15 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROIECTUL CU PENSIILE MAGISTRATILOR A AJUNS IN PARLAMENT – Premierul PSD Marcel Ciolacu, liderul interimar al PNL Catalin Predoiu, presedintele UDMR Kelemen Hunor si liderul minoritatilor nationale Varujan Pambuccian explica de ce se impune taierea pensiilor de serviciu si cresterea varstei de pensionare: “Masurile vor contribui la consolidarea echitatii intre planurile de pensii de serviciu, la apropierea treptata a raportului prestatiilor din pensiile magistratilor de cel din sistemul general”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

14 April 2025 13:49
Vizualizari: 5005

Liderii coalitiei PSD-PNL-UDMR au depus in Parlament luni, 14 aprilie 2025, proiectul de lege care va limita pensiile judecatorilor si procurorilor, concomitent cu cresterea varstei de pensionare.



Astfel, din 2026 pana in 2045, varsta de pensionare va creste etapizat de la 48 la 65 de ani. In schimb, vechimea minima necesara in specialitate va ramane constanta la 25 de ani.

Totodata, pensia de serviciu nu va putea depasi 65% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in ultimele 48 de luni de activitate inainte de data eliberarii din functie, raportate la un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. In prezent, acest nivel este de 80%.

Acum prezentam expunerea de motive a proiectului de act normativ, in care presedintele PSD Marcel Ciolacu (foto dreapta), cel al PNL Catalin Predoiu (foto stanga), seful UDMR Kelemen Hunor si liderul deputatilor din partea minoritatilor Varujan Pambuccian argumenteaza ca o asemenea initiativa este ceruta Romaniei de catre Comisia Europeana prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Amintim ca Lumea Justitiei a publicat acest proiect de lege saptamana trecuta (click aici pentru a citi).


Redam expunerea de motive a initiativei legislative (vezi facsimil):


Conform angajamentelor asumate de Romania prin PNRR, pensiile de serviciu trebuie reformate pe baza unor solutii care sa vizeze corectarea inechitatilor dintre beneficiarii acestor categorii de pensii si beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al cotributivitatii, cat si al justitiei sociale.

In prezent, pensiile de serviciu pentru anumite categorii socio-profesionale, respectiv personalul din sistemul de justitie, sunt calculate prin aplicarea unui procent de 80% asupra bazei de calcul reprezentate de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in ultimele 48 de luni de activitate inainte de data pensionarii.

Cu toate ca Legea nr. 282/2023, prin care a fost reglementata reforma pensiilor de serviciu a fost agreata de Comisia Europeana ca indeplinind angajamentele asumate prin PNRR, Decizia Curtii Constitutionale nr. 724/2024 a declarat neconstitutionala cresterea impozitarii progresive pentru pensiile de serviciu.

Restrictiile impuse asupra conceptiei reformei pensiilor de serviciu prin hotararile CCR afecteaza in principal planul de pensii de serviciu al magistratilor.

In consecinta, parametrii pensiilor de serviciu ale magistratilor permise in temeiul acestor hotarari difera substantial de cei ai altor pensii de serviciu. In special, magistratii au mentinut o rata de inlocuire de 80% aplicata castigurilor medii pe o perioada de 4 ani inainte de pensionare, comparative cu o rata de 65% pentru ceilalti beneficiari de pensii de serviciu, iar pensiile beneficiarilor aflati deja in activitate sunt indexate la o rata de crestere a salariilor contribuabililor activi. Prestatiile pentru noii intrati in profesie, ca si pentru toti beneficiarii altor planuri de pensii de serviciu, vor fi indexate in functie de inflatie.

Pentru a respecta angajamentele din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale (MMFTSS) e alaborat, cu spijinul Bancii Mondiale si in consultare cu serviciile tehnice ale Comisiei Europene o propunere bazata pe urmatoarele coordonate:

- Reducerea ratei de inlocuire la pensionare de la 80% la 65%;

- Accelerarea cresterii varstei de pensionare pentru magistrati de la 4 luni pe an la 6 luni pe an pana la implinirea varstei de 65 de ani.

Astfel, masurile avute in vedere vor contribui la consolidarea, in continuare, a echitatii intre planurile de pensii de serviciu, la apropierea treptata a raportului prestatiilor din pensiile magistratilor de cel din sistemul general de pensii, precum si la reducerea numarului de pensionari odata cu cresterea accelerata a varstei de pensionare, sprijinind astfel consolidarea sustenabila a cheltuielilor

Masurile propuse prin prezentul proiect de act normativ sunt necesare pentru alinierea tuturor pensiilor din perspectiva echitatii, principiu fundamental al reformei, asa cum este ea descrisa in PNRR.

Astfel, se realizeaza o aliniere atat la nivelul tuturor pensiilor de serviciu prin introducerea ratei de inlocuire unice de 65% (aceeasi pentru toti beneficiarii de pensii de serviciu), dar si accelerarea cresterii varstelor de pensionare pentru aceste categorii de persoane.

Se propune ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2026, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, precum si personalul de specialitate juridica se pot pensiona si pot beneficia de pensia de serviciu daca indeplinesc conditia de vechime de minimum 25 de ani realizata numai in aceste functii, precum si conditia de varsta de cel putin 48 de ani.

Aceasta varsta de pensionare creste esalonat conform Anexei nr. 3 la Legea nr. 303/2022.

De asemenea, pentru personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, proiectul de lege are in vedere ajustarea procentului care sta la baza stabilirii cuantumului pensiilor de serviciu, de la 80% din baza de calcul, cat este in prezent, la 65%, determinand reducerea decalajului dintre pensiile de serviciu si cel al pensiilor de asigurari sociale de stat.

Personalul Curtii Constitutionale, respectiv magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora, cu o vechime de cel putin 25 de ani realizata numai in aceste functii, se pot pensiona la implinirea varstei standard de pensionare de 65 de ani si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in ultimele 48 de luni de activitate inainte de data pensionarii.

Varsta de pensionare creste esalonat pana la implinirea varstei de 65 de ani.

In vederea aplicarii prevederilor prezentei legi, la propunerea institutiilor implicate, normele metodologice existente se actualizeaza”.


* Cititi aici intregul proiect de lege

 

Comentarii

# Un judecator date 14 April 2025 14:09 +271

Egalizati-mi pensia, dar si interdictiile. Eu sunt de acord cu o pensie de 2000 lei, dar imi dati voie sa lucrez in timpul liber ca orice alt cetatean care vrea sa stranga bani pt zile negre. Asa cum medicul lucreaza la stat si la privat, asa si judecatorul trebuie lasat sa dea consultanta juridica in cauzele pe care nu le judeca. Echitate si pentru judecatori, da?

# Just date 14 April 2025 14:26 +18

Proiectul de lege e desenat, nu scris ? Oricum, e vrajeala ce au propus spre modificare, pensiile monstruoase, platite magistratilor din banii romanilor, tot raman in plata!

# prădoiu date 14 April 2025 14:32 +20

Echitate marca Predoiu-Ciolacu. Magistrații susțin stabilitatea și echitatea!

# Un grefier date 14 April 2025 14:49 +281

Subscriu comentariului postat de "Un judecator"! Raportul de munca este precum un contract! După incheierea/semnarea/derularea acestuia și ajungerea la termen nu se poate invoca "pretul incorect" !!@ O eventuala modif8are poate fi aplicabila celor ce se vor angaja în temeiul noii legi! Sau, mai grav, statul trebuie sa fie obligat sa ma despăgubească pt anii de în care mi-a restrâns dreptul la munca și implicit la completarea venitului!

# Despre pensii în general și despre multe altele date 14 April 2025 15:01 -1

Art. IV din OUG 9/2025, care a fost în vigoare câteva zile și care se refera la încetarea de drept a raporturilor de muncă.

# zic si eu , nu dau cu paru' date 14 April 2025 15:09 +5

Dupa Lovitura de Stat din 6 decembrie avem un guWerner Ilegitim si Ilegal numit de un cetatean putin cam reta.... Avem un ONG (udmr) care conduce Romania de 35 !!!!! de ani contrar legilor si Constitutiei !! Deci Care este Legitimitatea legilor date de acest guWerner si acest ONG !? Intreb pentru un "prieten" ..... Avocatul Dan Chitic cere la CAB anularea decretului prin care presedintele ilegitim Klaus Iohannis l-a reinvestit ca premier pe Marcel Ciolacu: „Mandatul lui Iohannis a incetat la 21.12.2024. Desemnarea primului-ministru de un presedinte caruia i-a incetat mandatul atrage nulitatea decretului de desemnare si a actelor guvernului... Extinderea mandatului se putea face numai prin modificarea Constitutiei” (Actiunea)

# Monstruos date 14 April 2025 15:30 +47

E o abureala. Esalonare din 6 in 6 luni e doar in primii 3 ani, apoi din 2029 creste din an in an. Adica nu mai e nicio esalonare, e o pacaleala. Ca desi imbatraneste omul 1 an si varsta de pensionare tot cu 1 an ii creste. Practic trenul e pierdut, ca merge cu aceeasi viteza, de 1 an la 1 an si nu mai poate fi ajuns din urma

# Pt "# Un judecator date 14 April 2025 14:09" date 14 April 2025 15:36 -334

"Egalizati-mi pensia, dar si interdictiile. Eu sunt de acord cu o pensie de 2000 lei, dar imi dati voie sa lucrez in timpul liber ca orice alt cetatean care vrea sa stranga bani pt zile negre." Pai, si cine te tine frate sa nu lucri. Mai ales, acu, ca pensioanar, ... a timp berechet !Bine, si ca jude, nu dadeati voi in bramco, asa , da' hai fie de la mine . Un bun cunoscator al sistemului

# Pt "# Un judecator date 14 April 2025 14:09" date 14 April 2025 16:01 -337

Visul judecătorului e să facă ciubucuri și afaceri. De parcă vă coase legea buzunarul. Hai că știm noi. E plin de judecători care fac tot felul de activități bănoase cu rudele și prietenii rudelor, respectiv rudele prietenilor.

# jUSTie date 14 April 2025 16:19 +349

In justitie ca in multe alte domenii predictibilitatea nu exista in nici una din laturile ei: fiscal intervin modificari majore de la un an la altul, resursele umane sunt lasate sa se gaseasca singure, in timp ce legislatia penala, civila samd este cameleonica schimbandu-se in functie de culoarea mediului inconjurator. Nu acelasi lucru se poate spune despre comportamentul oamenilor politici: usor de anticipat mai ales in campanii electorale. Entropia pe care o experimenteaza astazi sistemul judiciar este direct proportionala cu comportamentul acestora si impotenta intelectuala evidenta! La care partial a contribuit si incapacitatea CSM in a-si indeplini adevaratul rol! Justitia ca serviciu public si independenta membrilor sistemului judiciar sunt afectate de lipsa predictibilitatii! De zeci de ani! Dl primul ministru (fost candidat) si dl vice (fost wannabe) care sunt costurile si beneficiile aduse in plan economic? Care este impactul asupra sistemului judiciar? PS O multime de nevoi…

# Indignat date 14 April 2025 16:24 -285

Pai, au justificat aceste salarii nesimtite prin privatiunile amintite-desi ideea este falsa, pot preda la universitati, ca nu-i vad punand faianta...ce sa spun, muriti de foame! Se stie ca investiti in imobiliare, da dati bani cu camata, aveti tot felul de invarteli. Dar, pe aceasta teorie, la pensie nu mai aveti restrictii, cum justificati pensiile si mai nesimtite? Voi, coruptilor, sunteti principalul motiv de intarziere a aplicarii legii salarizarii unitare, voi si lacomia voastra nestavilita!

# Pt " un bun cunoscător al sistemului" date 14 April 2025 16:52 +24

Eu mă întreb doar de ce s-a mai întâlnit președinta CSM cu Ciolacu?? Ce credea că obține? Proiectul ăsta este continuarea distrugerii statutului începută în 2023..O să urmeze și altele

# Victoria date 14 April 2025 17:12 -72

Opinie-pamflet... 1. Medicii care-si respecta pacientii, NU lucreaza SI la stat, SI la privat, ca NU le permite timpul. 2. Un Judecator de Tribunal, cu vechime 15-20 de ani, incaseaza lunar cam 30.000 lei (indemnizatie + sporuri). Presupun ca se pot strange bani pt. zile negre din aceasta suma. Iar 65% din 30.000, NU reprezinta 2.000 lei. 3. Cred c-ar fi necesara o selectie mai riguroasa a celor care vor imparti dreptatea, chiar de la nivelul INM. Candidatii cu mentalitate de "manelist", ar trebui orientati catre alte profesii. Cu toata dragostea.

# Un judecator date 14 April 2025 17:39 +177

Daca vorbiti de egalizarea pensiilor, vorbiti si de egalizarea interdictiei de a munci si altceva in perioada cat esti apt de munca, de la 23 de ani incepand. Din momentul in care devii judecator, nu mai ai voie sa muncesti nimic altceva, nu ai voie sa investesti, nu poti cumpara actiuni. Nimic. Nici prin rude si prieteni. Poate vrei sa respecti legea. Sa ma lase sa muncesc ca voi toti, oricat pot si am capacitatea intelectuala si fizica. Nu e corect asa? Ne e rusine de munca? Dar daca imi interzici sa muncesc, desi pot si vreau, atunci imi platesti faptul ca ma lipsesti de posibilitatea de a castiga in plus fata de salariu. Nu exista salariu de 30.000 lei la tribunal, cum spune un atotstiutor. Salariul de curte de apel este de 20.000 lei si e foarte mic fata de miza proceselor, efortul judecatorului si volumul de activitate.

# Jude date 14 April 2025 17:40 +99

Doamna Victoria, va înșelați nu e 30.000, e cam jumătate din suma aia. Dar e ușor sa arunci cifre fără sa stii

# Pt un grefier date 14 April 2025 18:09 -19

Și când nu vor mai fi bani,nici ăia de împrumut,ce traznetu crezi că o sa faci?

# Niste hoți și oxiuri ce semnează judecatori date 14 April 2025 18:31 -139

Și grefieri,scriu așa:nu contează că este nelegală pensia specială; te-ai angajat să mi-o dai,da-mi-o. Asta in contextul in care,legea ... Are in preambul, principiul contributivităţii,care constă (1) în constituirea fondurilor de asigurări sociale pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, şi (2) în acordarea drepturilor de asigurări sociale din contribuţiile de asigurări sociale plătite

# Dorin date 14 April 2025 18:49 -95

Nu vă vonvine,PLECTI,v-ati făcut de cap împreună cu SRI

# # Victoria date 14 April 2025 18:53 +64

Stimată dna, înseamnă că 90% dintre medici nu își respecta pacienții.. Lucrează și la stat și la una sau mai multe clinici..E dreptul lor ! Bravo lor! Nu sunt de condamnat decât dacă cer sau acceptă șpagă să își facă treaba. Magistratul de tribunal, cu 15-20 ani vechime, are un net cam la jumate de suma zisă de dvs.. Un medic cu aceeași vechime câștigă la fel sau chiar mai mult , in fct de garzi și de specializare (cei de pe ATI sar de 30.000) . Pe langa asta mai câștiga si din privat .Cât despre cei 2000 lei , în primul comentariu doar spunea omul că ar fi de acord cu o astfel de pensie în condițiile în care eliminăm interdicția de a profesă și în privat după serviciu..Ca medicii

# Giuseppe date 14 April 2025 19:38 +134

Duduie Victoria, un magistrat de tribunal cu vechime de 25 de ani în sistem câștigă 18000 lei, cu tot cu sporuri, nu 30000 lei. Nici magistrații de la ICCJ nu câștigă 30000 lei lunar. Dar, deh, aici își exprimă frustrările toți cei ce stau cu gura căscată la jurnaliștii de 2 bani, care pentru o seară cu rating bun, mânjesc o tagmă întreagă și prezintă numai minciuni și mizerii. Așa că, cucoană dragă, găsește-mi un judecător de tribunal cu 15-20 ani și 30000 lei salariu (mă refer la net!) și mă angajez să-ți dau dublu! Făceți-vă toți magistrați și nu vă mai lamentați, să vedeți cum e! Ce vă oprește? Vorbiți ca să nu vă amorțească limba!

# Bunul cunoscător al sistemului date 14 April 2025 20:11 0

Pai s-au întâlnit,ca dl Ciolacul vrea sa o bage pe OUG/OG.,iar Dna,s-gandurvsa îl învețe câteva fraze,cuvinte,d'alea perverse și inverse. Ori, poate se gândi că Ciolacu sa modifice legea,și să o amâne,să... Dacă ceva. Înțelegi ce vreau sa spun?Cum? Nu merge nici,nici? Da,oricum ,cine îl mai baga'n seama pe Ciolacu. După ce cave varza și expirat,mai are și puține zile de stat la Guv. Cică,se duce sa facă Buzăul,greit agein.

# NON PROBLEMA pentru naivi date 14 April 2025 21:09 0

Care e pensia de asigurari sociale la un salariu de 30.000 lei(cum spune o comentatoare)? In timp, pensia de asigurari sociale va fi egala sau mai mare decat cea de serviciu. Stati si dezbateti nimic.

# ?????? date 14 April 2025 23:43 0

@ În ,,statul polițienesc'' poliția obține banii care asigură plata pensiilor și salariilor ?

# medici vs maristrati date 15 April 2025 00:08 0

concluzia: medicii sunt mai inteligenti decat magistratii

# Victoria date 15 April 2025 01:25 -79

Opinie-pamflet... E foame de bani, e foame de bani, baieti! :-) Proiectul e doar praf in ochii alegatorilor, il vor "tranti" magistratii de elita de la CCR. Daca si-au permis a arunca la cos 9.000.000 de voturi si 300.000.000 euro, isi vor permite orice. Garda Pretoriana (Statul de Drept), isi va pastra toate privilegiile. Jandarmeria & Politia Locala nu vor fi desfiintate, MAI nu va fi reformat, vom vedea-n continuare oameni batuti "c-au refuzat sa se legitimeze", protestatari bagati cu forta la balamuc, sustinatori ai Presedintelui de Drept (favoritul romanilor), terorizati, vom mai inarma Ucraina, vom mai adopta masuri radical-ecologiste, vom mai accepta propaganda agresiva pro-LGBTQIA+, alimentatia insectivora, vom mai limita libertatea de exprimare, copiii nostri vor invata tot dupa manuale progresiste ca familia, patriotismul, spiritul civic, credinta sunt notiuni perimate... C-asa e-n dictatura, vointa majoritatii NU conteaza. Traiasca UE & SUA! Ca fara ele NU s-ar fi putut...

# Indignat date 15 April 2025 05:16 -375

Acesti muritori de foame vor sa fie lasati sa presteze si alte munci, ca asta pt care sunt platiti regeste o fac extrem de constiincios, de unde si suta la suta dosare grele rezolvate prin prescriptie! Foarte bine, sa fiti platiti cu salariul minim pe economie si puteti sa faceti pe instalatorii in timpul liber! Va roade invidia gandindu-va la medici? Cine v-a oprit sa alegeti medicina? Aveti timp sa va dedicati acestei meserii la pensie, cu facultate si rezidentiat tot nu ajungeti la 65 de ani. Pt ca tot ati amintit de medici, ei de ce nu se pensioneaza la 40 de ani? Ce varsta are profesorul Danaila, eminentul neurochirurg? 90 de ani, si inca profeseaza? Lasati vrajeala, pe munti de bani ati facut praf ideea de justitie. Putina decenta nu ar strica.

# maxtor date 15 April 2025 13:48 -1

"minoritatilor nationale" -e sintagma mincinoasa,bolshevica;dau um exemplu ca sa ne facem intelesi,"Romania e stat national" - adica e statul etniei romane,minoritatile sunt de la dracu!(tzi'ganii au cele mai multe shanse sa ne inlocuiasca dar nu se stie niciodata)(daca-i spui unui grec ca Elada are "minoritati nationale" ala te pocneste in cap,pe buna dreptate:ei nu numara minoritarii) -Pambuccian&comp sa negocieze cu Turcia retrocedarile istorice.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2025 – Grozaviile lui Cami. Ghinion in cuplul de judecatori

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva