18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

SCHEMA LIEI – Combinatii sub ochii judecatorului Claudiu Rares Podar de la Tribunalul Salaj. Podar a deschis procedura de faliment a SC Bai Boghis SRL, insa familia fostei asociate a Elenei Udrea, Lia Stanca, face bani exploatand bunurile statiunii care ar trebui valorificate pentru plata datoriilor catre creditori. Acelasi modus operandi este intalnit si in cazul societatii Vidalis a Liei Stanca aflata in faliment. Coincidenta: judecatorul Podar apare in falimentul Vidalis (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 August 2022 14:47
Vizualizari: 6155

Extrem de permisiv este judecatorul Claudiu Rares Podar de la Tribunalul Salaj in dosarul privind insolventa si falimentul societatii comerciale care detine statiunea Baile Boghis, SC Bai Boghis SRL. Podar nu are niciun fel de problema cu modul in care familia fostei asociate a Elenei Udrea (foto dreapta) de la Baile Boghis, Veronica Elena Stanca, zisa Lia Stanca (foto stanga), sotia unui fost general SRI, face bani din exploatarea statiunii si a bunurilor statiunii, desi acestea ar trebui valorificate pentru achitarea datoriilor catre creditori. Schema a fost prezentata de curand de Lumea Justitiei, insa noile informatii pe care le-am primit releva un modus operandi din partea Liei Stanca. Asta intrucat ce s-a intamplat la Baile Boghis nu este un caz singular, dupa cum vom vedea in cele ce urmeaza.


 

In 15 aprilie 2022, obligat fiind de Curtea de Apel Cluj, judecatorul Claudiu Rares Podar de la Tribunalul Salaj a dispus intrarea in faliment a SC Bai Boghis SRL si diszolvarea societatii. Conform legii, dupa intrarea in faliment urmeaza ca bunurile din averea societatii comerciale sa fie lichidate, iar sumele provenite din vanzarea acestora sa fie distribuite creditorilor. In cazul Baile Boghis vorbim de mai multi creditori, printre care Elena Udrea insasi ori societati comerciale, precum Erbasu Constructii ca sa dam doar un exemplu.

Totusi, desi judecatorul Claudiu Podar a decis declansarea falimentului pentru SC Bai Boghis SRL, acesta a permis o combinatie prin care familia Liei Stanca face bani fix din exploatarea statiunii Bai Boghis si a bunurilor detinute de SC Bai Boghis SRL. Mai exact, asa cum Lumea Justitiei a aratat in articolul “Fenta sub faliment”, publicat in editia din 21 iulie 2022, in urma unei adunari generale a creditorilor, unde majoritatea este detinuta de Lia Stanca impreuna cu fiica sa, Nadine Stanca, si firmele sale, in 10 martie 2022 (cu o luna inainte ca judecatorul Podar sa dispuna falimentul), SC Bai Boghis SRL a incheiat un contract de inchiriere (semnat de administratorul special si administratorul judiciar) a statiunii cu SC Smarald Invest SRL, firma detinuta de, atentie, fiica Liei Stanca, Nadine Stanca, la randul ei creditoare a SC Bai Boghis SRL. In SC Smarald Invest SRL Nadine Stanca are 50% din actiuni, restul procentelor apartinand Patriciei Stanca (probabil nepoata Liei Stanca), administrator fiind mama Liei Stanca, Maria Ciurte. Conform contractului, chiria pe care SC Smarald Invest SRL trebuie sa o achite catre SC Bai Boghis SRL este de 40.000 de lei pentru lunile iunie, iulie si august, pentru ca pentru perioada ianuarie-mai si septembrie-decembrie sa scada la 2.500 lei pe luna. Asta in conditiile in care statiunea Baile Boghis produce in sezonul estival cate 800.000 lei pe luna (click aici pentru a citi mai multe detalii).

Practic, niste bunuri care ar trebui valorificate in vederea achitarii datoriilor catre creditori sunt exploatate de o firma detinuta de familia fostei partenere a Elenei Udrea in Baile Boghis, Lia Stanca, iar judecatorul Caludiu Rares Podar de la Tribunalul Salaj, cel care are spre solutionare dosarul de faliment al SC Bai Boghis SRL, nu vede absolut nimic in neregula cu acest lucru.


Schema Smarald a mai fost folosita de Lia Stanca


Interesant este ca aceasta schema a mai fost folosita de Lia Stanca si cu o alta ocazie, nu doar in cazul statiunii Baile Boghis. La fel au stat lucrurile si la falimentul societatii Vidalis Impex SRL, detinuta de Lia Stanca.

In plina procedura de insolventa, cu cateva luni inainte de intrarea in faliment, SC Vidalis Impex SRL a dispus inchirierea unor bunuri pe care le detinea catre, ati ghicit, firma Smarald Invest SRL, detinuta de fiica Liei Stanca, Nadina Stanca. Si de aceasta data, sumele cu care au fost inchiriate bunurile ce trebuiau valorificate pentru plata creditorilor au fost ridicole.

Concret, in urma sedintei adunarii creditorilor Vidalis Impex SRL din 18 aprilie 2019, s-au hotarat urmatoarele (vezi facsimil 1):

-inchirirea restaurantului Severus catre Smarald Invest pentru 3.500 lei pe luna;

-inchirierea Hotelului Severus catre Smarald Invest pentru 2.000 lei pe luna;

De asemenea, s-a decis si inchirierea unei statii de betoane in schimbul a 3.500 lei pe luna catre societatea Onix Invest, cu sediul la aceeasi adresa ca Smarald Investi si Vidalis Impex SRL.

 

 

Judecatorul Podar apare si la falimentul Vidalis


Coincidenta: judecatorul Claudiu Rares Podar de la Tribunalul Salaj, care solutioneaza dosarul de faliment al SC Bai Boghis SRL - in care familia Liei Stanca exploateaza bunurile statiunii printr-un contract de inchiriere cu firma Smarald Invest detinuta de fiica Liei Stanca, Nadine Stanca – apare si in dosarul de faliment al SC Vidalis Impex SRL detinuta de Lia Stanca – in care familia Liei Stanca exploateaza bunurile societatii (hotel, restaurant, statie de betoane) prin inchirirea acestora catre firma Smarald Invest detinuta de fiica Liei Stanca, Nadine Stanca (vezi facsimil 2).

 Curtea de Apel Cluj: “Complicitate la frauda”


Asadar schema aplicata de fosta asociata a Elenei Udrea la Baile Boghis, Lia Stanca, prin care familia sa reuseste sa faca bani din exploatarea unei statiuni ale carei bunuri trebuiau valorificate pentru plata creditorilor, este mult mai veche, fiind vorba asa cum spuneam la inceputul articolului despre un modus operandi. Grav este, din punctul nostru de vedere, ca in tot acest timp investitori de la Baile Boghis asteapta sa isi recupereze banii pe care i-au bagat in statiune.

Altfel, pentru a avea o imagine cat mai completa asupra ceea ce se intampla la Baile Boghis, amintim constatarile din 2020 ale judecatorilor Alina Gabriela Nicolescu si Doina Viorica Popovici de la Curtea de Apel Cluj, facute intr-o decizie prin care au admis un apel formulat impotriva unei hotarari a judecatorului Claudiu Rares Podar de la Tribunalul Salaj. Referindu-se la o serie de tranzactii realizate de Lia si Nadine Stanca in legatura cu SC Bai Boghis SRL, judecatorii Alina Gabriela Nicolescu si Doina Viorica Popovici de la Curtea de Apel Cluj au vorbit despre “favorizarea creditorului asociat Stanca Nadine Magda si diminuarea gajului general al creditorilor”, despre “complicitate la frauda” sau despre “incalcarea vadita a interesului general al societatii, in scopul sustragerii de la urmarirea de catre creditori a intregului activ al societatii si pastrarii acestuia cu orice pret in patrimoniul familiei” (click aici pentru a citi). 

Comentarii

# santinela date 14 August 2022 15:53 +22

Nuuu,nu este nici o influenta iar "judele" judeca complet impartial. R-ati ai dracului de "oti" !

# Stoica date 14 August 2022 16:13 +11

Unde e sri totul e posibil,doar nu credeți că face de capul lui judele.

# DODI date 14 August 2022 17:14 +88

Vă sună cunoscut? SRI-ul e-n toate. E-n cele ce sunt și-n cele ce mâine vor... da faliment. Nu încercați să înțelegeți logica acestei parodii dacă nu folosiți indicele SRI. Doar atunci toate au o logică, toate se explică și puteți înțelege de ce acest dragon cu multe capete (SRI: unele acoperite, altele la vedere) se îndestulează din PIB-ul României. Problema nu este că o face ci cum de nu se satură? Asta ne poate explica doar licuriciul dacă nu ar avea și el probleme suficiente.

# maxtor date 14 August 2022 20:53 0

"de la Baile Boghis"-boghis sau nu boghis,asta e intrebarea!

# Intrebare intrebatoare date 15 August 2022 05:43 +36

Daca judecatorul raspunde unei comezi, mai avem stat de drept?

# Constantin date 15 August 2022 08:37 0

In faliment judecătorul nu are dreptul de a lua măsuri de oportunitate a actelor încheiate de lichidatorul judiciar ci doar măsuri de legalitate și doar in cazurile prevăzute de Legea 85/2016.Așa este legea. Creditorii, prin lichidatorul judiciar decid modul de valorificare a activelor.

# Pt Constantin date 15 August 2022 09:11 +11

Atentie, contractele au fost incheiate inainte de intrarea in faliment. Judecatorul nu declarase falimentul, deci erau in insolventa

# crant date 15 August 2022 21:01 +4

E simplu e mare prieten cu seful dna

# yonel date 16 August 2022 16:38 -77

Si nu e singurul caz. Doamna judecator Vasile Dorina de la Curtea de apel galati este recunoscuta pentru solutiile pe care le da. Recent a mai prelungit cu minim un an mandatul prefectului de Galati Panaitescu Gabriel, a suspendat hotararea de guvern prin care era eliberat din functie cand USR, partidul lui, a plecat de la guvernare. E un caz singular, prefectii pleaca odata cu guvernul, isi asuma si ei, dar acesta e vesnic. Cum il atinge cineva, cum hop, castiga in instanta. Si te miri cum? ei, au filierele lor, prin avocat fiu de fost coleg judecator la curtea de apel galati, in prezent pensionar. Avocatul invoca ca hotararea de guvern e nemotivata, judecatorul accepta, desi practica e pe dos. La asa gandire, decretul de numire ca judecator a doamnei Vasile este si el nemotivat, poate ar trebui sa il anuleze cineva...ar fi o veste buna pentru justitie. Si mai are si altele, nu e la prima solutie interesanta, anuleaza acte adm, restituie sume, dar e f imp cine e avocatul...

# nae din dealul feleacului date 17 August 2022 19:45 0

Care e "cea mai cea"dintre cele doua?Nu va ginditi la prostii!Eu zic ca SRI- ista o bate la popou pe Wodrea!Udrea e putin la racoare ,Lia Stanca o fi la plaja pe plaiuri salajene ,Bode si Helwig sint departe de Plescoi.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva