiembrie 2019 ?IT-il or li s au dat beneficiul neimpozitarii pt a interveni in situatiile determinate de mafia STSului. Observatiile mele trimise ca mesaj pe site sunt de buna credinta si de interes public (drepturile fundamentale ale omului)deci trebuie sa ajunga la public chiar daca deranjeaza. ora23.34 ziua22.07.19

# cotroceni date 23 July 2019 06:37 +9

Trebuie sa fii prost rau, sa nu-ti dai seama ca malacul nu este bun de nimic! Tradator (istoria o va demonstra, la fel ca si cel dinaintea lui), mototol de sters pe jos si chiar sunt sigura ca nici ca profesor n-a fost nimic de capul lui. In schimb, rau ca un caine dog german!

# imun/teanu date 23 July 2019 14:58 +3

Ca dl. Iohanis coboara majestos, zice el, scarile cin cotorul Ceni este adevarat. dar chiar pare sa aiba fata de pian?! Cum nici spatele nu. Ca si coada?, si-o vrea de paun. Desi doar strutocamila, "lacheu". Nu cum Base "la cheu" dadea foc la valoare in porturi, ci-n genunchi la mai scule ca el.

# Veorica a fost lasa-n viata (politica) sa distruga PSD-ul ! date 23 July 2019 17:09 +17

Alianta PSD-ALDE are o singura sansa reala : Tariceanu si gata ! Serviciile stiu asta si atunci ii instiga sa "catindeze " cat mai multi : "divide et impera" . Astfel nu vor intra in turul 2. Au fost spulberati din PSD cei mai tari ( Olguta, Nicolae, Codrin, Plesoianu , etc). Ar trebui urgent sa-si faca partid , pe principiul lu` Puie Monta. Din partea PSD Plesoiannu era cel mai potrivit dar nu mai e timp si ramane singura varianta, Tariceanu. PS. Nici vorba cu Firea

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva