OPERATIUNEA “DISTRUGEREA LUI VANGHELIE” - Document incendiar care releva reteta dupa care se demonizeaza si elimina din viata publica un lider politic. Dupa cinci ani de ancheta, DNA a dispus clasarea dosarului in care ex-primarul Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost acuzat de primirea unei spagi de 2,5 milioane euro: “Nu a fost decelata nicio proba din care sa rezulte ca primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, ar fi primit mita” (Ordonanta de clasare)
Dupa ce saptamana trecuta am prezentat modul in care DNA i-a tinut cu dosar timp de 6 ani pe fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie si pe fostul sef al SPP Dumitru Iliescu pentru ca in final acestia sa primeasca din partea procurorilor clasare (click aici pentru a citi), in editia de astazi Lumea Justitiei dezvaluie noi elemente din operatiunea parchetului anticoruptie declansata impotriva lui Vanghelie. O operatiune care a insemnat fabricarea nu a unui dosar, ci a trei dosare (intr-unul dintre acestea, si acela cusut cu ata alba, Vanghelie fiind deja trimis in judecata), totul cu scopul ca Marian Vanghelie sa fie eliminat din politica si de la conducerea Primariei Sectorului 5. Cazul pe care il publicam in cele ce urmeaza arata cum - la fel ca in dosarul in care vizat a fost si ex-seful SPP Dumitru Iliescu - Marian Vanghelie a fost pus sub urmarire penala si tinut cu dosar de catre DNA vreme de 5 ani, in final insa chiar DNA dispunand solutia de clasare. Si nu orice fel de clasare, ci una inclusiv pe motiv ca fapta nu exista. Ceea ce inseamna ca Marian Vanghelie a fost anchetat pentru o inventie.
Totul a inceput in decembrie 2014, cand la DNA-ul condus de inculpata Laura Kovesi (foto 1) a fost depus un denunt impotriva lui Marian Vanghelie, in care se acuza ca primarul Sectorului 5 ar fi primit mita 2,5 milioane euro de la compania de salubritate Brantner Servicii Ecologice SA, in vederea incheierii unui contract pe o durata de 8 ani, banii fiind primiti la Hotelul Ibis din Bucuresti.
Denuntul a fost inregistrat in evidenta cauzelor penale in 25 mai 2015, iar in 25 august 2015 s-a declansat urmarirea penala in rem cu privire la pretinsa infrtactiune de luare de mita (vezi facsimil).
Ulterior, in 22 decembrie 2015 si 5 februarie 2016, DNA a extins urmarirea penala si pentru doua posibile fapte de abuz in serviciu, referitoare incheierea contractului cu societatea Brantner Servicii Ecologice SA, dar si il legatura cu un alt contract incheiat de Primaria Sectorului 5, de aceasta data cu compania Romprest.
Urmatoarea mutare a DNA a avut loc in 26 aprilie 2016, cand Marian Vanghelie si alti functionari ai Primariei Sectorului 5 au fost pusi sub urmarire penala. Atentie insa, doar pentru abuz in serviciu. De altfel, declansarea urmaririi penale fata de Vanghelie a fost mediatizata de DNA printr-un comunicat de presa din 5 mai 2016, in care se preciza ca dosarul priveste atribuirea a doua contracte de salubrizare.
In ceea ce priveste pretinsa luare de mita denuntata la DNA, parchetul anticoruptie nu a luat nicio masura fata de Marian Vanghelie. Si bine a facut, dupa cum vom vedea in cele ce urmeaza.
Cinci ani de hartuire, soldati cu clasare
Dosarul nr. 479/P/2015 de luare de mita si abuz in serviciu (aceasta pretinsa fapta cu urmarirea penala inceputa) a stat in lucru la DNA pana in 2020. Perioada in care, asa cum se stie, Marian Vanghelie a fost executat intr-o alta cauza, in care a fost chiar arestat si trimis in judecata, fiind eliminat practic de la Primaria Sectorului 5. Dupa cinci ani de la inceperea acestui dosar, in 22 iunie 2020, cauza a fost clasata de procurorul DNA Daniel Marius Pata (foto 2), atat in ceea ce priveste abuzul in serviciu (in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala - „fapta nu este prevazuta de legea penala”), cat si in ceea ce priveste luarea de mita (in temeiul art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedura penala - “fapta nu exista”).
Clasarea in legatura cu pretinsa fapta de abuz in serviciu este amplu motivata, procurorul Daniel Pata de la Sectia I din DNA explicand de ce Marian Vanghelie nu poate fi trimis in judecata pentru aceasta infractiune. Intreaga clasare pe abuz in serviciu o puteti citi in ordonanta anexata la finalul articolului.
Cat priveste acuzatia de luare de mita, procurorul Daniel Pata a retinut urmatoarele:
“Cu privire la infractiunea de luare de mita se va observa ca nicio proba nu sustine acuzatia adusa, motiv pentru care se va dispune clasare. Se va observa in acest sens ca nu a fost decelata nicio proba din care sa rezulte ca primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, ar fi primit mita pentru care s-a intocmit procesul verbal de sesizare din oficiu”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# m 17 July 2020 16:04 +9
# DODI 17 July 2020 16:26 +18
# Un ochi rade altul... 17 July 2020 21:04 +4
# sic semper tyrannis 19 July 2020 14:31 +2
# coco 19 July 2020 19:04 +1
# coco 20 July 2020 09:33 +1