16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REVOLTA CSM – Consiliul Superior al Magistraturii acuza coalitia de guvernare in cazul modificarilor care se intentioneaza a fi facute la pensiile magistratilor: “Plenul dezavueaza ferm lipsa de transparenta... Consiliul se afla in situatia de a lua pozitie doar cu privire la unele informatii aparute in spatiul public, neasumate, dar nici infirmate de exponentii autoritatii executive sau legiuitoare” (Hotararea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 May 2023 14:56
Vizualizari: 5748

Reactie dura a Consiliului Superior al Magistraturii la adresa coalitiei de guvernare, in contextul anuntului privind noi modificari la pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, prin adoptarea unor noi amendamente in Camera Deputatilor la proiectul de lege votat deja in Senat, inclusiv cu cresterea varstei de pensionare a magistratilor la 65 de ani, anuntata deja de ministrul Muncii Marius Budai (click aici pentru a citi).


 

Plenul CSM a publicat vineri, 26 mai 2023, Hotararea nr. 90 din 25 mai 2023, privind “comunicarea punctului de vedere al sistemului judiciar catre Camera Deputatilor si liderii coalitiei de guvernare, in vederea asigurarii independentei judecatorilor si procurorilor din perspectiva pensiei de serviciu”. Concret, Consiliul acuza lipsa de transparenta din dezbaterile referitoare la problema pensiilor de serviciu, membrii CSM fiind practic pusi in situatia de a afla informatii din presa. CSM dezvaluie ca nu a fost invitat la dezbaterile parlamentare legate de pensiile de serviciu ale magistratilor, nici in Senat, nici in Camera Deputatilor, fiind incalcat astfel principiul cooperarii loiale intre autoritatile publice.

Pe de alta parte, Plenul CSM atrage atentia ca desi oficial reprezentantii Guvernului si ai coalitiei de guvernare vorbesc despre realizarea unor schimbari in etape la regimul pensiilor de serviciu, informatiile vehiculate in spatiul public devoaleaza in realitate o modificare intempestiva:

Informatiile vehiculate in spatiul public referitoare la unele amendamente care ar putea fi aduse la proiectul de lege aflat in dezbatere parlamentara ar preconiza o solutie normativa care nu reprezinta in fapt o etapizare, ci o modificare intempestiva a conditiilor de pensionare, ce ar avea ca efect faptul ca persoanele care nu le indeplinesc la momentul intrarii in vigoare a legii nu le vor realiza nici treptat, ci doar la sfarsitul perioadei depretinsa etapizare, desi la nivel declarativ se acrediteaza ideea unei aplicari etapizate.

(...)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dezavueaza ferm lipsa de transparenta care caracterizeaza discutiile referitoare la acest proiect de lege, de importanta majora pentru independenta sistemului judiciar, context in care Consiliul se afla in situatia de a lua pozitie doar cu privire la unele informatii aparute in spatiul public, neasumate, dar nici infirmate de exponentii autoritatii executive sau legiuitoare. Neinvitarea reprezentantilor Consiliului, nici la dezbaterile parlamentare derulate la Senat si nici la vreo discutie in legatura cu eventualele modificari ce ar putea fi aduse de catre Camera Deputatilor, este contrara principiului cooperarii loiale intre autoritatile publice, cu atat mai mult cu cat proiectul de lege vizeaza o componenta esentiala a independentei justitiei, al carei garant este Consiliul Superior al Magistraturii.

In acelasi timp, o astfel de abordare este contrara chiar cutumei parlamentare, in virtutea careia reprezentantii autoritatii judecatoresti au fost invitati in mod constant la dezbaterile referitoare la proiectele de acte normative care au vizat sistemul judiciar”.


Inalta Curte si Parchetul General nu vor mai putea functiona


In aceeasi Hotarare nr. 90 din 25 mai 2023, Plenul CSM prezinta date statistice exacte in legatura numarul magistratilor care indeplinesc conditiile de pensionare si care ar putea iesi la pensie in viitorul apropiat, daca se adopta modificari bruste la regimul pensiilor de serviciu, precum cresterea varstei de pensionare la 65 de ani. Situatia ar fi cu adevarat catastrofala la Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul General, ambele institutii riscand sa nu isi mai poata desfasura activitatea:

Trebuie avut in vedere ca la sfarsitul anului 2023, ar fi elibigili pentru pensionare 540 de judecatori si 331 de procurori, in anul 2024 ar fi eligibili alti 273 de judecatori si 73 de procurori, iar in anul 2025 s-ar putea pensiona inca 199 judecatori si 11 procurori.

Edificatoare in acest sens este situatia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la care, dintr-o schema de 122 posturi, isi desfasoara activitatea 104 judecatori, dintre care 82 judecatori indeplinesc conditiile legale de pensionare sau le vor indeplini pana la sfarsitul anului 2023. De asemenea, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dintr-o schema de 161 de posturi, functioneaza efectiv un numar de 68 procurori, dintre care 28 procurori indeplinesc conditiile de pensionare pana la sfarsitul anului 2023.

Or, in masura adoptarii unei reglementari fara a asigura o reala etapizare sub aspectul conditiilor de pensionare, sunt previzibile consecinte extrem de grave asupra activitatii instantei supreme si a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind de asteptat ca judecatorii si procurorii care indeplinesc conditiile de pensionare sub imperiul legislatiei in vigoare la acest moment sa solicite eliberarea din functie, ceea ce va conduce la imposibilitatea functionarii acestor institutii”.


Totodata, Plenul CSM atrage atentia asupra riscului ca judecatorii si procurorii aflati in prima parte a carierei sa aleaga sa paraseasca sistemul in favoarea altor profesii juridice, din cauza nemotivarii lor si in contextul pierderii oricarei posibilitati de a beneficia de o pensie de serviciu, asa cum este aceasta prevazuta in actuala reglementare legala: “In acest sens, trebuie avut in vedere ca la 1.12.2023 in sistemul judiciar vor exista un numar de 1403 judecatori si 658 de procurori cu o vechime de cel mult 10 ani, care ar putea opta pentru alte profesii, mai putin solicitante, fara interdictiile si incompatibilitatile specifice si cel putin la fel de motivante financiar”.


Iata Hotararea nr. 90 din 25 mai 2023 prin care Plenul CSM critica coalitia de guvernare in cazul modificarilor la pensiile de serviciu ale magistratilor:

 


Comentarii

# Cetateanul date 28 May 2023 15:11 +4

Așa o făcut și petrovul dimpreună cu portocaliii săi când or jucat justițea la păcănele cu L263... dar or dispărut rușinos ambii.... urmează la groapa de gunoi ciuma roșie :lol:

# Ma gandesc ca si jelaniile e tot munca remunerata... date 28 May 2023 15:24 +10

In spritit de protest ar trebui sa refuze indemnizatiile pentru urmatoarele 6 luni. Pentru lipsa transparentei. Toti membrii csm pur si simplu sa refuze indemnizatiile sau sa le arunce pe geam in numerar fara numar.. Sa vada si legislativul si executivul ca nu trebuie sa se puna rau cu justrelativul.

# maxtor date 28 May 2023 18:45 0

ar fi eligibili + cazurile "de boala".

# DODI date 28 May 2023 19:19 +23

Am crezut și am sperat că noul COTEȚ SM se va pronunța (chiar și cu o jumătate de gură) în legătură cu apucăturile de mafiot ale celui care se prezintă ca fiind cel mai tare din parcarea PORCurorilor. Dar asurzitoarea tăcere a Cotețului nu face decât să ne demonstreze că este o pavăză împotriva bunul simț și a lipsei de omenie a celui mai gras membru al lor. RUȘINE!

# santinela date 29 May 2023 07:21 +12

Nu am vazut pe onor membrii CSM-ului sarind de dos in sus atunci cand nulitatea de Predoiu a facut praf legile justitiei si codurile. Cum este vorba despre "pielea" lor,groasa ca talpa, incep sa macane,si cine Horodniceanu ? De rasul curcilor ! Dar ca tagma voastra are pensie mai mare decat salariu nu sinteti "oripilati" nu,vi se pare corect ?

# # Saracii !!! date 29 May 2023 10:55 +23

:cry: :sad: <img src=ops:' /> :eek: Sinteti storsi k o lamiie??? Si dupa pensionare, MAI LUCRATI 25-30 ANISORI K AVOKTI??? Mi puteti continua cu IPOCRIZIA??? RUSINEEEEEEEEEEEEEEE!!! :zzz

# Asha date 29 May 2023 15:29 0

Asa!In afara de VORBE ,cand treceti la FAPTE?Dati ordin ca toti magistratii care indeplinrsc conditiile de pensionare cu vechime de la 20 de ani in sus,sa iasa la pensie!Sa bagam in colaps sistemul de justitie!Si asa grevele aproape ca paralizeaza tara!Sa vedem cine o sa stabileasca caracterul lor legal sau ilegal!Sa se ajunga la greva generala si la anarhie!

# 911 date 29 May 2023 16:34 +11

Sunt de acord ca toti intelectualii si ma refer la :profesori,medici magistrati sa fie remunerati conform pregatirii lor,dar cu dl Horodniceanu va faceti de ras.El este prototipul magistratului care este nepo******r in societate,este arogant,se crede Dumnezeul pe pamant si sa fim sinceri si printre dvs exista astfel de specimene dar nu de semnatura.In rest plecati toti acasa sa vina oameni care vor sa ramana pana la 65 de ani si sa poata sa iasa pe strada fara probleme ,sa fie profesionisti,cinstiti si asa nu o sa va mai alerge lumea pe strada cand afla ce profesie aveti.Respect magistratii cinstiti si care muncesc din greu pe la instante,dar va trebuie alti oameni de valoare pe langa dvs.Am incercat sa fac o analiza obiectiva si imi cer scuze daca am jignit pe cineva si nu pretind ca detin adevarul absolut.

# Faracatuse date 29 May 2023 23:46 +3

Procurorul șofer mai are tupeu sa guițe ceva?! Guitz, Guitz! Marș la coteț, mnoo!!

# Sparafucile date 30 May 2023 08:59 -10

As vrea sa intreb pe aici daca nu cumva se incalca Constitutia tarii in momentul in care te apuci tu, Parlament, sa propui o lege eclectica in care sa se prevada elemente de drept ca de pilda retroactivarea? Si daca este OK supraimpozitarea unor venituri din pensie doar pentru unii pensionari? Oare CCR va fi de acord cu aceasta aberatie? Credeti ca aceasta lege va fi atacata la CCR de vreo autoritate indreptatita?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva