15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOILE PLICURI GALBENE DIN JUSTITIE – Presedinta de onoare a AMR Viorica Costiniu ii cere ministrei Muncii Simona Bucura-Oprescu sa nu sustina proiectul de OUG care va obliga toate instantele din tara sa suspende procesele pe drepturi salariale in cazul sesizarii ICCJ pentru HP: „Inainte se plangeau de plicurile galbene. Acum s-a trecut la interventii obligatorii ridicate la nivel de norma juridica... Manevre santajiste... Guvernul cere cetatenilor sa respecte legile. El taie si spanzura legi”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

10 June 2024 13:48
Vizualizari: 2332

Continua lupta magistratilor impotriva proiectului de ordonanta de urgenta prin care guvernul Marcel Ciolacu intentioneaza sa oblige toate instantele din tara sa suspende procesele pe drepturile salariale ale magistratilor in cazul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie va fi sesizata fie si intr-un singur astfel de dosar pentru dezlegarea unei chestiuni de drept (prin hotarare prealabila) – click aici pentru a citi.Judecatoarea Viorica Costiniu – presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania – i-a trimis duminica seara, 9 iunie 2024, o scrisoare deschisa ministrei PSD a Muncii, Simona Bucura-Oprescu (foto), solicitandu-i sa nu sustina proiectul de OUG.

Concret, judecatoarea Costiniu atrage atentia ca initiativa de act normativ nu reprezinta altceva decat o reeditare a celebrelor plicuri galbene in care SRI trimitea instantelor informatii despre inculpati, destinate doar judecatorului, dar nedestinate avocatilor. Altfel spus: este un nou mijloc de presiune asupra judecatorilor.

In acelasi timp, Viorica Costiniu remarca ipocrizia statului: pe de o parte, autoritatile se reped sa execute silit chiar si datorii insignifiante. Pe de alta parte, statul este rau-platnic cand vine vorba despre propriile lui datorii (fata de toate categoriile de bugetari, nu doar fata de magistrati).

In incheiere, presedinta de onoare a AMR isi exprima speranta ca proiectul va obtine aviz nefavorabil de la Consiliul Legislativ, data fiind ignorarea cunostintelor elementare de drept cu care a fost redactat.


Redam intregul mesaj al judecatoarei Viorica Costiniu catre ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu:


Un proiect antidemocratic, neconstitutional, de desfiintare a principiilor fundamentale ce stau la baza codurilor judiciare izvorate din dreptul european, de calcare in picioare din joc de glezne a Constitutiei, a independentei judecatorului a Justitiei.

Un trafic de influenta supradimensionat, legalizat la nivel de stat prin obligatiile ce le naste, prin stabilirea ICCJ ca instanta speciala, cu complete desemnate dupa criterii si robe care convin Guvernului.

ICCJ este parte in procese si tot ea pronunta obligatoriu solutii pentru instantele inferioare, care sunt obligate sa suspende dosarele si sa intre in 'somaj tehnic', doar pana le vin pe tava judecatile luminate de la ICCJ-ul guvernamental.

Cu oroare constatam ca inainte se plangeau de plicurile galbene si acum s-a trecut, la vedere, la interventii obligatorii ridicate la nivel de norma juridica!

Nu acceptati acest act normativ si nu deveniti, sub semnatura, initiator al proiectului plamadit in bucataria Ministerului Justitiei de functionari supusi ordinelor politicului nestiutor de carte (juridica)!

Compromiterea actului de dreptate prin abuzul de putere al politicului nu este altceva decat dezicerea de orice valoare a democratiei, in conditiile in care nici macar nu poti spune ca ne intoarcem la metehnele trecutului dinaintea anului 1989, pentru ca nici atunci si niciunde pe mapamod, in orice vremuri, nimeni nu a indraznit nici sa gandeasca, dar sa mai si puna in aplicare un astfel de proiect!

Cu tinta directa, se hotaraste sa se asigure Guvernului castig de cauza in procesele in care este debitor, dator vandut oamenilor-creditori, care nu-si cer decat drepturile pentru plata muncii lor deja prestate.

Ei nu stau cu mana intinsa.

Fata de abuzul Statului debitor, utilizator al unor instrumente la indemana, prin care a amanat plata drepturilor legale prin tertipuri de mai bine de 19 ani, prin abuzuri crase, magistratii au lasat robele in dulap si, cu legea in mana, au imbracat haina justitiabilului.

Guvernele de orice culoare / nuanta, politicienii versati ori / si verosi s-au intrecut, in ultimii ani, sa terfeleasca pe ecrane justitia, sa o fezandeze in piata publica cu iz electoral pentru a-si ascunde lipsa de demnitate, de onoare si de competenta care au condus la indiferenta, ignorare, discriminare, desresponzabilizare a celor care se incurca in itele puterii ca sa ascunda edificiul inechitatilor, al nedreptatilor facute cetatenilor care acum sunt deja definiti drept 'tagma bugetarilor' si tratati discriminatoriu pentru ca isi cauta dreptatea in instante.

Atunci cand are interes si evita anumite tinte, evidentiate de media ca se eschiveaza de la plata de taxe si impozite, Statul, prin ANAF, executa si pentru o amenda derizorie. Statul se comporta ca un creditor vigilent.

Cand Statul este debitor, desi exista egalitate intre persoanele juridice, fizice si Stat, cum glasuieste Constitutia, pozitia precara, contrar normelor, o au creditorii, carora debitorul le stabileste termene pentru cand, cum, cat urmeaza sa efectueze platile, termene pe care el de peste 19 ani nu le respecta, emitand Ordonante de amanare plata, pentru ca in prezent sa intervina chiar in actul de judecata, sa instituie instanta speciala, cu obiect bine determinat, inclusiv pentru executarile silite ale hotararilor deja existente, intrate in circuitul civil.

Faptul ca acest proiect de OUG este zamislit de Ministerul Justitiei creeaza si mai multa stupoare, pentru ca la acest nivel ne surprinde ca nu se stiu ori se ignora precepte ce le-am invatam in primul an la Facultatea de Drept.

Corpul de magistrati constienti de invaliditatea si neconstitutionalitatea acestui proiect, cu efecte asupra oamenilor muncii etichetati drept 'bugetari', au convingerea ca institutia Consiliului Legislativ nu va aviza aceasta dejectie juridica, ca Presedintele ICCJ, sub nicio forma, nici in caz de manevre santajiste, ori Procurorul General, ca ordinator principal de credite, nu-si vor asuma aceasta batjocura legislativa si nu vor achiesa la nicio intelegere subterana impotriva corpului de magistrati.

Exclus ca CSM sa avizeze un proiect normativ care, nefiind lege, cu obiectul pe care il are, nu poate fi validat conform si unor decizii anterioare ale CCR si nici nu va marsa la o 'cooperare' cu debitorul guvernamental rau-platnic, cata vreme prin votul colegilor se afla in actualele jilturi pentru a-i reprezenta!

Retrageti de urgenta aceasta facatura de proiect de OUG, care, fie si doar in faza de proiect, rusineaza ministrii initiatori, un guvern care cere cetatenilor sai sa respecte legile, in timp ce el, 'pre moarte calcand', taie si spanzura legi fara sa fie legat la ochi din aviditatea dupa putere si marire!

Cu respect pentru demnitatea cu care sunteti investita si cu speranta ca de dragul acestei tari nu o veti rusina si la nivel european, unde in astfel de conditii Romania ar ajunge sub orice nivel, rusinata, chiar si sub nivelul marii.

Judecator de Curte de Apel.

Viorica Costiniu

Hon Presedinte AMR

Comentarii

# disper date 10 June 2024 16:17 -1029

Disperare mare. Probabil doamna are niște procese pe rol cu pensia dumisale, ca nu am vazut o demult așa activă. Dacă ar fi făcut ceva pînă acuma pentru interesul general nu ar fi acum așa lezată in interesul particular. Valabil pt toți magistrații.

# Foame mare date 10 June 2024 21:17 -1062

Dupa ce ani la rand v-ati marit salariile prin hotarari judecatoresti, date intre voi judecatori si procurori, ca doar voi sunteti la butoane, acum vreti sa lasati robinetul deschis sa va vina banii in continuare, nu va mai saturati? La pensii minime de 22000 de lei, va vaitati ca saracii, saracilor. Nu mai vorbim de salarii, sau de actul de justitie politizat pana la ultima judecatorie din tara.

# trisper date 10 June 2024 21:36 +6

Cand ai nevoie de instanță pentru un drept incalcat de catre angajator, e tot un interes particular, nu-i așa? Mă rog, nu e valabil pentru cei care pe profilul de FB iși trec ,,propriul angajat” sau ,,creator digital”. Âștia sunt cei mai ocupați, de-a dreptul workaholici, baza PIB-ului.

# maxtor date 11 June 2024 10:13 0

Statul se comporta ca un creditor vigilent -si pune pe magistratul judecator sa extraga taxe, agent fiscal ce poate afecta chiar fondul cauzei supuse judecarii.."s-a votat Codul Penal"!!!!!!

# Ioana M. date 11 June 2024 14:03 -640

"ICCJ este parte in procese si tot ea pronunta obligatoriu solutii pentru instantele inferioare, care sunt obligate sa suspende dosarele si sa intre in 'somaj tehnic', doar pana le vin pe tava judecatile luminate de la ICCJ-ul guvernamental." Hotararile date de ICCJ sunt obligatorii pentru instantele inferioare. In realitate, nu prea.Unde e jurisprudenta ? Este o ameteala in practica judiciara, zic angajatorii, consilierii si avocatii. Cand instantele au suspendat (se numeau impropriu "amanari') toate procesele, pe termen nelimitat nu numai litigiile de munca, nu era "somaj tehnic"?

# Un cetățean nemultumit date 14 June 2024 08:52 +1

Ar trebui deschisă o platformă în care sa se scrie cu subiect și predicat toate încălcările legii de către magistrati. Să se facă dezbateri publice online pentru bătaia de joc pe care o îndurăm prin instanțe . Faceți reclama să posteze oamenii hotărârile judecătorești să se vadă cum se judecă, nu se aplica uneori nici litera și nici spiritul ei. Ia justiția în serios doar când e vorba de bani să câștige drepturi salariale, bani pe care multi care nu îi merita.. Ar trebui făcut un referendum și cei care au calcat flagrant drepturile oamenilor în picioare să nu mai ia acea pensie specială pentru care nu contribuie, care este plătită și din munca amărâților pe care ii nedreptățesc.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva