24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

O CALAMITATE DE MINISTRU – Revolta de amploare impotriva ministrului Justitiei. 12 sefi de curti de apel s-au dezlantuit la adresa lui Stelian Ion: “Ameninta cu raspunderea penala un presedinte al curtii de apel pentru ca a indraznit ca informeze ordonatorul principal de credite despre obligatiile ce ii revin in temeiul unor hotarari judecatoresti executorii de drept... Este de o gravitate fara precedent, nu intentionam sa ramanem pasivi” (Scrisoarea si lista semnatarilor)

Scris de: George TARATA | pdf | print

11 May 2021 18:47
Vizualizari: 11730

Revolta de amploare impotriva ministrului Justitiei Stelian Ion (foto), dupa ce acesta l-a amenintat pe presedintele Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Mircea Cretu, ca poate raspunde penal daca se gandeste sa puna in executare hotararile judecatoresti definitive prin care au fost acordate drepturi salariale ale personalului auxiliar (click aici pentru a citi). 12 sefi de curti de apel (din cele 16 existente in Romania) i-au trimis marti, 11 mai 2021, o scrisoare deschisa lui Stelian Ion in care isi exprima solidaritatea cu presedintele Curtii de Apel Timisoara si il acuza pe ministru ca face presiuni pentru nerespectarea unor hotarari judecatoresti definitive.


 

Cei 12 presedinti de curti de apel precizeaza ca amenintarea presedintilor curtilor de apel cu plangeri penale pentru punerea in executare a unor hotarari judecatoresti este de o gravitate fara precedent si reprezinta un atac direct atat asupra independentei instantelor, cat si asupra reputatiei profesionale a presedintilor curtilor de apel. Sefii curtilor de apel ii transmit lui Stelian Ion ca nu vor ramane pasivi in fata acestui derapaj si il anunta ca vor sesiza Sectia pentru judecatori a CSM in vederea apararii independentei puterii judecatoresti in ansamblul sau.


Semnatarii scrisorii sunt:


-presedintele Curtii de Apel Alba Iulia, judecatorul Liviu Gheorghe Odagiu;

-presedintele Curtii de Apel Bacau, judecatoarea Loredana Albescu;

-presedintele Curtii de Apel Brasov, judecatoarea Mihaela Darabana;

-presedintele Curtii de Apel Bucuresti, judecatoarea Luminita Cristiu-Ninu;

-presedintele Curtii de Apel Constanta, judecatorul Marius Epure;

-presedintele Curtii de Apel Cluj, judecatoarea Dana Girbovan;

-presedintele Curtii de Apel Craiova, judecatoarea Gabriela Ionescu;

-presedintele Curtii de Apel Iasi, judecatoarea Diana Mihaela Cheptene-Micu;

-presedintele Curtii de Apel Oradea, judecatoarea Laura Simona Baican;

-presedintele Curtii de Apel Ploiesti, judecatoarea Andra Corina Botez;

-presedintele Curtii de Apel Suceaca, judecatorul Cristinel Grosu;

-presedintele Curtii de Apel Targu Mures, judecatoarea Andreea Ciuca.


Iata scrisoarea celor 12 sefi de curti de apel adresata ministrului Justitiei Stelian Ion (vezi facsimil):


Presedintii Curtilor de Apel condamna ferm presiunile inadmisibile pe care Ministrul Justitiei, Stelian Ion, le face pentru ca hotarari judecatoresti definitive sa nu fie puse in executare si isi exprima deplina solidaritate cu presedintele Curtii de Apel Timisoara, fata de raspunsul revoltator transmis acestuia, de Ministrul Justitiei, cu referire la acest subiect.

In adresa publicata de presa ieri, 10 mai 2021, Ministrul Justitiei ameninta pur si simplu cu raspunderea penala un presedinte al curtii de apel dintr-o tara membra a Uniunii Europene pentru ca a indraznit ca informeze ordonatorul principal de credite despre obligatiile ce ii revin in temeiul unor hotarari judecatoresti executorii de drept.

Presedintele Curtii de Apel Timisoara a informat Ministerul Justitiei ca exista cereri avand ca obiect punerea de indata in executare a unor hotarari judecatoresti, prin care s-au admis actiunile si s-a dispus uniformizarea modului de calcul al salariilor personalului auxiliar de specialitate, pentru desfasurarea activitatii in acelasi conditii de vechime in munca si functie.

In raspunsul trimis, Ministerul Justitiei, uzitand de calitatea de ordonator principal de credite pentru instantele judecatoresti si facand referire la dreptul sau de a emite 'norme si instructiuni obligatorii', a transmis nu doar ca aceste hotarari nu trebuie executate, ci si ca o astfel de punere in executare a hotararilor ar echivala cu savarsirea unei fapte penale.

Ii reamintim Ministrului Justitiei, Stelian Ion, ca Statul Roman este cel care a dispus plata esalonata a sumelor derivate din hotarari judecatoresti, prin OUG nr. 114/2018, act normativ obligatoriu, inclusiv pentru Guvernul Romaniei.

Presedintii Curtilor de Apel din Romania sunt, inainte de toate, judecatori si, inclusiv pentru ei, respectarea hotararilor judecatoresti nu este o optiune. Curtea Constitutionala a statuat in mod clar, in Decizia 972/2012: 'Hotararea judecatoreasca, avand autoritate de lucru judecat, raspunde nevoii de securitate juridica, partile avand obligatia sa se supuna efectelor obligatorii ale actului jurisdictional, fara posibilitatea de a mai pune in discutie ceea ce s-a stabilit deja pe calea judecatii. Prin urmare, hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila se situeaza in sfera actelor de autoritate publica, fiind investita cu o eficienta specifica de catre ordinea normativa constitutionala. Pe de alta parte, un efect intrinsec al hotararii judecatoresti il constituie forta executorie a acesteia, care trebuie respectata si executata atat de catre cetateni, cat si de autoritatile publice. Or, a lipsi o hotarare definitiva si irevocabila de caracterul ei executoriu reprezinta o incalcare a ordinii juridice a statului de drept si o obstructionare a bunei functionari a justitiei'.

Amenintarea presedintilor curtilor de apel cu plangeri penale a pentru punerea in executare a unor hotarari judecatoresti este de o gravitate fara precedent si reprezinta un atac direct atat asupra independentei instantelor, cat si asupra reputatiei profesionale a presedintilor curtilor de apel, la care nu intentionam sa ramanem pasivi. Actiunea Ministrului Justitiei, Stelian Ion, scoate efectiv Romania din ordinea de drept europeana, aratand ca opiniile unui om politic aflat intr-o functie publica au mai mare greutate decat legi si hotarari judecatoresti definitive.

Respectarea si aplicarea hotararilor judecatoresti reprezinta nu numai o obligatie legala pentru celelalte puteri in stat, printre care si cea executiva, dar constituie chiar esenta unei democratii. Mai mult, in materia dreptului muncii, constituie infractiune tocmai neexecutarea hotararii judecatoresti privind plata salariilor, in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata, conform art. 287 alin.1 lit. e din Codul penal.

Presiunile inadmisibile ale Ministrului Justitiei asupra instantelor reprezinta o noua dovada ca independenta instantelor depinde direct de independenta lor financiara si ca situatia gestionarii bugetului instantelor de judecata trebuie urgent mutata in competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau a Consiliului Superior al Magistraturii – prin punerea in aplicare a Hotararii Plenului CSM nr. 227/2019.

Fata de gravitatea fara precedent a acestei situatii, presedintii Curtilor de Apel semnatari ai acestei scrisori vor sesiza Sectia pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii in vederea apararii independentei puterii judecatoresti in ansamblul sau”.

 


Comentarii

# MN date 11 May 2021 19:13 +1

tare curios sunt sa vad si eu cu ochi mei cum rezolva judecatori acest comflict cu bufonul nr.1 din justitia romana. trebue sa o rezolve ei magistratii judecatori ca acum de ei s-a luat acest bufon, noi am esit in strada, am rezolvat problemele intregi societati chiar si in 89 cand am facut revolutia dar de castigat au castigat numai unii cum ar fi magistrati care primesc pensii speciale iar noi am murit pe baricada. acum ei sa iasa, ei sa rezolve cu schimbarea acestui maimutoi si chiar a intregului guvern, vreau sa vad sunt curios cine castiga. mult succes domnilor judecatori

# Lașii date 11 May 2021 19:24 +3

Președintele Curții de Apel Galați Președintele Curții de apel Pitești Este rușinos sa doresti sa conduci o curte de apel și sa nu aperi drepturile judecatorilor și personalului instanței

# Demostene date 11 May 2021 19:51 +60

Măi să fie!?. 12 prezidenți de curți invocă Decizia CCR 972/2012, cu referire la autoritatea de lucru judecat. Sunt curios de soluția CSM pe apărarea reputației completului "negru"????. Să înțeleagă talpa țării (plătitorii de taxe și impozite) că autoritatea de lucru judecat se aplică numai în litigiile de muncă ale juzilor iar în cazul Robert Roșu e facultativă???? Ce ne facem dacă se înfoaie vreo structură specializată din parchet și îi cheamă la declarații pe judecătorii care au pronunțat hotărârile din materia litigiilor de muncă iar juzii, după o mică frăgezire, vor spune că nu-și mai mențin considerentele????????

# Mihaela date 11 May 2021 21:29 +13

Stelică, lasă -ne, lasă-ne ! E prea mare pălăria pentru tine.

# Demostene date 11 May 2021 22:45 +28

Erată. Presupun că aceiași regulă se aplică și hotărârilor judecătorești privind drepturile salariale ale procurorilor?!????

# maxtor date 12 May 2021 02:55 0

probabil se refera doar la titlurile executorii imediat(amenzile judiciare).https://www.luju.ro/static/smiles/lol.gif

# maxtor date 12 May 2021 03:06 0

@Demostene-cale extra-ordinara,cale speciala......

# santinela date 12 May 2021 06:59 +29

Asa se intimpla cind "instalezi " un userist,o nulitate in materie, pe un scaun cu o asa mare importanta.Ciumpalacul neamului cica-i jurist de meserie,de risul curcilor !

# maxtor date 12 May 2021 14:09 0

@santinela-tehnic procurorii functioneaza sub autoritatea sa,scrie la C.geaoba credeati ca e doar un post de ministru pentru 1 agarici.care era candidata aia cu tranzistoarele,poate era mai buna????.....https://www.luju.ro/static/smiles/sad.gif

# Stoica Daniela date 12 May 2021 18:10 +3

Ăla de la Galati chiar este un Laș.

# gigi date 12 May 2021 19:12 +79

In ce cocina a fost gasita aceasta specie Stelian Ion?

# Un Judecator revoltat! date 13 May 2021 11:21 +21

La Pitesti e unul președinte, care nu știe câte urechi are!! E degeaba! Vrea funcție la ICCJ dar își bate joc de oameni!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva