TAIERI DE SALARII PENTRU ANGAJATII DIN INSTANTE – Sindicatul grefierilor Dicasterial denunta felul in care Ministerul Justitiei preseaza instantele: „Cand vine vorba de plata salariilor stabilite prin lege si confirmate prin hotarari judecatoresti definitive, balbele si minciunile se tin lant din cauza incompetentilor de la conducerea MJ... Tactici ieftine de intimidare... Si munciti, si cu banii luati... Dragi colegi, daca veti accepta politica pumnului in gura, puteti sa v-agatati roba-n cui!”
Judecatorii, grefierii si ceilalti salariati ai instantelor sunt in pericol de a-si vedea salariile taiate, din cauza ca Ministerul Justitiei insista sa incalce legea si hotararile judecatoresti definitive care au confirmat aceste drepturi salariale pentru angajatii instantelor.
Cei care acuza MJ de abuzuri sunt membrii Sindicatului National al Grefei Judiciare Dicasterial – condus de catre Catalin Traistaru (foto 1), prim-grefierul Tribunalului Timis. Luni, 10 mai 2021, SNGJ Dicasterial a publicat o noua adresa a Ministerului Justitiei catre judecatorul Mircea Cretu (foto 2), presedintele Curtii de Apel Timisoara. In aceasta adresa, datata 19 aprilie 2021 si semnata de catre secretarul de stat Alexandru-Paul Dimitriu, MJ reia pozitia exprimata intr-o adresa din luna februarie – si anume: ca Guvernul nu are bani, deci instanta ar face bine sa diminueze drepturile salariale ale angajatilor (click aici pentru a citi). Intre adresa MJ din februarie si cea din aprilie, presedintele CA Timisoara i-a pus in vedere Ministerului Justitiei ca au existat mai multe dosare in care aceeasi curte de apel le-a dat castig de cauza unor membri ai personalului auxiliar de specialitate (nu se precizeaza de la ce instante) care cereau „punerea de indata in executare a unor hotarari judecatoresti (....) prin care s-a admis actiunea formulata de reclamanti si s-a dispus uniformizarea modului de calcul al salariilor pentru desfasurarea activitatii in aceleasi conditii de vechime in munca si functie, precum si repararea prejudiciului produs pana la incetarea starii de discriminare, achitarea acestor diferente si pentru viitor, actualizarea sumelor cu indicele de inflatie si a dobanzii penalizatoare” (vezi facsimil mai jos, in comunicat).
Mai mult: sindicatul grefierilor sustine ca nu doar Mircea Cretu, ci si alti presedinti de curti de apel au primit adrese similare din partea Ministerului Justitiei.
Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, Sindicatul Grefei Judiciare acuza ca secretarul de stat Alexandru Dimitriu ar fi facut presiuni asupra mai multor curti de apel, ultimele vizitate vineri, 7 mai 2021, fiind CA Oradea si CA Timisoara.
„Mai grav decat afectarea independentei financiare a salariatilor din justitie si a independentei materiale a functionarii instantelor, este indemnarea unui demnitar de rang inalt din fruntea Ministerului Justitiei, in persoana Secretarului de Stat Alexandru Dimitriu, la nerespectarea hotararilor judecatoresti, sub efectul presiunilor psihologice exercitate asupra angajatorilor din justitie prin continuarea pelerinajului pe la sediul curtilor de apel (nu intamplator, acesta s-a aflat vineri, 7 mai 2021 la CA Oradea si... Timisoara)”, detaliaza grefierii.
Amintim ca nu este prima data cand SNGJ Dicasterial semnaleaza aceste probleme, sindicatul amenintand deja ca le va face plangere penala ministrului Stelian Ion, precum si celorlalte persoane din Ministerul Justitiei care s-ar face vinovate de nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive prin care atat grefierii, cat si judecatorii si-au castigat drepturile salariale (detalii in linkul de mai sus).
Iata comunicatul SNGJ Dicasterial:
„Cand vine vorba de plata salariilor stabilite prin lege si confirmate prin hotararile judecatoresti, definitive, balbele si minciunile se tin lant din cauza incompetentilor aflati la conducerea ministerului, care, in loc sa gaseasca solutii, trec la aplicarea unor tactici ieftine de intimidare. Desi nici nu am ajuns la jumatatea anului, Ministerul Justitiei se plange deja ca a ramas fara bani. Mai mult decat atat, ministrul Stelian Ion transmite judecatorilor ca „nu au fost asigurate fonduri pentru plata drepturilor salariale restante, stabilite prin hotarari judecatoresti, acte administrative sau O.U.G. nr. 3/2019”, cu toate ca nerespectarea hotararilor judecatoresti constituie fapta penala.
In ciuda faptului ca au castigat in instanta, anumite drepturi salariale, in momentul de fata, lucratorii din Ministerul Justitiei au ajuns un fel de sclavi pe plantatia ministerului.
Chiar daca avalansa declaratiilor belicoase continua la Ministerul Justitiei, iar zilele trecute se dadeau asigurari ca ”bugetul a fost construit ca salariile sa fie platite pana la finalul anului”, o serie de adrese si circulare ce contin amenintari cu sanctiuni din partea ministerului au fost trimise presedintilor Curtilor de Apel care vor sa respecte legea, deciziile I.C.C.J. si C.C.R. In fata acestei situatii consideram ca suntem indreptatiti sa adresam o intrebare la care asteptam raspuns urgent: de ce ati acceptat diminuarea bugetului pe anul 2021? Sa intelegem ca aveati de gand sa faceti economie pe spatele salariatilor? Domnilor, nu vom permite sa fim parghia de sacrificiu sub amenintarea ca se da cu biciul!
Presedintele Curtii de Apel Timisoara simte acest lucru pe propria piele, desi prin masurile adoptate ne-a dovedit ca a ales, inca de la preluarea mandatului, sa se subordoneze factorilor de decizie de rang mai inalt. Mai jos, redam adresa primita de acesta din partea Ministerului Justitiei:
Circulare de acest gen au fost trimise tuturor curtilor de apel, iar presiuni pentru plata drepturilor salariale diminuate au fost exercitate si asupra altor presedinti, unii dintre acestia cedand si respectand instructiunile, insa altii au ales sa isi asume responsabilitatea actului managerial, cum este cazul presedintelui CA Galati.
Iar pentru ca nu era suficient sa incalce doar hotararile judecatoresti, deciziile I.C.C.J. si C.C.R., prevederile O.U.G. 3/2019 si ale O.U.G. 114/2018, ministrul Stelian Ion si-a pus ambitia sa incalce si Codul Muncii. Din informatiile pe care le detinem, am mai aflat ca ministrul a trasat sarcina presedintilor de curti de apel sa nu plateasca nici personalul care indeplineste criteriile pentru majorari salariale ca urmare a trecerii intr-o alta transa de vechime in munca si specialitate.
Mai mult, cel care conduce sistemul de justitie din Romania le ordona angajatorilor din cadrul autoritatii judecatoresti sa nu ocupe nici macar posturile vacante, fara a tine cont de faptul ca instantele si parchetele au scheme de personal subdimensionate.
Incapabil sa aiba un dialog cu organizatiile sindicale reprezentative, ministrul Stelian Ion alege sa discute despre problemele din sistemul judiciar si legile justitiei cu organizatia ... Sexul vs Barza. Mai mult ca sigur, urmeaza sa consulte si ambasadele straine din Romania, asa cum obisnuieste sa o faca de la preluarea mandatului.
In acest context, tragem un semnal de alarma!
Mai grav decat afectarea independentei financiare a salariatilor din justitie si a independentei materiale a functionarii instantelor, este indemnarea unui demnitar de rang inalt din fruntea Ministerului Justitiei, in persoana Secretarului de Stat Alexandru Dimitriu, la nerespectarea hotararilor judecatoresti, sub efectul presiunilor psihologice exercitate asupra angajatorilor din justitie prin continuarea pelerinajului pe la sediul curtilor de apel (nu intamplator, acesta s-a aflat vineri, 7 mai 2021 la CA Oradea si... Timisoara).
Situatia actuala in justitie se prezinta astfel: salariatii sunt... si munciti, si cu banii luati! Ori, asa ceva este inadmisibil!
Dragi colegi avocati, magistrati si grefieri daca veti accepta politica pumnului in gura, puteti sa va agatati roba-n cui!”
sursa foto Cretu: Impactpress.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Demostene 10 May 2021 21:27 +1
# maxtor 11 May 2021 00:59 0
# X 11 May 2021 21:36 +20
# VIKY 12 May 2021 13:42 +14