23 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PENSIILE MAGISTRATILOR INTRA LA AVIZARE – CSM a programat sedinta in care va dezbate modificarile la regimul pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor. Plenul CSM se intruneste in 22 decembrie 2022 ca sa stabileasca daca da sau nu aviz pozitiv proiectului de lege (Proiectul)

Scris de: G.T. | pdf | print

20 December 2022 11:42
Vizualizari: 8226

Consiliul Superior al Magistraturii a programat sedinta in care va dezbate modificarile pe care Guvernul Ciuca intentioneaza sa le aduca regimului pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor.


 

Presedintele CSM Marian Buda (foto) a convocat Plenul Consiliului pentru joi, 22 decembrie 2022. La punctul 5 al ordinii de zi a Plenului CSM figureaza “Avizarea proiectului de Lege privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu” (vezi facsimil). Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea Legii 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, publicat in exclusivitate de Lumea Justitiei, luni, 19 decembrie 2022 (click aici pentru a citi).

Concret, proiectul de lege propune introducerea unei vechimi minime de 25 de ani doar in functia de magistrat ca si conditie pentru pensionare, etapizarea luarii in calcul a vechimii din celelalte profesii juridice, plafonarea pensiilor astfel incat acestea sa nu mai depaseasca salariul net al magistratilor si recalcularea pensiilor aflate in plata.

 


* Click aici pentru a citi proiectul de lege privind modificarile la pensiile de serviciu ale magistratilor

Comentarii

# magda date 20 December 2022 12:51 +123

E ca in fotbal...daca arbitri sunt ,,aranjati'',meciul degeaba se mai joaca pe teren.Dar,ca orice aviz si acesta conteaza doar la capitolul imagine. Nu poate infrange puterea legislativa.

# ioan bucsa date 21 December 2022 10:16 +193

păi şi cu creşterea vârstei de pensionare la magistrati !???? 6 luni la UN AN !!?? unde e Deci în continuare se va putea ieşi la pensie la 47 ANI! Din care: 2 ani INM, un an şi ceva stagiar, încă vreo cel puţi 4 ani concedii pre şi postnatale pe care acum le iau şi domnii când dau de greu, de parcă ar alăpta ei!!! Deci cu vreo 15 anişori munciţi poţi obţine o pensie frumuşică la 47/48 ani ! BRAVOOOOOOOO

# ioan bucşa date 21 December 2022 10:20 0

ERATĂ: nu 15 anişori ...18 anişori

# ioan bucsa date 21 December 2022 10:34 +53

Dar pensii speciale sunt şi la: PENITENCIARE, M.A.I cu toate subdiviziunile lui, SIE, SRI, STS ...ele nu afectează bugetul !!?? că tot mai mari decât salariul sunt, tot de la 47/48 ani se iese la pensie şi cu tot felul de asimilări din alte profesii, cu reduceri de vârstă pt apt limitat!!! Dar ăştia sunt mulţi şi ar vota împotriva politrucilor dacă s-ar atinge de ei

# CD date 21 December 2022 14:20 +374

#Ioan Bucsa, In afara de magistrati, la nicio alta categorie profesionala pensia nu este mai mare ca salariu! Mai usor cu manipularea ca se vede din avion!

# gogu date 21 December 2022 21:55 -26

Pensia de serviciu reprezinta 80% din salariul primit in ultima luna de activitate. De ce s-a ajuns ca pensia sa depaseasca salariul care a constituit baza de calcul? Nu cumva modificarile codului fiscal au condus la aceasta realitate?

# Dan date 22 December 2022 09:09 +601

Transa a 3-a de la PNRR in valoare de 3.1 mld euro e conditionata de "reformarea sistemului de pensii"... toti specialii care sug de la stat se vor opune la orice schimbare reala folosind CCR-ul Aceeasi mizerie pe care au facut-o cu Sectia Speciala. S-au prefacut ca o desfiinteaza, dar au infiintat altele, cu aceeasi oameni si cu acelasi scop, hartuirea judecatorilor cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili, care ii condamna pe infractorii din mafia PSD, PNL si UDMR. La Inspectia Judiciara l-au schimbat pe Netejoru cu un Netejoru cu fusta (Roxana Petcu), dar avand aceleasi obiective, hartuirea judecatorilor corecti. Noile pensii sunt tot speciale, daca nu se bazeaza pe contributivitate, pe toata perioada de activitate. De ce magistratii sa aiba pensii speciale ? CCR-ul nu poate adauga la Constitutie, iar Constitutia spune ca toti oamenii sunt egali, in fata legii, deci si in fata legii pensiilor.

# Pentru GOGU date 22 December 2022 11:31 +503

@Gogu, in cazul magistratilor, pensia reprezinta 80% din VENITUL primit in ultima luna de activitate. Asa a ajuns sa ia acea pensie enorma Gh. Balasoiu, fost comandant al penitenciarului Colibasi. Inainte de a iesi la pensie, Balasoiu a fost incadrat ca procuror, el stand la CA Pitesti doar 2 saptamani. Pentru ca venitul pentru ultima luna de munca sa fie cat mai mare, in 2005, Balasoiu a renuntat la CO din ultimul an si a facut multe deplasari in interes de serviciu. Banii pentru deplasari si concediu s-au adunat la salariul din ultima luna, luat in calcul pentru stabilirea pensiei. In 2017 avea pensie de 34.000 lei iar in 2021 - 78.000 lei

# Pentru GOGU date 22 December 2022 11:45 +305

In 2017, guvernul PSD-ALDE a modificat codul fiscal, transferand contributiile de la angajator la angajat. Statul, cel mai mare angajator, a pasat contribuțiile sociale și de sănătate personalului bugetar astfel ca,pe hârtie, salariile au crescut, dar nu si costul guvernului cu salariile. Din creșterea cu 25% a brutului, marea majoritate a banilor au plecat la buget, iar cei mai multi s-au ales cu o majorare de cativa lei. A fost vorba doar despre un calcul strict contabil, menit să evite deficitul bugetar exagerat, dar sa ducă la indeplinire promisiunea de creștere a salariilor în sectorul public. Prin aceasta smecherie, in 2018 s-a marit cu 25% salariul brut al magistratilor. La inceputul lui 2022, salariile magistratiilor au fost majorate cu 20% din cauza VRS, „valoare de referință sectorială”, care a fost inventată în 2016 în timpul guvernului Cioloș, dar se referea EXCLUSIV la serviciile de probațiune.

# gogu date 22 December 2022 13:13 +77

@Pentru GOGU Aveti mare dreptate, e vorba de venit si majoritatea magistratilor si l-au marit prin delegatii la magazinul din coltul strazii dupa care au decontat. Mai lasat-l pe Balasoiu, Dzeu sa-l odihneasca! Verificati inventarul si gasiti alti dusmani! E clar ca sunt anomalii dar nu cred ca actualii guvernanti sunt in stare sa le rezolve constitutional. Nu e sigur ca si vor, sigur e ca nu stiu. Pace in suflet!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.03.2023 – Judecatoarea Florica Roman candideaza. Alta judecatoare a iesit din suspendare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva