13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MATEESCU TINE CU DINTII DE SCAUN – Judecatorul Bogdan Mateescu nu se mai da dus de la sefia CSM. Candidatura judecatorului Marian Buda la presedintia Consiliului a disparut subit. In urma cu doua saptamani, candidatura lui Buda a fost amanata pana cand CCR se va pronunta pe legalitatea mandatului sau. Curios: desi CCR a stabilit ca Marian Buda a ajuns legal in CSM, candidatura acestuia la presedintia Consiliului nu a mai fost pusa pe ordinea de zi

Scris de: George TARATA | pdf | print

22 February 2022 12:44
Vizualizari: 3936

Judecatorul Bogdan Mateescu (foto) nu se mai da dus de la sefia Consiliului Superior al Magistraturii. Candidatura judecatorului Marian Buda la presedintia CSM a disparut subit, dupa ce ea fusese anuntata cu doua saptamani in urma.


 

In sedinta din 10 februarie 2022, Sectia pentru judecatori a CSM a avut programata pe ordinea de zi desemnarea candidatului pentru sefia Consiliului, dupa ce Marian Buda isi anuntase intentia de a ocupa aceasta functie. Candidatura a fost conditionata insa de decizia Curtii Constitutionale a Romaniei in cazul sesizarii formulate de USR prin care se contesta legalitatea validarii lui Buda in CSM de catre Senatul Romaniei (Buda a fost numit in CSM interimar, pe postul ramas vacant dupa pensionarea Marianei Ghena). Nu a mai avut loc nicio desemnare, in conditiile in care, in 9 februarie 2022, CCR a amanat pronuntarea in cazul sesizarii USR.


Iata solutia CSM din 10 februarie 2022 privind desemnarea judecatorului Marian Buda in functia de presedinte al CSM (vezi facsimil 1):

 

“Desemnarea candidatului din cadrul Sectiei pentru judecatori pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Scrisoare de intentie a domnului judecator Marian Buda, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, in functie de solutia adoptata de Curtea Constitutionala a Romaniei fata de sesizarea unui grup de senatori apartinand partidului politic Uniunea Salvati Romania (USR) vizand eventuala neconstitutionalitate a Hotararii Senatului Romaniei nr. 1/2022 privind validarea unui membru interimar al Consiliului Superior al Magistraturii.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat amanarea discutarii candidaturii Sectiei pentru judecatori pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii”.

 


Candidatura lui Buda a disparut


Verdictul CCR pe sesizarea USR privind legalitatea numirii lui Buda in CSM a venit in 16 februarie 2022. Data la care Curtea Constitutionala a respins sesizarea USR, constatand legalitatea numirii lui Marian Buda in Consiliul Superior al Magistraturii (click aici pentru a citi).

Logic si de asteptat era ca, in contextul solutiei de la CCR, presedintele contestat al CSM Bogdan Mateescu sa includa pe ordinea de zi a primei sedinte a Sectiei pentru judecatori punctul amanat in 10 februarie 2022, si anume candidatura lui Marian Buda. Totusi, acest lucru nu s-a mai intamplat.

Astfel, CSM a publicat marti, 22 februarie 2022, ordinea de zi a Sectiei pentru judecatori din 24 februarie 2022, insa, supriza, candidatura lui Marian Buda nu sese mai regaseste printre subiectele care vor fi discutate, nefiind pusa pe ordinea de zi a sedintei de catre presedintele CSM Bogdan Mateescu

Este insa posibil, si chiar recomandat sa se intample asa, ca seful CSM Bogdan Mateescu sa completeze ordinea de zi cu candidatura lui Marian Buda. Asta daca nu cumva Buda s-a razgandit intre timp sau daca nu cumva, deloc exclus, Bogdan Mateescu doreste sa ramana pana la finalul anului (cand se va incheia mandatul actualului Consiliu) presedinte interimar al CSM, functie neprevazuta de lege si Constitutie.

Oricum, judecatorii din CSM au obligatia de a cere joi, 24 februarie 2022, punerea pe ordinea de zi a candidaturii lui Marian Buda, pentru a se pune capat mandatului nelegal de presedinte interimar al CSM detinut de Bogdan Mateescu.


Iata ordinea de zi a sedintei Sectiei pentru judecatori a CSM din 24 februarie 2022 (vezi facsimil 2):

 


Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva