15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PIRLOG, TROSNIT INAINTE DE ALEGERI – Adjunctul Parchetului Militar Bucuresti Bogdan Pirlog nu scapa de dosarele disciplinare. Cu cateva saptamani inainte de alegerile pentru CSM la care Pirlog s-a inscris, Inalta Curte a desfiintat solutiile de clasare dispuse de Sectia pentru procurori a CSM fata de procurorul militar. Instanta suprema a dispus continuarea judecatii disciplinare (Minutele)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

4 April 2022 14:09
Vizualizari: 4205

Lovitura pentru celebrul procuror militar Bogdan Ciprian Pirlog (foto). Cu mai putin de o luna inainte de primul tur al alegerilor pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii, adjunctul Parchetului Militar Bucuresti – despre care Lumea Justitiei a dezvaluit ca va candida din partea parchetelor de pe langa tribunale (click aici pentru a citi) – a primit vestea ca nu scapa de dosarele disciplinare.Luni, 4 aprilie 2022, judecatorii Adrian Remus Ghiculescu, Maria Hrudei, Eugenia Puscasiu, Simona Lala Cristescu si George Bogdan Florescu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au desfiintat solutiile prin care Sectia pentru procurori in materie disciplinara din CSM l-a albit pe Pirlog pe procedura in doua cauze disciplinare. Subliniem: pe procedura, nu pe fond – motiv pentru care, admitand recursul Inspectiei Judiciare, ICCJ a dispus ca Sectia pentru procurori a CSM sa continue judecarea ambelor dosare.


Iata minutele ICCJ din cauzele:


- 23/1/2022 (decizia nr. 81/2022):


Cu majoritate,

Admite recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 10P din 10 noiembrie 2021, pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori in materie disciplinara, in dosarul nr. 12/P/2021.

Caseaza hotararea atacata. Trimite cauza Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii pentru continuarea judecatii in dosarul 12/P/2021.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 4 aprilie 2022.

Cu opinie separata in sensul respingerii recursului ca nefondat”;


- 77/1/2022 (decizia nr. 82/2022):


Cu majoritate,

Admite recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 11P din 10 noiembrie 2021, pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori in materie disciplinara, in dosarul nr. 9/P/2021.

Caseaza hotararea atacata. Trimite cauza Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii pentru continuarea judecatii in dosarul 9/P/2021.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 4 aprilie 2022.

Cu opinie separata in sensul respingerii recursului ca nefondat”.


Pirlog risca s-o pateasca grav intr-unul dintre dosare


Amintim ca Bogdan Pirlog a fost spalat pe procedura in trei dosare disciplinare in aceeasi zi. Este vorba atat despre cele doua cauze de mai sus, cat si despre o a treia, in care Inspectia Judiciara l-a trimis in judecata disciplinara la pachet cu alte doua vedete ale #rezistentilor din procuratura: Cristian Ardelean de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor si Alexandru Codreanu de la PT Brasov (click aici pentru a citi). Aceasta a treia speta are primul termen la Inalta Curte in data de 23 mai 2022 (dosar nr. 3120/1/2021).

Revenind la primele doua cauze retrimise acum la CSM, prezentam abaterile disciplinare de care Inspectia Judiciara il acuza pe Bogdan Pirlog (conform art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor):

I. 9/P/2021:

- a): „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”;

- b): „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii”;

II: 12/P/2021:

- g): „nerespectarea de catre procuror a dispozitiilor procurorului ierarhic superior, date in scris si in conformitate cu legea”;

- m): „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”.

Cea mai riscanta dintre cele patru abateri de mai sus este cea de la litera b (incalcarea regimului incompatibilitatilor si interdictiilor). In cazul in care va fi gasit definitiv vinovat pentru aceasta fapta, Sectia pentru procurori a CSM sau Inalta Curte va fi obligata sa-i aplice lui Bogdan Pirlog fie retrogradarea profesionala, fie excluderea din magistratura. Prevederea este continuta in art. 100 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 si a fost introdusa in anul 2018, odata cu marile modificari ale legilor justitiei impotriva carora au protestat Pirlog, Ardelean, Codreanu si alti judecatori si procurori-activisti.


Redam intregul articol 100 din Legea 303/2004:


(1) Sanctiunile disciplinare care se pot aplica judecatorilor si procurorilor, proportional cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) avertismentul;

b) diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu pana la 25% pe o perioada de pana la un an;

c) mutarea disciplinara pentru o perioada efectiva de la un an la 3 ani la o alta instanta sau la un alt parchet, chiar de grad imediat inferior;

d) suspendarea din functie pe o perioada de pana la 6 luni;

d^1) retrogradarea in grad profesional;

e) excluderea din magistratura.

(2) Prin derogare de la dispozitiile legilor speciale care reglementeaza raspunderea disciplinara, sanctiunile disciplinare care pot fi aplicate pentru abaterile disciplinare prevazute la art. 99 lit. b), d) (n.r. activismul politic) si t) teza intai (n.r. exercitarea functiei cu rea-credinta) nu pot consta in cele prevazute la art. 100 lit. a)-d).

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva