19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RECLAMATIA CARE PERPELESTE NICUSORUL – Exclusiv. Cititi sesizarea prin care fostul viceprimar Aurelian Badulescu si alti 20 de consilieri generali l-au dat pe Nicusor Dan pe mana ANI pentru incompatibilitate dupa ce edilul Bucurestilor a preluat conducerea a 3 administratii din subordinea PMB: „In indeplinirea atributiilor de director general al AMMCRS, ASB, ALPAB, Nicusor Dan a semnat in locul directorilor generali ordonantari de plata si alte documente si inscrisuri ce intra in sarcina lor”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

3 February 2022 17:03
Vizualizari: 4426

A facut inconjurul presei de miercuri, 2 februarie 2022, stirea ca Agentia Nationala de Integritate il ancheteaza pe primarul Bucurestilor, Nicusor Dan (foto dreapta), pentru o posibila stare de incompatibilitate (click aici pentru a citi). Lumea Justitiei va prezinta in exclusivitate sesizarea care a pus ANI in miscare. Este vorba despre o reclamatie depusa de catre PSD Bucuresti la 1 septembrie 2021.Dupa cum puteti citi in linkul de mai sus, consilierul general PSD Aurelian Badulescu (foto stanga) – fost viceprimar al Capitalei pe vremea Gabrielei Firea – l-a reclamat pe Nicusor Dan la ANI, acuzandu-l ca a incalcat regimul incompatibilitatilor cand a preluat atributiile directorilor generali a trei administratii aflate in subordinea PMB, pe care tot Dan ii revocase. Demersul lui Badulescu este asumat si de alti 20 de consilieri generali care si-au inceput mandatul in urma alegerilor locale din 2020. Mai exact, cei 21 de alesi il acuza pe Nicusor Dan de incalcarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate.


Iata lista celor trei administratii decapitate de Nicusor Dan:


- Administratia Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS)

- Administratia Strazilor Bucuresti (ASB)

- Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB).


Directorii tuturor institutiilor de mai sus au fost demisi de catre Nicusor Dan chiar in primul an de mandat in fruntea PMB:


- AMCCRS: Marius Coaje si Alina Tarcevschi (director adjunct, respectiv director executiv adjunct) au fost demisi in decembrie 2020;

- ASB: Emil Anghelescu a fost demis in mai 2021;

- ALPAB: Bogdan Peter Tanase a fost demis in august 2021.


Nicusor, acuzat ca a alocat bani cu incalcarea legii


Problema nu este deloc una abstracta, ci are o miza cat se poate de concreta, care se exprima in bani: in calitate de director interimar al AMCCRS, ASB si ALPAB, Nicusor Dan a semnat o serie de ordonantari la plata prin care a alocat diverse sume. Or, asa ceva intra in atributiile directorilor de la administratiile respective, nicidecum in fisa de post a primarului Capitalei, acuza cei 21 de consilieri generali PSD.


Redam textul intregii sesizari catre ANI (vezi facsimil):


Subsemnatii,

Badulescu Aurelian,

Calentaru Nasi,

Circa Honorius-Edward-Adrian,

Comanici Ancuta-Sorina,

Davidescu Mariana Monica,

Doicin Cristian-Vasile,

Enciu Mihaela,

Gherghiceanu Florentina,

Hopinca Rares,

Iordanescu Anghel,

Lixandru Ionel-Florian,

Lipa Elisabeta,

Maxim Marius Catalin,

Neacsu Lazar,

Olteanu Cristian-Marian,

Petrariu Vasile Iuliu,

Pavel Marius Adrian,

Raiciu Anca-Daniela,

Stoica Ioana,

Suhan Valeriu Nicolae,

Vigheciu Adrian-Nicolae,

in calitate de consilieri generali PSD,

in temeiul art. 12 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative,

coroborat cu art. 87 alin. (1) lit. d) din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei,

formulam prezenta

Sesizare

prin care va solicitam sa analizati si sa constatati existenta starii de incompatibilitate prevazute de art. 87 alin. 1 lit. d) din Legea 161/2003 a domnului Primar General al Municipiului Bucuresti, Nicusor Dan, avand in vedere calitatea sa de Primar General al Municipiului Bucuresti si exercitarea atributiilor specifice directorului general pentru urmatoarele institutii publice:

- Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic

- Administratia Strazilor Bucuresti

- Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti.

In fapt

A.M.M.C.R.S, A.S.B. si A.L.P.A.B sunt institutii publice cu personalitate juridica care functioneaza in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, infiintate prin hotarari de consiliu general.

Conform informatiilor din presa, domnul Primar General al Municipiului Bucuresti a confirmat in mod public ca a preluat temporar conducerea ALPAB.

Din informatiile obtinute, domnul Primar General Nicusor Dan a preluat atributiile de director general pentru mai multe institutii publice (respectiv AMMCRS, ASB, ALPAB), prevazute prin regulamente de organizare si functionare ale acestor institutii, pe care le enumeram cu titlu exemplificativ:

(i) activitati de conducere si coordonare a activitatii

(ii) atributii de ordonator tertiar de credite (desi primarul general este ordonator principal de credite, in temeiul art. 21 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale)

(iii) atributii de coordonare, fundamentare si intocmirea propunerii bugetului de venituri si cheltuieli pentru administrarea, protejarea, intretinerea, conservarea si valorificarea eficienta a patrimoniului pentru toate cele 3 institutii enumerate mai sus.

In indeplinirea atributiilor de director general al AMMCRS, ASB, ALPAB, domnul Primar General Nicusor Dan a semnat in locul directorilor generali atat ordonantari de plata, cat si alte documente si inscrisuri care intra in sarcina directorilor generali.

Indeplinirea unor atributii arogate de catre Primarul General Nicusor Dan care il plaseaza intr-o vadita stare de incompatibilitate nu este una singulara, acestea fiind executate in forrma continuata pentru mai multe institutii publice aflate in subordinea CGMB.

In drept

Potrivit art. 87 alin. 1 lit. d) din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei ('Legea 161/2003'):

'Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu exercitarea urmatoarelor functii sau calitati:

d) functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administratie ori cenzor sau orice functie de conducere ori de executie la societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, la regiile autonome de interes national, la companiile si societatile nationale, precum si la institutiile publice, cu exceptia reprezentantilor in adunarea generala a actionarilor la societatile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a membrilor in consiliile de administratie ale unitatilor si institutiilor de invatamant de stat sau confesionale si ale spitalelor publice din reteaua autoritatilor administratiei publice locale sau a altor reprezentanti ai institutiilor publice din subordinea unitatilor administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritoriala pe care o conduce detine participatie'.

Decizia Primarului General al Municipiului Bucuresti de a indeplini atributiile specifice directorului general al AMCCRS, ASB, ALPAB (institutii publice din subordinea Consiliul General al Municipiului Bucuresti) reprezinta o incalcare a dispozitiilor legale mai sus citate.

Indeplinirea functiei de Primar General si efectuarea atributiilor specifice directorului general al institutiilor publice se incadreaza expres in starea de incompatibilitate prevazuta de art. 87 din Legea 161/2003 citat mai sus.

In temeiul art. 155 alin. (1) lit. d, coroborat cu art. 155 alin. (5) din Codul Administrativ (aprobat prin Ordonanta de urgenta 57/2019), Primarul General are exclusiv atributii de numire, sanctionare, suspendarea, modificarea si incetarea raporturilor de serviciu sau, dupa caz, a raporturilor de munca, in conditiile legii, pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate, precum si pentru conducatorii institutiilor si serviciilor publice de interes local. [Deci] nicidecum nu poate prelua atributiile directorului general al institutiilor si serviciilor publice de interes local.

In aceste conditii, indeplinirea de catre Primarul General al Municipiului Bucuresti a atributiilor stabilite in sarcina directorilor insitutiilor si serviciilor publice de interes local reprezinta un caz de incompatibilitate, prevazut de art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Avand in vedere starea de incompatibilitare a functiei de Primar General al Municipiului Bucuresti exercitate de domnul Nicusor Dan cu functia de director general AMCCRS, ASB, ALBAP, in temeiul art. 160 alin. (1) lit. b) din Codul Administrativ, mandatul primarului inceteaza de drept.

Redam mai jos dispozitiile art. 160 alin. (1) lit. b) din Codul Administrativ:

'Incetarea de drept a mandatului primarului

(1) Mandatul primarului inceteaza, de drept, in urmatoarele cazuri:

b) constatarea si sanctionarea, in conditiile legii privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, a unei stari de incompatibilitate'.

Suplimentar supunem analizei dumneavoastra eventuala savsire de catre domnul Primar General al Municipiului Bucuresti Nicusor Dan a infractiunii de uzurpare a functiei, reglementate si sanctionate de art. 300 din Codul Penal, care prevede ca:

'Uzurparea functiei este fapta functionarului public care, in timpul serviciului, indeplineste un act ce nu intra in atributiile sale, daca prin aceasta s-a produs una dintre urmarile prevazute in art. 297 (n.r. abuzul in serviciu), se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda'.

Pentru toate aceste argumente prezentate mai sus, va solicitam in mod respectuos de a efectua toate demersurile necesare, inclusiv solicitarea si verificarea tuturor documentelor emise de domnul Nicusor Dan in numele AMCCRS, ASB, ALPAB si indeplinirii tuturor activitatilor in legatura cu cele 3 institutii publice, in vederea constatarii starii de incompatibilitate a domnului Primar General al Municipiului Bucuresti Nicusor Dan si sanctionarea acestuia conform prevederilor legale.

In sustinerea celor mai sus prezentate atasam inscrisuri doveditoare”.

 


Comentarii

# Cocostarcea date 3 February 2022 18:04 +13

La puscarie cu Plicusor!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva